Oekraïne–Nu ook met polio

Dat Oekraïne sinds het vernielen van de vroegere Sovjetunie in 1991 een enorme puinhoop is geworden staat buiten kijf. Het is vermoedelijk het enige land ter wereld waar sindsdien zonder in oorlog te zijn de nationale welvaart zo in elkaar klapte. En dat het sinds de staatsgreep van 21 februari 2014 nog verder sterk verslechterde is een eveneens vaststaand feit.

Zuid-Soedan

Terwijl de top van dit bewind verder de zakken blijft vullen en premier Arseni Jatsenjoek en president en oligarch Petro Poroshenko niet meer door een deur kunnen stort het land verder in elkaar. Er loopt zelfs wegens corruptie een gerechtelijk onderzoek en in het parlement een afzettingsprocedure tegen de premier. Een premier die volgens opiniepeilingen door iedereen blijkbaar zowat gehaat wordt.

Petro Porosjenko

Oligarch en president Petro Poroshenko is verantwoordelijk voor het nu totaal instorten van de gezondheidszorg in zijn land. De VS en de EU hebben door hun staatsgreep van 21 februari 2014 van het land dan ook een gigantische puinhoop gemaakt. Met dank aan Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt. Met fascistische knokploegen die mogen doen wat ze willen, oligarchen die verder plunderen en mensen welke sterven van ontbering. Zelfs Hunter Biden, zoon van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, blijkt via een bestuursmandaat bij de Oekraïense Burisma Holdings betrokken bij de praktijken van die oligarchen.

Zo brak er op 1 september in het land polio uit. Een voor Europa nog zeer zelden gezien fenomeen dat ook alleen in sommige conflictgebieden zoals in Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan en Pakistan nog wel eens voorkomt. Maar ondanks die uitbraak van die al sinds bijna 60 jaar normaal niet meer in Europa voorkomende ziekte bleef de regering blijkbaar nog treuzelen om maatregelen te nemen.

Wat zelfs voor sommigen in de VS teveel was. Ellyn Ogden, binnen USAID (de officiële ontwikkelingsorganisatie van de VS) de verantwoordelijke voor de poliobestrijding wereldwijd, stelde als reactie hierop zelfs: “Geen enkel land ter wereld is in zo’n slechte toestand of toont zo’n gebrek aan interesse voor de bescherming van kinderen tegen kinderziektes.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werd in 2014 nog maar slechts 50% van de Oekraïense kinderen ingeënt tegen deze en andere gemakkelijk te bestrijden kinderziektes. Voorheen was er in 2010 een geval van een aantal kinderen uit Tadzjikistan die kinderverlamming hadden gekregen.

De gezondheidssector in Oekraïne is dan ook totaal ingestort en werd in een recent verslag van het Canadees-Britse persbureau Reuters zelfs vergeleken met die in Zuid-Soedan, wat op dit vlak vermoedelijk zowat het ergste moet zijn dat Afrika te bieden heeft. De regering heeft volgens dat verslag zelfs geen geld meer over om bepaalde hospitalen van materiaal en medicijnen te voorzien.

Typerend voor de toestand waarin het land verkeert is dat de minister verantwoordelijk voor de gezondheidssector een zekere Alexander Kvitashvili is. Een politicus uit de entourage van de uit Georgië gevluchte ex-president van Georgië Michail Saakasjvili.

Een man die toen hij staatshoofd was van Georgië een nog grotere puinhoop maakte dan dat het al was. Er loopt tegen de man wegens allerhande fraude en machtsmisbruik trouwens een internationaal aanhoudingsbevel. Deze Saakasjvili is nu gouverneur van de regio rond de belangrijke havenstad Odessa en kreeg de Oekraïense nationaliteit. Hij ageert nu vooral tegen Jatsenjoek en aast zelfs op het premierschap.

Fred Durst

Ondertussen groeit het lijstje met figuren uit de showbusiness die Oekraïne niet meer binnen mogen immer verder. Na de Franse filmacteur Gerard Depardieu werden ook al de Amerikaanse topacteur Steven Seagal en filmregisseur Oliver Stone de toegang tot het land ontzegt.

Fred Durst - 1

Zanger Fred Durst van de gekende rockgroep Limp Bizkit vervoegde het steeds groter wordende lijstje van prominenten uit de muziek- en filmwereld die Oekraïne niet meer binnen mogen. De man wou in de Krim film- en muziekopnames maken. Zelfs films met Gerard Depardieu zoals die rond Asterix zijn nu in het land verboden.

