Syrië–De zaak van het al Quds hospitaal

De verhalen over het zogenaamde bombardement op 28 april van het al Quds hospitaal in Aleppo zorgde nog maar eens voor vette koppen en zware beschuldigingen aan het adres van de Syrische regering. Als we die opstandelingen in hun deel van Aleppo mogen geloven waren er tientallen doden gevallen (1) en was de enige nog overblijvende kinderarts gesneuveld. Recente foto’s roepen echter vragen op.

Onder controle van Al Qaeda

Vooral Artsen zonder Grenzen liet zich hier luidkeels horen. Met anderen die nog maar eens riepen om de Syrische regering wegens oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen.

Aleppo - Al Quds hospitaal - 15-10-2015

Het woonblok waar dat zogenaamde hospitaal gevestigd was vertoont volgens deze van 15 oktober 2015 daterende foto al zware schade mogelijks komende van luchtbombardementen, hoewel artilleriebeschietingen ook niet uitgesloten kunnen worden.

Niemand zag daarbij echter het essentieel probleem. Dit namelijk dat er geen enkele onafhankelijke getuige van dit zogenaamd bombardement was en, nog belangrijker, dat dit gebeurde in een gebied dat, ook volgens het Pentagon, in handen is van Jabhat al Nusra, de Syrische tak van al Qaeda. (2) Al diegenen die de beelden maakten en die aan het woord kwamen werkten dus onder controle van deze terreurorganisatie.

En dat kun je moeilijk betrouwbaar noemen. Het doet denken aan de leugens rond die aanval met sarin van 21 augustus 2013 waar datzelfde al Qaeda en enkele bondgenoten een verhaal produceerden dat achteraf gezien een grote leugen was. Er was sarin gebruikt maar praktisch zeker niet door het Syrische leger. En ook hier was Artsen zonder Grenzen er als de kippen bij om die verhalen kritiekloos over te nemen.

Aleppo - Al Quds hospitaal - 29-04-2016

Gezien de stand van de zon moet deze foto rond de middag genomen zijn. De schade aan het gebouw is grotendeels gelijk aan die van 15 oktober 2015.

Maar Artsen zonder Grenzen is hier niet aan haar proefstuk natuurlijk. Het is een traditie. Zo steunden ze tien jaar lang, van 1979 tot 1989 de terreurorganisatie de Rode Khmer in Cambodja en weigerde ze heel bewust in het land te werken. Een Cambodja dat poogde te herstellen van het schrikbewind van die Rode Khmer. Van een schending van de medische plichtleer gesproken.

Satellietbeelden

De regel voor deze ngo is dan ook simpel: doen wat de Franse regering opdraagt. Frankrijk steunde de Rode Khmer, dus ook Artsen Zonder Grenzen. Frankrijk steunt al Qaeda, en dus steunt deze ngo deze nochtans internationaal verboden organisatie. De oprichter van deze ngo is dan ook Bernard Kouchner, een dubieuze aan de Franse PS verbonden politicus.

Daar het door al Qaeda en zijn bondgenoten gecontroleerde gebied niet toegankelijk is voor buitenstaanders, ook Artsen zonder Grenzen niet, is men voor verder onderzoek dan ook aangewezen op externe bronnen. Een daarvan zijn satellietbeelden. En die zijn er tegenwoordig met tonnen.

En ook hier blijken die er te zijn. Zo presenteerde Rusland foto’s van het gebouwencomplex waar dat hospitaal zou gevestigd zijn, een van 15 oktober 2015 en een van 29 april dit jaar.

En wat blijkt: Op beide foto’s is een deels vernield gebouw te zien en is die toestand van die buurt sinds 15 oktober 2015 praktisch dezelfde gebleven. De vernielingen zijn dus volgens deze gegevens bijna zeker aangebracht voor 15 oktober 2015 en niet vorige maand.

