Kandidaten Dendermondse persprijzen gezocht

Als sinds 1976 organiseert de Dendermondse Perskring voor de regio Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout jaarlijks de verkiezing van de persprijzen voor sport en voor sociaal-cultureel werk van het voorbije jaar.

Het idee achter deze prijzen is zo mensen te eren die het vorige jaar in hun vakgebied een speciale prestatie leverden of mooi voorbeeldig werk verrichten op het terrein van de sport en de cultuur of het sociaal werk.

Gust Dierickx - Dendermondse Persprijs voor sociaal-cultureel w

De uitreiking door toenmalig burgemeester Albert Cool van de eerste prijs voor sociaal-cultureel werk aan Gust Dierickx in 1976. Achteraan uiterst links zit wijlen Paul Huylebroeck ernaast Wim Onselaer, beiden stichtende leden van de Dendermondse Perskring.

Zeker op het vlak van het sociaal en cultureel werk is dit een voor deze regio unieke prijs die een stimulans wil zijn om op de ingeslagen weg verder te gaan om zo het sociaal welzijn te steunen en het culturele leven lokaal te promoten.

Het idee is ook om zoveel als mogelijk de stille werkers achter de schermen in beeld te brengen, niet de luid schreeuwende tafelspringers die hoogstnodig denken minstens iedere maand de pers te moeten halen.

En de al sinds 1975 actieve Perskring mag best fier terugblikken op die nu al 40-jarige traditie. Zo was de eerste winnaar in 1976 van de prijs voor sociaal-cultureel werk Gust Dierickx. Op cultureel vlak een lokale reus die vorm gaf aan de volkskunstgroep Reynout en het marionettentheater Kalleke Step.

IMG_7497

Gust Dierick leeft als Grembergse reus nog steeds voort. Hier met kinderen en fans die hem elk jaar in september bij de Reuzenstoet meedragen. Daarachter lopen de trommelaars en vendelzwaaiers van Reynout.

Het zijn initiatieven die jaren na zijn overlijden nog steeds door zijn kinderen en vrienden worden verder gezet. Met succes trouwens. Zo geeft Kalleke Step al wat jaren elk seizoen na een periode van stilstand terug een serie voorstellingen voor jongeren en volwassen. Waarbij zij telkenmale honderden toeschouwers trekken.

Ook Reynout blijft actief. Geen Dendermondse reuzenommegang Katuit, Ros Beiaard of Grembergse Reuzenstoet kan zonder de mensen van Reynout plaats hebben. Steeds zijn o.m. het trommelkorps en de vendelzwaaiers van Reynout present.

Met de sportprijs gaat het natuurlijk veelal om mensen die toen ze de prijs kregen hoge toppen scheerden maar na verloop van jaren uit het oog verloren raakten. Een sporter heeft aan de top nu eenmaal een relatief korte levenscyclus. Nadien grotendeels vergeten worden is dus bijna steeds hun lot.

IMG_8458

Het huidige bestuur van de Dendermondse Rugbyclub. De DRC behoort al jaren tot de top van het als nooit voorheen florerende Belgische rugby.

Maar sportverenigingen of prominente leden ervan die ooit de prijs wonnen zoals de Dendermondse Rugby Club en Patrick Van Campenhout van het Vlaams Wu Shu Instituut zijn jaren nadat ze hun prijs kregen nog steeds erg actief, succesvol en nationaal zelfs toonaangevend in hun discipline.

Vorig jaar ging de prijs voor de sport naar de atleten van Blijdorp een centrum voor met mensen met een beperking. Een logische keuze want in 2014 verzamelden ze op de Special Olympics European Summer Games in Antwerpen een resem gouden, zilveren en bronzen medailles in een serie sporttakken. Ook hier kregen ze van de Dendermondse Perskring voor hun glansprestatie een gouden medaille. Een meer dan verdiende.

