Syrische vluchtelingen–Koen Vidal van De Morgen heeft ook een opinie

De voorbije weken had ik in het Dendermondse drie verschillende gesprekken met mensen uit Aleppo, twee ondernemersfamilies en een waarvan de man universiteitsprofessor architectuur was en zijn echtgenote kunstenares en lerares piano. De man sprak perfect Frans. Uw recent editoriaal over Syrië en die vluchtelingen is bij mij blijven hangen en die gesprekken deden mij besluiten toch die harde mail te sturen.

Als U in Uw editoriaal schreef dat alle experten stellen dat die mensen op de vlucht zijn voor de bommen van dictator Assad dan bewijst U een bijna totale onkunde van de zaak en ten tweede een al even groot gebrek aan moraliteit.

Assad beschuldigen de mensenrechten te schenden terwijl Uw krant al sinds maart 2011 die salafistische opstand van al Qaeda en de Syrische Moslimbroederschap steunt is zonder twijfel getuigend van veel durf en schijnheiligheid.

Hier opkomen voor zoiets als homorechten en ginds de verplichte invoering van de nikab steunen. Moet kunnen zeker. Maar ja, de VS orkestreert hier alles en dan is De Morgen er als de kippen bij om dit ook te steunen. Zie Oekraïne. Wat een niveau!

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Morgen betreffende een editoriaal eerder deze week van Koen Vidal over de Syrische vluchtelingen. Voor Vidal geheel de schuld van Assad. Wat dacht je. Er zijn duidelijk nog zekerheden in het leven.

Advertenties

15 thoughts on “Syrische vluchtelingen–Koen Vidal van De Morgen heeft ook een opinie

 1. Beste Willy,

  De VRT, die nota bene met ons belastinggeld werkt, laat ook geen gelegenheid liggen om de schuld voor alles wat misgaat op Assad te steken. Afgelopen week heb ik een kort verslagje geschreven in een word-document waarin ik ook de link heb bewaard om het fragment te kunnen bespreken. Ze hebben het wat lastiger gemaakt om het terug te vinden, maar het zat nog in het archief: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.40980?video=1.2442806

  Gisteren heb ik enkele seconden zitten staren naar een driehoekige figuur, die op facebook werd rondgestuurd met de intentie ‘Israël’ de schuld te geven. ‘Israël’ is zeker betrokken partij en Gilad Atzmon heeft zelfs een stuk geschreven over een bestaand plan dat de aantijgingen in de figuur bevestigt, maar het is gecompliceerder. In de machtsstructuur, wat dat driehoekje moest voorstellen, stonden onder het toplaagje van politieke machtshebbers een resem geestelijken. Maar zeker in Europa stelt de geestelijkheid van welke aard dan ook niets meer voor, die hebben geen invloed meer. Wie wel invloed hebben en bepalen wat die massa, waarvan onderaan in het driehoekje dus een deel vertrappelt wordt, gelooft, dat zijn uw collega’s bij de mainstream media zoals Koen Vidal en de talloze anderen, die je al aan de kaak hebt gesteld in uw stukken doorheen de jaren dat ik dit hier opvolg. Ik vat hen gewoonlijk samen als populistische journalisten, academici en politici. Probleem is wel dat die minder makkelijk voor te stellen zijn in een eenvoudige figuur omdat ze geen specifieke klederdracht dragen, geen keppeltje, geen toga, geen tulband.

  Er bestaat bij een vrij aanzienlijk segment van het publiek ook een soort van zucht naar dat soort van zinsbegoocheling wat Koen Vidal, de VRT en de rest brengt. Het geeft een deel van het publiek een vals gevoel van veiligheid als ze in de propaganda van de VS geloven. Hoe het de veteranen vergaat, hoe het bvb de vertalers in Afghanistan vergaat, daar blijft dat publiek koppig blind voor. Nochtans hebben die mensen hun leven geriskeerd.

  Verlies de moed niet, ga aub door met uw constructieve werk.

  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  De media, het publiek en de geloofwaardigheid van de media bij dat publiek zijn een speciaal geval. De media staan qua betrouwbaarheid bij de bevolking ergens onderaan de ladder. En toch gelooft me al die onzin, verdraaiingen, halve waarheden en hele leugens steeds weer.

  Ik had het hier al over het fenomeen van de lokale satirische website De Klaptand. Na meer dan een jaar werking met soms hilarische stukken, geloven nog steeds een deel van de mensen dat wat ze publiceren waar is.

  Dat men dus de nonsens van een Koen Vidal of een Corry Hancké blijft geloven moet dan ook geen verbazing wekken. Het is hierop dat al die voor regeringen werkende pr-bureaus inspelen. Steeds weer nemen ze de mensen beet, steeds weer denken de lezers, kijkers en luisteraars dat wat men hen als nieuws serveert de waarheid is.

