Syrië–Steeds meer Russische activiteit

Volgens een serie bronnen is de militaire activiteit van Rusland in Syrië de voorbije week sterk toegenomen. Naar een bericht eergisteren van de Syrische website Al Masdar stelde zouden deze week een 800 tot 900 Russische mariniers in de aan de kust gelegen provincie Latakia zijn gearriveerd.

Spetsnaz

Nog volgens deze veelal goed geïnformeerde website die uiteraard pro de regering is zouden deze troepen vooral dienen om de Nationale Verdedigingskrachten, een groep van lokale reservetroepen, te leren werken met al het nieuwe wapentuig dat Rusland nu in versneld tempo aan het leveren is. Wat niet onlogisch klinkt.

Volgens een bericht van Reuters van gisterenavond zouden sommige van die troepen, Spetsnaz of special forces, ook al meevechten en zou men twee basissen voorbereiden, een aan de kust en een meer landinwaarts in de provincie Homs. Waar juist wist Reuters echter niet te melden.

Vladimir Poetin en militaire top

De Russische president Vladimir Poetin en zijn legertop laten er geen gras over groeien en sturen cargo- en scheepsladingen vol nieuw materiaal en soldaten (adviseurs?) naar Syrië. Vooraf heeft hij wel duidelijk elders naar mogelijke reacties zitten polsen. Slaagt Rusland dan zal diens prestige in de wereld enorm toenemen. Waar de VS mislukt slaagt dan Rusland…..

Het persbureau baseerde zich hiervoor op drie Libanese bronnen waarvan het alleen specifieerde dat ze normaal goed geïnformeerd zijn over de militaire toestand in Syrië. Qua bronnen zowat het toppunt van onbetrouwbaarheid dus. Bovendien zijn die paar honderd Spetsnaz pas geland en met veel te weinig om militair doorslaggevend te zijn.

Duidelijk is wel dat het Rusland en ook Iran menens is. In het westen die jarenlang deze salafistische terreurbendes bewapende reageert men officieel vooral nerveus. Zowel Duitsland, NAVO-baas de Noor Jens Stoltenberg, als Frankrijk en de VS hebben het over een risico voor meer instabiliteit en het bemoeilijken van een oplossing. Echt veroordelen doen ze het echter dus niet.

Wel slaagde de VS erin om Bulgarije zo onder druk te zetten dat het een de facto verbod oplegde aan Russische legervliegtuigen om over haar grondgebied naar Griekenland en zo naar Syrië te vliegen. Ook Griekenland werd hierover door Washington onder druk gezet. Blijkbaar tevergeefs.

Een oerdomme maatregel van de VS daar Rusland via Iran en Irak kan vliegen. Wat het ook regelmatig doet. Recent zouden twee enorme vrachtvliegtuigen op die wijze allerlei materiaal naar Syrië hebben gebracht. Vermoedelijk wil de VS dit dossier gebruiken om Rusland elders mee onder druk te zetten. Oekraïne bijvoorbeeld.

Phillip Hammond met John Kerry

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (links) mag Assad na een akkoord nog wel eventjes aanblijven maar wel niet deelnemen aan de verkiezingen. Schrik dat hij ze winnen? Als de Iraanse opperste leider Ali Khamenei nu eens stelt dat de Britse premier Cameron moet aftreden wegens diens steun voor al Qaeda en ISIS in Syrië? Hoe zou dat in Londen overkomen?

Britse koerswijziging

Ondertussen heeft de Britse regering volgens een ander bericht van Reuters nog duidelijker dan de Franse president François Hollande gisteren in het parlement gesteld dat wat hen betreft president Bashar al Assad nog een tijdje in een overgangsperiode mag aanblijven. Wat voorheen een officieuze visie was werd dit nu dus eindelijk de officiële regeringspolitiek.

Hammond told parliament’s Foreign Affairs Committee that a political rather than military solution was needed and said Britain had made clear to Russia and Iran, Assad’s principal international allies, that it would be prepared to discuss a plan which saw him stay on temporarily.