Daar kwam deze week dan ook nog de Amerikaanse zanger Fred Durst, de topman van de rockgroep Limp Bizkit bij. Die wou bij Kseniya Beryazina, zijn derde vrouw, op de Krim, haar geboorteplaats, film- en muziekopnames gaan maken. Voldoende voor de regering in Kiev om hem de toegang tot de Oekraïne te ontzeggen.

Ook is het intussen door de regering verboden om in Oekraïne nog kritiek te uiten op fascistische groepen als OUN B en de SS Divisie Galicia of hun leiders als Stepan Bandera. Groepen uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw die in het zog van de Duitse Nazi’s in hun land en in Polen onnoemelijk veel leed veroorzaakten en naarstig meehielpen aan de holocaust o.a. in Auschwitz.

Het gaat dus goed in Oekraïne, toch als we onze kranten mogen geloven. Zeker de oligarchen en hun vrienden zullen niet klagen. Evenals de fascistische knokploegen die verder ongestraft terreurdaden mogen plegen. En wee diegene die er een vinger naar uitsteekt.

Willy Van Damme

Advertenties

8 thoughts on “Oekraïne–Nu ook met polio

 1. Ondertussen blijft het Belgisch(zoals de rest van Europa en Nato ) poedeltje pootjes geven aan baasje die de politici vettige brokjes toegooit !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Leuk is om te horen hoe de liberale excellenties Guy Verhofstadt en de Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen door een veiligheidscordon van mensen uit de fascistengroepen Pravy Sector en Svoboda.
  Gelukkig moesten beiden nog niet de Hitlergroet brengen voor ze begonnen met hun toespraken.

  Waarna Verhofstadt zonder enig schaamtegevoel in De Morgen stelde dat hij bij zijn bezoek aan Kiev geen enkel fascistisch teken had gezien. Stekeblind heet dat.
  Willy Van Damme

  • Hans van Baalen werd in het verleden ook genoemd in Nederland van banden met Extreem Rechtse clubs.

   Je zou daar eens in moeten duiken. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar uitkomsten weet ik niet.
   Henk Koelewijn
   Antwoord:
   Niets mag een mens verbazen. Maar Mark Rutte was toch scheep gegaan met Geert Wilders. Dus….

   Indirect maar komende uit Vlaams liberale hoek vernam ik dat dit liberale reisje met van Baalen en Verhofstadt er kwam in afspraak met oligarch Ihor Kolomoyskyi die dan volgens dit verhaal zorgde voor de royale financiering.

   Deze oligarch is een der rijkste mannen van het land, met PrivatBank de topbankier en, zeer belangrijk, ook een voornaam mediamagnaat. Hij heeft ook uitstekende kontakten met Israël.

   Hij is dan wel jood maar had geen enkel probleem om fascistische wegens hun extreme jodenhaat gekende groepen als Pravy Sektor en Svoboda te steunen. Groepen die de geestelijke erfgenamen zijn van de organisatoren van de holocaust.
   Maar dat soort relaties en praktijken is voor een kenner van zijn geschiedenis natuurlijk geen verrassing.

   Volgens een Oekraïense studie zou deze PrivatBank, de grootste van het land, via een aantal duistere kanalen, o.a. op de beruchte Caraïben, 1,8 miljard $ van de vorig jaar aan het land toegekende 17 miljard $ aan IMF-kredieten hebben laten verdwijnen.

   Er werden op die eilanden zogenaamd goederen mee gekocht maar die blijken foetsie. Rarara? De man is nu na overleg met Washington en na hevige ruzies met Poroshenko uitgeweken naar de VS.
   En niemand die hem wenst te vervolgen.
   Willy Van Damme

 2. Na jaren dat schouwspel te hebben aanschouwt, ben ik tot de conclusie gekomen dat wat wij van de realiteit kunnen accepteren, bepaald wordt door de mate waarin wij ons ego onder controle hebben. Om het kort te houden. Voor Guy Verhofstadt gaat zijn populariteit boven alles. Vandaar dat hij blind wordt voor de realiteit.

