Syrië–De kolderbrigade van Barack Obama

Zondag stuurde de Amerikaanse regering een nieuwe groep van ditmaal 75 huurlingen onder leiding van majoor Anas Ibrahim van de zogenaamde Divisie 30 naar Syrië. Dit met als bedoeling zich te concentreren op de strijd tegen ISIS en de regeringstroepen links te laten liggen.

Wapens netjes afgegeven

Het werd een nog grotere flop dan de eerste inval van juli dit jaar toen 54 strijders na amper twee dagen in Syrië te zijn zich na enkele geweerschoten al overgaven aan de Syrische tak van al Qaeda, Jabhat al Nusra.

Volgens berichten in diverse media zou deze nieuwe groep al diezelfde dag zijn uitgeschakeld door Jabhat al Nusra en daarbij netjes al haar wapens afgegeven hebben. Waaronder 12 met machineweren uitgeruste en gepantserde fourwheeldrives. Of hoe de VS al Qaeda verder blijft bewapenen.

130417-A-SS368-004

De Amerikaanse generaal Lloyd James Austin III, hoofd van Central Command dat het Midden-Oosten omvat, moest de voorbije week aan de parlementsleden toegeven dat het programma voor de creatie van gematigde Syrische rebbelen flopt. Naar hij stelde vochten er in Syrië van de eerste groep van 54 die men eind juli Syrië instuurde nog 4. Of dat tegen de dorst, de honger of de gevolgen van een venerische ziekte is werd niet duidelijk. Nog zo’n met vier sterren bekroonde legergeneraal dus.

Volgens de ene berichten werden zij overvallen, volgens de leiding van die divisie, zowel van Anas Ibrahim als van het oppercommando hebben zij zich vrijwillig overgeven zonder een schot te lossen en waren ze dat ook al van in het begin van plan.

Bovendien heeft de leider van dit programma, een door de VS gekochte Syrische legerofficier luitenant-kolonel Mohammad al Dhaher er de brui aan gegeven. Dit wegens klachten over de rekrutering, een totaal gebrekkig trainingsprogramma, onvoldoende Amerikaanse luchtsteun en een tekort aan wapentuig.

In een reactie ontkende een woordvoerder van het Pentagon echter het verhaal en stelde in contact geweest te zijn met de groep die volgens die woordvoerder nog intact was en over al haar wapens beschikte.

Anas Ibrahim noemde zijn eenheid op Facebook echter vanaf nu de Atareb Rebel Group. Ook in juli ontkende het Pentagon eerst het verhaal om het daarna schoorvoetend toe te geven. Dit verhaal  met Divisie 30 en Syrië lijkt nog veel rampzaliger dan de vroegere Amerikaanse inval bij de Varkensbaai op Cuba van 17 april 1961. Ook dit flopte na enkele dagen o.m. wegens interne Amerikaanse meningsverschillen.

Obama uitlachen

Vorige week moest de Amerikaanse generaal Lloyd James Austin III, baas van Central Command dat instaat voor de controle over het Midden-Oosten en de verantwoordelijke voor dit programma, met het rood op de wangen in het parlement toegeven dat volgens hem er nog 4 of 5 mannen van divisie 30 in Syrië vochten. Tegen de dorst?

Ondertussen liet het Pentagon weten dat men de strategie met die divisie 30 gaat herzien. Nog meer kolder dus? Het programma vergde meer dan een jaar om te plannen en heeft 500 miljoen dollar aan belastinggeld gekost. Origineel ging men 5.400 rebellen opleiden.

213846322457536096_10206720

De Amerikaanse president Barack Obama zoekend achter goed nieuws over Syrië want hij moet dringend zijn imago opkrikken. Vermoedelijk  kan die brave mijnheer Vladimir Poetin hem daarbij wel helpen.

Duidelijk is dat Obama dringend nood heeft aan goed nieuws rond Syrië. Zelfs zijn trouwste vrienden lachen hem tegenwoordig in de media hierover uit. De door hem geschapen Syrische puinhoop blijft hem dus achtervolgen.

Hij dreigt in de geschiedenisboeken daarom gekend te staan of als de vernieler of als de knoeier van Syrië. Geen prettig vooruitzicht voor een president die stilaan uitkijkt naar het einde van zijn termijn.

Je zou met hem nog medelijden gaan krijgen. Volgend jaar zijn er immers verkiezingen en dan moet zijn (sic) Democratische partij successen kunnen tonen. Waar blijft die verdomde Poetin toch…. Maar die lijkt volgens bepaalde berichten nu ook de Chinezen ter hulp te hebben geroepen. Geen enkele verrassing. En de VS … die mag wel toekijken.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s