De Russische beer van Koen Vidal in De Morgen

Een merkwaardig stukje journalistiek van Uw medewerker Koen Vidal vandaag in De Morgen (Russische beer in de achtertuin, DM 14 maart). Daarin schrijft hij: “Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat Alternative für Deutschland financiële hulp krijgt uit Moskou. Dat de rechts-populistische partij in de deelstaat Saksen-Anhalt 24 procent haalde, is dus mede aan de heer Poetin te danken”.

Een rare logica. Eerst stelt hij dat er ‘aanwijzingen zijn’, vermoedens dus. Waarna in de volgende zin die ‘aanwijzingen’ dan al plots zekerheden worden. In het verder in de krant breed uitgesmeerde verhaal blijkt trouwens dat er hiervoor zelfs geen aanwijzingen de naam waardig zijn.

Maar dat Rusland in de EU oppositiebewegingen steunt hoeft niet te verrassen. Als we zien dat de EU en de VS in Rusland o.m. een man als Alexei Navalny voluit steunen – volgens de zich door hem opgelicht voelende Franse multinational Yves Rocher is de man een crimineel – dan hoeft men niet verbaasd te zijn dat men aan het Franse FN geld leende. Het heet poets wederom poets.

Amerikaanse militaire parade in Estland op 100 meter van de Rusische grens - 2015

Een Amerikaanse militaire parade in de Estlandse grensstad Narva van 24 februari 2015, dit op minder dan 300 meter van de Russische grens. In Narva wonen in grote meerderheid Russischtaligen. En dan komen officieren van ons leger en de pers ons waarschuwen voor het gevaar omdat een Russisch gevechtsvliegtuig door het Kanaal vloog.

Zeker als we dan nog de steun van de EU en de VS zien voor fascistische groepen als Pravy Sektor, Svoboda en het Azov Bataljon en een salafistische terreurbeweging als Hizb ut Tahrir in Oekraïne. Juist zoals de EU en de VS, en De Morgen, in Syrië al Qaeda, ISIS en andere zogenaamde vrijheidsstrijders steunden. En als ik mag kiezen tussen al Qaeda en Pravy Sektor of Le Pen dan is mijn keuze wel snel gemaakt.

Evenmin hoeft het te verbazen dat Russische vliegtuigen voor de kust van België of Frankrijk vliegen. Het zijn toch bijvoorbeeld Amerikaanse pantserwagens geweest die in Estland op minder dan 300 meter van de Russische grens met grote vlaggen kwamen paraderen.

En de oplossing voor deze kwestie is ook vrij simpel: Stop de tegen Rusland gerichte expansie van NAVO en kies voor respect en samenwerking. Meer niet. En laat a.u.b. dat geleuter over mensenrechten achterwege. Het stinkt uren in de wind naar hypocrisie.

Wat Uw medewerker hier doet is met modder gooien in de goede stijl van de Völkischer Beobachter van Hitler, de vroegere Russische Pravda of de Chinese Renmin Ribao van wijlen Mao Zedong.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “De Russische beer van Koen Vidal in De Morgen

 1. Het is blijkbaar alle hens aan dek bij De Morgen.
  Gisteren 13.03.2016 Bart Eeckhout met zijn standpunt: ” Hoe Rusland en extreemrechts samenspannen tegen Europa.Het complot tegen Europa. ”
  Vandaag Koen Vidal over ” De Russische beer. ”
  Ik stel mij dan de vraag hoe ze daar nu op die redactie moeten rondlopen als kiekens zonder kop ! Paniek ten top ?
  Victor Theunis
  Antwoord:
  Ach, het is een krant van Van Thillo en die geeft Het Laatste Nieuws uit. Ook zit de krant op hetzelfde adres van dat Laatste Nieuws. Ze zit dus op dat niveau zoals een van de reporters van De Morgen mij recent zegde.

  Ik herinner mij dat een van hun ‘sterreporters’ Maarten Rabaey vorig jaar in de krant stelde dat de nieuwszender en website Russia Today nooit iets schreef over die Russische groep Pussy Riot.

  Ik keek dan eens via de zoekfunctie op die website en er bleken een 350 artikels over die groep verschenen te zijn. Je kunt probleemloos een dik boek vullen met de idiotie en smeerlapperij die de krant de voorbije jaren al publiceerde.

