Syrië–Ook Turkse president Erdogan gaat door de knieën

Het diplomatieke en militaire offensief van Rusland rond Syrië lijkt stilaan maar duidelijk vruchten af te werpen. Nadat eerder al de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en naar bronnen stellen ook Saoedi Arabië het aanblijven – zij het officieel voor hen maar tijdelijk – van de Syrische president Bashar al Assad in het kader van een politieke oplossing aanvaarden, lijkt als laatste nu ook Turkije zijn bocht te nemen.

Mogelijks met Assad

Zo verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag volgens het Franse staatspersbureau Agence France Press:

“The process could possibly be without Assad, or the transitional process could be with him,” Erdogan told reporters after Eid prayers in Istanbul, when asked about a possible solution to Syria’s four-year civil war.

“Dit overgangsproces kan mogelijks zonder Assad of met hem”, aldus Erdogan tegen de journalisten die hij sprak na het gebed voor het Offerfeest in Istanbul en die hem vroegen naar een mogelijke oplossing voor de vier jaar durende Syrische burgeroorlog.

But “nobody envisages a future with Assad in Syria,” Erdogan added, saying it was “impossible for them (Syrians) to accept a dictator who has led to the deaths of up to 350,000 people.”

Maar “niemand voorziet een toekomst voor Assad in Syrië”, aldus nog Erdogan, daarbij stellende dat het “voor hen (de Syriërs) onmogelijk is een dictator te aanvaarden die verantwoordelijk is voor de dood van mogelijks 350.000 mensen.”

Erdogan was gisteren een eregast naast de Palestijnse president Mahmoud Abbas van de Russische president Vladimir Poetin bij het in gebruik nemen van een grote nieuwe moskee in de Russische hoofdstad Moskou. Wat tussen Vladimir Poetin en Erdogan dan werd besproken blijft uiteraard geheim, maar Erdogan zat in de alliantie tegen Syrië bijna totaal geïsoleerd.

Recep Tayyip Erdogan met Vladimir Poetin

Zou Erdogan hier zijn biecht doen? Hij zal dan wel heel veel te vertellen hebben gehad. Erdogan lijkt in de kwestie van Syrië eieren voor zijn geld te hebben gekozen. De hoop om Aleppo, Idlib en Mosoel in te palmen is verdwenen. Maar hoe gaan zijn huurlingenbendes in Syrië reageren? Die blijven zich opvallend tot heden geheel in het zwijgen te hullen. Merkwaardig!!

Benarde situatie

Bovendien zit Turkije in een benarde situatie. De oorlog die het voert tegen Syrië heeft het land al een fortuin gekost, vermoedelijk tientallen miljarden euro. Zo was Syrië niet alleen als exportmarkt zeer belangrijk voor Turkije maar ook als transitland richting de rest van de Arabische wereld. Zeker nu met de toestand in het noorden van Irak.

Reken daarbij nog de kost van de oorlogvoering en de daaraan gekoppelde opvang van een goeie 1 miljoen Syrische vluchtelingen. Van de sterke groei van de Turkse economie van een paar jaar terug blijft dan ook niets meer over. En met die andere buurlanden, Rusland en Iran ligt het omwille van Syrië ook al overhoop. Veel miserie dus.

En het was de sterke economische groei die zorgde voor de populariteit en verkiezingsoverwinningen van Erdogan en zijn partij de AKP. En die in elkaar stuikende economie is er mede de oorzaak van dat de AKP eerder dit jaar de verkiezingen verloor en niet zoals voorheen op haar eentje een regering kon vormen. En een coalitieregering wou de AKP niet vormen.

Waarbij ook komt dat de CHP, de seculiere partij en vertegenwoordiger van de erfenis van Kemal Ataturk, de MHP, erfgenamen van de neo-fascistische knokploegen van de Grijze Wolven, en de HDP, die voorkomt uit het Koerdische nationalisme, wegens historische meningsverschillen tot heden met elkaar niet willen samenwerken. Waardoor na de komende nieuwe verkiezingen in Turkije een totale impasse dreigt.

Met andere woorden: Erdogan staat schaakmat. En in Rusland, zoals ook elders, weet men dat maar al te goed. Vermoedelijk heeft Poetin dus aan Erdogan een moeilijk-te-weigeren voorstel gedaan waarna die dan als laatste ook overstag is gegaan.