Natuurlijk kan men foto’s vervalsen zoveel men wil. Ook deze Russische, maar dat is ook zo voor die beelden die al Qaeda en haar bondgenoten presenteerde. Met daarbij naar goeie gewoonte natuurlijk gewond lijkende kinderen. Propaganda moet effectief zijn en dus tovert men steevast lijdende kinderen.

Bernard Kouchner - 4

Bernard Kouchner, oprichter van Artsen zonder Grenzen en gewezen Frans minister van Buitenlandse Zaken. De oprichting gebeurde volgens de Franse journalist Thierry Meyssan in overleg met de Franse geheime dienst DGSE. Kouchner is ook een goede vriend van de kleptocraten die de vroegere Franse kolonies in Afrika besturen.

Bovendien blijkt volgens Aleppo ontvluchte inwoners die ook niet verbonden zijn met de Syrische regering dat er voor de gedeeltelijke verovering van Aleppo door al Qaeda geen ziekenhuis met zo’n naam bestaan heeft. Het is aldus die toch betrouwbaar lijkende getuigen een creatie van al Qaeda. Ook elders krijgt men dit te horen.

Charles Lister

En dan is er het waarom dit nu gebeurde. De EU en de VS lijken komaf te willen maken met de oorlog in Syrië en hebben de zaak grotendeels in handen gegeven van de Russen. Het idee is zo te zien te streven naar een vredesakkoord met een overgangsbewind dat onder leiding zal staan van Assad en dat de strijd tegen al Nusra en haar nauwe bondgenoten zoals Jund al Aqsa en ISIS zal verder zetten.

Charles Lister, tot recent topman bij het Brookings Institute, een Amerikaanse studie- en lobbydienst, stelt recent in een opmerkelijk stuk (2) dat Jabhat al Nusra in Syrië ook een kalifaat wil oprichten en via provocaties die vredesonderhandelingen poogt te saboteren.

Logisch natuurlijk want het akkoord dat voorligt betekent dat de zogenaamd gematigde rebellen tegen al Qaeda moeten vechten. Voor al Qaeda een nachtmerrie, voor diegenen die dit voorstellen een dwaas idee dat nooit kan lukken.

Charles Lister - 5

Charles Lister was tot onlangs wat betreft Syrië de woordvoerder van het Brookings Institute dat met het Brookings Doha Center, waar hij actief was, een vaste voet aan huis heeft in Qatar, financiers van al Qaeda. Hij is al sinds het begin van de oorlog in het debat zowat de verdediger van die salafistische terreurgroepen. Zijn artikel in Foreign Policy was dan ook merkwaardig. Hij werkt nu voor het Middle East Institute, een andere Amerikaanse studie en lobbydienst.

Nu zijn Charles Lister en het Brookings Institute kind aan huis in Qatar die altijd al al Qaeda en hun vrienden in Syrië en elders financierden en bewapende. Het Brookings Institute heeft zelfs een afdeling in Qatar.

Charles Lister is dan ook vijf jaar lang een fanatieke verdediger geweest van die salafistische opstand tegen het ‘monster’ Assad. En dan komt die in een prominent artikel ons waarschuwen voor de provocaties van .. al Qaeda. En hij kan het zeker weten.

Het lijkt er dan ook op dat die aanval op het al Quds hospitaal een zelfde soort provocatie is als die van de aanval met sarin van 21 augustus 2013 nabij Damascus. Die diende duidelijk om een aanval van de Amerikaanse luchtmacht op Syrië te provoceren. Wat al Qaeda dan aan de macht zou brengen.

Zelfs Barack Obama zegt (4)nu dat voor die aanval met sarin door het Syrische leger geen bewijs is. Waarbij Seymour Hersh in een recent interview (5) stelt dat de VS stalen hebben genomen van wat het Syrisch leger aan sarin bezat. En dat bleek, zoals anderen al in 2013 opperden, van een ander soort te zijn dan wat in Syrië was gebruikt.

