Jemen – Al Qaeda en Saoedi Arabië één strijd

Als men het in de media over de financiers van al Qaeda en ISIS heeft dan is het veelal muisstil, hoogstens heeft men het over enkele niet nader genoemde rijke families op het Arabisch schiereiland die hen via duistere kanalen geld toestoppen. Officieel heet het dat Saoedi Arabië zelf last heeft van al Qaeda en ISIS en ook deelneemt aan de strijd tegen die salafistische terreurbendes.

Mukalla

Een verhaal op de BBC website (1) toont echter nogmaals aan dat dit een grote leugen is. Het verhaal betreft hier de strijd voor de controle over de Jemenitische stad Taiz, ooit na de hoofdstad Sanaa en Aden de grootste stad in het land.

Om de controle over die stad wordt al maanden gevochten tussen de troepen van de vorige president Ali Abdoellah Saleh samen met de Houthi’s, een stam uit het Noorden aan de Saoedische grens, en een door Saoedi Arabië geleide alliantie waaraan ook troepen uit de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein deelnemen. Samen dan met separatisten uit de streek van de havenstad Aden die streven naar een herstel van het vroegere Zuid-Jemen.

Ansar al Sharia bij Taiz - Februari 2016

Een beeld uit de filmopnamen van Safa al Ahmad met strijders van Ansar al Sharia vechtend in de buurt van de stad Taiz aan de zijde van door de Verenigde Arabische Emiraten gesteunde troepen.

Beter geweten is dat al Qaeda, hier werkend onder de naam Ansar al Sharia, en ook ISIS, hier sindsdien grote vorderingen maakten. Ze zijn tegenwoordig zowat overal in het oosten en zuiden van Jemen actief zijn en bezetten ook enkele steden, waaronder de havenstad Mukalla. Steden die geen last hebben van de oorlog en de door Saoedi Arabië rond Jemen gespannen blokkade.

Een in die buurt van Taiz werkende documentaire filmmaker Safa al Ahmad ontdekte nu dat bij de strijd om Taiz aan de zijde van de Saoedische alliantie ook leden van Ansar al Sharia meevechten. De groep verbood de filmmaker hen te filmen, mede, volgens de filmmaker, omdat er een vrouw in hun gezelschap was. Hij deed het stiekem dan toch.

Jemen - Militaire situatie - 5 - 21 December 2015

De militaire toestand rond 21 december 2015. Zij is al maanden ongewijzigd. De kaart is afkomstig van Stratfor, het Amerikaans studiebureau dat over zeer goede relaties beschikt met de CIA. Ze bevat dan ook nogal wat fouten, vooral betreffende de aanwezigheid van al Qaeda en ISIS dat men zelfs niet eens vermeld. Ook is Mukalla al meer dan een half jaar in handen van al Qaeda. Zo is al Qaeda ook erg actief met moordaanslagen in de stad Aden waar het zijn versie van de islam al moordend wil opleggen. Het ganse oosten van Jemen is praktisch onbewoond.

Echt verbazen doet dat natuurlijk niet. Een van de door de Houthi’s gegeven reden voor hun opstand had ook te maken met de aanwezigheid van al Qaeda in Jemen die zij wilden bestrijden. Wat volgens hen door de vorige regering van president Abd Rabboe Mansoer Hadi niet echt gebeurde.

Taiz

Terwijl het ganse land al bijna een jaar door Saoedi Arabië aan een moordende blokkade onderworpen is de situatie in de stad Taiz nog veel erger. Waarbij men dient te beseffen dat het land altijd al een grote voedselinvoerder was. Hoeveel mensen er nog in Taiz verblijven is onduidelijk maar sommige schattingen hebben het over 200.000.

In het stadscentrum verblijven pro-Saoedische troepen die dan omsingeld worden door de Houthi’s en het leger van ex-president Saleh. Die worden vanuit het westen en zuiden dan weer zelf belegerd door de Saoedi’s en hun geallieerden. Ooit was Taiz lokaal gekend als de intellectuele hoofdstad van het cultureel heel aparte land. Daar schiet echter niet veel meer van over.

Didier Reynders - 2

Zoals voorheen in Libië en nu Syrië steunt onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ook in Jemen extremisten zoals al Qaeda en ISIS. Dit door de Saoedische agressie tegen Jemen goed te keuren. Terwijl onze veiligheidsdiensten overuren moeten kloppen om die terroristen hier op te pakken steunt Reynders indirect het optreden van die bendes in het Midden-Oosten. En dan hebben we het nog niet over het oorlogsrecht of over humanitaire kwesties. Hij zelf beweert in Syrië alleen gematigde groepen te steunen. Nou.

De strijd voor de controle over Jemen duurt al meer dan een jaar en zit volledig vast zonder dat een partij de voorbije maanden enige serieuze vooruitgang boekte. Met Jemenitische troepen die zelfs stukken van Saoedi Arabië bezetten. De enigen die vooruitgang maken zijn al Qaeda dat sindsdien grote gebieden veroverde en ISIS dat nu ook op het toneel verscheen.