Merkel naar Damascus?

Ondertussen heeft ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich uitgesproken in het voordeel van Assad door te stellen dat men ook met hem zal moeten praten. Wat komt na gelijkaardige verklaringen vanwege Spanje en Oostenrijk.

Angela Merkel - 1

Voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel is Assad nu plots een gesprekspartner geworden. Een feitelijk domme verklaring. Haar geheime diensten de BND is immers al meer dan een jaar kind aan huis bij de Syrische geheime dienst. En die dienst was als we sterreporters zoals Jorn De Cock van De Standaard mogen geloven zowat synoniem voor de meest gruwelijke folterpraktijken.

Sergeï Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, stelde gisteren dan ook erg optimistisch te zijn wat betreft de mogelijkheid van een diplomatieke oplossing voor dit zeer bloedig conflict.

Volgens een verklaring aan de Syrische staatstelevisie gisteren van Bouthaina Shaa, een topadviseur van president Assad, is er zelfs al een stilzwijgende overeenkomst tussen Rusland en de VS over de kwestie. Volgens het persbureau Bloomberg dreigde Poetin met een eenzijdig optreden van zijn leger in Syrië indien de VS niet akkoord zou zijn gegaan.

Dat er in het geheim al een akkoord is zou natuurlijk niemand mogen verbazen. Voor toppolitici en hun diplomaten publieke verklaringen afleggen is immers voordien in het geheim reeds al het voorbereidend werk gedaan. Wat daarna kom is een toneelstuk.

De grote krijtlijnen voor een akkoord zijn zo te zien al gekend, nu is het nog wachten wie van de Quislings uit de oppositie mee aan tafel mag gaan zitten om dan daarna wat centen te rapen in Damascus. Na dan verkiezingen. Er zullen dus volgend jaar bijna zeker een serie kamers vrijkomen in de vijfsterrenhotels van The Four Seasons in Istanbul en Doha, hoofdstad van Qatar.

Obama ontmoet Poetin

Ook blijkt Barack Obama nu plots toch bereid tot een ontmoeting onder vier ogen met zijn Russische collega. Die spreekt komende maandag 28 september voor het eerst sinds jaren de Algemene Vergadering van de VN toe.

Het wordt bijna zeker een historische speech daar hij normaliter dan zijn voorstel voor een vredesakkoord over Syrië aan de wereld zal voorleggen. In diplomatieke kringen wordt er al sterk naar uitgekeken.

Eerst werd in Washington gezegd dat Obama om politieke reden geen zin had in zo’n ontmoeting maar vandaag berichtte The New York Times en Reuters dat dit gesprek er nu op maandag of dinsdag toch zal komen. Volgens de krant was het allen nog een agendakwestie. Daarbij zouden officieel Syrië en Oekraïne besproken worden.

Het is de eerste serieuze ontmoeting tussen beiden sinds juni 2013 en de door de VS georkestreerde staatsgreep van februari vorig jaar in Oekraïne en het instellen van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Ook dit is een alleen als positief te omschrijven ontwikkeling.

Vladimir Poetin en Barack Obama

Voor het eerst sinds meer dan twee jaar komt er terug een ontmoeting tussen Barack Obama en Vladimir Poetin. Obama heeft Poetin nodig om zich zonder kleerscheuren uit het door hem gecreëerde Syrische bloedbad terug te trekken. En dus wil hij hem ondanks de vele over Poetin uitgestrooide Amerikaanse modder terug officieel spreken. Nood breekt wet. Wat een mens al niet doet om als een goede president beschreven te worden in de geschiedenisboeken.

Egypte

Opmerkelijk is ook dat het Syrisch leger de voorbije twee weken overal zowat in het offensief lijkt te gaan. Sinds de lente dit jaar was het voor het eerst sinds begin 2013 de beurt aan de salafistische terreurgroepen om overwinningen te boeken. Met als voornaamste de inname van de steden Idlib, Busra, Palmyra (Tadmur) en Jisr as Shugur. Vanaf augustus was er dan een patstelling die nu verbroken lijkt.

Een andere opvallende gebeurtenis van de voorbije maand is dat Egypte begonnen is met het leveren van wapens en munitie aan het Syrische leger. Een deel ervan zou naar verluidt gebruikt zijn bij de strijd om de stad Zabadani bij de Libanese grens.

