Syrië–Ook Frankrijk gaat door de knieën

Zeer geleidelijk aan en bijna onhoorbaar komen de oorlogsstokers tegen Syrië en het Midden-Oosten op hun stappen terug. Nadat geleidelijk aan de VS en zelfs Saoedi Arabië zich stilaan lijken te gaan verzoenen met het aanblijven van de Syrische president Bashar al Assad blijkt nu ook Frankrijk uit haar isolatie te gaan kruipen.

Uiteindelijk

Tijdens een toespraak gehouden betreffende het zenden van Franse verkenningsvluchten tegen ISIS boven Syrië stelde de Franse president François Hollande volgens het persbureau Reuters:

He also reiterated that the only solution to the Syria crisis was through a political transition that would see Assad leave power “at some point or another”…. “A solution must be found with the regime, the state, but in the end Assad must go.”

Hij herhaalde ook dat de enige oplossing voor de crisis in Syrië er een is via een politieke overgang die Assad “op een bepaald ogenblik” van de macht ziet verdwijnen…. “Een oplossing moet gevonden worden samen met het regime, de staat, maar uiteindelijk zal Assad moeten gaan.”

Uiteraard is dit zowat het toppunt van Franse arrogantie die meent aan een ander land te moeten komen zeggen wie er al of niet staatshoofd mag zijn. Alsof landen zoals Duitsland, Mali of Mexico dat zouden moeten komen zeggen in Frankrijk. Van kolonialisme gesproken.

Bashar al Assad

Voor François Hollande moet de Syrische president Bashar al Assad niet meer zoals hij vroeger stelde direct vertrekken. Voor Hollande dient hij “uiteindelijk” wel eens te gaan. De dag dat hij sterft?

Maar wie de woorden goed leest ziet dat Frankrijk hier zegt dat Assad niet voor of op dag 1 na een akkoord moet verdwijnen. Neen hij zegt…. “uiteindelijk”. Een uiteraard meer dan rekbaar begrip. Want “uiteindelijk” zal Bashar al Assad hoe dan ook toch verdwijnen. Namelijk de dag dat hij sterft.

Dit is vanwege Hollande een merkwaardige draai daar tot voor kort Frankrijk, zoals de rest van die zogenaamde ‘Vrienden van Syrië’, zelfs niet eens met Assad wilden praten en zijn vertrek eisten nog voor men zelfs maar wou beginnen te onderhandelen over een finale oplossing. Het was een conditio sine qua non.

Geïsoleerd

De ex-politica Anne-Marie Lizin, gewezen voorzitster van de Belgische Senaat en van het Comité I dat onze inlichtingendiensten moet controleren: “Frankrijk was in die kwestie totaal geïsoleerd geraakt. Daar dacht men er nog steeds aan om Assad asiel te geven in eventueel land zoals Algerije. Dit terwijl de VS en zelfs ook Saoedi Arabië nu aanvaarden dat hij aanblijft.” Ook in de kwestie Iran was Frankrijk trouwens totaal geïsoleerd.

Voor Lizin is Frankrijk zowat haar tweede vaderland en haar kennis van de wereld der diplomatie en inlichtingendiensten is nog steeds vrij groot. Zij was ook co-auteur van het boek ‘La face cachée des révolutions arabes’ (1) (Achter de schermen van de Arabische revoluties). Dit is zowat het basiswerk over de vermeende ‘Arabische Lente’.

Deze toespraak van François Hollande is dan ook erg belangrijk en toont dat geleidelijk aan alle stukjes van de Syrische puzzel in elkaar vallen. Zo wil Parijs nu ISIS in Syrië bombarderen wat uiteraard een oorlogsmisdaad is want het gebeurt zonder officiële toestemming van Damascus. Maar voorheen wou het dat niet doen met als argument dat men zo Assad zou steunen. Die bezwaren vallen nu plots weg.

Verder sloot Hollande in zijn toespraak uit troepen naar Syrië te zullen sturen om ISIS te bestrijden. Dit was volgens hem, aldus Reuters, iets voor de Syriërs zelf en de regionale staten.

François Hollande - 13

De Franse president François Hollande gebruikte een klassieke truc uit de diplomatie. Een koerswijziging verpakken achter stoere taal. Hopende dat niemand van het gewone publiek zo die draai ziet.

Maar Rusland en Iran zijn landen die in de regio zitten. En over een eventueel militair optreden van Rusland en Iran zweeg hij grotendeels. Zo stelde hij volgens een ander bericht van Reuters: 

“Russia is an ally of the regime, but it doesn’t mean that Russia is an unwavering supporter of Bashar al-Assad. We will have discussions. What Russia wants is to also find a solution.”.

“Rusland is een geallieerde van het regime, maar dit wil niet zeggen dat het een 100% supporter is van Bashar al Assad. We zullen hierover gesprekken voeren want ook Rusland wil een oplossing vinden.”

Een opvallende neutrale bijna positieve uitlating. Zeker gezien de verhalen die de ronde beginnen te doen over een Russische (en Iraanse) interventie.

