Syrië–Op reis

Van zodra dat kan komt hier een verslag over mijn reis naar Syrië, Damascus en Harasta. Een boeiende reis van een land dat zich keihard weet te verdedigen tegen het grootste uitschot dat deze wereld ooit meemaakte. Een in de recente geschiedenis nooit geziene salafistische aanval op het land en zijn 24 miljoen inwoners.

Uitschot dat er mede geraakte met steun van onze Belgische regering en de media. Waarbij professor Rik Coolsaet van de UGent er zelfs ooit in slaagde op de VRT in Ter Zake dit stelletje plunderaars, koppensnellers en zelfs kannibalen te omschrijven als ‘idealisten die de gewone burgers geen enkel kwaad doen’.

Beels uit de Maysalounstraat, Damascus

Een straatbeeld uit Damascus, Maysaloonstraat, met wat oudere keuvelende mannen genomen op 31 augustus in de ochtend.

Met als resultaat van die westerse generositeit en als wederkerigheid een stroom van honderdduizenden vluchtelingen en een almaar toenemend aantal terreuraanslagen in België. Waarmee de EU nu overal in paniek is geslagen. Maar dat is eigen schuld, heel dikke bult.

En ze mogen alleen maar hopen dat als ze de Thalys nemen hun vrienden daar niet tegen het lijf lopen. Maar medelijden zullen ze hier dan zeker niet krijgen. Dat is voor de echte slachtoffers van dit westers geheel waanzinnig gedrag. En dat zijn de Syriërs en de mensen elders in de wereld die te maken hebben met die salafistische terreur.

Maar heb wat geduld met die komende verhalen. Ze komen er zeker. Ik was in Beiroet en Damascus van 26 augustus tot 1 september. Het verblijf was uiterst boeiend en heel leuk. Je kan al een eerste reisverslag lezen in De Zondag van 30 augustus, pagina 7. 

Willy Van Damme

Advertenties

7 thoughts on “Syrië–Op reis

 1. Welkom terug, Willy!

  Hieronder de link naar Willy’s artikel in “De Zondag”.

  http://makr.roularta.be/3DI/DZ/index2.jsp?editie=4474
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Goed gevonden. Er verscheen gisteren een tweede stuk, namelijk een gesprek met pater Daniel Maes. Hij doet het relaas hoe het was in zijn streek met die terreurgroepen en hoe hij aan de dood ontsnapte. Dit in tegenstelling tot uw landgenoot pater Frans van der Lugt.

  Verder heeft de Oostenrijks minister van Buitenlandse Zaken zich vorige week uitgesproken om een front te vormen met de Syrische regering. Terwijl Duitsland zich herhaalde malen uitsprak ten voordele van het huidige Russische optreden in Syrië.

  Opvallend is dat Rusland er ook zeer moderne luchtafweerraketten installeerde. En die kunnen alleen maar gezien worden als een antwoord tegen voornamelijk Israël en Turkije.
  Willy Van Damme

 2. Ik kijk er echt al naar uit Willy
  Bernard Claeys
  Antwoord:
  Nog een beetje geduld maar ik beloof mijn best te doen. Je kan in De Zondag van gisteren 13 september een gesprek van mij met Daniel Maes lezen. Je kan het vinden op het internet.
  Willy Van Damme

 3. Dus je zoekt pesoonlijk deze brandhaard op om je ter plaatse een gedegen mening te vormen. Dat deed ik vroeger toen mijn gezondheid het toeliet ook. Kwam je wel iets anders te weten dan wat je van de westerse pers moest geloven. RESPECT MAN!
  Gerrit
  Antwoord:
  Een mens leert elke seconde nieuwe inzichten kennen, maar ik kan je verzekeren dat mijn reis mij veel leerde. Ik heb er een aantal gesprekken gevoerd met mensen die ik hoog in waarde schat. Schitterende figuren.

  Wat mij nu meer dan ook duidelijk is geworden is dat Syrië de kern is waar onze beschaving uit groeide. Het land is cultuur. En van een zeer hoog niveau. Boeiend.
  Willy Van Damme

 4. Dag Willy

  Het is tekenend en tegelijk schrijnend dat we voor de waarheid tegenwoordig een beroep moeten doen op burgerjournalisten/-bloggers zoals jij.
  Zeer knap dat je die reis ondernomen hebt.
  De Zondag ga ik niet meer te pakken krijgen, vrees ik, maar ik kijk al uit naar je reisverslag op deze blog.

  Groeten
  Cyrus
  Antwoord:
  Vlug een antwoord op deze reactie. De rest is voor (sorry) later wegens veel te druk. De Zondag is te bezien via het internet.
  Ik ben gewoon journalist en dus ook blogger. Dit laatste uit ongenoegen hoe men soms het nieuws brengt.

  Men hoeft maar 2 gram verstand te hebben om te zien dat men dat salafistisch monster niet gaat verslaan in samenwerking met de verwekker ervan, Saoedi Arabië, en met diegene die het heeft helpen creëren en hier halfslachtig opereert, de VS.

  Er is maar een manier en dat is samen met diegenen die het echt bevechten, het Syrische leger samen te werken. Wat we nu hier al enkele jaren meemaken is te hallucinant voor woorden.

  Het lijkt gewoon onbegrijpelijk, iets onwezenlijks. Men is in de EU gewoon voor zichzelf een uitermate diepe put aan het graven en de idioten die ons besturen lijken het maar niet te snappen.

  Het enigste dat ze doen is beginnen zeuren over een apart sociaal stelsel (met extra op de borst te naaien driehoek?) en dwangarbeid voor die vluchtelingen. Voor de rest is het niets anders dan de ogen sluiten en als kiekens zonder kop de rattenvanger van Hameln volgen. De verdoemenis in.