Tot grote woede van die salafistische groepen. Die stad is op een vierkante kilometer na volledig heroverd door het Syrische leger. Daar is nu een overeenkomst bereikt waarbij de overgebleven rebellen Zabadani mogen verlaten waarbij ze alleen hun lichte wapens mogen meenemen.

Die wapenleveringen passen in het herstel van de traditionele scheidingslijnen in de Arabische wereld tussen het seculiere en het islamistische extremistischer deel. Voordien heropende Tunesië al zijn ambassade in Damascus en waren er officiële contacten tussen Syrië en Egypte.

Men kan het zien, zeker ook wegens de evolutie rond Syrië, als het definitieve einde van wat men in de westerse media lang de Arabische Lente noemde. Maar wat in feite niets anders was dan een door de VS, Israël, Turkije, Qatar, de EU en Saoedi Arabië georganiseerde opstand om de seculiere regeringen in die regio te vervangen door islamistische fundamentalisten genre Moslimbroederschap en al Qaeda.

Willy Van Damme

3 thoughts on “Syrië–Ook Turkse president Erdogan gaat door de knieën

 1. Eindelijk een lichtpunt, maar de weg kan/zal nog lang en wreed zijn.
  Hopelijk komt met deze ‘eensgezindheid’ ook een einde aan het financieren en bewapenen van IS, iets wat een exponentiële versnelling naar een einde van de oorlog kan teweegbrengen.
  Ik vrees echter dat ze Poetin nog de rekening zullen presenteren voor zijn inzet. Jaloersheid, ondankbaarheid, haat, ijdelheid en vooral de vernedering voor Obama, zal niet gemakkelijk verteerd worden. Vandaag wordt dus niet enkel een oplossing voorgeschoteld, maar tevens ook de basis gelegd voor een volgend conflict.
  Laat ons ook niet vergeten dat de slachting in Yemen verder gaat. Vraag eens rond in je directe omgeving hoe de oorlog in Yemen verloopt en ze kijken je verbaasd aan … oorlog? welke oorlog?
  GV
  Antwoord:
  Ik kan je reactie alleen maar beamen. Zeker wat betreft Jemen waar de oorlog zoals verwacht vast raakt in de woestijn en het zeer ruwe Jemenitische gebergte.

  Een opmerking. De Turkse premier Ahmet Davotoglu heeft gisteren tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN de eerdere woorden van Recep Tayyip Erdogan over Assad en Syrië grotendeels ingetrokken.

  Voor zover zijn woorden door de media correct zijn weergegeven stelde hij dat Assad wat Turkije betreft geen rol mag spelen in de overgangsperiode. Erdogan daarentegen die mag van hem in Syrië dan wel desnoods alles dicteren.

  Wel blijft de teneur in dit dossier verder in de goede richting verlopen. Opvallend is ook het geheel afwezig blijven van Qatar in de vele diplomatieke onderhandelingen. Niemand praat zo te zien met hen.

  De Russen, Amerikanen en Saoedi Arabië vergaderden hierover onlangs in de Qatarese hoofdstad Doha en er was geen enkele Qatarees bij die cruciale gesprekken aanwezig.
  Misschien mochten ze wel de koffie en koekjes leveren.
  Wie weet.
  NASCHRIFT:
  Volgens de site Foreign Policy zegde Davotoglu:
  But he also said that countries thinking of aiding Assad should remember that “Assad’s atrocities, war crimes” are responsible for the rise of the extremists.

  Maar hij zegde ook dat landen die Assad willen helpen zouden moeten denken aan “de misdaden van Assad, zijn oorlogsmisdaden” die verantwoordelijk zijn voor de groei van het extremisme.

  “In the new Syria, there should not be any place for Assad or Daesh,” he said, using the Arabic name for the Islamic State. “Those who are defending that Assad should stay in power should not forget that now Europe is facing this refugee crisis because of Assad’s [presidency].”

