Syrië–Amerikaans topman neemt ontslag

Niet echt verrassend kondigde de gepensioneerde Amerikaanse viersterrengeneraal John Allen, een man van de mariniers, zijn ontslag om persoonlijke reden aan als verantwoordelijke voor de acties van de VS tegen de Islamitische Staat in Irak en al Sham (ISIS). Deze was sinds ongeveer een jaar door Obama op die post gezet om de strijd van de VS tegen die terreurbeweging te leiden. Deze strijd werd, evenmin verrassend, een enorme flop.

Man van David Petraeus

Een woordvoerder van de regering gaf daarbij toe dat er in de VS meningsverschillen over die kwestie zijn maar dat zijn ontslag niet om politieke reden maar om louter ‘persoonlijke’ reden gebeurt. Of er veel mensen zijn die dit geloven is natuurlijk de vraag.

John Allen, generaal - 2

Viersterrengeneraal John Allen zegt de strijd tegen ISIS vaarwel. Het is de zoveelste personeelswissel in de Amerikaanse oorlog tegen Syrië. Over een opvolger is nog niets geweten. Het toont wel vrij openlijk het interne intense gebekvecht in de VS over dit beleid rond Syrië en het Midden-Oosten in het algemeen. Barack Obama wordt steeds meer en meer gezien als de risee in dit dossier. Zal Poetin hem redden?

In de alternatieve ondergrondse Amerikaanse media was er soms bijtende kritiek te horen op de man als zijnde een die liefst nog vandaag Damascus zou bombarderen en de terreurbeweging Jabhat al Nusra (al Qaeda) er aan de macht brengen.

Hij werd door die bronnen gezien als de rechterhand van die andere in opspraak gekomen generaal  en ex-baas van de CIA David Petraeus. Deze pleitte de voorbije dagen er zelfs voor om zoals nu via de CIA gebeurt niet alleen sluiks met Jabhat al Nusra (al Qaeda) te werken maar ook heel officieel, open en bloot. Tevergeefs, Obama hapte niet toe.

Verrader?

De kritiek op John Allen ging zover dat men hem er ook van beschuldigde het falen van Divisie 30 te hebben veroorzaakt. Divisie 30 was een team van ongeveer 60 rebellen die de VS financierde om alleen achter ISIS te gaan en niet meer achter de Syrische regering. Het was een project dat de VS een 500 miljoen dollar heeft gekost.

De dag nadat ze echter vanuit Turkije Syrië in het geheim binnentrokken werden ze door de terreurgroep Jabhat al Nusra, de officiële tak van al Qaeda in Syrië, aangevallen en uitgeschakeld. Voor Obama een zware vernedering. Jabhat al Nusra was in het verleden steeds de grootste ontvanger geweest van hulp van de CIA. Divisie 30 was het werk van het Pentagon.

Volgens bepaalde critici was het Allen die het aan al Nusra had verteld. Anderen stellen dan weer dat Turkije hier de verrader was – zij waren naast de VS de enige die hiervan op de hoogte waren – terwijl nog anderen stelden dat het leden van Divisie 30 zelf waren die door loslippigheid zich hadden bloot gegeven. Dat er binnen het Pentagon zelf grote ruzies zijn over de kwestie hoeft natuurlijk helemaal niet te verbazen.

Wespennest

Washington is een wespennest waar iedereen met wat macht denkt het het best te weten en daarom zijn eigen buitenlandse politiek voert. Er zijn in de VS in essentie rond dit thema vier grote machtscentra: Buitenlandse Zaken, het Pentagon, het Witte Huis en de CIA. Maar daarbinnen heb je dan allerlei departementen die elkaar desnoods met het grootste plezier stokken in de wielen steken. Oorlog in Washington is er continu.

John Kerry - 4

John Kerry stelde dat de aanwezigheid van enkele tientallen Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië logisch was en alleen een verdedigend karakter had. Volgende week komt Poetin naar de Algemene Vergadering van de VN in New York. Komt er een speeddating tussen beiden? Wat een ontluikende liefde toch!

Zo kon je recent sommigen in de VS horen opperen om de Russen na Afghanistan ook nog maar eens in Syrië op hun bek te laten gaan. Het is in de Amerikaanse hoofdstad op dit gebied een ware kakafonie die veelal getuigt van een enorme arrogante en een al even grote onkunde. Een heel gevaarlijke cocktail. Luister maar naar de Republikeinse presidentskandidaten.

