De Morgen en Koen Vidal over Syrië

Deze ochtend nog eens goed gelachen met het verhaal van Koen Vidal “Assad heeft geen eigen leger meer” in de krant van vandaag. Zo staat er te lezen: “Aan het front in Aleppo is er geen Syrische regeringsmilitair te bespeuren”, met wat verder: “In feite heeft hij (Assad nvdr.) een groot deel van zijn troepen opgesloten in hun eigen kazernes”.

Waarna ‘Midden-Oostenkenner’ Koert Debeuf ons komt vertellen dat: “zelfs de geheime dienst is ondertussen al overgenomen door Iran.” Voor dergelijke (sic) wijsheden moet ik uiteraard passen.

Gasaanval - Sjeik Maksoed Aleppo - 8 april 2016

Een door leden van de Koerdische militie YPG genomen beeld van de gifgasaanval in Aleppo vorige vrijdagochtend door Het Leger van Islam. Meerdere gespecialiseerde bronnen bevestigden het verhaal alsmede Russia Today. Onze vermeende kwaliteitspers van Reuters over de BBC tot De Morgen en The New York Times zwegen. Er vielen gelukkig alleen enkele gewonden. Volgens een woordvoerder van die salafistische terreurgroep zou de commandant gestraft worden want hij had het ‘charter’ van de groep overtreden. Waarom die brigade dan dat gifgas in zijn bezit had is dan wel de vraag. Het is diezelfde groep die in 2013 de regering beschuldigde van het gebruik van gifgas. Het Leger van Islam staat tegenwoordig onder leiding van Mohammed Alloesh, hoofdonderhandelaar van Het Hoog Onderhandelingscomité van de rebellen. Een door de Saoedisch gefinancierde coalitie die met de regering praat over vrede. Ook Het Leger van Islam kan genieten van ongelimiteerde steun van het Huis van Saoed.

Zo’n verhalen had ik natuurlijk eerder verwacht op 1 april maar niet vandaag. Ik had ze ook verwacht in de Qatarese en Saoedische media waar ik dat soort propaganda regelmatig tegenkom, maar niet vandaag in De Morgen. Alhoewel. Het vermogen van deze krant om zichzelf hopeloos belachelijk te maken is bijwijlen grenzeloos.

Wat ik echter de voorbije dagen niet in De Morgen las was het verhaal waarbij de salafistische terreurgroep Het Leger van Islam (Jaysh al Islam) vorige vrijdag zelf toegaf gifgas te hebben gebruikt in de strijd om Aleppo. Ongetwijfeld had dat voorpaginanieuws geweest indien de Syrische overheid dat zou hebben toegegeven. Nu niets.

Geen verbazing natuurlijk voor een krant die nog maar eens bewijst achter de salafistische terreur te staan. Zolang ze ons in Europa natuurlijk maar met rust laten.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het artikel van Koen Vidal: ‘Assad heft geen Eigen leger meer’ in de krant van 12 april.

Naschrift:

Volgens berichten van de Koerdische YPG zou er gisteren een nieuwe tweede gasaanval hebben plaats gehad in die vooral door Koerden bewoonde wijk van Aleppo. Over de daders is op dit ogenblik nog niets bekend.

Advertenties

One thought on “De Morgen en Koen Vidal over Syrië

 1. Beste Willy,

  Wat vind je hiervan? http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.43779?video=1.2628357
  Dat lijkt mij toch ook alles behalve onpartijdige journalistiek.

  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik had het gezien en het is in verhouding tot de voorgaande berichtgeving nog behoorlijk. Natuurlijk heeft het verhaal zoals hier gebracht geen niveau en hun bewering over de aard van het parlement kunnen zij niet hard maken.

  Ze komt gewoon uit een van de vele propagandaverhalen komende van de vrienden van al Qaeda. Als je een bewering doet dan moet je die kunnen staven, hard maken. Niet met een of ander verhaal van Al Qaeda & Co maar via observaties de naam waardig.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s