  Ook nu weer met dat verhaal dat Assad vatenbommen gebruikt en acht keer (waarom geen tien keer is mij onduidelijk) mensen heeft vermoord dan ISIS. Obama, Human Rights Watch of dat Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt het en dan is het waar. Kritisch observeren? Vergeet het, dat is voor een minderheid.
  We zullen er mee moeten blijven leven.
  Willy Van Damme

  • omdat “acht keer” wetenschappeiijker klinkt dan tien keer.
   Dim Knudde
   Antwoord:
   Goed gezien. Het moet immers toch wat degelijk verpakt worden nietwaar. En dus krijg je in de namen van al die bendes termen als vrij, mensenrechten en democratisch. En zo wordt een stel shariafreaks en specialisten in onthoofdingen en plunderingen het Vrij Syrisch Leger. Als dat niet mooi klinkt.

   Het probleem daarmee is natuurlijk dat je dan rap uitgepraat bent. Je krijgt dan immers het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, Human Rights Watch, Human Rights First (een Second is er om overduidelijke reden nog niet gekomen, wegens immers veel te doorzichtig), en dan nu dat Syrian Network for Human Rights. Nog iemand een idee?

   Die hebben allen twee dingen gemeen, mensenrechten kunnen hen geen zier schelen en ze dienen allen de belangen van de VS. Want daar is het meeste geld te verdienen.

   Verder had je in het verleden bij een buur van Syrië, Libanon, al eens een Vrij Libanees Leger van een zekere Saad Haddad. Het werd opgericht in 1976 en nadien omgevormd tot Zuid-Libanees Leger.

   Onthoofden deden ze voor zover geweten niet, maar plunderen en folteren konden ze des te beter. Ze waren dan ook ‘Vrije’ jongens in dienst van Israël, het hoogtepunt van de westerse beschaving.
   Willy Van Damme

 2. Willy, en bezoekers. Verbaast mij niet (meer). Heb gister tot laat gewerkt aan research van de leugens, manipulaties, propaganda omtrent die volksverhuizingen.
  Beetje veel om 4 pagina’s samenvatting hier te storten. Enkele ‘highlights’, dwz. duivelse plannen!
  Nu werk in uitvoering.

  “Traitors at the Top
  The communists wanted to open the UK’s borders to the Third World. When New Labour’s “former” communists came to power, they did exactly that:
  Labour sent out “search parties” for immigrants to get them to come to the UK, Lord Mandelson has admitted. In a stunning confirmation that the Blair and Brown governments deliberately engineered mass immigration,
  He said there was “a driving political purpose: that mass immigration was the way that the Government was going to make the UK truly multicultural”. (Immigrants? We sent out search parties to get them to come…, The Daily Mail, May 13, 2013)”
  ##
  “That’s why he and the rest of the Euro-elite have opened Europe’s borders to mass immigration from the Third World.” http://www.theoccidentalobserver.net/2014/01/moshe-is-monitoring-you-duplicity-double-think-and-the-jewish-dream-of-a-communist-europe/

  Het netwerk is ook stevig vertakt naar Nederland:
  Van Albayrak (PvdA) – COA, Loek Hermans (VVD), Paars, Open deur politiek, AIVD, leugenmedia, opiniemakers, politicologen, sociale wetenschappen, ngo’s, etc.: 3 bestuurders (5 ton), 9 externen (miljoenen), bolides (1,5 mio) http://politiek.tpo.nl/2014/12/06/het-coa-big-business-big-big-big-business/ Gesubsidieerde ‘business’ dan wel.

  Zo heeft de Sky nieuwsorganisatie op het Griekse eiland Lesbos een soort handleiding voor vluchtelingen aangetroffen onder de asielzoekers.
  http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9768:george-soros-helpt-vluchtelingen-die-naar-europa-willen-komen&catid=20:het-complot&Itemid=33
  George Soros W2EU Group Is Giving Handbooks to Fake Refugee Invaders – YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=W3Tk74-O-so

  De VN is het machtigste wapen dat de globalisten voor dit doel inzetten: Brooking details the vast efforts Turkey is undertaking in coordination with Western NGOs to manage the refugees. ….. Turkish government and more importantly, European governments either knowing about it or being directly involved.
  Now it appears many of these refugees are instead being rerouted to Europe.

  However, not all of the refugees flooding into Europe from Turkey are even from the Syrian conflict. Many are being trafficked first to Turkey from other theaters of NATO operations, including Afghanistan and Pakistan as well as Iraq. It appears that Turkey is serving as a central transit point, not just for terrorists it is feeding into the Syrian conflict,
  but also for collecting refugees from across MENA and Central Asia, before allowing them to proceed in vast numbers to Europe.
  http://www.theguardian.com/world/2015/mar/11/unhcr-eu-new-approach-syrian-refugee-europe

  Dit alles (moeten) wetende, bestaat het ene Gijsbert Oonk, docent Erasmus Univ., te roeptoeteren dat grenzen sluiten juist meer migranten zal opleveren.
  Feitenvrije pseudowetenschap;
  gretig opgepikt door Joop.nl, NRC, Trouw – wellicht alle leugenmedia in ons land.