Willy Van Damme

1) De enen hadden het over 50 doden, anderen over 27 doden. Verwarring troef dus. Ook stelden sommige betrokkenen dat de enige kinderarts was gedood. Anderen hadden het dan weer over een van de zeven kinderartsen in dit deel van Aleppo. Zowel de Syrische als de Russische regering ontkenden verantwoordelijk te zijn voor dat vermeend bombardement.

De week nadien werd dan volgens al Qaeda een vluchtelingenkamp in de door hen gecontroleerde provincie Idlib door vliegtuigen aangevallen. Ook hier ontbrak het aan enig serieus bewijs. Men zag wel tenten die branden en hoorden een man die stelde een getuige te zijn.

Maar dat kan men amper een bewijs noemen. Bovendien stelde Rusland die het Syrische luchtruim onder controle heeft dat er daar toen geen vliegtuigen aanwezig waren. Het grote vermoeden is dan ook dat al Qaeda met steun van derden waaronder Artsen zonder Grenzen hier gewoon leugens verkoopt om de vredesgesprekken te dwarsbomen. Sommigen in het westen willen immers ondanks alles nog steeds de kop van Assad zien rollen.

2) Verklaring van kolonel Steve Warren van 25 april 2016 en gedaan in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Steve Warren is de woordvoerder van Operation Inherent Resolve in Iraq, de Amerikaanse militaire missie ter ondersteuning van Irak in haar strijd tegen ISIS.

3) Foreign Policy, 4 mei 2016, Charles Lister, ‘Al Qaeda is about to establish an emirate in Noord-Syrië’. http://foreignpolicy.com/2016/05/04/al-qaeda-is-about-to-establish-an-emirate-in-northern-syria/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=New%20Campaign&utm_term=%2ASituation%20Report.

4) Verklaring gedaan door Barack Obama tijdens het lange hier al besproken interview met het tijdschrift The Atlantic van april 2016.

5) Te vinden op de website van Alternet, 20 april 2016, Ken Klippenstein, ‘Exclusive Interview: Seymour Hersh Dishes on Saudi Oil Money Bribes and the Killing of Osama Bin Laden’. http://www.alternet.org/world/exclusive-interview-seymour-hersh-dishes-saudi-oil-money-bribes-and-killing-osama-bin-laden.s tot voor kort

Advertenties

3 thoughts on “Syrië–De zaak van het al Quds hospitaal

 1. Hallo Willy,

  Net dit interessante artikel gelezen over propaganda:
  http://www.voltairenet.org/article191813.html

  Het past precies in het door u geschetste plaatje.

  M.vr.gr.

  Ge
  Antwoord:
  Je moet eens aandachtig die filmpjes van die jihadisten en hun vrienden van AI en HRW bekijken. Steeds komen zij met kinderen op de proppen alsof zij zo begaan zijn met hun leed. Niet is echter minder waard. Kinderen zijn er voor hen gewoon om misbruikt te worden.

  Sommige van die verhalen die in dat artikel aan bod komen ken ik, andere niet. Maar de hier gebruikte thesis klopt uiteraard.
  Wel een detail. Het vervalsen van foto’s is geen uitvinding van de Sovjets of Stalin. Deze techniek dateert al van voorheen.

  Bij de heropening van het In Flanders Field Museum in Ieper ging de eerste tentoonstelling over propaganda in oorlog. Er waren daar toen o.m. twee oorlogsfoto’s van onze Koning Albert I te zien, de eerste echt en de tweede om propagandadoeleinden vervalst. Ik denk dat hij dateerde van rond 1916.
  Willy Van Damme

 2. Rick Sterling schreef een m.i. uitstekende brief aan de organisatie van Artsen zonder Grenzen (in onderstaande link te lezen).
  http://dissidentvoice.org/2016/05/about-bias-and-propaganda-on-syria/

  Misschien was u er al mee bekend. Ik weet niet of er een reactie op is gekomen van Artsen zonder Grenzen. Daar zou ik wel benieuwd naar zijn.

