Julie Croket en Axelle Klinckaert – Dendermonds succes in Rio de Janeiro

Voor de Dendermondse turnster Julie Croket is het dit jaar tijd voor een revanche. Vier jaar geleden mocht ze als turnster naar de Olympische Spelen in Londen. Een blessure vlak voor de spelen maakten echter een groot kruis over deze heel grote jonge meisjesdroom. Vanuit de zetel met een mank been moest ze gefrustreerd toekijken hoe de collega’s het in Londen deden.

Revalidatie

Het werd voor haar een serieuze revalidatie en boksen tegen de teleurstelling van toen. Geen gemakkelijke periode, ook voor het gezin. Medailles zou ze wel niet gehaald hebben maar de eer van deelname werd haar domweg ontnomen. Maar de revalidatie lukte en de morele opdoffer werd via intensieve training en coaching weggewerkt. Julie Croket staat er terug, sterk als weleer.

Julie Croket

Het meisjesgymnastenteam met Jullie Croket slaagde op het testevent in Rio de Janeiro erin om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in augustus. Voor haar tijd om revanche te nemen voor de blessure van vier jaar terug.

Juist terug van een selectiewedstrijd in Rio de Janeiro voor het team van meisjesturnsters had ze even tijd voor een gesprek. Een selectiewedstrijd die succesvol was want voor het eerst sinds 1948 neemt een Belgisch team van 6 turnsters deel aan de Olympische Spelen. In de wereldrangschikking staan ze nu voor bijvoorbeeld Roemenië, ooit de wereldtop maar nu in een diep dal verdwenen, ver weg.

Inge Doens woordvoerster van de Vlaamse Gymfederatie: “Het is het bewijs van onze goede training en goede coaching. In 1948 was dat trouwens gans anders en betrof het eerder demonstratieturnen met alleen teams.” En er waren toen ook veel minder landen dan nu, het was immers nog volop de koloniale periode en de tijd van de alles overheersende westerse dominantie.

Het jongensteam dat ook in Rio was voor een eventuele selectie slaagde niet in die plaatsing, (1) maar kan desalniettemin tevreden terugblikken. Hun prestaties zijn de voorbije jaren flink gegroeid en een deelname aan de volgende spelen van 2020 in het Japanse Tokyo moet zeker niet uitgesloten worden. Het sportbeleid van de voorbije tien jaar werpt hier duidelijk haar vruchten af.

Jullie Croket: “Het was niet echt de bedoeling van het jongensteam om naar de Olympische Spelen te kunnen gaan. Zij stonden voor deze test laatste en wilden zich alleen maar in die rangschikking verbeteren. Ze komen ook van heel ver en mogen zeker fier zijn over het resultaat. Uiteindelijk stonden ze laatst en was Rio niet realistisch. Maar ze hebben zich ook nu weer verbeterd en zijn, dacht ik, zes punten gestegen.”

Siemon Volkaert

De Lebbeekse Siemon Volkaert, aangesloten bij het Dendermondse Gymmax, slaagde erin zich met hun gymnastenploeg ginds sterk te verbeteren. Daar Wit-Rusland wegviel konden ze toch aan de test in Rio deelnemen en eindigden op de zevende plaats, de voorlaatste. En dat was zes punten beter dan met het wereldkampioenschap in Glasgow van vorig jaar. Een deelname als team voor Tokyo in 2020 lijkt een haalbare kaart te worden.

Bikkelhard

Jullie Croket is ditmaal dus lid van een team en zal daarom niet meer individueel deelnemen zoals voorzien in Londen. En dat wil zeggen een groep van vijf turnsters plus een reserve die ieder apart wel hun kwaliteiten zullen moeten bewijzen. De komende weken komen er nu nog een serie testwedstrijden en zal de selectie eind juni, een maand voor de start der spelen, bekend gemaakt worden.

Nu in Rio was men met 6 turnsters, waarvan dus een reserve. Zeker een turnster zal er dus moeten afvallen. En er was ook de geblesseerde Nina Dewael die om die reden niet op het testevent in Rio aanwezig was.

Na het eerste succes in Rio met de testwedstrijden en de selectie als team is ze uiteraard in een erg optimistische stemming. Jullie Croket: ‘Het voelt erg goed nu achter deze wedstrijd. Eerst konden we het zelfs amper geloven. Er waren ook wat technische problemen geweest met het geluid en de belichting waardoor we een 40 minuten moesten wachten. Wat zorgde voor extra zenuwachtigheid.”

De competitie in Rio was dan ook bikkelhard. Jullie Croket: “We waren daar met 8 ploegen en er gingen er maar vier daarvan naar de spelen zelf. En uiteraard wilde iedereen van die gymnasten bij die eerste vier zijn. De nervositeit bij dit gebeuren was dan ook groot. Het is voor ons belangrijker dan een wereldkampioenschap. Bij gymnastiek staan de Olympische Spelen heel hoog aangeschreven. Het is het hoogste wat men kan bereiken.”

Toekomst

Voor het team komt het er nu in Rio op aan zich niet alleen te bewijzen maar indien mogelijk ook te verbeteren. Julie Croket: “We staan nu met onze groep in de wereld op de elfde plaats en hebben die positie feitelijk al een tijdje. Rio bewees feitelijk onze kracht. De hoop moet nu zijn, denk ik, onze positie te behouden en eventueel nog verder te verbeteren.”