Wat betreft het sociale en culturele werk is het normaal bij de deliberatie altijd een wat moeilijkere keuze. Er zijn in deze regio immers veel individuen en verenigingen die op dit vlak merkwaardig, voorbeeldig en belangrijk werk verrichten. Hieruit een keuze maken is steeds een lastige taak voor de leden van de perskring. Veelal zijn er in deze categorie trouwens ook meerdere kandidaten dan voor de sport.

IMG_0510

Patrick Van Campenhout kwam van Molenbeek naar Dendermonde en werd hier een der drijvende krachten achter het groeiend succes in België van wu shu, de eeuwenoude Chinese gevechtssporten.

Winnaar vorig jaar in deze categorie was De Tondeldoos vzw, een lokaal toen tien jaar bestaande vereniging die zich inzet voor het bestrijden van kinderarmoede. Vooral dan in in verband met het schoolgaan. Het begon lokaal met enkele dames die in hun lagere school zagen hoe een aantal gezinnen met kinderen moeite hadden om de schoolrekeningen te betalen. 

Het lagere en secundaire onderwijs mag dan theoretisch wel gratis zijn, in de praktijk is het dat helemaal niet. Armoede is in het nog nooit zo rijk geweest zijnde België immers een groeisector. Ondanks de grote woorden en beloften van onze regeringen.

IMG_3022

De vzw De Tondeldoos won vorig jaar de persprijs voor sociaal-cultureel werk. Zij werkt rond het groeiende probleem van kinderarmoede en gaat nu ook het probleem aanpakken van sociaal problematische zwangerschappen.

De Tondeldoos werkt hieraan, staat bovendien in voor de begeleiding en bezorgt die kinderen ook al eens een vakantie. Want ook dat is voor vele gezinnen met kinderen een onbereikbare luxe. Recent vroeg het Dendermondse AZ Sint-Blasius hen trouwens ook om mee te helpen bij het opvolgen van sociaal problematische zwangerschappen. Een vraag waarop men wil ingaan.

De Tondeldoos is van een puur Grembergs initiatief van die paar dames de voorbije tien jaar dan ook uitgegroeid tot een stevige vzw met een mooie groep vrijwilligers die in gans Dendermonde actief is. Het was vorig jaar dan ook met recht en rede een winnaar waarover men fier mag zijn.

Ook dit jaar is de Dendermondse Perskring uiteraard terug op zoek naar waardige kandidaten die in het voorbije 2015 een merkwaardige prestatie verrichten, uitblonken in hun sector en al of niet achter de schermen een belangrijke bijdrage leverden aan het werk van hun vereniging of club.

IMG_0651 (2)

De sporters van Blijdorp werden vorig jaar wegens hun groot succes op het stadhuis door het stadsbestuur in de bloemen gezet en kreeg ook verdiend de persprijs voor sport voor 2014

Kandidaturen kunnen nog tot 31 januari ingediend worden bij de Dendermondse Perskring bij voorzitter Marc Goossens, Hagewijkpark 37, Dendermonde, marc.goossens.persbureau@skynet.be, of bij secretaris Willy Van Damme, Rootjensweg 3, Dendermonde, willy.vandamme@scarlet.be. Dit per post of per email.

Bij het indienen van de kandidaturen dient een korte omschrijving van de kandidaat gegeven te worden alsmede een motivatie waarom hij die prijs zou verdienen. Een tekst van 10 à 20 regels is hierbij voldoende. De verkiezing heeft plaats op 2 februari en de prijsuitreiking is voorzien op zondag 20 maart in zaal Belgica Bis, de vroegere Steenpoort.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Kandidaten Dendermondse persprijzen gezocht

  1. Beste Willy, zeer goed overzicht van de kandidaten persprijzen en een stevig artikel! En een uniek initiatief, het geeft me verschillende ideetjes waar ik jullie later over zal aanspreken.
    mvg, Patrick Van Campenhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s