Het Laatste Nieuws op de bres voor al Qaeda

Met nogal wat verbazing het verhaal van Uw medewerker Guy Van Vlierden over Syrië gelezen “Rusland wil nog geen vrede in Syrië” in de krant van vandaag 13 februari.

Blijkbaar heeft hij de teneur van de huidige diplomatieke gesprekken rond Syrië niet begrepen.

Er is in Wenen voorheen en in München nu afgesproken dat men de strijd tegen de terreurgroepen gaat verderzetten en zelfs verhevigen. Op dit ogenblik zijn twee Syrische groepen door de VN aangeduid als zijnde terreurgroepen, ISIS en Jabhat al Nusra (Al Qaeda in Syrië).

Gesteld is dat die twee groepen daarom uitgesloten zijn van niet alleen de vredesgesprekken maar ook van welk staakt-het-vuren ook. En dus is het verdragsrechtelijk zelfs een verplichting de strijd tegen die twee groepen verder te zetten. Dat zijn de vrij duidelijke afspraken van zowel Wenen als München.

Sjeik Bassam Ayachi in Syrië

Sjeik Bassam Ayachi (rechts), een topman van Ahrar al Sham en oprichter in de jaren 1990 van het nu verboden Centre Islamique de Belgique en zo de peetvader van de Molenbeekse terroristen. Hij is nu shariarechter in de door Jabhat al Nusra (al Qaeda) en Ahrar al Sham bezette Syrische provincie Idlib. De shariarechtbank vaardigde daar recent de doodstraf uit voor al wie voedsel levert aan de door die salafisten in die provincie al lang omsingelde stadjes Foua en Kfarya. Daar wonen vooral sjiieten. Ahrar & Co zijn daarom ook ‘gematigden’. Toch volgens Guy Van Vlierden.

En dus is in München nog eens door zowel de VS en Rusland gezamenlijk tijdens een persconferentie gesteld dat beiden hun bombardementen op die groepen gaan verderzetten. De andere in München en Wenen aanwezige landen zoals Turkije en Saoedi-Arabië hebben zich daar in het publiek niet tegen verzet en het akkoord hierover trouwens mee ondertekend. Ze zijn er dus door gebonden.

En zoals Uw redacteur toch wel zou moeten weten vechten al die Syrische rebellengroepen in fronten, het Leger van de Overwinning in het Noorden en het Zuidelijk Front bij de Jordaanse grens, allen zij aan zij met al Qaeda in Syrië. Het is dus logisch dat Rusland ook die linies aanvalt. Zeker daar al Qaeda in die frontorganisaties organisatorisch en militair de sterkste partner is.

Bovendien is de nummer twee in die fronten het door leden van al Qaeda opgerichte Ahrar al Sham. In die groepen zitten en zaten vader en zoon Bassam en Abdelrahman Ayachi. Bassam is met zijn ooit verboden Centre Islamique de Belgique zowat de peetvader van het salafisme in Molenbeek.

Zoon Abdelrahman kreeg dan weer in Brussel in beroep 4 jaar effectieve celstraf wegens terrorisme. Desalniettemin spreekt Uw medewerker Guy Van Vlierden over de ‘gematigde rebellen’ in het door hun bezette deel van Aleppo. Merkwaardig. Waren die aanvallen in Brussel, Parijs en elders dan ook het werk van (sic) gematigde rebellen?

Van zodra die rebellengroepen breken met al Qaeda kan men eventueel spreken van ‘gematigde’. Maar zoals uit de feiten en de recentste uitlatingen blijkt willen zij in geen geval breken met al Qaeda. Dat hun stellingen dan door de Russische of Amerikaanse luchtmacht worden aangevallen is in wezen een gevolg van hun eigen beslissing, hun eigen fout waarvoor zij dan maar de verantwoordelijkheid en de gevolgen moeten dragen. Eigen schuld dikke bult.

Het is aan de media dan ook de taak dat aan hen en aan de lezers duidelijk te maken.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het artikel ‘Rusland wil nog geen vrede in Syrië’ van Guy Van Vlierden.

