Syrië–Kapitein Bertorelli snelt ter hulp

Dat de realiteit veel spannender, waanzinniger, gekker, moordend, hilarisch en mooier kan zijn dan welke fictie ook is uit het dossier Syrië natuurlijk overduidelijk. De VS lijkt met haar beleid in dat land op veel vlakken zowat alle records te breken. Een van die records is zeker dat van de kolder. 

Televisiekijkers van de uitstekende komische serie Allo Allo zullen zich ongetwijfeld de Italiaanse van een pak pluimen voorziene kapitein Bertorelli herinneren die op zeker ogenblik ook met zijn elite-eenheid, de ‘crack troops’, in het dorpje van cafébaas René Artois verschijnt.

YPG aan de Eufraat bij Jarabloes

De Syrische Koerden van de YPG bewaken hier de frontlijn aan de Eufraat vlakbij de grensstad Jarabloes. Het liefst zouden ze dit nu al willen oversteken maar de VS vertikken het hen hier met bombardementen te steunen. En die rivier zomaar oversteken is voor hen logistiek onmogelijk.

Dat bleek dan een stelletje halfgare mislukte bajesklanten te zijn die amper een geweer kon vasthouden. Kerels die liefst zo snel mogelijk het café van René poogden te bereiken. Barack Obama verzamelde nu volgens The New York Times blijkbaar ook zo’n ‘crack troops’ om dan Rakka, de Syrische hoofdstad van ISIS, in te nemen.

Last week, President Obama announced plans to deploy dozens of Special Operations troops to support the new alliance. And before that, American officials said 50 tons of ammunition had been airdropped for Arab fighters with the new group.

Vorige week kondigde President Obama plannen aan voor het ontplooien van enkele dozijnen Special Operations soldaten om een nieuwe alliantie te steunen. Voordien reeds verklaarden Amerikaanse ambtenaren dat men 50 ton ammunitie per parachute dropte voor die Arabische strijders welke deel uitmaken van die nieuwe groep.

But already, things have not always gone as planned. Since the ammunition airdrop, American officials have privately acknowledged that the Arab units it was intended for did not have the logistical capability to move it. So, again, the Kurds were called to help.

Maar al snel bleek niet alles te gaan zoals men dat had voorzien. Amerikaanse ambtenaren gaven privé toe dat die Arabische eenheden voor wie men die wapens had voorzien niet de logistieke mogelijkheden hadden om die te vervoeren. En dus werden de Koerden (YPG, nvdr.) nog maar eens ter hulp geroepen.

An array of smaller groups have allied with the Kurds, including Arab and Turkmen rebels, Christian militias and Bedouin fighters loyal to a sheikh who considered the Libyan leader Col. Muammar el-Qaddafi a friend.

Een verzameling van kleinere groepen, geallieerden van de Koerden, met onder meer Arabische en Turkmeense rebellen, christelijke milities en Bedoeïenen die loyaal zijn aan een sjeik die zich een vriend noemt van de Libische leiders Kolonel Moeammar Kaddafi.

While these groups hate the Islamic State, most are small, and some have been repeatedly routed by the very jihadists the United States now hopes they will defeat.

Alhoewel deze groepen de Islamitische Staat haten, zijn de meesten klein. Met sommigen die in het verleden al meerdere nederlagen leden tegen diezelfde jihadisten waarvan de VS hoopt dat ze hen nu zullen verslaan.

While the Kurds have become used to securing territory, with uniformed forces and a clear chain of command, their Arab allies often leave teenagers with Kalashnikovs at checkpoints who stop and release cars at random, scaring drivers.

Terwijl de Koerden weten hoe ze een terrein moeten beveiligen en beschikken over geüniformeerde troepen met een duidelijke bevelstructuur, laten hun Arabische bondgenoten kruispunten bewaken door met Kalasjnikovs gewapende tieners die willekeurig auto’s tegenhouden en laten doorrijden. Ze zijn de schrik van de automobilisten.  

