Syrië – De bevrijding van Palmyra

Een dag langer dan verwacht viel de stad Tadmur, beter gekend als het antieke Palmyra, deze ochtend geheel in handen van het Syrische regeringsleger. De weerstand van ISIS bleek toch nog iets sterker dan eerst gedacht. Zo slaagde ze er zaterdagvoormiddag nog eventjes zelfs in het leger terug te drijven.

Zeer belangrijke veldslag

Maar dat succes bleek van heel korte duur want een paar uur later was dit verlies door het regeringsleger al omgezet in extra terreinwinst. De voorbije nacht viel dan het definitief verdict en schakelde men de laatste verzetsaarden in Palmyra en de directe omgeving uit. Het is de zwaarste nederlaag voor ISIS in Syrië en de grootste overwinning voor het Syrische leger en haar bondgenoten.

Dit komt na een serie andere zware nederlagen voor ISIS, vooral dan rond de Syrische luchtmachtbasis van Kweiris ten oosten van de stad Aleppo. Deze was drie jaar lang omsingeld door ISIS maar hield altijd stand, ondanks de ontelbare massale aanvallen van de terreurbeweging.

ISIS in Palmyra - Executie Syrische soldaten - - 2015

ISIS bracht nieuw ‘vermaak’ naar het Romeinse amfitheater in Palmyra, de onthoofding in het publiek van gevangen genomen Syrische soldaten. Verplicht bijgewoond door een deel van de achtergebleven bevolking. Leuk voor een van hun propagandafilmpjes. Van de gebeurtenissen van deze week rond Palmyra zullen ze wel geen filmpje publiceren.

Dit gebied rond Kweiris is nu geheel in handen van het leger die zo de belangrijke steden al Bab en Deir Hafer in het oosten van de provincie Aleppo in het vizier heeft. Het leger zit hier vandaag op minder dan 10 kilometer van beide steden en die verovering zou een heel zware slag toebrengen aan de aanwezigheid van ISIS in deze regio. Een gebied dat voor ISIS essentieel is voor de bevoorrading vanuit Turkije.

Hoeveel soldaten en strijders van ISIS er sneuvelden is uiteraard nog onbekend. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een onderdeel van de propagandamachine van de Syrische Moslimbroederschap, spreekt over 400 gedode salafisten en 180 doden aan regeringszijde.

Volgens de regeringsgezinde Syrische media zouden er een paar honderd jihadisten van ISIS zijn omgekomen. Bepaalde regeringsbronnen hebben het zelfs over 600 gedode strijders. Ook aan regeringskant zullen er ongetwijfeld veel doden zijn gevallen. Zeker is dat die strijd vooral omwille van zijn symbolisch en strategisch belang zeer bloedig was, met ook vele honderden gewonden tot gevolg.

Schade

Rusland heeft ondertussen met drones vluchtig al de schade opgemeten aan het vierduizend jaar oude Palmyra. Niet voor niets wordt deze in Syrië omschreven als de parel van de woestijn. Die schade zou volgens dat eerste vluchtige onderzoek nog meevallen. Wel werden een viertal tempels vernield maar die zou men dan willen heropbouwen.

Syrische leger in Palmyra viert feest - 27 maart 2016

De overwinning in Palmyra zorgde bij de soldaten uiteraard voor een stevig feestje. Over de toestand van de achtergebleven bevolking is voorlopig nog niets geweten. Men is nu bezig met het onderzoeken van de wegen en gebouwen op achtergebleven mijnen en valstrikken. Een terugkeer van de bevolking is dus nog niet voor morgen. Ook is er nog geen zicht op de door de oorlog aangebrachte schade. De Syrische en Russische luchtmacht voerden uitgebreide bombardementen uit op het gebied. Waarbij de voorbije week vermoedelijk eerder symbolisch zich ook de Amerikaanse voegde. Wat enorme schade doet veronderstellen.

Palmyra was in de oudheid een zeer voorname en rijke oasestad die vooral leefde van de handel tussen de Middellandse Zee met haar Romeinse, Egyptische en Griekse beschaving en het oosten met Perzië, Indië en China. Het vormde onder de Romeinen ook een buffer met de altijd vijandige Perzen.

Zeker na de verovering van dit gebied door de Griekse veldheer Alexander de Grote won deze stad aan belang. Deze bouwde een rijk die van de Griekse stadstaten aan de Middellandse en Zwarte Zee tot aan de Indus ging en zelfs delen van Afghanistan omvatte.

En dit eengemaakte imperium zorgde voor een grote groei in de handel binnen dit rijk, ook na de dood van Alexander. Men had nu eenmaal kunnen proeven van elkaars cultuur en dat zorgde voor een blijvende wederzijdse honger naar meer.

