Syrië–Naar een convergentie van de standpunten

Officieel zeggen de leiders in Saoedi Arabië dat Assad moet verdwijnen voor er sprake kan zijn van een oplossing voor de mee door hen gevoerde oorlog in Syrië. In de praktijk echter klinkt in de coulissen daar en elders steeds meer een ander geluid.

Veranderende teneur

Ook The New York Times merkte dat in een vrij gedetailleerd en ook correct stuk (1) op. Geen propaganda ditmaal maar zich aan de feiten houdende berichtgeving. En op zich is ook dat een zeer belangrijke verandering van de toestand. Jarenlang immers grossierde deze krant in de meest platvloerse propaganda over het land met president Assad als ‘s werelds grootste misdadiger.

Wie trouwens goed kijkt en luistert en daarbij ook even terugblikt richting de voorbije jaren ziet direct de veranderende teneur in deze tragedie. Zo weigerden de massamedia en ngo’s als Human Rights Watch, Pax Christi en Amnesty International tot oktober 2013 die jihadisten openlijk te bekritiseren. Hoogstens was het een voetnoot in hun tirades tegen de regering.

Abdelrahman Ayachi - 1

Abdelrahman Ayachi, gast op de VRT ten tijde van de acties voor hulp aan Syrië. De nu in zijn hemel en zijn 72 maagden zijnde topterrorist kreeg in beroep in Brussel en bij verstek 4 jaar cel wegens terrorisme. In Syrië was hij echter gids en tolk in jihadistengebied voor VRT-journalist Rudi Vranckx. Waarna Vranckx hem op de VRT die dag van Syrië 12-12 een als interview verpakte vrije tribune gaf. Als wederdienst? Dat ophemelen van dit soort moordenaars is nu in onze media grotendeels voorbij.

En van gerechtelijke acties tegen die vele duizenden jihadisten die vanuit Europa naar ginds trokken om te moorden, te plunderen en te verkrachten was geen enkele sprake. Men kneep de ogen toe en liet de geheime diensten van de VS, Saoedi Arabië, Qatar en Turkije gewoon betijen.

Typerend was dat sterreporter Rudi Vranckx op de VRT die jihadisten voorstelde als ware het helden, strijders voor de goede zaak. Terrorist Abdelrahman Ayachi was er zelfs zijn gids en tolk. Met als dieptepunt politicoloog en professor Rik Coolsaet die hen op TV zelfs omschreef als idealisten die zich niet vergrijpen aan de burgers.

Assad geen prioriteit

Die veranderingen in het beleid gebeuren natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Dat zou de onwetend gehouden burgers teveel schokken, neen dit wordt heel stilletjes en geleidelijk aan voorbereid. De tijd dat Jorn De Cock, man van De Standaard, in zijn krant kon beweren dat de aanwezigheid van al Qaeda in Syrië een uitvinding van Assad was is al lang voorbij.

Neen, voor de VS is het bestrijden van ISIS en ook al Nusra, de Syrische tak van al Qaeda en een afsplitsing van ISIS, nu officieel de prioriteit, niet het vermoorden van Assad. Dat komt… later. Wanneer is al lang niet meer duidelijk.

Ook de Saoedische regering draait nu stilletjes bij. Ook hier echter op haar kousenvoetjes om haar nederlaag zeker niet toe te moeten geven. En dus wordt de eveneens onwetend gehouden bevolking ook hier mondjesmaat voorbereid op die feitelijke nederlaag.

Bashar al Assad

De VS zien het niet meer als een prioriteit om het hoofd van de Syrische president Bashar al Assad (foto) letterlijk te zien rollen. Men laat zelfs al uitschijnen dat zijn aanblijven wel eens een onderdeel is van de oplossing.

Met andere woorden de speeltijd is over. En wie het nu voor liggende vredesplan van Iran ziet, ziet gewoon een kopie van wat voorheen Rusland en Syrië voorstelden, en dat is een overgangsregering met Assad en met leden van de interne en buitenlandse oppositie, dan het houden van door waarnemers gecontroleerde verkiezingen om dan de strijd tegen de extremisten verder te zetten.