A commander of one Arab group lamented that while Kurdish commanders could simply order their fighters to move, he could only make suggestions and hope his men complied.

Een commandant van een van die Arabische groepen klaagde dat terwijl Koerdische bevelhebbers hun strijders kunnen bevelen om op te rukken, hij hen alleen kan adviseren en hopen dat zijn mannen zijn advies ook volgen.

In de televisieserie zegt kapitein Bertorelli regelmatig “What a mistake to make” (Wat een fout heb ik hier gemaakt). Misschien kan Barack Obama ook deze gevleugelde zin al van buiten leren voor later als men opnieuw moet erkennen dat ook dit op een zoveelste Amerikaans fiasco uitdraaide.

Barack Obama - 4

De Amerikaanse kapitein Barack Bertorelli. Wat nog ontbreekt zijn de pluimen en op de borst enkele rijen medailles. Voor de rest is de farce compleet. Of hoe de realiteit steevast de fictie klopt.

Wat men met veel klokkengelui aankondigde als het nieuwe Syriëbeleid van Obama is zoals voorheen een grap zoals maar weinigen ze zullen kunnen bedenken. Voorheen was er Divisie 30, de door het Pentagon opgeleide ‘gematigde’ rebellen, die zodra ze Syrië betraden gevangen genomen werden door Jabhat al Nusra (al Qaeda), een door de CIA bewapende en opgeleide groep. Een grap die 500 miljoen dollars heeft gekost.

De mannen van ISIS hoeven zich van die kant dus geen zorgen maken. De Koerden hebben immers geen enkele interesse om Rakka aan te vallen en hebben hun ogen eerder laten vallen op Jarabloes en het gebied aan de Turkse grens dat ze nog niet controleren. Maar daar stelde Ankara dan zijn veto.

ISIS kan in Rakka voorlopig dus nog op beide oren slapen. De Russen zijn voorlopig immers nog elders veel te druk bezig om zich veel over Rakka te bekommeren. Ik vrees dat men in Moskou ondertussen lachend over de grond rolt bij het horen van verhalen over dat nieuw Syriëbeleid van Barack Bertorelli. .

Willy Van Damme

1) The New York Times, 3-11-2015, ‘New US-Backed alliance to counter ISIS in Syria falters’, Ben Hubbard. http://www.nytimes.com/2015/11/03/world/middleeast/new-us-backed-alliance-in-syria-exists-in-name-only.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

5 gedachten over “Syrië–Kapitein Bertorelli snelt ter hulp

 1. Wat is uw idee over de militaire aanpak van Rusland in Syrië, Willy?
  Hallometsteven
  Antwoord:
  Zoals ik al eerder stelde vecht Rusland in Syrië in wezen een binnenlandse oorlog uit. Eens ze Syrië en Irak in handen zouden krijgen zouden die salafistische terreurgroepen zich ongetwijfeld vooral op Rusland richten, minder China.

  Rusland voerde in de Kaukasus tien jaar lang een oorlog tegen die bendes en die ook gewonnen. Het conflict is er echter niet geheel van de baan en het salafisme heeft er met Saoedische steun redelijk wat invloed gekregen. Moskou moet dus voorzichtig zijn. Dat is de voornaamste reden waarom Rusland in Syrië is.

  Secundair is er dat Rusland zo zijn kracht toont en Syrië, een bevriende staat, steunt. En dan is er de wapenshow die Rusland hier toont. Die heeft vooral commerciële in minder politieke bedoelingen.

  Maar Rusland voert hier een strijd die België en de EU ook zou moeten voeren. Het verslaan van het salafisme is van groot belang, ook voor onze samenleving.
  Willy Van Damme

 2. Van het ISISI-front nog meer kolderbrigadenieuws.
  TRAVESTISIS !
  Vluchtende ISIS-baarden in vrouwenkleren gesnapt door de “vrouwenbrigades” van YPG in ROJAVA .
  Allacha Milkbar !