  Peter Sutherland’s lackey in the United States is named Antonio Guterres and the UN High Commissioner for Refugees.
  His job is the deculturalization of European nations and the United States. http://www.thecommonsenseshow.com/2015/09/15/these-muslims-are-not-immigrants-they-are-colonists-with-bad-intentions/

  HOW STUPID DO THEY THINK WE ARE?
  Zbigniew Brzezinski and the CFR Put War Plans In a 1997 Book –
  It Is “A Blueprint for World Dictatorship,” Says a Former German Defense and NATO Official, who warned of Global Domination in 1984. article by Michael C. Ruppert

  The Grand Chessboard by Zbigniew Brzezinski – More Quotes:
  “For America, the chief geopolitical prize is Eurasia… “
  “It is also a fact that America is too democratic at home to be autocratic abroad.”
  “If imperial geostrategy is critical, the “permit” known as Sept 11 ….. “ “describing it as the central region of pending conflict for world dominance — map above]” (Eurasian Balkans)

  “America is now the only global superpower, and Eurasia is the globe’s central arena. Hence, what happens to the distribution of power on the Eurasian continent will be of decisive importance to America’s global primacy ->.” (p.194)

  U mag inkorten, als u wilt. Meende toch al bovenstaande te moeten delen. Het is 5 voor 12. De VN voert een Blitzkrieg tegen de EU.
  TTIP is ‘stealth’ binnenvliegen van ONEWORLD totalitaire VN-Heilstaat. Alle signalen staan op rood, alleen de mensen zijn onwetend gehouden van de duivelse blauwdrukken. aub.
  Richard Groen
  Antwoord:
  Mensen zouden zich wat meer moeten fixeren op de kaart van de aarde. En dan ziet zelfs de blinde het bestaan van een Euraziatisch gebied. Met als annex Afrika en de Middellandse Zee als een soort van te groot geworden vijver tussen beiden.

  Dat gebied is trouwens als economische en politieke factor in de praktijk altijd belangrijk geweest. De volksverhuizingen rond de 5de eeuw ontstonden in Centraal-Azië en zorgden mede voor het in elkaar storten van het Romeinse rijk in het westen.

  Ook is er steeds een vrij intense handel geweest tussen het oosten en het westen van dit gebied. Romeins glaswerk stond chique bij de Chinese elite en Chinese zijde was het van het voor de Romeinse rijken.
  Vandaar die zijderoute met zijn tientallen vertakkingen die o.a. zorgde voor de onvoorstelbare rijkdom van een stad als Palmyra.

  Nu China eindelijk na een driehonderd jaar uit haar winterslaap ontwaakte en Rusland zich, ontdaan van de ketens die de VS rond haar legde, terug kan ontwikkelen ontstaat inderdaad een groot gebied met enorme ontwikkelingsmogelijkheden.

  Toen onze koning recent in China op bezoek was legden de Chinezen hun plannen voor nieuwe spoor- en wegverbindingen tussen die nieuwe en oude economische centra voor.

  Toen hij het hoorde kreeg Vlaams minister president Geert Bourgeois als het ware een orgasme, zo leek hij in extase bij het horen van dit voorstel. En zeer begrijpelijk. Hij zag de Chinese treinen in Zeebrugge en Antwerpen al toekomen.

  De acties van de VS zijn dan ook gericht op het destabiliseren van de relaties tussen de grootmachten in dit gebied, Rusland, China, Indië en de EU. Vandaar ook het streven van de VS om het Midden-Oosten te vernielen. Elke rivaliteit voor haar supermacht die ontstaat wil ze in de kiem smoren.

  Het is hier dat men de acties van de VS rond Georgië en Oekraïne dient te zien. Verhinderen dat die landen in Eurazië economisch nauwer gaan samenwerken en zo ook politiek en cultureel steeds dichter met elkaar gaan aansluiten.
  Het zou van de droom van de VS als enige supermacht een nachtmerrie maken.
  Willy Van Damme

 3. Het is werkelijk surrealistisch welke onzin die linkse journalisten durven schrijven. en het klootjesvolk geloofde het.
  Bene Van Gansbeke
  Antwoord:
  Surrealistisch is een goed gekozen woord voor dit fenomeen. Maar of dat dan ‘linkse’ journalisten zijn, weet ik niet. Ik hier gebruikt die term heel bewust nooit. De term komt uit het eerste Franse parlement na de revolutie met de Jakobijnen en de Girondijnen. Ze is in wezen betekenisloos.

  Ik gebruik steevast de term sociaal of niet sociaal en dat is de best mogelijke omschrijving voor politici. Hetzelfde met de in mijn ogen idiote term ‘marxistisch’.

