Jonge veulens zonder ervaring

Toen men in de Dendermondse gemeenteraad debatteerde over de meerjarenbegroting reageerde de NV-A fractie heel fel. Ze hadden duidelijk goed de teksten gelezen en zich op het debat voorbereid. Wat echter geheel ontbrak was politieke feeling, inzicht in hoe lokale politiek juist werkt. En politieke feeling is essentieel.

Het leek die avond wel de fameuze negentiende eeuwse Britse cavalerie uit de Charge of the Light Brigade die op de Krim geheel roekeloos voorwaarts ten strijde stormde de vernieling tegemoet. Typerend was de brutaal te noemen aanval van Tomas Roggeman toen op het beleid van schepen voor Cultuur Lien Verwaeren (CD&V). Deze is blijven nazinderen.

Jonge veulens

“Jonge veulens die wild ageren”, was de goed geziene reactie van een oudere ervaren toeschouwer toen. Vol energie maar niet altijd ten volle beseffend wat men aan het doen is is zowat het kenmerk van deze fractie. Het gevolg is dat de relatie tussen de NV-A en de twee meerderheidspartijen barslecht is. Oppositie voeren is kritiek leveren en gelijktijdig bruggen bouwen. Dat laatste vergeet men blijkbaar geheel.

Ben Weyts

Ben Weyts (NV-A) volgt slaafs het advies van enkele ambtenaren en voert rond dit Dendersas een geheel andere politiek dan zijn voorgangster Hilde Crevits (CD&V). De man toonde zijn waar karakter toen hij op TV-zender Vier in volle kiescampagne fier poseerde met zijn twee hangbuikzwijnen die hij Mignonette en Cotelette had genoemd naar Joëlle Milquet (CDH) en Laurette Onkelinx (PS). Kort nadien stond hij bij Milquet te smeken om toch maar tot de federale regeringscoalitie toe te treden. Schaamteloos.

Incidenten tussen vooral CD&V en N-VA tijdens de gemeenteraad zijn legio. Er is er wel elke gemeenteraad een. Wie denkt na 2018 bij de volgende legislatuur een coalitie tussen NV-A en CD&V te zien tot stand komen droomt.

En het is nu al bijna zeker dat CD&V ook in 2018 aan zet zal zijn en bepalen wie haar partner wordt. En de NV-A heeft dat alleen aan zichzelf te danken. Sterke man Marius Meremans droomt bijna luidop van de burgemeesterssjerp en hij kan het vergeten.

De onervarenheid van de fractie bleek perfect tijdens de nu al maanden aanslepende discussie rond die doorgang voor fietsers en voetgangers aan het sas in Denderbelle. Slaafs volgen ze hun minister die dan weer slaafs enkele toplui van Waterwegen & Zeekanaal volgt. Met als argument de veiligheid.

Een dommere visie kan bijna niet. Als zo’n sas onveilig is dan dient men elke spoorwegovergang af te schaffen en het fietsen op onze dijken te verbieden. Ja, want men zou onder een trein kunnen fietsen, wat trouwens gebeurt, of in het water rijden. Wat voor zover geweten nog nergens gebeurde.

IMG_1098

Marius Meremans droomt er openlijk van om burgemeester van Dendermonde te worden. Voorheen hadden de vroegere gemeenteraadsleden Peter Bombay en Karel Peeters dezelfde dromen. Ze verdwenen in de politieke nevelen der tijden.

En dus liep, zoals in de vorige legislatuur met Open VLD een paar maal gebeurde, de NV-A fractie vorige maand domweg in de voor hen tijdens de gemeenteraad door de meerderheid opgezette val. En zoals Open VLD voorheen met de zaak van de nieuwe gevangenis meende een onhoudbaar standpunt te moeten innemen zo doet NV-A nu hetzelfde.

In de val

De alleen maar zichzelf schade berokkende interventies van Open VLD’er Marcel Borms toen rond de gevangenis werden nu vervangen door de tussenkomsten van Marius Meremans en Tomas Roggeman. Hun mislukte aanvallen waren geheel doorzichtige pogingen om toch nog gelijk te halen in een dossier waarvan men perfect hoort te weten dat men geen gelijk heeft.

In plaats van hun minister aan te porren om een zinvolle positie in te nemen steunde men hem voluit. Een slimme NV-A had toen in de vorige gemeenteraad gewoon gezwegen of wat vaag gemompel laten horen. Maar neen, ze liepen met beide voeten recht voorwaarts in de val van Bart Van Malderen en Piet Buyse. En hun reacties op Facebook na de fietsactie van gisteren toont hun zwakte nog meer. Zielig!