  Verder mag ik aannemen dat u met onderstaande website bekend bent waar Rick Sterling ook lid van is.
  http://www.syriasolidaritymovement.org/about/steering-committee/

  U schreef in meerdere artikelen dat naar uw mening verschillende organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch zich helemaal niet zo bekommeren om mensenrechten maar dat daar allemaal andere belangen bij zijn even vlijmscherp door de bocht…

  Hoe zit het met het Rode Kruis? Is dat een betrouwbare organisatie?
  Ik heb daar vorige maand een keer 1 euro aan uitgeven toen mensen van het Rode Kruis voor de deur kwamen vragen om steun. Ik hoop dat ik met deze kleine actie geen zonde heb begaan tegen de mensenrechten. Zoja, moge de Heilige Geest mij dan vergeven…
  Martin Oei
  Antwoord:
  Rick Sterling heeft hier mooi werk gedaan door alles eens op een rijtje te zetten en hen zo betrapt op leugens. Proficiat voor dat stukje onderzoeksjournalistiek. Ik vermoed dat hij nooit antwoord kreeg.

  Ik stuurde, in afspraak, een mail naar Human Rights Watch met de vraag om verduidelijkingen over hun beweringen rond die aanval in augustus 2013 met sarin nabij Damascus. Dat was begin januari 2014. Ik wacht nog steeds op een antwoord.

  Artsen zonder Grenzen zijn in mijn ogen gewoon criminelen die mensenrechten en het sociaal gevoel van de mensen, waaronder medisch personeel, misbruiken.

  Ze hebben het hier ook steeds over een ‘MSF supported hospital’ en personeel. Met andere woorden: Ze beheren het niet en werken er niet. Ze geven er alleen steun aan, maar welke steun dat is weten we niet. Al hun informatie komt dan ook vanuit die groepen die er de controle over hebben. Die informatie is dan ook qua waarheidsgehalte waardeloos.

  Toen ze nog maar pas bezig waren en in Cambodja de kant van Pol Pot kozen brachten ze via een Belgische dochteronderneming regelmatig Belgische journalisten naar die kampen van de Rode Khmer en hun bondgenoten.

  Waarna die journalisten huiswaarts keerden met verhalen vol met tranen-in-de-ogen over plunderende Vietnamese bezetters en terreur en dappere verzetsstrijders. Dit terwijl Vietnam toen het land en zijn mensen had gered van verdere uitroeiing. En trouwens internationaal in zijn recht was.

  In Cambodja zelf weigerden AZG bewust te werken, alhoewel die overblijvende miljoenenbevolking bij de bevrijding nog maar DRIE dokters over had. Andere Belgische organisaties zoals Broederlijk Delen, Oxfam en Socialistische Solidariteit werkten er dan wel.

  Nadien schreef men vanuit AZG in die periode zelfs een boekje (la mur die Bambou van Esmaralda Luciolli) waarin men die leugens nog eens allemaal op een rijtje zette.

  Ik sprak nadien in Phnom Penh in 1989 met de Nederlandse hoofdvertegenwoordiger van AZG in Cambodja – na het vredesakkoord met VS kwam de organisatie dan wel naar Cambodja. Zo gaat dat met dit soort (sic) humanisten – en die sprak schande over AZG. Voor vele analisten is dit gewoon een grote manipulatie van de Franse veiligheidsdiensten.

  In Syrië zijn ze dan ook de woordvoerder van al Qaeda. Vandaar misdadigers. Niet misschien in de strafrechtelijke zin van het woord maar moreel gezien. Alhoewel ze door hun werk wel een terroristische organisatie steunen en dus strafbaar lijken.

  Het Rode Kruis is naar mijn gevoel wel een betrouwbare organisatie zelfs al maakt die wel eens een fout. Maar dat klasseer ik onder de noemer ‘menselijk’.

  Een opmerking nog. Ik heb tot heden nog nooit een foto van zo’n barell bomb of vatenbom gezien. Dit terwijl men er al wat jaren over spreekt. Tot ik een echte betrouwbare foto zie klasseer ik dit onder de propaganda. Waarom zou men trouwens zoiets gebruiken als men zoveel gewone bommen heeft? Het klinkt mij allemaal weinig logisch.
  Willy Van Damme

  • Ondertussen is het meen ik al een lange tijd duidelijk dat het al Quds hospitaal er nog gewoon staat, Vanessa Beeley is daar geweest en onderstaande video staat sinds ongeveer een maand op YouTube.