  Zo noemde men het stel compleet geflipte moordenaars van de Rode Khmer in Cambodja zelfs marxistisch terwijl zelfs de leiding ervan vermoedelijk amper of nooit een boek van Marx hadden gelezen of ter hand genomen.
  Maar het klink in de pers natuurlijk klaar en helder en getuigt ogenschijnlijk van een intellectueel niveau. Het is het niet.
  Willy Van Damme

  • Het is populair “links” als scheldwoord te gebruiken, maar onjuist.
   Zoals Willy verduidelijkt is het nuttig de ontstaansgeschiedenis te kennen, maar m.i. evenzo de evolutie omdat begrippen evolueren.
   In een later stadium stond links gelijk met oppositie. In het Lagerhuis (UK) zat de oppositie links van de voorzitter.
   Naderhand bleef de functie oppositie elementair. Alles wat tegen de belangen van de heersende elite indruiste was links.

   Karl Marx was een voorstander van de Verlichting en de vooruitgang (lees eens het Communistisch Manifest) en staat nergens voor wreedheid en oorlog, integendeel. Hij dacht dat voor de verwezenlijking van het verlichtingsideaal de materiële omgevingsfactoren determinerend waren.

   In 1969 bestond het geurilla leger van Pol Pot uit minder dan 5000 man en had geen betekenis. Maar wanneer Operation Menu van Nixon begon en de B52 bommenwerpers overkwamen kon Pol Pot zijn geluk niet op. De Amerikanen dropten bommen met een equivalent van vijf Hiroshima atoombommen op het landelijke Cambodja. Zelfs vandaag zijn de kraters van boven nog zichtbaar. De terreur was verschrikkelijk. De overlevenden bleven als bevrozen achter en zwierven soms dagenlang rond als zombies. Halfgek van de bombardementen waren ze bereid om alles te geloven. Dankzij de bombardementen groeide het leger van Pol Pot aan tot 200,000 man. De bombardementen luidden het begin in van een genocide waarbij 600,000 Cambodjanen het leven zouden laten.
   Een voorspel op Irak, Libië, Syrië, …
   GV
   Antwoord:
   Ook rechts zien velen als een scheldwoord. Ik gebruik bewust die termen niet.
   Wat betreft Cambodja was dat guerrillaleger van Pol Pot vermoedelijk nog veel kleiner. Praktisch niemand had er voor 1969 van gehoord. Het waren enkele geradicaliseerde dissidenten die in de jaren voordien door koning Norodom Sihanouk waren gestraft en dan maar de brousse invluchten, de provincies Ratanakiri en Mondolkiri, het noordoosten waar amper mensen woonden en nog steeds wonen. Khmer was er zelfs een vreemde taal.

   Het is pas door het ten val brengen van de regering Sihanouk dat Pol Pot en zijn aanhang enige bekendheid kregen. De term Rode Khmer komt zelfs van Sihanouk.

   Sihanouk heeft trouwens begin 1975 aan de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Henri Kissinger voorgesteld om via een politieke oplossing te verhinderen dat de Rode Khmer aan de macht zouden komen. Kissinger toonde echter geen enkele interesse.

   De honderdduizenden doden zijn dan ook mee de verantwoordelijkheid van de VS. Hun bombardementen waren crimineel want illegaal en ze hadden die staatsgreep nooit mogen steunen.

   Sihanouk was immers als een soort god-koning bij de bevolking, vooral dan op het platteland, nog zeer populair. Zelfs al was hij een brutale vlerk, corrupt en een clown.

   Door die val van Sihanouk kreeg de toen onbestaande revolte plots vleugels. Een kenner van het land toen had de VS daar zeker voor gewaarschuwd.

   Wel is je getal van 600.000 doden volgens mij en anderen die dit dossier beschreven te klein. Er is hier wel het probleem van de beschikbare zeer manke statistische gegevens.

   En wie werd vermoord door het leger van de toenmalige president Lon Nol, wie door die Amerikaanse bombardementen, wie door roversbendes en wie door de Rode Khmer? En wie stierf er door ontbering? En wie was dan verantwoordelijk voor die ontbering, het beleid van Lon Nol, de VS of de Rode Khmer?

   Mijn schatting die ik poogde te halen uit de bevolkingscijfers van 1969, de gemiddelde bevolkingsaanwas en de bevolking in 1980 was dat er mogelijks 2 miljoen slachtoffers waren gevallen. Maar dat is een erg ruwe schatting.

   Zeker is dat Pol Pot en zijn groep verantwoordelijk zijn voor massamoord, o.a. via hun waanzinnige economische politiek en de vele politieke zuiveringen.