  “In het nieuwe Syrië zou er geen plaats mogen zijn voor Assad of Daesh (ISIL of ISIS)”, stelde hij, daarbij de Arabische naam gebruikend voor de Islamitische Staat.
  “Zij die verdedigen dat Assad moet blijven mogen niet vergeten dat Europa nu met een vluchtelingencrisis zit als een gevolg van Assad (zijn presidentschap).
  http://foreignpolicy.com/2015/09/28/iran-turkey-isil-terror-obama-and-putin-trade-blame-over-syria-debacle-but-agree-to-talk/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=New%20Campaign&utm_term=%2ASituation%20Report

  Met andere woorden, indien dit een correcte weergave van zijn toespraak is wijzigde Davotoglu niets aan de eerdere verklaring van Erdogan. Wat ook logisch lijkt want Erdogan is DE baas.
  Davotoglu zwijgt gewoon over het probleem van de overgang. Handig natuurlijk.
  Willy Van Damme

 2. Ik neem aan Merkel ondertussen voldoende gastarbeiders heeft geronseld. Tijd dus ook voor de Duitsers (en zonder Duitsers geen volledige oplossing binnen de EU) om te zeggen: “Het is genoeg geweest. Assad heeft bewezen toch een taaie en betrouwbare partner te zijn.” Enfin, zo gaat dat achter de schermen blijkbaar, zoals we bij u kunnen lezen. Raadsel is voor mij nog altijd waarom die vluchtelingcrisis nu? Moet de Duitse automobielindustrie haar competitiviteit opkrikken, want het VW-schandaal kende men in Duitsland vermoedelijk reeds maanden voor het in de pers kwam. En Duitsland kan blijkbaar niet rekenen op technologische innovatie, dus loonkostendaling (altijd een dood spoor). Het gaat niet goed met Europa en ook Merkel moet zich haasten blijkbaar. Of kijkt u er anders tegen aan?
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Ik begrijp je maar ik denk niet dat er iemand zat te wachten op de toestroom van 800.000 of meer immigranten. Dit doet elk land daveren op haar grondvesten. Sociaal, economisch, politiek en cultureel is de kost hiervan gewoon niet in te schatten.

  En het vormt samen met de toegenomen terreuraanvallen DE drijfveer om de oorlog tegen Syrië definitief te begraven. Wat het enige positieve is aan dit drama.
  Willy Van Damme

 3. Taak van de leugenmedia is Beeldvorming. Crimineel dat AFP over de ‘regime change’ operatie in Syrië nóg betitelt als ‘burgeroorlog’.

  Willy uw verhaal is optimistisch. Inmiddels is de AV van de VN geweest. Me dunkt, dat sindsdien de verhoudingen wel weer wat zijn gewijzigd.
  Blamage voor Obama c.s.; Een Putin die de opzet van de VN-VS-NAVO haarscherp blootlegt, en afkeurt.
  En bovendien hierin initiatief neemt – zodanig dat eigenlijk geen beschaafd land tegen kan zijn. De VN zal toch niet nóg door kunnen gaan met illegale oorlogen?

  Gezamenlijk de terroristen bestrijden. Wat is Obama stil . . . . .
  Ondertussen lijken de hoofdterroristen (zij die het terrorisme bedenken, drillen, financieren, bewapenen, en het commando voeren) al weer een paar andere ‘bommen’ op scherp te zetten – om zo via die wegen hun doel alsnog te verwezenlijken. VN-Heilstaat. Werelddictatuur.

  Zo is de NAVO druk doende de atoomwapens in Europa gereed te maken, en/of te moderniseren. Dit in m.n. Italië, België, Nederland en Duitsland. Ze worden geprogrammeerd op Moskou.
  Tevens is de NAVO kennelijk wat van plan met Iran.
  ’t zal niet voor de liefde voor de ayatollahs zijn.
  Voor de bühne brult de BV Israël alles wat we uit die spreekbuis kunnen voorspellen. Buitenlands beleid van de VS heeft zo zijn vertrouwde architecten.

  Duitsland zie ik toch met wat andere ogen dan u. Merkel zwabbert wel erg veel, dit jaar.
  Er moet duidelijk steeds harder gelogen worden om ernst van de nadelen van het globalisme voor de burgers verborgen te houden.

  Tel daarbij op dat de VS (Wall Street) enorm verzwakt is door het zo naar beneden drijven van de olieprijzen. Vnl. door overproductie. De vele, heel vele, miljarden in de ontwikkeling van fracking zullen afgeschreven moeten worden (cq. die verliezen nemen!). .
  De oude reflex – bij dit kamikaze gedrag – is: kosten, schade en verliezen afwentelen op de rest van de wereld. Ergo, blijven plunderen – dit nog aanzienlijk opvoeren.
  Het globalisme is zeker geen religie van meer verheven idealen dan de andere -ismes.
  Richard Groen
  Antwoord:
  De daling van de olieprijzen heeft te maken met de minder snelle groei en dus vraag vanwege China. Een ander probleem is de sterk gestegen productie van vooral de VS en ook Canada met hun teerzandolie en schaliegas en -olie.