De man volgt al een paar jaar het jihadisme op de voet en heeft hierover een vrij grote kennis. Dat hij de rol van Jabhat al Nusra en Ahrar al Sham in Syrië en hun praktijken niet zou kennen is om die reden praktisch nul te noemen. Waarom hij hier dan met dat pakketje leugens en verdraaiingen afkomt is dan natuurlijk DE vraag. Het antwoord is te zoeken in Kobbegem bij Van Thillo.

Advertenties

4 thoughts on “Het Laatste Nieuws op de bres voor al Qaeda

 1. Beste Willy,

  Het is om te huilen zoals de media omgaan met de internationale gebeurtenissen en het weegt mij dan ook te zwaar om het allemaal te aanhoren. De Standaard wil ik al niet meer zien en HLN was de krant van kwelling van mijn kinderjaren.

  Maar ik heb wel de persconferentie van Kerry en Lavrov woord voor woord beluisterd en aandacht gehad voor wat er tussen de lijnen nog te horen viel. Het minste wat ik kan zeggen, is dat het journaille zich veel agressiever opstelt dan Kerry, waarbij je duidelijk kon horen dat hij rekening moest houden met de haaien in zijn congres. Hij kreeg zelfs van Lavrov nog complimenten voor zijn inspanningen. Maar de éne na de andere journalist deed er in zijn vraagstelling alles aan om de conflicten opnieuw op de spits te drijven.

  En niet alleen de journalisten , in Knack dreef de populistische academicus, Jonathan Holslag, de vijandigheid nog wat op de spits: http://www.knack.be/nieuws/wereld/poetin-test-de-turkse-zenuwen-moskou-wil-van-zwarte-zee-russisch-meer-maken/article-opinion-664457.html?utm_source=Newsletter-13/02/2016&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN&M_BT=450978833698
  Voor de massa is dat dan de ‘gezaghebbende’ stem, want hij is professor en van professoren nemen de meesten onder ons nog aan dat ze wat meer kennis en wijsheid hebben dan gemiddeld.

  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Als je over internationale politiek wat complete onzin wil lezen dan moet je zeker bij Jonathan Holslag zijn. Vorig jaar schreef die dat het geen zin heeft om handelsdelegaties naar China te sturen daar de Chinezen hier toch niets kopen.

  Nooit in mijn lang leven als journalist werkende rond China zoveel onzin gelezen. Het is nog veel erger dan de Mao bewierokende media uit de jaren zestig.

  Dat de VUB hem na een volgens sommigen gemanipuleerde procedure tot professor maakte en dat hij in de media klant aan huis is zegt alles over zowel de VUB als die media.

  Verder was het artikel van Guy Van Vlierden een zeer goed bewijs dat het schrijven van die onzin niet een kwestie van een gebrek aan kennis is of domheid maar gewoon een zaak van heel bewust doortrapt liegen.

  Wat ik over die rebellie, Jabhat al Nusra, Bassam Ayachi en Ahrar al Sham schreef weet hij immers zeer goed. Reden waarom ik ditmaal extra hard toesloeg.

  Voorheen al haalde krant het nieuws met de bewering dat de Syrische regering Anthrax, een biologisch erg dodelijk wapen, ging gebruiken. Ook stelde hij voor om het land te laten overnemen door die volgens hem gematigde rebellen, dus al Qaeda.
  Willy Van Damme

 2. Je lezersbrief is moedig Willy, maar ik denk niet dat HLN er van koers door gaat veranderen. Ook de andere Vlaamse media zijn allesbehalve objectief in hun berichtgeving over Syrië. De vraag is in welk medium we nog terecht kunnen voor correcte (Nederlandstalige) informatie over het conflict?
  Ivan
  Antwoord:
  Het is de taak van de media correcte informatie te geven. En daarin faalde die journalist en zijn krant volledig. Het is ook een kwestie van politiek onaanvaardbaar gedrag want zo steunt die krant het salafistisch terrorisme dat hier in Europa zoveel schade berokkent.

  Het is ook een kwestie van moraliteit want die terroristen, en hun dirigenten die uiteraard op de achtergrond blijven, zijn verantwoordelijk voor die massaslachtingen in het Midden-Oosten.