  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Heel leuke foto. Ik zag al een gelijkaardige foto in Jemen. Zou dat volgens hun Koran wel mogen?
  Willy Van Damme

 3. Als ik de teksten van Thierry Meyssan lees zouden de Syrische Koerden hun huidige partner zijnde de Syrische overheid dumpen voor een VS+Israel (The YPG, who, until last month, was receiving its weapons and pay from Damascus, has now turned against the Syrian Arab Republic.). VS+Israel zouden dan een groter koerdistan beogen bestaande uit het huidige Iraakse noorden dat al defacto onafhankelijk is, een groot deel van noord-Syrië en het Koerdisch deel van Turkije. Dit zou niet verwonderlijk zijn daar Turkije zich de laatste tijd heeft opgesteld als slechte VS-bondgenoot.

  De intro:
  The days of the « Arab Spring » are almost over. As of now, the White House and the Kremlin are redesigning the contours of the « Greater Middle East ». However, their agreement, which was concluded before the Russian military intervention in Syria, could still be modified by the changes in the balance of power. There is no proof that Moscow will accept the stabilisation of Syria or ignore the partition of Turkey and Saudi Arabia which are soon to begin. In any event, the coming upheaval will modify the status quo which has been in place for the last five years. Most of the powers implicated are therefore scrambling to change sides before the other players.
  http://www.voltairenet.org/article189146.html

  Hier tonen de Syrische Koerden zich van hun minder fraaie kant waarbij: The United States and Israël begin the colonisation of Northern Syria http://www.voltairenet.org/article189161.html

  Ik zie de VS en haar westerse handlangers niet meteen een groot expeditieleger afsturen op Syrië om de Syrische eenmaking te verhinderen en de Turken zouden teveel invloed krijgen moest het de Syrische gebieden kunnen consolideren. Het lijkt dus logischer dat de VS de Syrische Koerden zullen gebruiken om enerzijds meer druk uit te oefenen op Turkije alsook een Koerdisch autonoom gebied te creëren waar noch Damascus, Ankara of Baghdad invloed over uitoefenen.
  Bob 3
  Antwoord:
  Ik heb die teksten ook gelezen. Of dat echter klopt weet ik niet. Meyssan is tot nader order ook geen evangelieschrijver. Verdere verificatie over dit detail is nodig.
  Gans dit Koerdisch project van de VS is volgens mijn inzien ten dode opgeschreven.

  De ‘zotten’ van het Pentagon komen weer eens af met een ‘great cunning plan’ (dixit Baldric van Blackadder). Het is in Washington op dit ogenblik gewoon een grote chaos. Ik zie gans die zaak voor de VS voor mijn ogen instorten.

  Hoe lang die rebellen nog stand gaan kunnen houden tegen die vuurkracht van Rusland, Iran, Syrië, Irak en Hezbollah is de vraag. Ik kan mij echt moeilijk inbeelden dat ze dit nog een jaar gaan volhouden.

  De verliezen aan man en materiaal moeten enorm zijn. En bovendien zijn Iran en Rusland echt vastberaden. Die gaan door tot het bittere einde. Maar misschien gaan ze in Washington nog wat door met die slachtpartijen.
  Wie het Republikeinse verkiezingscircus volgt weet dat daar compleet geschifte zotten bij zitten. En dus weet je maar nooit.
  Willy Van Damme

 4. http://sofrep.com/44371/cia-funded-sof-trained-new-syrian-army-hits-ground/
  David Soc
  Antwoord:
  Bedankt voor die leuk reclamevideo van Obama’s ‘Crack troops’. Ze kregen zelfs mooie uniformen, aangepast aan de woestijn maar soms wat te groot naar mijn smaak.

  Ik heb wel al minder mooie foto’s gezien van deze nieuwe elitesoldaten die Syrië moet bevrijden van ISIS. Ik vermoed dat ISIS Rakka nu al aan het ontruimen is uit schrik voor deze dappere strijders.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s