   Ik bezocht in 1983 het foltercentrum van Tuol Sleng en een van de zogenaamde ‘killing fields’ waar de schedels in de putten nog duidelijk zichtbaar waren. Het is mij altijd bijgebleven. Ik schreef in 1980 een boek over de geschiedenis van het land.
   Willy Van Damme

 4. Willy, de vraag die iedereen zich stelt is: wat is de samenstelling van die groepen vluchtelingen ? Zijn het Syriërs (Moslim/Christelijk) , op de vlucht voor de ISIS ? Zijn het deels ISIS-leden zelf ? Komen ze zelfs uit Noord Afrika (dixit de FAZ) ? Niemand die het weet. Beschikt u, met uw kennis van de Levant, misschien meer inlichtingen hierover ? Denk dat het je lezers wel zou interesseren hierover meer te vernemen.
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Het is moeilijk in te schatten. Vluchtelingen liegen bijna per definitie over de reden voor hun vlucht en indien mogelijk ook over hun herkomst. En dat is natuurlijk meer dan begrijpelijk. Praktisch alle mensen zouden het doen.

  En dus is het allemaal zoeken en raden. Niemand weet het echt. Je hebt diegenen die uit Irak, Afghanistan en Syrië beweren te komen. Die reizen via Turkije en dan stelt zich de vraag of Turkije bezig is haar vluchtelingenkampen te ledigen.

  Vermoedelijk want het kan bijna niet anders. En dan is er vraag waarom nu pas. Wil Turkije zich wreken op de EU nu ze de kant van Assad lijkt te gaan kiezen? Goed mogelijk.

  Wat betreft diegenen die komen vanuit vooral Libië heb ik minder gegevens. Waarom er hier veel Eritreërs bij zijn weet ik niet. Ik kan het land alleen op een landkaart aanduiden. Veel meer niet.

  Wat betreft infiltranten van terreurorganisaties lijkt het mij dat men 100% zeker kan zijn dat er daar terroristen onder zitten. Het is een techniek die ze al in Libië en Syrië met succes toepasten.

  Zo brak in 2011 de Syrische oorlog vooral uit in de aan Turkije grenzende landelijke provincie Idlib genoemd naar de gelijknamige stad. Met als gevolg dat veel mensen dit gebied ontvluchten wegens de oorlog en omdat ze die extremisten niet lusten.

  Deze trokken massaal naar de vlakbije stad Aleppo. Toen die salafisten dan in de zomer van 2012 plots de tot dan rustig gebleven stad – ze was bijna eendrachtig pro-Assad – dan kwam die aanval niet alleen vanuit de richting van de Turkse grens maar ook van binnenuit.

  Gebleken is dat veel van die zogenaamde vluchtelingen gewoon terroristen waren die samen met hun huisraad ook wapens hadden zitten binnensmokkelen. En toen het signaal van de aanval werd gegeven kwamen ook die in actie.

  Tot grote verrassing van de Syrische veiligheidsdiensten die ei zo na de stad verloren. Doordat die bendes de stad toen niet geheel konden veroveren verloren zij echter de oorlog. Dat zal nog dit of volgend jaar met zekerheid blijken.

  Diezelfde strategie van infiltratie pasten zij recent ook toe in de oostelijke provinciehoofdstad Hasakah. Hier faalde het compleet. De VS had die stad mee opgenomen in het Islamitisch kalifaat dat men hier wilde oprichten.

  Wees er dus zeker van dat er onder die honderdduizenden vluchtelingen terroristen verscholen zitten. Het aantal verhalen hierover is trouwens vrij groot. Maar, zoals ik al schreef, zoek het maar uit. Zeker daar Italië weigert vingerafdrukken te nemen van al die vluchtelingen.

  Het probleem hierbij is ook dat redelijk wat jihadisten het ginds voor bekeken houden, willen stoppen en daarom meetrekken met die vluchtelingenstroom. Zoekend naar een nieuw vreedzaam begin.
  Moet men die mensen dan straffen? Een moeilijke vraag.
  Willy Van Damme

  • Las zopas in Die Welt een gastbijdrage van Vaclav Klaus, waarin volgende verassende cijfers:
   Was ist denn so umwerfendes geschehen, dass 40 Prozent der Migranten, die vorletztes Wochenende nach Bayern kamen, aus dem Kosovo kommen? Dort wird schon seit 15 Jahren nicht mehr gekämpft. Und warum kommen andere 40 Prozent aus dem Afghanistan, wo die bewaffneten Konflikte in der einen oder anderen Form bereits seit Jahrzehnten andauern?
   en ook: Ich habe tiefe Sorge um die Zukunft der europäischen Zivilisation. Es geht um nichts Geringeres.
   Sarah Toestra
   Antwoord:
   Of 40% van de vluchtelingen die in Beieren arriveren uit Kosovo komen zou ik betwijfelen. Maar zekerheden heb ik hier niet. Wel heeft Servië dacht ik dit jaar bepaalde maatregelen genomen zodat Kosovaren nu via Servië naar elders kunnen reizen wat nadien dan resulteerde in een grote vlucht uit hun ‘paradijs’ Kosovo genaamd.