  Sorry voor de zwaar toch beledigende woorden maar ik kan echt niet anders. Dit beleid gaat mij heel veel te ver om er andere termen voor te gebruiken.
  Willy Van Damme

  • Zorg toch maar goed voor jezelf in zo’n conflictgebied. Individuen, die niet van de waarheid houden, zouden op het idee kunnen komen om je wat aan te doen. ’t Is rap op Assad gestoken.
   Edith Legrand
   Antwoord:
   Ik maakte de reis alleen nadat ik zeker was dat er een gewapende escorte mee was. Het is erg veilig in Damascus maar je weet nooit. het kidnappen van een journalist zou voor dat crapuul een te grote trofee zijn. En ik heb geen zin om onderwerp te worden voor het journaille van De Morgen & Co.

   En uiteraard is Assad dan al bij voorbaat de schuldige. Het was toch De Standaard die bij monde van hun correspondent stede dat die autobommen in 2012 in Damascus het werk was van Assad.

   En het was toch diezelfde ‘kwaliteitskrant’ die stelde dat het verhaal van al Qaeda in Syrië een platte leugen was van diezelfde Assad. Dit nadat voordien de echtgenote van hun correspondent jarenlang hoofdredactrice kon spelen van een Syrische staatskrant.

   Waarna ze in 2011 plots verkaste naar Qatar, de financiers achter al Qaeda en andere terroristenbendes, en Assad plots veranderde van haar broodwinnaar tot een monster. Soepelheid is een must voor een bepaalde soort journalisten.
   Willy Van Damme

 5. Dit ter info:
  http://www.express.co.uk/news/world/555434/Islamic-State-ISIS-Smuggler-THOUSANDS-Extremists-into-Europe-Refugees
  Mvg
  Ph De Vleeschauwer
  Antwoord:
  Dit is overduidelijk een nepverhaal bewust in elkaar gestoken om sensatie te veroorzaken. Wie goed leest en zoekt naar de bron voor die bewering ziet plots een leegte.
  Het getal 4.000 klinkt sensationeel maar is nergens op gebaseerd. Behalve dan op de verklaring van een anonieme en niet eens goed gedefinieerde bron.

  Geen verrassing dat het verhaal door o.m. Het Laaste Nieuws werd overgenomen. Daar is sensatie dagelijkse kost. Zeker is wel dat er onder die vluchtelingen er niet alleen veel rondlopen met vervalste papieren maar dat er ook terroristen tussen zitten.

  Dit is een al sinds 2011 door hen toegepaste techniek om gebieden en vooral steden te infiltreren. Dit gebeurde zo in de Libische hoofdstad Tripoli en ook in de Syrische stad Aleppo.

  Men moet dus zeker uiterst voorzichtig zijn en iedereen goed onderzoeken. Vingerafdrukken zijn daarom een minimale eerste stap. En dat gebeurt in Europa nog veel te weinig. Men is hier nog veel te naïef.

  Sociaal zijn is een noodzaak, maar voorzichtig zijn is dat evenzeer. Maar het hoeven geen 4.000 terroristen te zijn, honderd is al meer dan goed genoeg.
  Willy Van Damme

 6. Inderdaad Willy, eerlijk gezegd dacht ik dat ik de enige op deze aardkloot was dat Assad geen smeerlap vond. Tot voor 5 jaar was daar niks mis. Toerisme,economie, sociale voorzieningen en absoluut geen islamisering !
  Vandaag de zondagskrant gelezen (artikel van pater Daniel Maes) en dus tot de constatatie gekomen dat er nog mensen zijn die deze mening delen !
  Schitterend !!! Zou meer moeten openbaar gemaakt worden om de realiteit te steunen …
  Enfin, de toekomst zal het wel uitwijzen, niet ?
  Tony Dethier
  Antwoord:
  Bedankt voor je opmerkingen over mijn werk. Ik doe mijn best om naar vermogen eerlijk te berichten.

  Vier jaar lang werd Daniel Maes door onze pers doodgezwegen. Zelfs in Kerk en Leven was hij persona non grata. Over Syrië liet men in dit officieel katholiek blad alleen een wat geflipte jezuïet Paolo Dall’Oglio aan het woord die opriep tot steun aan de rebellen. En uit dankbaarheid hiervoor hebben die bendes hem dan in Rakka vermoord.

  Rudi Vranckx, onze TV-vedette, zat ooit in de abdij van Postel waaraan hij verbonden is een ganse namiddag met een ploeg samen met hem opnamen te maken. Het werd nooit uitgezonden.

  Ten tijde van de actie 12-12-12 voor Syrië op de VRT werd hij voor de radio geïnterviewd. Het werd nooit uitgezonden. Officieel wegens de slechte geluidskwaliteit. Dit terwijl men hem na het gesprek vertelde dat de geluidskwaliteit goed was.

  Er verscheen in die periode alleen een artikel over zijn werk op de regionale pagina’s van de Gazet Van Antwerpen. Het laatste jaar publiceerde men dan in Knack eindelijk een eerste kort gesprek van hem met journalist Erik Raspoet.
  Ook bestede men dit jaar voor het eerst aandacht aan hem in Kerk & Leven.

  Dit terwijl je in normale omstandigheden kon verwachten dat op sensatie beluste kranten zoals Het Laatste Nieuws al pagina’s met zijn verhaal hadden zitten vullen. Nu geen woord.
  Als je een bewijs zoekt voor perscensuur dat is dit een goed voorbeeld.
  Gelukkig zijn er nu dus andere klokken te horen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s