Conferentie voor en over Syrië

Dat de oorlog in Syrië met zijn tienduizenden buitenlandse jihadisten zowat de tot heden grootste humanitaire crisis van deze eeuw is staat buiten kijf. In de media en op allerlei conferenties over deze kwestie krijgen wij over dit drama praktisch alleen het beeld van de goede ‘vrijheidsstrijders’ tegen de dictator en massamoordenaar president Bashar al Assad.

Syrië blijven steunen

Nu zondag organiseert de van oorsprong Italiaanse in Syrië actieve ngo Sol.id de conferentie ‘Stand by Syria’ voor en over Syrië en met uitbreiding het ganse Midden-Oosten. Want de oorlogen tegen Libië, Irak, Jemen en Syrië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hier dus geen ‘experten’ als een Rik Coolsaet, Rudi Vranckx of Brigitte Herremans van Pax Christi, de verdedigers van die zogenaamde vrijheidsstrijd.

Sprekers zijn pater norbertijn Daniel Maes die al sinds ongeveer 2009 in Syrië woont, Yvette Shamier en Malik Samoel van het Comité van Syriërs in Nederland, Rima Darious van de Syrische Jeugdraad, pater Paulus Sati van de Chaldeeuwse Liga, de Libanese politicologe Marwa Osman, Zuster Agnes de la Croix, moslimgeestelijke sjeik Hasanian al Hachami, een vertegenwoordiger van de Jafari islam, een stroming binnen de sjiieten.

Pater Daniel Maes

Pater norbertijn Daniel Maes, verbonden aan het klooster in Postel, vierde vorig jaar zijn 50 jaar als norbertijn, zit nog steeds vol energie en schrijft wekelijks op vrijdag een passioneel geschreven open brief over Syrië en zijn leven als geestelijke in het klooster van Mar Yakub in Qara. Het klooster heeft ook een website en Facebookpagina. Het gebouwencomplex is tweeduizend jaar oud en was origineel een Romeins fort. Wat je in de structuur van het klooster nog goed kan zien. Het werd in de zesde eeuw een klooster en eind vorige eeuw onder impuls van zuster Agnes geheel heropgebouwd. Een prachtig staaltje van erfgoedrestauratie. De foto is genomen op zijn viering in de tuin van de abdij in Postel.

Verder komt ook de Libanese geestelijke sjeik Ali Abo Raya van de Imam Reda moskee in Anderlecht spreken. Deze is de opvolger van de op 12 maart 2012, een jaar na de start van de oorlog in Syrië, in Brussel vermoorde sjeik Abdellah Dahdouh. Bij die aanslag werden ook een aantal aanwezigen verwond.

Het was voor zover geweten de eerste moord gepleegd op andere moslims in Brussel door een salafistische terrorist. Rachid el Boukhari pleegde die aanslag tegen deze sjiitische moskee omwille van de oorlog in Syrië. Hij kreeg op 5 december 2014 van het Hof van Assisen hiervoor 27 jaar cel.

Zuster Agnes de la Croix van de Syrisch Melkitische Grieks-Katholieke Kerk en hoofd van het klooster Mar Yakub, de Heilige Jacob de Gekwetste, uit het Syrische Qara zal spreken via een televerbinding vanuit Syrië.

De voertaal van de conferentie is Engels en het Arabisch. Uit de deelnemerslijst kan men deels al de enorme culturele verscheidenheid van Syrië en de regio proeven. Een verrijking. Wat het westen onder impuls van Israël en Saoedi Arabië bewust poogt kapot te maken.