  Hoe ze bijvoorbeeld politicus Steven Vanackere aanpakten is een typevoorbeeld van laster en eerroof en wat journalistiek niet mag zijn. Volgens Vanackere verontschuldigde men zich nadien bij hem met als excuus de onbekwaamheid van de twee betrokken journalisten.

  Ze werden nadien in Kobbegem ook bij het groot huisvuil gezet. Het beulenwerk was gedaan.
  Willy Van Damme

 2. Deze oorlog voert de VN op alle fronten. Ook met zgn. ‘soft weapons’. Stromannen in de Kiev-junta plaatsen. Het land dieper in de schulden steken, uiteraard met knellende voorwaarden. Soort afpersing. De chantage door het IMF richt zich ook tegen de EU. (Associatie verdrag). Dat is in werkelijkheid slecht voor de EU-lidstaten, én de Ukrainse bevolking.
  Het is TTIP via de achterdeur. Ieder (handels-)verdrag beoogt de handen van de parlementen te binden. Nederland speelt hierin een opvallende drijvende rol. (A’dam = witwas hoofdstad van de wereld). Mogelijk is de rol bij MH17 ook een dankbaar chantagemiddel. Libie, ebola, quasi IS bombarderen – bij zovele projecten van de VN speelt d’n Hollander ‘haantje de voorste’.
  Agrarische sprinkhanen (Holland – als schoothondje van de nazi’s weer voorop) hebben de Oekraïne al als ‘asset’ op de balansen staan. nazi’s=staat hier voor neo-amerikaans-zionistisch imperium. Pisnijdig waren ‘onze’ Navo uitkeringstrekkers dat de fabel van de rode lijn in Syrie werd doorgeprikt, dat Obama Iran niet wil ‘nuken’, dat hij ervoor gaat liggen Gaza weg te blazen, dat Putin IS decimeerde, en dat Putin zich in de Oekraïne tot nu toe niet uit zijn tent heeft laten lokken, hoeveel provocaties Kerry, Nutland, McCain ook bedenken.
  Met het per 1.1. in werking getreden verdrag zet de EU de geldsluizen open naar de Kiev-junta – ook voor het co-financieren van de militaire opbouw voor de geplande aanval op Rusland.
  Ter afsluiting quote van Breedlove: “We zijn er klaar voor, om Rusland te vernietigen – in Europa”.
  Waarom merkt geen analyst de constructieve rol van China op? – ontwikkeling vs. destructieve hegemonie http://www.jewsnews.co.il/2015/09/30/a-chinese-aircraft-carrier-docks-at-tartus-syria-to-support-russian-iranian-military-buildup/
  Milou Vorst
  Antwoord:
  Er is nu sprake van dat de nieuwe Oekraïense premier Natalie Jaresko, nu nog minister van Financiën, zou worden. Bij Reuters had men het vorige week heel zuinig over ‘in het buitenland geboren’ (foreign born).

  Feitelijk is het een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wiens ouders Oekraïens waren. Voor ze minister werd maakte men haar dan maar voor de gelegenheid Oekraïense.

  Maar Reuters was dus via haar persbericht vol halve waarheden de weg voor haar premierschap al aan het voorbereiden. De reden waarom Reuters dus de ware achtergrond van die dame verzweeg. Je moet maar durven.

  Oekraïne is totaal kapot en dit is voor een heel groot deel op rekening van de VS te schrijven die de controle over het land in 1990 overnam. Met de EU in een stevige bijrol. Van Rompuy, Verhofstadt & Co mogen er heel fier over zijn.

  Dat verhaal over dat Chinees vliegdekschip is gelogen. Van waar dat verhaal komt is mij nog steeds een raadsel. Ik zag het bij de pro-Syrische website al Masdar en bij de Israëlische Debka File. Het is niet waar.

  China steunt Syrië alleen politiek en financieel. Troepen of wapens sturen is ook niet nodig. Wel staat de strijd tegen het salafisme in China nu ook centraal in het beleid.