   Nog zo’n westerse en door Pax Christi toen gesteund succesverhaal waar ze, zoals nu in Syrië, zich specialiseerden in het ophemelen van kerkvervolgers en moordzuchtige plunderaars. Moet kunnen zeker?

   Verder vertelt Vaclav Klaus hier niets nieuws. Toen hij van de VS in Tsjechië president mocht spelen liet hij op mij een zeer slechte indruk na. Te missen als kiespijn zou ik zeggen.
   Willy Van Damme

 5. In een artikel van 8 september in De Standaard van Brigitte Herremans “Waarom militaire actie die alleen IS viseert, niets oplost in Syrië” baseert zij zich op de cijfers van het Syrische netwerk voor mensenrechten, die aantonen dat Assad zeven keer meer mensen doodt dan IS. Hierdoor zetten Brigitte Herremans en Pax Christi/Wereldsolidariteit België, NAVO en de V.S. aan tot een agressieoorlog en een staatsgreep in Syrië. Deze cijfers lijken mij ongeloofwaardig en Brigitte Herremans brengt geen bewijs over de geloofwaardigheid van het Syrische netwerk voor mensenrechten. Het lijkt dat Pax Christi de Belgische openbare opinie aan het voorbereiden is voor een onwettelijke agressieoorlog en staatsgreep in Syrië. Dit is onaanvaardbaar voor een NGO die zogezegd geweldloos is.
  Janu
  Antwoord:
  Dat Syrisch Netwerk voor de Mensenrechten – een mooie naam – is recent plots vanuit het niets opgedoken. Het zit in het Verenigd Koninkrijk zoals dat ander stelletje, het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.
  Ik vermoed dat men met dat ‘netwerk’ begonnen is omdat het te overduidelijk is dat dit Observatorium een boite is van de Moslimbroederschap. En dus komt er iets nieuws, made in the UK.

  Waar ze die cijfers over doden vandaan halen is natuurlijk de vraag die een serieus mens zich zou moeten stellen. Zoals men zich ook zou moeten afvragen of dit wel een betrouwbaar gezelschap is.

  Maar voor Pax Christi zijn dat soort vragen overbodige onnozelheden, futiliteiten. Het Netwerk is overduidelijk een deel van die salafistische bendes, alleen wat beter verpakt. Na 4,5 jaar slachtpartijen mag dat wel.

  Maar dat ons Brigitte Hermans met dat soort prietpraat afkomt en De Standaard dit plaatst wekt geen enkele verbazing. De dame en die krant steunen al gans die oorlog het stelletje sadisten genaamd ‘idealistische vrijheidsstrijders’ die normaliter de SS van weleer schrik zou aanjagen.

  Bendes voor wie het vernielen van kerken en vermoorden van christenen een ware liefhebberij is. Geen probleem voor Mevrouw Hermans en Pax Christi. Wie koopt haar een nikab?
  En dat laten onze bisschoppen dus allemaal maar gebeuren.
  Mensenrechten? Ze weet hoogstens hoe men dat woord moet schrijven.
  Willy Van Damme

 6. ach de Morgen, is ook maar een parochieblaadje – wat erger is: ook de Guardian komt weer met een duivelse verdraaing van de feiten – http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/sep/18/putin-syria-assad-kissinger-khmer-rouge-disgust
  je gelooft je ogen toch niet als je dit leest? the guardian for fuck’s sake. gelukkig getuigen de lezersreacties nog van enige intelligentie- m.a.w. de lezers zijn tegenwoordig krtischer dan de journalisten – wat een tijden!
  Dim Knudde
  Antwoord:
  Eerlijk gezegd acht ik Kerk & Leven (het parochieblad) van een hoger niveau dan De Morgen.
  ik heb recent bij The Guardian nog een ander stuk gelezen over Syrië en het niveau daarvan was ook onvoorstelbaar laag. Men ziet dat de EU de kant aan het kiezen is van Assad en Syrië en dan komt die krant (en De Morgen) met een nieuwe hetze tegen die regering met allerlei prietpraat over vatenbommen en het leger van Assad leger heeft meer mensen vermoord dan ISIS.

  En inderdaad zijn de lezers van die krant stukken eerlijker en slimmer dan de heren en dames die dit soort verhalen in de media neerkwakken. Het is een fenomeen dat ook te zien is bij The Washington Post, The New York Times en andere vermeende kwaliteitskranten.
  Willy Van Damme