  En dat doet iedereen die olie verkoopt veel pijn. Je gaat nog wat zien in Saoedi Arabië dat voor haar budgettair evenwicht volgens sommige berekeningen een olieprijs nodig heeft van 110 VS-dollar per vat van 159 liter.

  De olieprijs staat nu echter op ongeveer 50 dollar. Het zal, wees er zeker van, nog stuiven bij dit Bedoeïenenrijk. Aan dit tempo is hun zeer grote spaarpot binnen een paar jaar weggesmolten.

  Maar een andere kwestie hier is dat men nu steeds meer en meer beseft dat olie (en ook gas) een eindig product is. Voor de petrochemie (nog) niet, maar wel voor de energieproductie bij auto’s en elektriciteit wel.

  De elektrische auto is op komst. Nu is dat nog een zwaar verlieslatend speeltje voor Tesla en de kopers ervan. Maar binnen twintig jaar zullen er steeds meer van die auto’s zijn.

  Ook is de opwekking van energie met hernieuwbare bronnen zoals met windmolens geen fantasierijke droom meer maar realiteit. Recent was er wegens geen wind en geen zon zelfs een waarschuwing over onze energieconsumptie.
  De waarschuwing was wel nep, maar ze werd eerst toch serieus genomen.

  De plannen van Audi/VW in Vorst (Brussel) voor de bouw van een elektrische auto daar tonen dit eveneens aan. Dit wordt massaproductie.
  En dus is de kans dat de vraag naar olie de komende twintig jaar verder sterk gaat stijgen zeer twijfelachtig.
  Investeerders en speculanten weten dat en je gaat de gevolgen zien. Zie ook de terugtrekking van Shell uit haar project in Alaska.

  Verder moet je wat betreft de berichtgeving in de klassieke massamedia rond die Algemene Vergadering bij de VN en Syrië uitermate voorzichtig zijn. Het is iets waar ik reeds lang voor waarschuw.

  Het probleem hier is zoals gewoonlijk onkunde, vooringenomenheid, corruptie (werken voor MI6, CIA, enzovoort) en een enorme slordigheid, o.m. omdat het op die redacties wegens personeelsgebrek zeer snel moet gaan.
  Verificatie van het bronnenmateriaal en studie van het dossier zijn er nog zelden bij.

  Typerend is het verhaal over die eerste Russische bombardementen van gisteren in Syrië. Zo schreven de meeste kranten en andere massamedia dat de Russen hadden gesteld dat men ISIS bombardeerde maar dat dit wegens de aangegeven doelen blijkbaar niet zo is.

  Nou, die bewering over die Russische bombardementen blijkt, als ik natuurlijk De Standaard dan mag geloven, gebaseerd op een bericht van het Russische persbureau Interfax.
  Tot nader order is Interfax echter niet de Russische regering, Defensie of Buitenlandse Zaken.

  Het is een persbureau zoals Reuters en AFP. Er is geen enkele persmuskiet die gebaseerd op een verhaal van AFP zomaar zal schrijven of zeggen dat de Franse regering stelde dat… Zelfs als is AFP zoals Interfax een staatspersbureau.
  Neen, serieuze journalisten nemen hiervoor het originele perscommuniqué van de Franse overheid als bron.

  Ik heb toevallig gisteren de beelden gezien met delen van de toespraken van de ministers van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov en John Kerry tijdens een speciale bijeenkomst rond Syrië in de Veiligheidsraad van de VN.

  Lavrov had het over het bombarderen van ‘terroristen’, waarop Kerry repliceerde dat de VS er geen bezwaar tegen had indien Rusland ISIS, Jabhat al Nusra (al Qaeda) of aanverwanten zou aanvallen.

  Dat zijn officiële verklaringen, en die tellen. Niet een persbericht van Interfax dat blijkbaar ook al faalt in haar opdracht. De Syrische media hadden het trouwens over aanvallen op al Qaeda. Wat klopt.