  Verder is die Amerikaanse generaal Breedlove een oorlogsstoker die men België zou moeten uitwijzen.
  Willy Van Damme

 3. Een radiojournalist van vrt radio een(jeroen reygaert) wist te melden dat op een bijeenkomst van die partij ook veel mensen rondliepen in zwarte lederen jekkers??
  Ottrongo
  Antwoord:
  Ik draag in de winter een bruine jekker, is dat verdacht? Misschien wel voor een zeker journaille.
  Op een facebookpagina stelde vorig jaar een verdediger van die zieke clownerie in Oekraïne dat ik wel zeker geld krijg van Moskou daar ik regelmatig op Russia Today kom om commentaar te geven over Syrië. Dat is het niveau.

  En Rudi Vranckx, het gezicht van de VRT en de peperdure spreker voor allerlei gespreksavonden, stelde in 2011 juist toen Al Qaeda Libië mee had veroverd en begon met de opstand in Syrië dat die al Qaeda dood was.

  Om dat te stellen moet je natuurlijk een genie zijn en vele honderden euro’s vragen om ergens te komen lullen. Het verklaart wel waarom hij zoveel in beeld komt. Het heldendom nietwaar. Kassa, kassa.
  Willy Van Damme

  • Ik vermoed dat zowat gans New Europe (terminologie van Donald Rumsfeld) maar al te graag een citytrip naar Moscou zou willen maken. In de traditie van ‘de wilden van ’t westen’ die men daar reeds ettelijke keren op thee-visite heeft gehad.
   Het propaganda-machien in die regio is nog van een heel ander gehalte dan dat van De Morgen en andere ankers in onze lokale massa-media. Bijv, hoe zit het daar (in Litauwen of zo) met de burgerrechten van de russische sprekende bevolking ?
   Ronald d’Haeze
   Antwoord:
   Het probleem is het virulente nationalisme die in de Baltische staten en Polen heerst. De versie van de geschiedenis van die regio die we hier krijgen is die van de door de VS gesteunde ultranationalisten daar.

   Ik heb naar aanleiding van een reportage hier ooit de geschiedenis van Letland beschreven en die is behoorlijk boeiend maar wel wat anders dan wat men hier doorgaans leest en hoort. De hier te horen versie doet mij denken aan wat Vlaamse extremisten vertellen over het ‘dappere’ Vlaanderen. Veel onzin dus.

   Ik herinner mij het verhaal van de vroegere Poolse toppoliticus Radek Sikorski die tijdens een privaat gesprek met een collega minister – de man had zoals hij de dubbele Poolse en Britse nationaliteit – het had over de Poolse buitenlandse politiek.

   Volgens Sikorski was de invloed van de VS – waar hij had gewerkt in de omgeving van gewezen vicepresident Dick Cheney – in Polen negatief en moest men vooral streven naar goede relaties met de buurlanden Duitsland en Rusland.

   Het gesprek bleek stiekem opgenomen en lang nadien gelekt. Het betekende het einde van zijn toppositie in de Poolse politiek. Want dat zegen was voor de VS ontoelaatbaar. En ook in Polen was dat een groot taboe.

   Voor de Poolse nationalist is een Rus een hand schudden en vriendschap sluiten met een Duitser een doodzonde. De essentie van goed nabuurschap om zo de regio te stabiliseren en economisch te groeien ontgaat hen geheel.

   Hetzelfde bij de Balten. Toen ze voor de tweede maal onafhankelijk werden verloren al de Russischtaligen die geen Litouws, Ests of Lets spraken gewoon hun nationaliteit. Een wel heel grove schending van de mensenrechten die hier in de Eu en de VS alleen maar op goedkeuren werd onthaald.
   Men zou het nu wel niet meer moeten proberen natuurlijk. In 1990 was Rusland immers failliet.

   Dit terwijl die families ginds soms al tientallen generaties woonden. Na de Duitse Orde, de Polen en de Zweden was het gebied immers onder Russische controle gekomen. En het is pas toen dat die Baltische talen hun huidige vorm kregen. Niet ervoor want dan bestonden die niet eens.
   Maar dat lees je hier nooit natuurlijk.
   Willy Van Damme

 4. Heeft u bank afschriften of zijn het gewoon weer valse insinuaties.
  Dries Jansen
  Antwoord:
  Het is mij onduidelijk wat U hier wil zeggen. Betreft het der beschuldigingen aan mijn adres op Facebook van die fan van de huidige Oekraïense ‘regering’?