 7. Op gevaar af voor paniekzaaier of fantast versleten te worden, volgende mening. Ik durf ze hier geven omdat ze a) anoniem is en b) dit een ernstige blog is.
  – Rond 1985 zei OLVrouw in Medjugorje: ‘de scheiding van de geesten is begonnen’.
  – Dit of vorig jaar zei ze, duidelijk doelend op de ISIS: ‘ze zijn verloren’. Bij mijn weten is het de eerste maal in de geschiedenis dat de hemel iemand tot de hel veroordeelt.
  – Weg-met-onzers en multicullers ageren tegen de natuurlijke ordening, daarmee tegen de schepping in het algemeen en bij uitbreiding ook tegen zijn schepper. Men mag ze m.i. met recht en reden de kinderen van de duisternis noemen.
  – In de VS menen velen dat de politiek van hun land NIET het eigenbelang dient.
  – Paus Franciscus zei 2-3 jaar geleden te verwachten nog 2 tot 3 jaar te leven te hebben.
  – Hij zei deze week ook ernstig te vrezen voor een aanval van de ISIS op het Vaticaan
  – De voorspelling van Malachias spreekt over de ‘verwoesting van de stad op de 7 heuvelen’ in de eindtijd.
  – Het 1e geheim van Medjugorje spreekt over de totale verwoesting van een deel van de wereld
  – We zullen 3 dagen voorafgaand aan elk geheim via de media verwittigd worden.
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Medjugorje kadert in het katholieke Kroatische nationalisme en is vooral een creatie van de franciscanen. Ze verdienden er ongetwijfeld al veel geld mee. Het is dan ook zoals Lourdes een populair bedevaartsoord.

  Het is een zwendel die al bijna zou oud is als het christendom. Elke stad moest dan haar relieken van heiligen hebben om naïeve bedevaarders aan te trekken. Het bracht nu eenmaal goed geld op.

  Net zomin als ik lieden met wichelroeden of kristallen bollen serieus neem, evenmin hou ik rekening met wat voor soort beweringen men maakt ik Lourdes, het Portugese Fatima of in Medjugorje. Ook het orakel van Delphi zat er wel eens flink naast.

  De franciscanen hebben trouwens zoals het Vaticaan goed meegeholpen met die zogenaamde Kroatische ‘bevrijdingsoorlog’. Bij de orthodoxe christenen kan men er nog steeds niet mee lachen.
  Willy Van Damme

 8. Wat kost het voor de CIA om hier een persgroep te kopen er lopen hier collaborateurs genoeg rond om hun gaantje mee te pikken !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Er is het bij insiders gekende Nederlandse verhaal uit 2008 en de Olympische Spelen in Beijing. De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD stelde toen aan Nederlandse journalisten die die spelen gingen verslaan de vraag of ze daar ook voor hen wilden werken.
  Zeven hapten mits betaling (in het zwart?) toe en een (de idioot van dienst) wou het zelfs gratis doen.

  De bekende John Simpson van de BBC heeft ooit geschreven dat de Britse geheime dienst hem hier ook over had aangesproken. Naar hij stelde weigerde hij toen.

  Veel van de buitenlandse correspondenten werken veelal nauw samen met hun lokale ambassade zodat die ambassade een goed zicht heeft op de berichtgeving van hun landgenoten uit bijvoorbeeld Rusland of Oekraïne. Er is altijd wel een diplomaat beschikbaar die journalisten in een bepaald land op weg helpt. En voor wat hoort wat.
  Willy Van Damme

  • De CIA hoeft geen “persdiensten” te kopen of op te richten daar ze reeds lang invloed heeft verworven bij deze. Het hoefde dan ook niet te verwonderen dat wanneer er bijvoorbeeld meer bewijs op tafel kwam dat GCHQ en de NSA hadden ingebroken bij Belgacom of bij de Leuvense cryptoexpert, nieuwsmakers als de Standaard of BELGA in koor verhalen begonnen te spinnen over Chinese of Rusische spionage. De volgende quote neemt hierover alle bestaande twijfel weg: “The CIA owns everyone of any significance in the major media.” former CIA Director William Colby http://www.paulcraigroberts.org/2014/10/16/cia-owns-everyone-significance-major-media/
   Bertus
   Antwoord:
   Dat de overheid de media onder controle heeft is duidelijk. En het is ook niet zo moeilijk. In Vlaanderen en Nederland heb je – behoudens het Financiele Dagblad en De Telegraaf – feitelijk maar twee grote krantengroepen meer, Van Thillo en Mediahuis.

   En dan is het gemakkelijk om wat druk uit te oefenen en bij een leuk diner in een sterrenrestaurant wat mediaproblemen te bespreken met eigenaar X of Z.

   Bovendien weten journalisten in regel perfect wat ze mogen en wat ze best niet mogen doen. En dat is je kop niet boven het maaiveld steken want anders is daar de C4 en de deur. Voorbeelden zat.

   ooit had de vroegere hoofdredacteur van Knack een gesprek met de medewerker van Patrick Nothomb, vader van Amelie en neef van Charles Ferdinand, over een artikel van mij over China. Nothomb was toen directeur Azië politiek op Buitenlandse Zaken.

   Men was zoals een insider mij stelde zeer boos over dat stuk dat kritisch maar correct was over China. Verleyen heeft dat gesprek toen ook aan mij toegegeven.

