Meer info over Syrië

Zowel het weekblad Trends als het gratis weekblad De Zondag brachten recent al verhalen over mijn reis naar Syrië. Bij De Zondag was dat een sfeerbeeld gemaakt tijdens mijn verblijf ginds welke op 30 augustus verscheen. Een tweede verhaal betreft een gesprek met de Belgische norbertijn Daniel Maes dat op 13 september geplaatst werd.

Deze man verblijft sinds 2010 in het Syrische klooster van de heilige Jacob de Verminkte, een in de streek goed gekende Perzische martelaar uit de beginperiode van het christendom. Het klooster situeert zich iets buiten het stadje Qara in de richting van het hooggebergte van Qalamoen en behoort tot de Grieks Melkitische Katholieke Kerk.

Deze gemeenschap van zusters volgt de tradities van de karmelietessen en is een van de vele christelijke kerkgemeenschappen die deze regio rijk is. Je moet bijna een expert zijn om ze uit elkaar te halen. Daniel Maes is van vorming theoloog en trok naar ginds trok om er een opleidingscentrum voor priesters te starten. Dat was er tot dan niet in Syrië, wel in Libanon.

Het gebouw dateert uit de eerste eeuw en was vroeger een Romeins fort dat in de zesde eeuw een klooster werd. Het werd een twintig jaar geleden heropgebouwd onder impuls van zuster Agnes Mariam, van origine een Palestijnse. Voordien was het een ruïne. Je kan een filmpje over dit prachtig restauratieverhaal op hun website vinden.

Deze zuster speelt een belangrijke rol bij het steunen van het land tegen die salafistische bendes en de westerse agressie. Zowel rond het thema van de verzoening, de vluchtelingen als met haar werk rond die vermoedelijk door die rebellen opgezette aanval met het gifgas sarin van 21 augustus 2013 deed zij al veel werk. Wat haar echter al de woede opleverde van o.a. Human Rights Watch. Zij heeft dan ook een tijdje moeten vluchten uit het klooster.

IMG_6748

Van links naar rechts: broeder Jean, Daniel en de Amerikaan David die toen aan het metsen was. De foto is genomen in het stadje Qleiaat, niet ver van de havenstad Jouneih in Libanon. Beiden verbleven daar toen om de aankoop te regelen van enkele machines en het visaprobleem voor David. Ze zitten nu terug in Qara.

De daar verblijvende zusterorde heet de Eenheid van Antiochië, een verwijzing naar de eerste nog door Petrus en Paulus in dat gebied bestuurde kerk. De vele splitsingen van de christelijke kerk met o.m. nestorianen en orthodoxen situeren zich pas later.

Het klooster heeft zowel een website als een facebookpagina. Het webadres voor het klooster is: http://www.maryakub.net/. Er is een stevig stuk over de historiek ervan geschreven door de Brugse pater Jean. Een aanrader. De facebookpagina kan je vinden op https://www.facebook.com/Monastery-of-Mar-Yakub-St-James-Syria-416458778418179/timeline/.

In Trends dat vandaag 24 september verschijnt staat een langer verhaal welk gisteren al deels online ging. Het betreft zowel een sfeerbeeld van het leven op dit ogenblik in de Syrische hoofdstad Damascus als een wat dieper gravende analyse van de toestand daar. Het is geschreven midden vorige week. De nieuwste meest belangrijke evoluties op diplomatiek vlak die sindsdien gebeurden kon je nadien hier lezen. 

Het verhaal in Trends kunt U bekijken op het volgende webadres: http://trends.knack.be/economie/beleid/het-westen-heeft-op-het-verkeerde-paard-gewed/article-normal-607445.html?utm_source=Newsletter-23/09/2015&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBTRKZ&M_BT=277008754269

Er kwamen hierop ook enkele reacties waarvan sommigen interessant mogen genoemd worden. Nu die drukte wat voorbij is kan ik eindelijk beginnen aan mijn reisverslag voor deze blog.

Excuses voor het lange wachten, maar het was hier de voorbije weken zeer hectisch. Het nauwgezet volgen van de snel evoluerende situatie rond Syrië vergt daarenboven ook heel veel tijd. Maar ik neem dat erbij want ik wil de lezer zo goed mogelijk informeren.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Meer info over Syrië

 1. Proficiat, Willy. Ernst en kwaliteit komen altijd boven drijven.
  Hallometsteven
  Antwoord:
  Bedankt voor het lof. Het zijn de eerste artikels die in de gewone Belgische media verschijnen die een serieus licht laten schijnen op dit dossier.

  Het is moeilijk om tegen die stroom in te gaan maar het lukte hier wel. Wel slaagt het soms als eens zij het heel zeldzaam elders om een degelijk doordacht stuk te brengen. Zo is het hier besproken artikel in het Duitse Handelsblatt van een goed niveau.

  Ook verscheen er recent bij het Britse weekblad The Spectator een degelijk stuk waarin brandhout werd gemaakt van het westerse beleid rond Syrië.
  De titel is ‘Bizarrely, Putin is talking more sense on Syria than anyone else’ en dateert van 26 september en is geschreven door een zekere John R. Bradley. https://www.spectator.co.uk/features/9643672/putin-and-assad-have-made-fools-of-the-west/
  Willy Van Damme

 2. 1 zwaluw maakt de lente nog niet maar na Trends zullen er wellicht nog andere bladen hun kar keren. Toch paainlaaik voor de ‘specialisten’. Proficiat Willy !
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Men noemt mij op RT een specialist van het Midden-Oosten en het is een term die ik feitelijk haat. Ik weet amper iets van die regio zoals ik ook weinig of niets weet over andere problemen.
  Het blijft krabben aan de oppervlakte om te weten wat er aan de hand is.
  En hoe meer je leert hoe meer je beseft dat je onwetend bent. Zie Socrates.

  Maar als ik dan die mannen als een Rik Coolsaet of die van het Belgische Egmont Instituut, de KUL of het Nederlandse Clingendael bezig hoor dan pas zakt mijn broek gewoon af.

  Deze morgen nog op Radio 1 de Ochtend professor en decaan Bart Kerremans van de KUL over die Syrische kwestie en de VN bezig gehoord. Rampzalig. Men weet amper waar het om draait.

  Als ik al de geleerde uiteenzettingen overloop van die vele ‘specialisten’ die al sinds 2011 als een volleerd orakel allerlei beweringen doen dan zou Rusland al twintig maal Assad hebben laten vallen. Als het al niet meer is.

  Ook nu weer met Kerremans. Ze leren het nooit. Dat is pas prietpraat. En Assad zou ook al lang gevlucht zijn of vermoord, zo zwak staat hij. Volgens toch die specialisten. Ja, want hij controleert niet eens meer de meerderheid van het grondgebied.

  Dat ongeveer 80% der niet naar het buitenland gevluchte bevolking in dat gebied woont verzwijgen die specialisten dan maar. Het pas niet eenmaal niet in het beeld dat men wil schapen.

  Zo was er gisteren radiojournalist Jens Franssen op Radio 12 De Ochtend die zelfs de stad Aleppo zag vallen.
  Nou, gisteren kwam het bericht dat de Koerden in de grote wijk Sjeik Mahsoed in het noordwesten van Aleppo nu vechten tegen die jihadisten. Hun gebied is een sleutelstuk in het bevoorraden van dat salafistisch tuig dat een deel van het stadscentrum bezet houd.

  En tot recent hielden die Koerden zich ‘neutraal’ in die oorlog en lieten die bevoorrading toe. Waarbij ze dan in ruil door al Qaeda & Co met rust werden gelaten.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s