  Ach, Ik had recent een gesprek met een vroegere topman van de Franse veiligheidsdiensten en we hebben eens goed gelachen met dat soort praatjes. Als we die lasterlijke roddels moeten geloven dan werkte ik al voor de vroegere Oost-Duitse Stasi, de KGB, de CIA en de veiligheidsdiensten van Taiwan en Vietnam.

  De mensen die daar mee leuren bewijzen daarmee hun gebrek aan serieuze argumenten en mijn gesprekspartners wist al lachend te zeggen dat die Vietnamezen toch wel slecht zullen betalen.

  Maar ooit publiceerde het populaire weekblad Humo in een gesprek met de nadien van zijn titels als professor beroofde en herhaaldelijk strafrechtelijk veroordeelde Aubin Heyndrickx dat ik werkte voor de Stasi. Zo simpel gaat dat.

  En de ‘journalist’ – Martin Coenen – die dit neerpende is nadien in ongenade uit de journalistiek verbannen. Er is dus toch nog enige rechtvaardigheid in dit milieu.
  Willy Van Damme

 5. Als het zo lomp gedaan wordt als Koen Vidal het doet, dan zijn er nog veel mensen, die er niet intrappen. Maar Wim De Vilder van de VRT is sluwer. Het rapport zag er vrij professioneel uit, al vraag ik mij af hoe lang ze in de straten van Damascus hebben moeten zoeken naar iemand, die Rusland afkeurde, maar Wil De Vilder wist het geheel met één zinnetje om te wringen: “De terugtrekking van de Russische vliegtuigen kan eerste stap zijn in de richting van een vreedzame oplossing voor de burgeroorlog.” Alsof Rusland de oorzaak was van die oorlog. De waarheid moet je op het internet zoeken, hier ondermeer en bij groeperingen en mensen, die er meer over weten. Het helpt ook als men over een degelijk moreel kompas beschikt en wat wetenschappelijk inzicht om dat te onderbouwen.

  Bedankt, Willy, voor de info

  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  De informatie over Syrië gisteren was weer van het gebruikelijke niveau. Zo had men het herhaaldelijk over het gebruik van gifgas, sarin door de regering van Syrië.

  Nou voor die bewering is niet het minste bewijs de naam waardig. Er zijn de beweringen gedaan door twee salafistische terreurgroepen, Jabhat al Nusra (al Qaeda) en Het Leger van de Islam. Verder is er in wezen niets.

  Er zijn wel de beweringen van Human Rights Watch, die Eliot Higgins (alias Moses Brown, alias Bellingcat) en C.J. Chivers van The New York Times maar we weten met wetenschappelijk vaststaande zekerheid dat dit onzin is, leugens en dus ook laster.

  Wie de twee rapporten van de VN gemaakt door de commissie onder leiding van de Zweed Ake Sellström leest en de door die man gegeven persconferentie hoort weet dat die beweringen ongegrond zijn. Vooreerst omdat de er maar twee slachtoffers zijn, regeringssoldaten en burgers. Dus geen jihadisten.

  Bovendien blijkt uit het eerste VN-rapport de bijna zekerheid dat die twee terreurgroepen zwaar gelogen hebben want er was vermoedelijk maar een aanval geweest en geen twee zoals zij beweerden. Men moet hiervoor kijken naar de gemaakte analyse van de omgevingsstalen.

  Dat zegt voor elke serieuze journalist toch voldoende. Zelfs Obama in zijn recent interview stelde dat er geen bewijzen zijn voor die stelling dat de regering verantwoordelijk is.

  Maar voor de Morgen is de studie van al die documenten allemaal niet nodig om vaststaande conclusies te trekken. Barbertje is schuldig en zal hangen. De conclusie is dan ook dat De Morgen een vod is en Koen Vidal en Lode Delputte als journalist gebuisd zijn.

  Hoeft het daarom te verbazen dat in de 12 pagina’s tellende bijlage over Syrië het woord al Qaeda/Jabhat al Nusra slechts tweemaal en dan nog slechts terloops vermeld wordt. Maar hun beweringen klakkeloos overnemen is wel geen probleem.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s