  De VS heeft bijvoorbeeld het voorbije jaar herhaaldelijk ook Jabhat al Nusra en haar satellieten zitten bombarderen. Recent nog in augustus. Het verhaal van kranten als De Morgen en De Standaard of de VRT deze ochtend of gisterenavond was dan ook het opeenstapelen van een boel onzin. Een regelrecht blunderboek.

  Hilarisch is het verhaal in De Morgen in haar hoofdartikel deze ochtend. “De VS zijn compleet verrast” schrijft daar Guy Van Vlierden, journalist bij de zusterkrant Het Laatste Nieuws.

  Zelfs een beginneling van het dossier wist dat dit ging gebeuren en dan schrijft die man ‘compleet verrast’. Lachwekkend. Maar hij schreef eerder dit jaar dat de Syrische media de oorlog voor de bevolking bijna geheel verzwijgen en het vooral hebben over entertainment en sport.

  Ook beweerde Het Laatste Nieuws in 2013 dat Assad na sarin nu ook met antrax, een biologisch wapen, ging werken.
  In zoverre ik het nu kan inschatten zijn er de voorbije dagen diplomatiek weinig veranderingen op te merken.

  Frankrijk bombardeerde in de provincie Der Erzor in de omgeving van de stad Mayadeen. Nu daar in die provincie vecht het Syrische leger en haar bondgenoten tegen ISIS vooral om de gelijknamige hoofdstad van die provincie.

  Van andere groepen zoals al Qaeda of Koerden is daar geen sprake. Mayadeen ligt een dertig kilometer stroomafwaarts en zoals de provinciehoofdstad aan de Eufraat en op de weg naar de Iraakse grens.

  Het is voor ISIS dus een belangrijke bevoorradingsroute voor haar troepen in Der Ezzor en ook Palmyra (Tadmur). Met andere woorden: De Franse luchtmacht kwam hier het leger van Assad ter hulp. Je kunt het onmogelijk anders zien.

  Het zelfde voor de VS trouwens die daar eveneens bombardeerde en ook hetzelfde deden bij die noordelijker gelegen provinciehoofdstad Hasaka en bij Palmyra.

  Parijs en Washington mogen dan veel beweren maar de harde realiteit is dat hun luchtmacht de gevechten van het Syrische leger ondersteunen. Zij zijn de facto de luchtmacht van Assad.

  Het verhaal dat Frankrijk nu een gerechtelijk onderzoek gaat opstarten tegen Assad is dan ook best hilarisch. Zeker als we weten over de vele onderlinge contacten van de geheime diensten van de beide landen.
  Het is gewoon wat woest natrappen van Parijs omdat ze de oorlog tegen dat land verloren hebben en Assad aan de macht zal blijven.

  De enigste echt opmerkelijke verklaring kwam feitelijk van Saoedi Arabië. Daar weigert men een Syrië met Assad blijkbaar nog te aanvaarden.

  Men dreigde bij monde van haar minister van Buitenlandse Zaken Adel al Jubeir met het verder zetten van de oorlog. Het ging, zoals ze naar verluidt stelden, dan wel heel lang duren maar men zou het land dan maar verder vernielen tot Assad en zijn regering dood en begraven zijn.
  Een boodschap die van het Huis van Saoed niet echt verassend te noemen is.

  Maar dat land zit economisch in zware problemen, haar oorlog in Jemen zit zoals verwacht vast in de Jemenitische bergen en intern blijkt er een open oorlog te zijn onder de duizend-en-een prinsen.

  Zo verschenen er in de Britse kranten The Guardian en The Times brieven van enkele kleinzonen van Abdoel Aziz al Saoed, stichter van dit land. Die waren uiteraard anoniem.

  Die in The Times die zoals die andere twee brieven opriep om koning Salman de Hakbijl te vervangen door zijn neef Ahmed Abdoel Aziz klonk als volgt:
  “Omdat hij een van de weinigen is is die geen vrouwenloper en druggebruiker is en ook fit en gezond is.”

  Zouden de twee kroonprinsen dan aan de snuif zitten? En zich bezatten? Allah beware mij. Daarbij viseerde deze briefschrijver vooral eerste kroonprins Mohammad bin Nayef.

  Die is ook de verantwoordelijke voor de Hadj waar vorige week blijkbaar een duizend doden vielen. De messen aan het hof in Riaad worden dus geslepen. Om te volgen!
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s