De lijn uitgezet door Obama om in dit dossier de strijd op te geven zet zich echter door. Het ontslag van John Allen lijkt hierin te passen. Het gaat hierbij zelfs zover dat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag tijdens een persconferentie de aanwezigheid in Syrië van door Russen bemande gevechtsvliegtuigen zat te verdedigen.

Ze moeten die beeldopname daarvan vandaag in Moskou ongetwijfeld vol verbazing herhaaldelijk hebben herbekeken. Geen kat zou vorige week dit soort uitlatingen van Kerry zomaar hebben willen geloven. Inderdaad, het kan verkeren.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Syrië–Amerikaans topman neemt ontslag

 1. :-))) Ik zie de VRT-redactie met plezier op haar bek gaan. Hun propaganda is stilaan achterhaald 🙂

  Puik werk, Willy. Heel hard bedankt.
  Edith legrand
  Antwoord:
  Ik poog de zaken op de voet te volgen en wil de voornaamste evoluties in dit dossier snel brengen. Ik wil wel nog deze week mijn verhaal over mijn reis naar Syrië brengen.
  De bedoeling is zo professioneel mogelijk te werken. De Syriërs en de lezers hier verdienen dat. Er wordt door sommige anderen al genoeg rommel geschreven.
  Willy Van Damme

 2. Zoals steeds bedankt voor uw hoogstaande journalistiek Willy.
  i.v.m. de machtscentra in de VS (‘Er zijn in de VS in essentie rond dit thema vier grote machtscentra: Buitenlandse Zaken, het Pentagon, het Witte Huis en de CIA. ‘): ik las vlak na uw artikel een andere benadering: The US is an oligarchy in which government is answerable to six powerful private interest groups.
  http://www.paulcraigroberts.org/2015/09/22/democracy-departed-west-paul-craig-roberts/
  Een ander punt: u spreekt over ‘de alternatieve ondergrondse Amerikaanse media ‘. Het zou uw lezers wel interesseren denk ik deze te kennen …
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Er zijn inderdaad vier grote machtscentra rond het Amerikaanse buitenlandse beleid. Maar er zijn er natuurlijk veel meer die al of niet met succes soms grote invloed hebben.

  Zo is er de enorm grote lijst van zionistische organisaties als Jew Street, AIPAC, the Anti Defamation league, enzovoort.
  Je hebt daarnaast ook de PR-bureaus die werken voor landen als Saoedi Arabië, Duitsland, Brazilië, en dergelijke.

  En er zijn bovendien nog de grote corporaties, studiebureaus als Brookings, Project for a New American Century, Heritage Foundation, Carnegie Endownment for Peace, fondsbeheerders, investeringsgroepen, enzovoort.

  Het is een enorm kluwen die poogt druk uit te oefenen op Obama en op die andere centra zoals de CIA en Buitenlandse Zaken. Ook een NGO als Human Rights Watch en de media mogen zeker niet onderschat worden.

  Met underground of ondergrondse media bedoel ik alternatieve media zoals Global Research, The Shaker en ook het Iraanse Press TV of het Chinese CCTV. Het is een term uit de jaren zestig van de vorige eeuw die naar mijn smaak goed weergeeft waar het om gaat.

  Mensen die wel niet in de anonimiteit of zelfs illegaliteit moeten werken maar per definitie worden doodgezwegen door de klassieke media en de politiek. Voor hen bestaan ze niet.
  En als men er toch over zou spreken dan is dat om hen verdacht of belachelijk te maken.
  Willy Van Damme

 3. Van die gasten hebben ze er meer dan 12 in een dozijn, het is gewoon 12 kopen en 12 gratis, uitstekend voor de mestproductie, van goed eten stront maken !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Het heet carrière maken en daarvoor doet men als eens iets extra. Zo gaf de VS na hun bezetting in 2003 van Irak 25 miljard dollar uit om het Iraakse leger te trainen door Amerikaanse generaals. Dat leger bleek vorig jaar bijna waardeloos. Maar geen zorg.

  Toen men na de val van Mosoel ontdekte dat het Iraakse leger pure rommel was had het Pentagon hiervoor al direct een oplossing… een trainingsprogramma door het Amerikaanse leger. Wel met andere generaals natuurlijk. Iedereen moet al eens een extra dollar verdienen.

  Geen verbazing dus dat Iran, Syrië, Irak en Rusland samen in Bagdad een militair commandocentrum opzetten en er de VS buiten houden. Ziet dat de VS ook hier een trainingsprogramma willen opzetten.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s