De grootste kandidaten voor de medailles in Rio zijn volgens haar de Verenigde Staten, Rusland en China, de eerste drie op het laatste wereldkampioenschap. Jullie Croket: “Ook Japan is sterk aan het opkomen. Binnen West-Europa zijn Duitsland en Italië ook heel goed alsmede Nederland, wat verrassend was.”

Met haar verdere toekomst is ze nu nog niet bezig. Julie Croket: “Na het falen met Londen zet ik nu eerst alles op Rio en daarna zien we dan nog wel. De volgende spelen in Tokyo, ze is dan 25, zijn misschien wel nog mogelijk. We wachten af. Maar ik wil wel hoe dan ook sport blijven doen en nadien graag training geven in het turnen. Het is nu eenmaal zowat mijn ganse leven en ik ken het daarom wel een beetje.”

De gymnasten komen op de spelen in Rio al vrij vroeg aan de slag. De twee dagen na de openingsceremonie van 5 augustus is het al hun beurt. Met de twee dagen nadien dan de finales.

Rijzende ster

En alsof Dendermonde met Jullie Croket nog geen stevige bijdrage aan het Belgische turnen leverde is er in de stad al een nieuwe rijzende ster aan het turnfirmament opgedoken met de naam van de nog eventjes 15-jarige Axelle Klinckaert (2) uit de deelgemeente Oudegem.

Axelle Klinckaert

Met de 15-jarige Axelle Klinckaert lijkt men in Dendermonde een nieuwe beloftevolle turnster te hebben. Ze werd op 6-jarige leeftijd in de sporthal van Appels ontdekt door Gymmax, het begin van wat nu al een stevige carrière aan de wereldtop lijkt te worden, naast Jullie Croket.

Een jonge dame die vorig jaar op de Europese jongerenolympiade, officieel het European Youth Olympic Festival, in het Georgische Tbilisi haar kwaliteiten bewees door er met een zilveren medaille voor het allround turnen huiswaarts te keren.

Axelle Klinckaert: “Ik had in feite zelfs evenveel punten als de eerste maar omwille van het reglement werd ik uiteindelijk tweede geplaatst.” Behoudens ongelukken zullen we van haar dus in de toekomst zeker nog veel blijven horen.

Ze doet al aan turnen vanaf haar zesde jaar. “Omdat het leuk was”, stelt ze. En dat deed ze bij de lokale turnclub Gymmax waar men haar mogelijkheden al zeer snel doorhad. Axelle Klinckaert: “Ik deed recreatief turnen en al snel vroeg men mij om aan wedstrijdturnen mee te doen. Een aanlokkelijk voorstel want daar achter het gordijn deed men het echte serieuze turnwerk en dat vond ik veel leuker.”

Ze moest dan ook elk jaar in Gent bij de Gymfederatie een test doen en ook daar ontdekte men haar mogelijkheden en ging ze aan de slag bij de Dendermondse topsportschool, het lokale Atheneum. En na de lagere school werd dat dus de Gentse topsportschool, het Atheneum aan de Voskenslaan, en 30 tot 35 uur trainen. Met daarnaast dan nog de studies, in haar geval Wetenschappen. Hard werken dus.

En zoals bij Jullie is haar sterkste discipline de grondoefening. En uiteraard is ze zoals Julie Croket opgetogen over het al bekomen resultaat. Eindigen voor wat normaal topturnlanden zijn als Australië, Zuid-Korea en Roemenië had tot voor enkele jaren niemand in België kunnen dromen.

Gymmax

Sinds de fusie van de turnvereniging Werken Baart Kracht en de Sint-Jorisgilde groeide Gymmax uit tot een gevestigde waarde in het wereldje van de Belgische turnclubs. Mede dankzij de goed uitgeruste nieuwe sporthal die nog onder vroeger burgemeester Norbert De Batselier werd gebouwd. Ook het feit dat Dendermonde met het Koninklijk Atheneum een topsportschool heeft speelt uiteraard in haar kaart. En de zeer professionele aanpak van de Gymfederatie helpt natuurlijk eveneens.

Axelle Klinckaert: “We zijn nu het elfde beste team ter wereld en dat is toch geweldig. Wel is het nu afwachten, zorgen dat je psychisch sterk genoeg staat en geen blessures krijgt. Je moet er ook gewoon tegen kunnen.”

Willy Van Damme

1) Ook hier speelde de Dendermondse turnclub Gymmax haar rolletje met Siemon Volkaert uit Lebbeke die deel uitmaakte van dit succesvolle team. De goede resultaten van een Siemon Volkaert, Axelle Klinckaert en Jullie Croket toont natuurlijk ook de kwaliteiten aan van niet alleen Gymmax maar ook van de topsportscholen in Dendermonde en Gent alsmede van het sportbeleid in Gent en de werking van de Gymfederatie. Reden voor fierheid dus.

2) Ze verjaart einde mei. Het is de bedoeling beide turnsters op het komende Dendermondse Sportgala van 24 juni extra in de bloemetjes te zetten. Schepen voor Sport Carine Verhelst (SP.a): “We hebben in onze stad nogal wat sportkampioenen en kunnen onmogelijk voor elke kampioen op het stadhuis een aparte viering organiseren. Daarom gaan we alle vieringen op de nu groots opgevatte sportgala doen.” Ook Greg Van Avermaet, nu onze succesvolste beroepswielrenner, woont tegenwoordig trouwens in het Dendermondse Grembergen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s