 

Deze overwinning door het Syrische leger toont de in wezen ijzersterke positie die de Syrische regering nu heeft over het land. Elke poging om tegen dit leger nog verzet te bieden is bij voorbaat al gedoemd om te falen. Interview over de verovering van Palmyra met RT deze zondagmiddag. Merk vooral op hoe Markt Toner, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn woorden heel voorzichtig kiest en de overwinning van de regering Assad ‘geen goede zaak’ noemt. Ooit stelde men daar dat het aanblijven van Assad totaal onaanvaardbaar was. Een wereld van verschil!

Qaryatayn

De stad is ongeveer 4.000 jaar oud en kende haar hoogtepunt onder het Romeinse rijk. Wel was die relatie tussen Rome en haar vazal soms erg slecht en werd de stad in 272 door de Romeinen zelfs voor een groot deel verwoest. Het was de periode van koningin Septimia Zenobia (Bat Zabbai). Belangrijk was toen de tempel van Bel die vorig jaar door ISIS werd vernield.

Volgens de regeringsgezinde Syrische media zou ISIS zich nu terugtrekken naar het kleine oasestadje Sukhnah. Dat heeft normaal een 20.000 inwoners en is een kruispunt van wegen die naar zowel Deir er Zor, de Iraakse grens als naar Rakka leiden.

De verovering van het 75 kilometer verder oostwaarts gelegen Sukhnah is dan ook bijna zeker de volgende etappe voor het Syrische leger. Zo klinkt het ook op de website van Syrian Perspective die goede contacten heeft binnen het Syrische leger. Daar spreekt men zelfs over 25.000 soldaten die klaar staan voor een aanval op de vallei van de Eufraat.

Eerst zal men dit leger wel moeten hergroeperen en voorzien van het nodige nieuwe materiaal zoals benzine en munitie. Vermoedelijk zal men zich dan verder oostwaarts naar Deir er Zor en de Eufraat richten om het daar al meer dan een jaar omsingelde leger en de ongeveer 100.000 bewoners te bevrijden. Die stad ligt op een 150 kilometer van Sukhnah. Rakka ligt op ongeveer 130 kilometer.

Palmyra - Tempel van Bel

De door ISIS vernielde bijna tweeduizend jaar oude tempel van Bel, het voor-christelijke religieuze centrum van de stad die onder de Romeinen tot 200.000 inwoners telde.

Wel lijkt men zich op dit ogenblik vooral te concentreren op de strijd elders in dit geografisch centrale deel van het land. Zo laaide de strijd vandaag op rond de ten zuidwesten van Palmyra gelegen stad Qaryatayn en een gebied ten oosten van de stad al Salamiyah. Deze ligt ten noordwesten van Palmyra. Blijkbaar wil men ISIS eerst geheel weg uit dit centrale deel van het land.

De slag rond Palmyra en ook die vele gevechten elders van de voorbije maanden tonen dat het Syrische leger onoverwinnelijk lijkt te zijn geworden. Het is nog zeer zwak in verhouding tot vroeger maar het moet het opnemen tegen een vijand die nog veel meer verzwakt is.

Er lijkt voor Syrië dus stilaan licht zichtbaar aan het einde van die tunnel vol bloed en vernieling. In die zin is de uitkomst van deze veldslag erg belangrijk voor de toekomst van het land.

Palmyra-Tadmud - Militaire situatie - 14 - 27 maart 2016

De toestand in de regio van Palmyra na de bevrijding van de stad. Ten noordwesten ligt de stad al Salamiyah en ten zuidwesten de normaal vooral door Assyriërs bewoonde stad Qaryatayn.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Syrië – De bevrijding van Palmyra

 1. Dank voor uw unieke info over wat de corrupte media negeren.
  Ik heb zo wat vraagtekens. Hoe is de stemming onder de Westerse oorlogs-junkies?
  Zijn die niet pisnijdig? (Als militaire groot macht, groter dan alle andere landen tezamen, afdruipen tegen een club die in 3 jaar tijd van niks uitgroeide; en sterker en slimmer is dan die NAVO)!

  Richten die hun ogen niet op de re-allocatie van hun doodseskaders/terreurcellen naar de EU – Zaventem om te beginnen?
  Staat U dit zijsprongetje toe:
  [De berichtgeving daaromtrent is een nauwkeurige kopie van 9/11 en MH17. ‘Blame the muslims’ (MH17 – dan: ‘blame the Russians’).
  De media verhalen lagen kennelijk al klaar.
  Ook de politieke trekpoppen stonden kennelijk al in de startblokken om ‘Zaventem’ te exploiteren voor politiek effectbejag en gewin.
  Meer geld voor Defensie, meer naar de politie, moderniseren van beveiliging en bewaking van het vliegveld (biometrische datamining is de trend), ‘booming business’, een multi-miljarden markt – een kartel, ook nog . . . . ]

  Is het land nu niet opnieuw een gemakkelijk doelwit, nu – hoeveel miljoenen Syriërs – naar het buitenland zijn gelokt of gevlucht?

  de aanvallen op Rusland zijn vorige eeuw steeds weer opnieuw uit de kast getrokken. De globalisten geven dat nooit op. Zouden ze de onderwerping van Syrië nu dan wel laten lopen?
  Of grijpen ze nu naar ‘kat in ’t nauw’, olie $, waanzinnige middelen? Bio-, Chemische, Atoomwapens. Ze hebben er overvloedig veel van, en zijn gretig ook die in te zetten.
  Of dodelijke boycots. De haatretoriek van zowel Trump als Clinton klinkt verre van vredelievend. Die gaan gewoon door op deze doodlopende weg; tandje erbij.

