Saoedi Arabië en de Franse vrienden

Vorige maand was de Saoedische adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman op bezoek in Parijs en volgens het tijdschrift Intelligence Online (1) vroegen en kregen Alain Juppe en Nicolas Sarkozy, beide Franse presidentskandidaten van de partij Les Republicains, ieder een privaat gesprek met de nieuwe sterke man in Riaad.

Waarover dat gesprek ging is niet geweten. Het onderhoud in de hotelsuite van de Saoedische prins was trouwens geheim gehouden. Maar wie de praktijken van de Franse politiek en de methodes van het salafistische koninkrijk om regeringen te kopen kent ziet zo al de vele miljoenen euro’s rollen. Toen Soedan hen steunde in de rel met Iran kreeg het onmiddellijk 5 miljard dollar cadeau (2).

Zo is er tussen La Françafrique, de verzameling roofdieren die de vroegere Franse kolonies van Parijs mogen besturen, en de top van de Franse politiek steeds een nauwe relatie geweest. De Fransen brachten hun mannetjes aan de macht en in ruil mochten die dan hun (flink) deel nemen van de neokoloniale opbrengsten.

Nicolas Sarkozy - 1

Nu de Franse presidentsverkiezingen worden voorbereid is er veel geld nodig. Is het om die reden dat zowel Alain Juppe als Nicolas Sarkozy een onderhoud vroegen aan de in Parijs op bezoek zijnde Saoedische prins Mohammed bin Salman, sterke man in Riaad? Ook in België heeft Saoedi Arabië trouwens goede vrienden. Zo schreven twee leden van de N-VA, waaronder huidig fractieleider Peter De Roover, op Knack.be eind vorig jaar ieder een stevig pleidooi ter verdediging van deze salafistische dictatuur.  Nicolas Sarkozy is de man die tekende voor de vernieling van Libië. Toen Sarkozy nog president was was hij goede maatjes met Qatar. Met hulp van Michel Platini, gewezen voetbalbaas en ex-UEFA en ex-FIFA, zorgde hij ervoor dat die woestijnstaat de wereldbeker voetbal mag organiseren. Een organisatie die al vele honderden buitenlandse werklui – volgens sommigen moderne slaven – het leven heeft gekost.

Waren er echter in Frankrijk verkiezingen in aantocht dan klopten de presidentskandidaten bij die lokale potentaten aan om wat extra centen. Een win-winsituatie. Of Juppe en Sarkozy het met prins Salman over geldzaken hadden is natuurlijk dus niet geweten.

Maar beiden zullen wel gehoord hebben hoe de Saoedi’s de verkiezingscampagne in 2013 van de Maleisische premier Nakib Razak met eventjes 681 miljoen dollar sponsorden (3). Hij bleek er maar een fractie van nodig gehad te hebben en gaf nadien de rest braafjes terug. Zouden Juppe en Sarkozy achteraf dan ook zo braaf zijn?

Men kan natuurlijk zo wel raden dat beide Franse politici het zeker niet hadden over de Saoedische steun aan die salafistische terreurbendes en de verspreiding van dat gedachtengoed in o.m. Frankrijk. Wat insiders doet raden naar de belangen die ze als president dan zullen verdedigen, niet die van Frankrijk vermoedelijk maar eerder die van Riaad en uiteraard zichzelf.

Waar ze het vermoedelijk evenmin over gehad hebben is over de uitstaande 9 jaar celstraf die prins Nayef al Shalaan, een der zeer vele neefjes van prins Salman, wegens een groothandel in cocaïne in Frankrijk nog moet uitzitten (4). En, zeker weten, die cocaïne was niet halal.

Willy Van Damme

1) Intelligence Online, 13 juli 2016, pagina 1, ‘Mohammed bin Salman’.

2) Sudan Tribune,  23 februari 2016, ‘Saudi Arabia gives Sudan $5 billion in military aid’. http://www.sudantribune.com/spip.php?article58095

3) Japan Times, 16 april 2016, Associated Press, ‘Saudi Arabia confirms royals gave $681 million to Malaysia’s Najib’. http://www.japantimes.co.jp/news/2016/04/16/world/saudi-arabia-confirms-royals-gave-681-million-malaysias-najib/#.V4arVHXr3ct

4) De Redactie, 19 december 2012, ‘Reynders ontmoet door Interpol gezochte prins’. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.1507802

Advertenties

One thought on “Saoedi Arabië en de Franse vrienden

 1. Beste Willy,
  Het veelal meedogenloos optreden van de Fransen in hun kolonies is berucht. Dat de Fransen uiterst vriendelijke ‘profiteurs’ zijn, is ook bekend. Dat ze chauvinisten zijn eveneens. Liberté, égalité en fraternité zijn de bekorende slogan waarmee ‘le cadre’ zijn portemoneee kan vullen.
  Zoals het eveneens beruchte kolonisatorland Engeland worden neo-kolonianisme en zakkenvullerij voor de elite geraffineerd beoefend. Zolang de zogenaamd socialistisch partijen van de verschillende landen en de machtige Kerk het steeds verder verscheurend onrecht niet officieel aan de kaak stellen en nader onderzoek vragen over het voortdurende wereldbedrog zal er niets veranderen. Nochtans zou het Europese Parlement hiervoor het ideale medium zijn.
  Zelfs onze PVDA waagt het niet om moedig een aangepast modern marxisme uit te bouwen dat internationaal in de kijker zou kunnen staan. Alles blijft bij janken over de plaatselijke politiek. Dat heeft alles weinig zin, aangezien we afhankelijk zijn van het internationale kapitaal en van hen die ervan profiteren.
  Beste Willy, ook uw artikel over Syrië is zeer interessant. Al uw artikels getuigen van gezonde inzet, moed en ongewone werkkracht. Dank ! ….
  Maar heeft het allemaal nog zin ?
  Hilaire Bodein
  Antwoord:
  Ach Liberté, Egalité et Fraternité, mooi slogans om de bladen mee te vullen, om op pancarten tijdens betogingen mee rond te lopen of je muur te behangen. In intussen bleven de Fransen lustig verder slaven verhandelen. Liberté, Egalité et Fraternité ? Wat een ziekelijk mop.

  Toen de Fransen Algerije veroverden decimeerden ze de plaatselijke bevolking en nadien kwam er dan nog de ‘slag om Algiers. En de Britten… en hun opiumoorlogen.

  Men is er in het Verenigd Koninkrijk schatrijk mee geworden. Geld dat men dan verkwiste aan nog meer oorlogen en peperdure vies ogende kastelen. Ach imperia en hun dievenbendes.

  Verder doe ik gewoon mijn plicht als journalist. Schrijven en onderzoeken is voor mij een passie. Dat boeit mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s