  Maar ook ons journaille van de VRT laat geen gelegenheid onverlet om het laken naar de VS oligarchie tot te trekken. Ze schijnen blind te zijn voor het feit dat Rusland en Oekraïne in Europa liggen en dat West-Europa geen schip is, dat je zomaar eventjes de oceaan kan overslepen. Maar figuurlijk kan West-Europa wél met een schip vergeken worden, met de Titanic. De ijsbergen zijn in zicht, maar onze politici, mainstream journalisten en populistische academici blijven gas geven.

  Bedankt Willy, voor weer eens een verhelderend stuk.
  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ik volg op dit ogenblik maar met een kwart oog het drama dat Oekraïne heet en heb alleen maar diep medelijden met die mensen daar en wat al gebeurde en wat een Herman Van Rompuy daar met hen uitstak. Om van te kotsen.

  Ik ben er dan ook zeker van dat dit hoogstens het tipje van de ijsberg is van wat zich daar afspeelt. Ik ben zeker niet optimistisch over de toestand ginds.

  Ik krijg ook de indruk dat het er de EU en de VS alles aan gedaan is om hun greep op dit land ditmaal niet zoals na de Oranje Revolutie te lossen. Wat belooft.

  En waar blijven nu die ngo’s met hun hypocriet gezeur over mensenrechten? Champagne aan het drinken met de Van Rompuy’s, Verhofstadt’s en Kerry’s van deze wereld? Waarom niet.
  Willy Van Damme

 3. Het is precies de hypocrisie die zo hemeltergend is. Iemand kan zich vergissen of slecht geïnformeerd zijn, maar heden lijkt het alsof velen of het niet willen zien of gewoon kwaadaardig zijn. Feiten worden genegeerd en wensen/doelen worden voor werkelijkheid genomen.

  Dat zulks gebeurt door “vooraanstaanden” (mijn maag keert omdat ik hen die naam geef, maar toch beter dan leiders wat ze helemaal niet zijn) zorgt er voor dat de burger zich steeds verder van de politiek verwijdert.

  Verhofstadt: het boekhoudertje uit de regering Martens in de jaren tachtig die met zijn besparingen ons rechtssysteem om zeep hielp. Een man zonder visie. Dat zit al zo lang in het EU parlement en spreekt nog gebroken Engels. Wat kan die vent wel.
  Van Rompuy: de pater die denkt dat hij God zelf is.

  Sorry, nogal grof, ik ben gewoon met het verkeerde been uit bed gestapt deze morgen en druk het dan iets directer uit.
  GV
  Antwoord:
  Ik hoop dat alles sinds deze morgen op zijn plaats is gekomen. Maar Verhofstadt heeft wel principes hoor: Die van een windmolen.
  Willy Van Damme

 4. Hallo Willy,

  Er is een film gemaakt door Mark Bartalamai over de oorlog in de Donbass:

  M.vr.gr.

  Ge
  Antwoord:
  Bedankt voor de link naar die film. Ik heb wel nu niet de tijd om deze bijna twee uur durende film te bekijken. Maar hij lijkt wel interessant.
  Willy Van Damme

 5. De propagandaoorlog verdient meer aandacht wat mij betreft :
  http://blikopnosjournaal.blogspot.nl/2015/12/breaking-bewijs-in-anti-putin-doku-van.html
  http://www.krapuul.nl/buitenland-2/2545040/zdf-valt-door-de-mand-met-nepdocumentaire/
  Jan (van de vrijwillige brandweer)
  Antwoord:
  Dit verhaal wekt bij mij natuurlijk geen verbazing. Men moet natuurlijk oppassen met dergelijke reportages, ook de Russische. De media zijn al altijd berucht geweest wegens hun onbetrouwbaarheid en leugens.

  In De Standaard verscheen enkele maanden geleden zo een reportage van sterjournaliste Cory Hancké over het leven van de Tartaren op de Krim. Dat was er volgens die meer dan twee pagina’s lange tekst zeer slecht.

  Haar bron was een op de Krim wonende Tartaar en topman van Hizb ut-Tahrir, een wereldwijde o.a. in Duitsland en Rusland verboden salafistische terreurgroep. De man klaagde dat de Russische politie hem lastig viel, het ultieme bewijs voor de vervolging van de Krim Tartaren door die duivelse Poetin.

  Het is alsof men een reportage zou maken over de toestand van de moslims in Nederland of België na een gesprek met een of andere Syriëganger. Dat is het niveau van onze media.
  En dat moeten wij dan serieus nemen zeker?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s