   Martin Oei
   Antwoord:
   Ja het verhaal van dat ooit ‘wereldberoemde’ al Quds hospitaal waar bij een zogenaamd bombardement het hospitaal werd vernield en de laatste kinderarts gedood werd. Platte propaganda van al Qaeda en haar Westerse vrienden welke echter moeiteloos en zonder zelfs maar een vraag te stellen werd overgenomen door onze media.

   Als een week later een aantal vermeende dokters vanuit dat deel van Aleppo een open brief naar Barack Obama sturen om militair in te grijpen wordt die o.m. ondertekend door een vijftal zogenaamde kinderartsen. Men nam dat verhaal van die petitie opnieuw klakkeloos over zonder op te merken dat er hier nog maar eens een vijf kinderartsen vermeld werden. De laatste?

   Bovendien bestond er voor de inval van al Qaeda & Co in Aleppo geen ziekenhuis met die naam. Het was gewoon een appartementsblok dat men had volgestouwde met medisch apparatuur en dat gerund werd door die terreurgroepen.

   Reeds toen publiceerde Rusland foto’s van satellietbeelden die toonden dat het verhaal van dat luchtbombardement leugens waren. Maar die foto’s raakten niet in onze kranten en weekbladen. De leugens moesten immers overeind blijven.

   Nu was er recent op de Nederlandse televisie een reportage van Sander van Hoorn die technisch gezien veel beter is dan dit van Vanessa Beeley. Zie: https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/396710-reportage-het-leven-in-oost-aleppo-komt-langzaam-weer-op-gang.

   Ook hij brengt dat hospitaal in beeld en toont zwart op wit dat het nooit het slachtoffer is geweest van een luchtbombardement maar eerder van artilleriegeschut. Zelfs een leek ziet het verschil tussen de schade aan gebouw veroorzaakt door artillerie of door vliegtuigen. Wie die schade veroorzaakte is uiteraard onduidelijk daar die bendes ook al eens op elkaar schoten.

   Bovendien kon men zelfs als dat luchtbombardement een feit was dat niemand kwalijk nemen. Het was oorlog en het ‘hospitaal’ was niet aangeduid als een hospitaal en dus konden het Syrische en Russische leger niet weten dat daar een kliniek was. Het gebouw leek met zijn massa zandzakjes eerder op een versterkte legervestiging.

   Cynisch is verder dat men dit de naam gaf van al Quds, de Arabische naam voor Jeruzalem. Zeker omdat we perfect weten dat Al Qaeda hier nauw samenwerkt met Israël. Maar ja men moet de indruk geven tegen Israël te vechten kwestie van in de regio niet helemaal aangebrand te lijken.

   Maar nu het bewijs zwart op wit op tafel komt dat er hier geen sprake was van een luchtbombardement dan is onze pers niet meer geïnteresseerd. Het toont dat die media geen moer geven om het lijden van hun medemens. Ze verdienen er in wezen zelfs geld mee.

   En natuurlijk is er Artsen zonder Grenzen, een der meest dubieuze ngo’s en een instrument van de Franse buitenlandse politiek. In Syrië weigeren ze aan regeringskant te werken, maar al Qaeda aan geneesmiddelen en apparatuur helpen is geen enkel probleem. Het is als het verhaal uit 1979-1989 toen AZG rond Cambodja samenwerkte met de Rode Khmer en in het land weigerde te werken.

   Toen Vietnam in 1979 Cambodja bevrijde waren er in dat land nog juist drie artsen in leven. En Artsen zonder Grenzen, getrouw aan het beleid van de Franse regering, weigerde er een voet te zetten. Schandelijk is een veel te braaf woord voor dit soort praktijken.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s