We hebben hier met de NV-A gelukkig nog niet de farcen gezien zoals we die de voorbije paar jaar in o.m. Dilbeek, Erps-Kwerps, Boom, Denderleeuw en Turnhout meemaakten maar dat is vermoedelijk omdat ze hier niet aan de macht zijn.

Wie trouwens intern binnen de partij goed zijn oren te luisteren legt hoort geen eendrachtige partij maar eerder een zeer onrustige krabbenmand. Het lijkt wel of het naar elkaar met dolken gooien er een favoriete sport is. Een verhaal dat over de nationale fracties van de partij in Brussel trouwens ook te horen is. De kracht van de verandering? Inderdaad!

Willy Van Damme

Een gedachte over “Jonge veulens zonder ervaring

 1. Idealisme verzopen in de vetpotten.
  Frans Deridder.
  Antwoord:
  Ik denk niet dat je de leiding van de NV-A veel idealisme kunt verwijten. Integendeel, van zodra ze wat macht roken gingen ze in zee met dubieuze figuren als een Siegfried Bracke, Pol Van Den Driessche en Koen Blyweert.

  Het zijn figuren voor wie ethiek alleen goed is om er de zondagse preek mee te vullen en die daarna dan in guur gezelschap door te spoelen met de duurste whisky of cognac.

  Voor elke kenner wereld is dat een publiek geheim en als ik ethiek en Koen Blyweert naast elkaar zet dan weet de ietwat ingelichte lezer wat soort praktijken ik daarmee bedoel.

  Had John Crombez, voorzitter van de SP.a, dezelfde relatie gehad met Koen Blyweert als Bart De Wever ermee heeft dan had het kot te klein geweest. De Morgen & Co hadden Crombez mentaal vermoord, nu zwijgt iedereen in medialand.

  Natuurlijk is veel van wat we van deze partij in Dendermonde en elders zagen geen verrassing en zelfs logisch te noemen. Politiek is een stiel die voor velen niet is gegund. Je moet er in groeien, het leren. Velen pogen en velen falen.

  En zeker bij de partij als de NV-A die tegen een TGV-snelheid groeide was dit veelvuldig falen onvermijdelijk. Het aantal voorbeelden van onkunde en schabouwelijk gedrag is bij de NV-A amper bij te houden.

  Neem die Dilbeekse schepen van Sport die op een podium zijn broek afstak om de simpele reden dat een sportvereniging met een Franstalige naam er een sportprijs had gewonnen.

  Of de farce in Denderleeuw waar ex-burgemeester Jan De Dier met zijn collega’s van de NV-A een zware lastercampagne tegen de coalitiepartner van CD&V begonnen. Een du jamais vu in de lokale politiek.

  Komt daarbij nog de politieke, sociale en economische achtergrond van de meeste mandatarissen van die partij en dan krijg je problemen. Enig respect of besef voor de sociale welvaartstaat of de vakbeweging zal je bij de NV-A nog niet met een elektronenmicroscoop vinden.
  Als ze konden zouden ze de vakbonden gewoon verbieden. Luister maar goed naar een Zuhal Demir.

  Maar die sociale welvaartstaat is wel het fundament waarop onze wereld is gebouwd. En dus krijg je de ene staking na de andere en neemt het ongenoegen bij de bevolking toe.

  Men hoeft maar de teksten van de voorbije tien jaar van de huidige minister van Financiën te herlezen om te weten wat voor rare kwibussen er nu aan de macht zitten.

  Het verklaart waarom deze regering alleen met spuug aan elkaar hangt en er van een beter macro-economisch beleid amper of geen sprake is. Integendeel. Zie naar de groeicijfers van de economie van de voorbije tien jaar.

  De teleurstelling bij de scherpslijpers in patronale kringen zoals Roland Duchatelet en Luc Betrand moet dan ook groot zijn. Hun lievelingen bakken er weinig of niets van.

  Hadden ze echter wat pragmatischer, met historische kennis en logisch denken vooraf de zaak bekeken dan was hun die teleurstelling onthouden. Medelijden met die figuren heb ik wel niet.

  Oh ja, wie bij de koekjesdoos zit grijpt al eens naar zo’n lekker koekje. Ik ken dat reeds van kindsbeen af. Eens vragen aan de mama’s en papa’s van deze wereld.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s