Het Midden-Oosten – De isolatie van Frankrijk

Vandaag lekte via het persbureau Associated Press het verhaal naar de media dat Frankrijk op een recente vergadering van de 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU de vraag had opgeworpen om nieuwe sancties te nemen tegen Iran. Dit naar aanleiding van het testen van nieuwe langeafstandsraketten door het Iraanse leger.

Washington heeft dit argument gebruikt om in de VS extra maatregelen tegen Iran te nemen kort na het opheffen van de algemene sancties tegen Iran wegens het akkoord over het Iraanse nucleaire programma.

Het was een geheel symbolische actie die in essentie als bedoeling had om Israël en haar bondgenoot Saoedi Arabië te plezieren. Obama wou dus iets doen, zij het totaal inhoudsloos. De Iraanse reactie hierop was dan ook navenant, een protest voor de galerij.

Geen schijn van kans

Dat Frankrijk in het geheim intern binnen de EU dit voorstel lanceerde hoeft niet te verbazen. Het duo François Hollande en Laurent Fabius is hondstrouw aan Saoedi Arabië en ook Israël en doet alles om die landen te plezieren. Zowel in het Iraanse als het Syrische dossier loopt Parijs als een schoothondje achter de rokken van de Saoedi’s.

François Hollande en Hassan Rouhani

François Hollande en de Iraanse president Hassan Rouhani, ‘vrienden’ voor het leven. Dankzij Hollande en zijn voorganger Nicolas Sarkozy verloor de Franse autogroep Peugeot-Citroën haar derde grootste markt. Die is ondertussen voor een groot deel ingenomen door andere automobielbedrijven uit o.m. China. En dit om Israël, de VS en Saoedi Arabië te plezieren. En lachen dat ze doen.

Het feit echter dat dit vandaag uitlekte is zeker geen toeval. De Iraanse president Hassan Rouhani is vandaag immers op officieel bezoek in Frankrijk en dat bezoek moet het Franse zakenleven een flinke duit opbrengen. Iran is immers een voor het land nu onontgonnen markt met ook veel toekomst.

Blijkbaar wou een bepaald land in de EU – niemand ander kon dit publiek maken – die Franse kansen hier gewoon saboteren door dit te laten lekken. De Iraniërs zullen er zeker niet mee kunnen lachen en hier nog maar eens de Franse hypocrisie in zien. In het aangezicht lachen en een hand geven en met de andere hand een dolk vasthouden.

Maar onbegrijpelijk is dit lek ook weer niet. Sommigen in de EU zijn de Franse attitude rond Syrië en Iran kotsbeu. Zo was Duitsland vroeger de voornaamste handelspartner van Iran en verloor het die positie aan China. En dat zal in de toekomst ook zo blijven. Ook de terreuraanslagen en vluchtelingenstroom die Europa echt destabiliseren zijn een gevolg van de Franse voortvarendheid in het Midden-Oosten.

AP citeerde trouwens een niet nader genoemde Europese diplomaat die stelde dat het voorstel niet echt besproken werd ook geen schijn van kans maakt. Er moet hierover trouwens onder de 28 ministers eensgezindheid zijn en dat is in het huidige klimaat niet mogelijk. Dat de Fransen het toch op tafel gooiden toont hoe wereldvreemd Fabius wel is.

Peugeot-Citroën

Ook in Frankrijk kan het zakenleven de fratsen van het duo Fabius & Hollande rond Iran zeker niet appreciëren. Voor de autogroep Peugeot-Citroën was Iran immers de derde grootste automarkt na Frankrijk en Spanje. Om van Airbus, Total, Bouygues, Vinci, enzovoort maar te zwijgen.

En die automarkt ging dankzij de door de Franse regering Sarkozy o.a. in 2012 genomen maatregelen geheel verloren. Die relatie van de Franse autoconstructeur Peugeot-Citroën met de Iraanse industriële Khodro groep zou nu terug opgepikt worden. Maar intussen zijn ook hier de Chinezen volop bezig de markt te bezetten met hun auto’s. En dit terwijl Peugeot-Citroën het financieel moeilijk heeft.

Najib Razak - 2

Zeg nu nog dat de familie al Saoed niet vrijgevig is. Gewoon omdat ze hem een sympathieke kerel vonden gaven ze aan de Maleisische premier Najib Razik (foto) enkele maanden voor de parlementsverkiezingen 681 miljoen Amerikaanse dollar. En wie weet hoe duur verkiezingen zijn kan altijd wat geld komende vanuit de Arabische woestijn goed gebruiken.

Dit incident zal ongetwijfeld voor hoogoplopende ruzies binnen de EU zorgen. Het bewijst echter vooral hoe idioot op diplomatiek vlak het duo Hollande-Fabius is. En dan stelt zich de vraag waarom beiden zo poeslief zijn voor Saoedi Arabië. Een land waarvan het geweten is dat het zeer gul kan zijn tegenover de mensen die hen steunen.

681 miljoen dollar

Zo kreeg de Maleisische premier Najib Razak in maart 2013, vlak voor de Maleisische parlementsverkiezingen van 5 mei, 681 miljoen Amerikaanse dollar van de Saoedi’s op zijn persoonlijke bankrekening gestort. Waarvan dan 5 maanden later 620 miljoen terugging. Steeds zonder opgaaf van welke reden dan ook.

Het enige antwoord op dit groot Maleisisch schandaal was dat de Saoedi’s dit storten omdat ze de man en zijn activiteiten erg sympathiek vonden. En men kan er zeker van zijn dat de familie Saoed het Franse optreden rond Iran en Syrië ook al heeft gesmaakt.

Het onderzoek sprak de Maleisische premier vrij van enige corruptie. Het werd gedaan door procureur-generaal Mohamed Apandi Ali die gedurende het onderzoek in die functie door Razik benoemd werd.

Niet te verwonderen dat het bezoek van Rouhani aan Frankrijk volgens Reuters een lager niveau had dan dat voordien aan Italië. En Hollande stelde, nog volgens Reuters, dat ze alles met Iran hadden besproken want aldus Hollande: ‘Frankrijk is zeer gehecht aan de mensenrechten en de vrijheid’. De steun van Parijs aan een Syrische terreurbeweging als Ahrar al Sham van sjeik Bassam Ayachi, peetvader van het Molenbeekse salafisme, is hiervan het beste bewijs.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s