Hammond (Philip, Brits minister van Buitenlandse Zaken, nvdr.) verklaarde aan het Parlementair Comité voor Buitenlandse Zaken dat een politieke en geen militaire oplossing nodig was en zegde daarbij dat het Verenigd Koninkrijk tijdens gesprekken met Rusland en Iran, de voornaamste bondgenoten van Assad, stelde dat men bereid is een plan te bespreken welke betekent dat hij tijdelijk nog kan aanblijven. (als president, nvdr.)

“If there is a sensible plan for transition that involves Assad remaining in some way involved in the process for a period of time we will look at that, we will discuss it. We are not saying he must go on day one,” he said, adding that the transition could be a period of months.

“Als er er een zinvol overgangsplan is welke betekent dat Assad voor een bepaalde periode betrokken blijft dan zullen we dat bekijken en bespreken. We zeggen niet dat hij op dag 1 al moet gaan, aldus de minister, eraan toevoegend dat die overgangsperiode een aantal maanden kan beslaan.

De gebruikelijke imperialistische arrogantie natuurlijk waarbij een Europese mogendheid gaat bepalen wie en voor hoelang iemand een ander land mag besturen. Het lijkt wel de koloniale conferentie van 1884 in Berlijn toen men Afrika als een taart in stukken hakte.

Prins Mohammed bin Salman bin Abdoelaziz al Saoed - 6

Naar de Amerikaanse columnist David Ignatius schreef zou ook Mohammad bin Salman (foto), de Saoedische adjunct-kroonprins en zoon van de koning, mits voorwaarden aanvaarden dat Assad president blijft.

Volgens David Ignatius van de Washington Post zou tijdens het gesprek in Riaad in juli van de Syrische veiligheidschef Ali Mamloek met Mohammad bin Salman, de Saoedische minister van Defensie en adjunct kroonprins, deze laatste ook, mits voorwaarden, aanvaard hebben dat Assad als president mag aanblijven. Daarbij stond voor de prins, zoals verwacht,vooral de relatie van Syrië met Iran centraal. (1)

Willy Van Damme

1) ‘The son who would be the Saudi’s king, David Ignatius, 8 september 2015, Washington Post. https://www.washingtonpost.com/opinions/the-son-who-would-be-the-saudis-king/2015/09/08/06e94328-566c-11e5-8bb1-b488d231bba2_story.html?wpmm=1&wpisrc=nl_headlines

David Ignatius is wat men mag noemen een politiek gestuurde journalist en vooral columnist met ‘goede’ contacten binnen het Amerikaanse en Israëlische establishment.

Advertenties

3 thoughts on “Syrië–Steeds meer Russische activiteit

 1. http://www.debka.com/article/24873/Russian-submarine-with-20-ICBMs-and-200-nuclear-warheads-is-sailing-to-Syria
  Dit bericht vond ik een aantal dagen geleden In hoeverre dit betrouwbaar is kan ik mij niet over uitspreken en vind het ook nergens anders terug , er zijn ook tal van media die melden dat Rusland met de grootst mogelijke leger cargo vliegtuigen massaal materialen en troepen aanvoert
  An Cabes
  Antwoord:
  Interessant verhaal maar wel oppassen. Debka heeft een directe link naar de Israëlische veiligheidsdiensten. Het is te lezen maar voor je denkt dit is waar moet je ook bij de tegenpartij dit verhaal zien te bevestigen. Zo niet is het niet meer dan een waar-of-niet verhaal.
  Willy Van Damme

 2. Bulgarije is als de dood voor de E.U. en de VS. Ze zijn doodsbang dat de geldstroom zou stoppen. De corruptie in dat land heeft enorme proporties aangenomen en al het E.U. geld verdwijnt spoorloos. Zelfs de E.U. parlementairen hebben het moeilijk om zoveel geld te stelen en dat zijn beroepsdieven.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Bulgarije en Roemenië hadden nooit bij de EU mogen komen. Maar ja, de gebiedshonger van onze Europese leiders was zo groot dat men alle bezwaren, en die waren er intern veel, richting vuilbak kieperde.
  Juist zoals men het Griekse frauderen met de begroting aanvaarde. Imperialistische hebzucht heet dat.

