Syrië–Amerikaanse en Syrische luchtmacht samen ten aanval

Volgens de doorgaans betrouwbare website al Masdar (1) hebben de Amerikaanse luchtmacht en die van Syrië vandaag de stellingen van ISIS in de buurt van het stadje al Quraytayn niet ver van de historische stad Palmyra (Tadmur) gebombardeerd. Beiden zouden dat wel op een ander ogenblik hebben gedaan. Duidelijk is echter dat dit in onderlinge afspraak gebeurde.

Het is de eerste maal dat de VS zo duidelijk de kant kiest van Assad, al zal men dit vermoedelijk in Washington niet zo duidelijk toegeven. Het bericht moet in de Turkse en Saoedische hoofdstad en in Israël als een bom zijn ingevallen.

Incidenten met Turkije

Het nieuws is nog vrij nieuw en enige reacties zijn er voor zover geweten niet. Geheel verbazen doet het echter niet meer. Deze gecoördineerde luchtaanval zat er gewoon aan te komen. Toch voor wie wat verder achter de schermen wil kijken. Het is als het lezen van de theebladeren, maar het geeft wel een beter inzicht.

Het is nu wachten op de reacties in de verschillende betrokken hoofdsteden en bij die rebellengroepen. Gebleken is ondertussen dat Divisie 30, de door de VS opgeleide divisie van nieuwe Syrische rebellen, door al Qaeda (Jabhat al Nusra) pas kon uitgeschakeld worden met Turkse hulp. Immers alleen de Turken en de Amerikanen wisten van hun komst naar Syrië.

Bovendien is er opnieuw een zoveelste publiek incident geweest tussen Turkije en de VS. Zo had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gesteld dat er tussen beiden landen een akkoord was voor een zogenaamde veilige zone in Syrië aan de Turkse grens.

Waar dan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Jordanië en Saoedi Arabië zouden kunnen aan deelnemen. Zijn woorden waren echter amper uitgesproken of de VS ontkende het verhaal al.

Bovendien is de koning van Jordanië vandaag bij de Russische president Vladimir Poetin gaan smeken om hen te helpen dit probleem op te lossen. Dit voorafgegaan door de sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de kroonprins van Aboe Dhabi. Ook gaat de Saoedische koning Salman de Hakbijl kortelings naar de VS voor een officieel bezoek. Het zijn dus drukke diplomatieke tijden.

Belangrijk is ook het verhaal van de Franse in Damascus verblijvende journalist Thierry Meyssan die op zijn website Voltaire Net meer informatie gaf over de Russische aanwezigheid in Syrië.

Niet alleen leverde het recent nieuwe en hypermoderne pantservoertuigen, meer vliegtuigen en zwaardere bommen maar ook zijn er al de eerste adviseurs gearriveerd. Volgens Meyssan in overleg met het Witte Huis. Een zaak die zich al volop laat voelen op het slagveld waar al Qaeda en ISIS overal op een muur lijken te botsen en nu op een aantal plaatsen ook worden teruggedreven.

Willy Van Damme

1) http://www.almasdarnews.com/article/u-s-air-force-strikes-isis-in-east-homs/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s