De conferentie vat nu zondag 17 april aan om 13 uur in het Elzenveld Conferentiecentrum, Lange Gasthuisstraat 45, te Antwerpen.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Conferentie voor en over Syrië

 1. Geachte,
  Zou het geen prachtig debat kunnen zijn mochten de ” experten ” Coolsaet, Vranckx en Herremans mee aan tafel kunnen schuiven met de echte kenners van de situatie daar ter plaatse ?
  Het moet geen debat worden van het eigen gelijk, maar open en eerlijk en dit onder leiding van een moderator die ieder zijn zeg laat doen en niet telkens onderbreekt wanneer de ” experten ” in het nauw gedreven worden. Ik vrees echter dat onze ” experten ” niet zullen ingaan op een uitnodiging uit vrees dat tijdens het debat zou blijken dat ze toch niet zo’n experten zijn als ze zelf wel denken en anderen proberen te doen geloven..
  Met vriendelijke groeten,
  Theunis Victor
  Antwoord:
  Ach de experten… Een van de meest gebruikte experten is Montasser Aldeme’eh, de zoon van een Palestijnse landbouwer en vluchteling uit de streek rond Haifa die nu in het Aalsterse Baardegem woont. Een man die op zeker ogenblik bijna dagelijks op TV en Radio zat en tientallen pagina’s volschreef van Knack.

  Hij deed zijn humaniora aan het Heilig Maagd College (nu Oscar Romerocollege) in Dendermonde en was blijkbaar geen gemakkelijke jongen. Recent vroeg de culturele vereniging Davidsfonds aan hun illustere oud-leerling om een voordracht te houden.

  Het was bijwijlen pijnlijk. Zo bracht hij de vernieling van zogenaamde heiligdommen en oude gebouwen door ISIS ter sprake waarbij ik dit tot op zeker hoogte vergeleek met onze Beeldenstorm en hij die daarop vergeleek met ….. het bijbelse verhaal over Jezus en de kooplui in de tempel. Wat uiteraard bij dit deels katholiek publiek voor hevige reacties zorgde.

  Verder beweerde hij tijdens zijn toespraak dat de islam in essentie en voortvloeisel is uit het christendom. Waarna ik hem er nadien attent op maakte dat vooral de invloed van het Judaïsme centraal stond.

  In de regio van Medina en Mekka woonden immers toen veel joden en geen christenen. Christenen zaten toen in Egypte, Ethiopië, Syrië, Irak en Perzië. En wie kijkt naar gebruiken als halal en koosjer en de besnijdenis zou dit zo moeten weten. Hij gaf die fout dan ook toe.

  Over dat document van de Amerikaanse militaire veiligheid DIA en ISIS had hij nog nooit gehoord en hij kon het ook amper geloven. Ik heb hem dan maar dat document gegeven.

  Ook bleek hij niet echt op de hoogte van de samenwerking tussen Israël en al Qaeda. Dit terwijl hij de zoon is van een Palestijnse vluchteling en als student op zeker ogenblik door de leerkrachten moest gestopt worden om ginds te gaan vechten.

  Wel een sympathieke jongen die met die zaak begaan is, maar verder……. Dat is het niveau. Het is de leegheid van het bestaan. Activisme zonder dat men beseft waarmee men bezig is.
  Willy Van Damme

 2. Goedemorgen Willy,

  Ik heb ook op mijn weblogje een oproep voor deze conferentie gedaan.
  Je schrijft dat ook ene Malik Samoel van het Comité van Syriërs in Nederland het woord zal voeren (Staat ook op de affiche vermeld).
  Ik mag hoop ik aannemen dat dit niet dezelfde organisatie is als welke ik op internet vond, want dat is gewoon een ordinaire uit de CIA koker getrokken, zonder twijfel dikbetaalde, verraderskliek van het laagste soort.

  http://www.syrischecomite.nl/Archieven/tabid/89/Article/381/Het-gruwelijke-aanvalspatroon-van-Assads-luchtmacht.aspx

  De naam Malik Samoel en de aankondiging van de conferentie is overigens niet op hun site te vinden, dus hopelijk zijn deze ‘heren’ niet dezelfde club. Heeft het Comité van Syriërs in Nederland een eigen website?
  Groet.
  Antwoord:
  Het is dat comité dat vorig jaar die reis naar Damascus organiseerde. En ze hebben duidelijk goede contacten met de Baath partij in Damascus. Vergeet de CIA hier er zijn nu eenmaal zoveel namen die op elkaar gelijken.
  Maar uiteraard staat het woord CIA nergens op iemand zijn voorhoofd gedrukt.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s