  En het valt inderdaad op hoe snel die Bulgaren plooiden voor dit Amerikaanse ‘advies’. Voordien was dat ook al met die geplande Russische gaspijpleiding die men er om Oekraïne te omzeilen wou aanleggen.
  Ook hier danste men naar de Amerikaanse pijpen.

  Onafhankelijkheid en democratie heet dat. Ik vermoed dat het Witte Huis wat heeft over ’s lands leiders en hen bedreigde met een schandaal en regeringswissel. Je weet wel, de spionagepraktijken van de Amerikaanse NSA moeten voor iets dienen.
  Willy Van Damme

 3. Dag Willy
  Blij dat ik op jouw blog gestoten ben. Je levert goed werk.
  Een meer algemeen commentaar.
  Als gewone lezer erger ik mij al jaren in toenemende mate aan de mainstream media. Je moet echt geen expert of journalist meer zijn om de “leugens” of “biases” waar te nemen.
  Zelf denk ik nochtans dat de oorlog en onrust in het MO meer dan één reden heeft. Een “dada” van mij is onder meer het water probleem daarginds, iets waar recent Time een artikel aan wijdde – http://time.com/4024210/climate-change-migrants/ (ook gewoon een gevolg van de redenering die Jared Diamond en de KUL aanhielden in hun uitleg over de Rwanda genocide).
  Pas uit verlof zijnde lees ik de kranten van de week en het is opnieuw twee keer prijs. De Morgen 7/9 “Strijkt Russische beer neer in Syrië” met commentaar van Wim Coudenys (docent KUL) die het gedrag van de Russen toeschrijft aan een minderwaardigheidscomplex (als ik die richting uitga dan zou ik eerder over een Westers superioriteitscomplex spreken) en zegt dat Poetin nooit echt in Syrië zal zijn, terwijl Lavrov recent zei dat ze hun aanwezigheid in Syrië nooit ontkend hebben en niet zullen ontkennen.
  Het commentaar van Sven Biscop (docent buitenlands recht aan de UG) in De Morgen op 11/9 is helemaal om bij te wenen. De oplossing is een conferentie …
  Ik laat het bij die ergernissen van het moment. Do keep up the good work.
  (ik vind dat in uw links Consortiumnews van Robert Parry ontbreekt)
  Geert Verbeurgt
  Antwoord:
  Bedankt voor je bloemen natuurlijk.
  Verder is je opmerking betreffende het water feitelijk wat correct. Dit aspect is tot heden hier amper of niet aan bod gekomen. Het is belangrijk maar wel niet cruciaal om dit verhaal rond o.a. Syrië te vatten.

  Het land kampt al jaren met een uitzonderlijke lange droge periode, vermoedelijk een gevolg van de klimaatopwarming. Het resulteerde in groeiende problemen op het platteland en een vlucht van geruïneerde landbouwers naar de steden.
  De gigantische bijna een week durende zandstorm in Syrië en Libanon van vorige week die tot op Cyprus goed voelbaar was is er een gevolg van.

  Het veroorzaakte in Syrië het voorbije decennium serieuze economische en sociale problemen. Het hierdoor ontstane ongenoegen werd door die salafisten mede gebruikt om die opstand tegen de regering te voeden.

  Maar de essentie is en blijft: Dit is een opstand van al Qaeda en de Moslimbroederschap die alleen doordat ze steun van de VS, de EU, Saoedi Arabië, Qatar en Turkije kreeg kon uitgroeien tot het monster dat we nu zien.
  Water speelt hierbij alleen een secundaire rol. Maar het is er inderdaad wel.

  Verder is het niveau van onze universiteiten inderdaad zeer pover. De door U opgenoemde figuren zijn er maar enkele van.
  Lees maar de onzin van professoren als een Coolsaet, Malfliet of Holslag. En dat moet dan instaan voor de opleiding van onze toekomstige elite. Je wordt er moedeloos en bang van.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s