   Het was onder zijn directie het laatste artikel dat ik voor Knack schreef. Zo simpel is dat, zo werkt de Belgische democratie en de persvrijheid.
   Willy Van Damme

 9. Koen Vidal en Bert Lanting vormen de harde kern van de propaganda machine binnen De Morgen. Ik heb mij al veel afgevraagd waarom ze zo’n eenzijdige en bijwijlen verkeerde informatie (tegen alles wat direct en indirect met Rusland te maken heeft) verspreiden, maar het antwoord blijf ik schuldig.
  Het meest voor de hand liggend vermoeden is dat de krant zelf (de elite eigenaars) dit opdringen en er misschien zelfs voor betaald worden door de CIA en dat de journalisten lijdzaam meewerken uit schrik voor het verlies van hun goedbetaalde job (het Milgrim experiment komt in gedachten).
  Wij mogen roepen zo veel wij willen, de main stream media blijft het venster op onze maatschappij en veel lezers zijn al gelijk aan de duiven van Skinner.
  GV
  Antwoord:
  Over die Bertil Lanting kan ik niets schrijven daar hij tussen al die vele rommel tot heden bij mij niet is opgevallen. In het algemeen kan ik stellen dat er op de politieke redactie, binnen- en buitenland, niemand is van enig niveau. Het is allemaal huilen met de pet op.

  Veel meer dan platte algemeenheden en stommiteiten lees ik er niet. Ook in die stukken welke ze overneemt van De Volkskrant. Ook qua economische berichtgeving of de opiniepagina’s stelt het niets voor. Het is een ware ramp.

  ik herinner mij de nu ook al verdwenen Lode Delputte, hun vermeende specialist voor Latijns-Amerika. Die schreef op zeker ogenblik dat Venezuela geen enkele reden had om Russisch wapentuig te kopen.

  Waarop ik dan een brief schreef om hem te wijzen op de relaties van dat land met de VS en de poging van Washington tot staatsgreep en continue destabiliseringsacties.

  Kort nadien kwam ik hem dan op een receptie tegen waarbij de toenmalige redactrice Katrien Vuylsteke hem bij mij over die brief introduceerde. Zijn reactie was van mij hierover te feliciteren en te vragen om nog meer van die brieven te schrijven. Mijn broek viel bijna af.

  Dat is De Morgen. En ongetwijfeld heeft eigenaar Van Thillo hier een zeer nefaste invloed. Hij is toch de baas.
  Willy Van Damme

  • In juni-juli 1993 was Vidal schrijvelaar voor VOX .
   Hij beschreef toen de oefeningen, die para’s hielden in Vogelsang onder de noemer “Walking on the Moon,het goud van Ancong”….bijna een voorbeeld van de realiteit in 94 in Kigali, evacuatie incluis.
   Tegelijkertijd kwan in juli 93 De Morgen met een eenmalige autozoektocht ….genaamd “het goud van Ancong”.
   Ex-ambassadeur Marchal en Adam Hochchild spoten nog maar eens vuil naar het koloniaal verleden van Belgie om de weg vrij te maken voor Kabilla van de USA en China.

   Op die wijze is de “Arabische Lente” ook voorbereid….
   Ludo Kenis
   Antwoord:
   Ik denk niet dat Kabila Jr of Sr. de mannen van China waren of zijn. Van bepaalde Amerikaanse belangen is zeker. Het verhaal over Vox en Koen Vidal is mij onbekend en is in wezen ook onbelangrijk.
   Het verleden is alleen belangrijk om te gebruiken bij het analyseren van het heden. En dit verhaal lijkt mij onbelangrijk.
   Willy Van Damme

   • Hier ga ik je tegenspreken, Willy.
    Ik denk dat de reactie van Ludo wel relevant is, althans voor mij vormt ze een bijdrage.
    Ik denk regelmatig na over de motieven waarom journalisten uit de MSM niet meer begaan zijn met de waarheid en mijn eerste reactie hield een vermoeden in. Ludo toonde mij een andere mogelijkheid. Misschien worden journalisten niet onder druk gezet, maar selecteert De Morgen de journalisten die de richting uitdenken die hen past. Iets dat veiliger is.
    GV
    Antwoord:
    Geen probleem dat je een andere mening hebt. Uiteraard gaan eigenaars als een Van Thillo bij de rekrutering van nieuwe journalisten na of ze van het voor hen goede hout zijn gesneden.

    Ze benoemen zelf natuurlijk de hoofdredactie die strikte controle uitoefent maar komen zeker ook tussen bij het aanwerven van nieuwkomers. En dan steekt men als journalist zijn hoofd liefst niet te ver boven het maaiveld. Dat is ook trouwens zo voor andere beroepen.

    Kijk hoe het sommigen bij De Morgen, de VRT en de Standaard verging. En dus krijg je de vierde macht als een waakhond die niet kan blaffen, het ontbreekt aan tanden en klauwen en vast ligt aan een strakke leiband.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s