  Mede omdat ik perfect weet dat die auteur van dat stuk wel beter weet komt het dat ik zo boos reageerde. Er zijn grenzen aan het wangedrag en die werden hier zeer zwaar overtreden.

  Verder verschenen er in Trends en De Zondag van mijn hand enkele stukken over die kwestie. Goede informatie kan je verder op het internet vinden bij De Wereld Morgen, Uitpers en in gedrukte vorm bij het blad Vrede.

  Je had ook de Mediawerkgroep Syrië maar die ligt stil. Daarnaast is er ook de wekelijkse brief van de Belgische in Syrië al jaren wonende pater norbertijn Daniel Maes.

  Er zijn ook wel enkele facebookgroepen maar dat zijn er een pak en ik ken ze allemaal niet. Zeker te vermelden is de Nederlandse in Brussel wonende journalist Arnold Karskens die op een correcte wijze de zaak poogt te volgen. Ter vervollediging kan ik ook verwijzen naar Harold Doornbos die o.m. op Twitter en in de gedrukte media soms goede verhalen brengt.

  Maar het is oorlog en dan is er per definitie amper betrouwbare berichtgeving voorhanden. Zoals bij het Laatste Nieuws, NRC, Le Monde, enzovoort is er alleen maar platte oorlogspropaganda voorhanden.
  Willy Van Damme

 3. Geachte heer Van Damme,

  ter info :http://www.rtl.lu/international/die-welt/877304.html

  Mvg
  De Muur
  Antwoord:
  Bedankt voor de link naar dat verhaal op RTL, ik kende het niet. Wel is mijn Duits erg zwakjes. Maar als ik het goed begrijp loopt er in Italië een gerechtelijk onderzoek rond geldwitwassen tegen Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president.

  Het was mij onbekend maar wekt geen enkele verbazing. Hij wordt steevast ook omschreven als de tussenpersoon voor de export van de door ISIS gestolen Syrische en Iraakse olie.
  Willy Van Damme

 4. ik kwam nog even kijken omdat Oksana Boyko een dame zit te interviewen, die liegt dat de stukken eraf vliegen. Wellicht heb jij Bassma Kodmani eerder al vermeld, maar er is ook zoveel om te onthouden. Banden met bepaalde multinationals?

  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik herinner mij niet over die Bassma Kodmani eerder al geschreven te hebben. Ze komt uit Franse hoek waar ze al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw verblijft. De dame beweert te ijveren voor de ‘democratie” en steunt die salafistische rebellie. Vuilbak dus.

  Verder nog wat ontdekt over Guy Van Vlierden. Die heeft een Engelstalige blog die exclusief gaat over die jihadisten. Op 30 maart 2015 schrijft die een artikel over sjeik Bassam Ayachi en de toestand in de op dat ogenblik door al Qaeda en zusterorganisatie Ahrar al Sham veroverde provincie Idlib.

  Titel van het stuk is: ‘Footage of Belgian-Syrian sheikh Bassam Ayachi in liberated Idlib’ (Beelden van de Belgisch-Syrische sjeik Bassam Ayachi in bevrijd Idlib).

  Met verder de bewering dat onze sjeik zich nu tegen de rekrutering van buitenlandse jihadisten schaart (op de foto staat hij volgens de tekst met enkele Belgische Syriëstrijders), vecht tegen ISIS en nu een gematigde strijder is.
  Over al Qaeda uiteraard geen enkel woord. De lezers zouden het eens kunnen ontdekken!
  Zie: https://emmejihad.wordpress.com/tag/bassam-ayachi/. Voor de link naar Van Vlierden zie de functie ‘about’.

  Idlib is een provincie die sinds ongeveer maart 2015 onder controle van al Qaeda en zuster Ahrar al Sham staat wordt door hem dus als bevrijd gezien. En dat is dus de man die voor de grootste krant in Vlaanderen de jihadisten en Syrië moet volgen.

  Eerder ontdekte ik al dat Jorn De Cock, de man die voor De Standaard dit dossier volgt, via zijn vrouw ten tijde van de oorlog tegen Libië geld kreeg uit Qatar, een van de financiers van al Qaeda.
  Schrikbarend dat men dit allemaal bij onze pers zomaar tolereert.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s