Goed om weten is dat de VS en de EU Saoedi Arabië hier steunen. Ook de VN trouwens. Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei dat zelfs vrij openlijk. De strijd tegen de terreur nietwaar.

Willy Van Damme

1) BBC, 22 februari 2016, ‘ Yemen conflict: Al-Qaeda joins coalition battle for Taiz’. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35630194?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=New%20Campaign&utm_term=%2AMideast%20Brief

Advertenties

3 thoughts on “Jemen – Al Qaeda en Saoedi Arabië één strijd

 1. Ongeveer 3,5 jaar geleden heeft de Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, in de media Syrië bedreigd met bombarderen zelfs zonder een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN. Ik vind deze bedreigingen een duidelijke aanzet tot haat en geweld tegenover mensen van een ander land en geloof.
  Dit kan ook gezien worden als propaganda voor een agressie oorlog wat een ernstige schending is van art.20 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten Art.20.1. “Alle oorlogspropaganda is bij de wet verboden.”
  Daarbij kan de Minister ook gezien worden als een leidinggevende figuur achter de islamieten die naar Syrië trokken om tegen de regering te vechten.
  De Minister is nog steeds niet in de gevangenis en loopt zelfs geen vervolging op door het openbaar ministerie.
  Zolang de Minister van Buitenlandse Zaken niet in de gevangenis is, vind ik dat alle islamieten die omwille van hun ideeën en meningen in de gevangenis zitten politieke gevangenen zijn.
  Janu
  Antwoord:
  Dit verhaal is mij onbekend maar het is wat je zegt oorlogspraat en het bedreigen van een ander land met oorlog. De man die dat doet hoort thuis voor een rechtbank met indien nodig een zeer zware straf. Veel grotere misdaden kan men in mijn opinie niet begaan.

  En inderdaad, eerst roept men de strijd tegen de Syrische regering uit tot een rechtvaardige strijd en zijn het, zoals Rik Coolsaet het stelde, ‘idealisten’ en daarna zijn het plots gevaarlijke terroristen die men best, als men ze niet neerknalt, voor jaren in een cel gooit. Ja, ze deden in Europa eventjes wat ze grootschalig in Syrië en elders in het Midden-Oosten doen.

  De bewering in een gesprek met mij van zijn woordvoerder dat Reynders alleen gematigde rebellen steunt is dan ook een belediging van mijn intellect. De man denkt blijkbaar met een idioot te maken hebben die men de grootste onzin kan wijsmaken.
  Fraai liberaal volk, verdedigers van het salafisme. Zijn woerdvoerder is immers een Gentse liberaal.

  Maar wezenlijk is Reynders gewoon een zielig mannetje. Hij dreigt met oorlog maar heeft geen leger. Het is alleen omdat hij een grote broer heeft die wel een leger bezit dat hij dat ietwat geloofwaardig ook kan doen.

  En het is ook omdat die grote broer (de VS en de NAVO) dat soort praatjes van hem eist dat hij dat ook doet. Het is wat men noemt het nut van allianties zoals de NAVO en de EU. Het geeft een clown, een niets betekenend mannetje, de kans om anderen met oorlog te bedreigen.
  Willy Van Damme

 2. De Standaard ,26 juni 2012 titel “Desnoods zonder V.N. militair ingrijpen in Syrië” “De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders sluit niet uit dat de internationale gemeenschap in Syrië militair kan ingrijpen zonder een mandaat van de Verenigde Naties.’Dat wordt de inzet van de bijeenkomst in Parijs, waar de vrienden van Syrië op 6 juli zullen samenkomen’ zei Reynders”.
  Janu
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie.
  Eind juni 2012 is de periode toen al Qaeda en de Moslimbroeders begonnen met hun aanval op de stad Aleppo. Aleppo was toen ’s lands grootste stad met honderden grote bedrijven. Een stad met een 10.000 jaar oude geschiedenis en werelderfgoed.

  Met steun van Didier Reynders maakte dat uitschot – en ik wik mijn woorden – er dan een ruïne van. Een groot deel van het machinepark werd gestolen en verdween richting Turkije. Het werk van door de regering van toen nog premier Recep Tayyip Erdogan bewapende bandietenbendes.

  Volgens een toenmalig Turks minister dacht men de vernietiging van het land in minder dan een jaar te klaren. Het zijn er straks al 5 geworden. En dan maar zeuren dat Assad een dictator en een schender van de mensenrechten is.

  Van de eeuwenoude soek van Aleppo blijft niets meer over en de duizenden jaar oude citadel die voorheen in perfecte staat was is zwaar beschadigd. Dank U mijnheer Reynders zou ik zeggen. Uw bijdrage aan de mensheid staat te boek.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Al Qaeda en Saoedi Arabië één strijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s