  Ik blijf u volgen. Misschien dat goede journalisten, als U, nog een verschil zullen maken.
  Milou Vorst
  Antwoord:
  Eerst laat men geruisloos honderden jihadisten naar Syrië gaan, vormt Libië met humanitaire excuses om tot een salafistenparadijs en geeft die jihadisten in het Midden-Oosten alle mogelijke steun.

  En dan krijg je geniale specialisten en journalisten als Jorn De Cock die het bestaan van Al Qaeda in Syrië ontkent, professor emeritus Rik Coolsaet die het heeft over die idealisten van Syriëstrijders en daarbij nog al Qaeda, samen dan met sterreporter Rudi Vranckx, voor dood verklaart.

  Waarna die ‘idealisten die niet meer bestaan’ dan plots in Europa aanslagen plegen. En dan zitten we met de miserie en moeten de politiediensten die men onder Di Rupo en ook nog onder deze regering, sterk verwaarloosde, het dan maar oplossen. Plots ontdekt men dan dat de Staatsveiligheid een paar honderd man te kort aan personeel heeft. Of dat er amper iemand Arabisch spreekt.

  Wat we vooral nodig hebben is een buitenlands beleid dat de naam waardig is. En als men de politiek in België serieus zou nemen dan zou men Didier Reynders nu figuurlijk op de brandstapel moeten gooien. Hij blunderde over de ganse lijn, en dit al jaren lang.
  Willy Van Damme

 2. Even een aantal mijmeringen van deze morgen (zijdelings verwant met het artikel)
  Wij leggen gemakkelijk het verband tussen wat zich afspeelt in het MO, IS en de aanslagen in Europa. Het verband is er, maar niet duidelijk.
  Als de aanslagen een gevolg zouden zijn van ons irrationeel gedrag in het MO dan zouden de kamikazes vooral Syriërs, Irakezen, Afghanen, Libiërs en Turken moeten zijn, maar het valt op dat het vooral Algerijnen en Marokkanen zijn die in België geboren en getogen zijn.
  Hoe leggen wij het verband? Eerder toevallig stootte ik op de uitleg dat het geld vanuit SA vooral naar Marokkaanse moskeeën vloeide en de SA imams daar een grotere invloed hebben. Turkse imams en moskeeën worden vallen vooral onder de invloed van het Diyanet instituut.
  Het verschil tussen Wahabisme en de Hanafi school?
  Een tweede onderzoeksitem zou het verband tussen misdaad en terrorisme moeten zijn (is er trouwens altijd geweest, maar hier wordt het bijzonder). Ook hier stappen de meeste nogal gemakkelijk over het fenomeen? Hoewel wij leken zo diep niet kunnen graven, moet ik toch bekennen dat de academische paper (afdeling criminologie) die ik recent las, allesbehalve leerrijk was. Mijn indruk was vooral dat ze van algemeen bekende principes vertrokken en daarrond antwoorden formuleerden. Ik had liever gezien dat ze begonnen met zichzelf vragen te stellen.
  Nou, alles is gestandaardiseerd in ons Westerse wereldje, van de producten tot de ideeën en oplossingen.
  GV
  Antwoord:
  Het verband tussen het Midden-Oosten en de terreuraanslagen in Europa lijkt mij overduidelijk. Het is inderdaad wel opvallend dat er onder de Belgische terroristen voor zover mij bekend geen landgenoten met een Turkse achtergrond zijn.

  Wat betreft Uw vraag van het verschil tussen de Hanafi school en het Wahabisme moet ik je voorlopig het antwoord schuldig blijven. Wel is het natuurlijk zo dat de controle over dit Diyanet instituut een zaak is van de Turkse overheid en die is nu al wat jaren in handen van de AKP, de Turkse versie van de Moslimbroeders.

  We moeten hier dus erg voorzichtig mee zijn. Uiteindelijk is het niet de taak van de Turkse, of Marokkaanse of Saoedische overheid om hier imams te benoemen. Dat zou onmogelijk moeten worden gemaakt.

  Hoe is natuurlijk een praktische vraag maar het dient wel te gebeuren. Bovendien het is voor de stabiliteit van onze samenleving essentieel dat er een soort Belgische islam ontstaat zoals er ook een soort van Syrische, Marokkaanse en Turkse islam is. De eerste tekenen voor een Belgische islam zijn trouwens al erg duidelijk.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s