Willy Van Damme

1) ‘La face cachée des révolutions arabes”, Centre Français sur le Renseignement, Sous la direction d’ Eric Denécé, Ellipses Edition, Paris, 2012. Naast Lizin werkte ook de Belg Dirk Borgers mee aan het boek.

Advertenties

2 thoughts on “Syrië–Ook Frankrijk gaat door de knieën

 1. Wat gebeurd er met onze europese politici, gewoon te dwaas om lege zakken te helpen rechtzetten, Niet te verbazen dat bij een amerikaanse opinipeiling Putin 57 % kreeg en Obama 1,7 % van de europese savooikoppen was er gewoon geen sprake !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Het niveau van onze toppolitici is inderdaad beduidend laag. Dat ze in de kwestie van het Midden-Oosten met o.a. Syrië en in Oekraïne zo’n onvoorstelbare dwaasheden en crimineel gedrag vertoonden is schokkend.

  De EU heeft gewoon al die problemen met terreur en vluchtelingen zelf veroorzaakt. De beschuldigingen in onze media dat Assad en zijn regering meer burgerdoden veroorzaakte dan ISIS is typerend.

  Hadden die toppolitici en de media die salafistische moordenaarsbendes niet gesteund en uitgeroepen tot ‘idealisten’ dan had Syrië nu zonder vluchtelingen gezeten.

  Maar dat gedrag van onze politici komt mede doordat de zogenaamde vierde macht, de media, die hen moet controleren gewoon als een poedel achter die politici aanloopt. En het is een poedel zonder tanden en nagels die niet eens kan blaffen.

  Typerend is dat Iran in de media nu plots tot de goede categorie behoort en je er dus amper of niets meer leest over de vermeende mensenrechtenschendingen daar.

  Ooit voerde men bij ngo’s, media en politici een ware campagne rond homorechten in het land toen men ginds een pedofiel en kinderverkrachter opknoopte.

  Nu slaagt The Financial Times er zelfs in om te berichten over de positieve houding van de Iraanse regering tegenover dierenrechtenactivisten en ngo’s in het algemeen.
  Het kan verkeren zij Bredero.
  Willy Van Damme

 2. Frankrijk heeft al jaren geen richting meer. Als men figuren zoals BHL de diplomatie laat verzieken weet men wel hoe laat het is.
  Toen ik in Parijs bepaalde “onderhandelingen” tussen het Min. van Buit. Zaken en de Libiërs mee maakte hoorde ik alleen leugens, en toen ik de Libiërs waarschuwde dat ze “verhaaltjes” kregen opgediend konden ze dat echt niet geloven van een land zoals Frankrijk.
  Ze werden permanent belogen en bedrogen.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Ooit had je met Le Monde en nadien Libération en Le Matin kranten die kritisch berichten over het buitenlands beleid. Nu praten ze allen na wat het Élysée en het Quai d’Orsay (president en Buitenlandse Zaken) zeggen. Ze luisteren als brave schoothondjes.

  Typerend voor de Franse media zijn drie voorvallen in dit dossier. In april 2013 publiceerde Le Monde een serie artikels over een vermeende gifgasaanval van het Syrische leger. Het was volgens die krant het ultieme bewijs dat dat leger gifgas gebruikte.

  Een bewering die dan werd overgenomen door president François Hollande en diens minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, een notoir zionist.

  Toen de VN-missie van de Zweed Ake Sellstrom al die vermeende gifgasaanvallen in Syrië onderzocht bestede men uiteraard ook aandacht aan dit verhaal van Le Monde. Je kan het lezen in het tweede in december 2013 gepubliceerde rapport van die commissie.

  Sellstrom en zijn groep gooiden met een korte opmerking gans dat verhaal wegens een gebrek aan substantie in de vuilbak. Men vond het niet waard om het zelfs te onderzoeken.

  De krant bracht dan ook geen verslag van die persconferentie van Ake Sellstrom bij de VN. Een perfect bewijs voor de valsheid van die krant en haar hoofdredactie. Dit heet dan een der ‘beste’ kranten van de wereld te zijn.

  Een ander goed voorbeeld is het verschijnen in Frankrijk van twee basiswerken over die problematiek. Je hebt ‘Le chemins de Damas’ van Christian Chesnot en Georges Malbrunot over de Frans-Syrische relaties van de voorbije decennia. Met straffe onthullingen over de manipulaties in Frankrijk.

  Buiten het weekblad Le Point besteden de Franse media er amper of geen aandacht aan. En alhoewel Malbrunot door Le Figaro beschreven wordt als hun specialist voor het Midden-Oosten verscheen er zelfs niet eens een verwijzing naar in de krant. Straffe kost.

  Hetzelfde overkwam het boek La Face Cachée des Revolutions Arabes’ geschreven onder leiding van Eric Denécé met daarbij o.a. twee Belgische auteurs, Dirk Borgers en Anne-Marie Lizin. Het is het basiswerk over de Arabische Lente maar ook dit werd verzwegen. Behalve in Algerije waar men er wel over schreef.

  En dus kan een Sarkozy, Juppe, Fabius en Hollande verder doen met hun criminele en dwaze politiek die alleen maar resulteert in het vernielen van het Midden-Oosten en eventueel op termijn ook van Frankrijk zelf.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s