De regering hervormen

De vraag hierbij is natuurlijk wie van de vele heren die nu in de dure hotels van Riaad, Doha, Londen, Istanbul en Parijs voor oppositieleider mogen spelen mag minister of generaal spelen in de dan te vormen regering van ‘nationale eenheid’. Het geduw en getrek achter de schermen zal als steeds een mooi schouwspel opleveren. Poen scheppen heet dat.

Ook Anne Bernard bij The New York Times ziet dit gebeuren en beschrijft het diplomatieke spel rond Syrië.

And even the Saudi newspaper Al Watan — no connection to the Syrian one — used a notable phrase, saying that while Mr. Assad’s government was to blame for Syria’s troubles, a solution could come “ either by reforming it, or by removing it immediately, or in stages.”

Zelfs de Saoedische krant al Watan – geen relatie van de gelijknamige Syrische krant – gebruikte een opvallende frase, stellende dat terwijl de regering van Assad de schuld draagt voor de huidige Syrische rpoblemen, een oplossing kan gevonden worden door die regering of te hervormen, hen onmiddellijk te verwijderen, of dat te doen in etappes.

The gist is that a new government would be formed including elements of the current government — perhaps including Mr. Assad for a finite period — and moderate Syrian opposition figures. The army would absorb some insurgents from relatively moderate groups. Alawites and majority Sunnis would both be represented.

Het idee is dat een nieuwe regering zou gevormd worden die elementen uit de huidige regering bevat – mogelijks met Assad voor een eindigende periode – en gematigde figuren uit de oppositie. Het leger zou dan sommige rebellen van relatief gematigde groepen opnemen. Waarbij alawieten en soenni’s, de meerderheid, een vertegenwoordiging zouden krijgen.

Then, as the Syrian analyst Ibrahim Hamidi put it in the Saudi-owned pan-Arab newspaper Al Hayat (2), “the government and army will have the necessary political legitimacy and sectarian representation to ‘unite against terrorism.’ ”

That scenario fits in with a plan that Iran put forward

Dan, zoals de Syrische analist Ibrahim Hamidi het stelde in de Saoedische maar pan-Arabische krant Al Hayat, zal de regering en het leger de nodige politieke legitimiteit en sectaire vertegenwoordiging krijgen om zich te verenigen tegen het terrorisme. Dat scenario komt overeen met het door Iran voorgestelde plan.

Mohammed bin Salman bin Aboelaziz al Saoed - 4

Kroonprins en minister van Oorlog Mohammed bin Salman al Saoed was bereid om de Syrische chef van de veiligheidsdiensten in Riaad te ontvangen. De pers in zijn land stelt nu dat het hervormen van de Syrische regering voldoende zou kunnen zijn om het door zijn familie gecreëerde Syrische probleem op te lossen. Officieel klinkt er natuurlijk wel nog een andere toon en moet Assad weg.

Turkije

Uiteraard zal het uitwerken van dit plan nog wel wat tijd vergen, maar de krijtlijnen voor een oplossing van de Syrische oorlog lijken nu al min of meer vast te liggen. Daarna echter zal het nog lang duren voor men erin zal slagen om die terroristen te verslaan. Intussen ligt Syrië wel in puin.

Een vraag blijft ook bestaan over de positie van het Turkije van Erdogan. Zijn politiek ten opzichte van Syrië en de andere buurlanden is zeker niet erg populair en wordt door een meerderheid van de Turken duidelijk verworpen. Hij poogt wel verder aan de macht te blijven maar lijkt krampachtig vast te houden aan zijn oorlogsbeleid.

Recent raakte hij zo nog maar eens in conflict met de VS. Ze stelde het Witte Huis vanuit de Turkse basis van Incirlik bombardementen met gevechtsvliegtuigen op ISIS te hebben uitgevoerd. Wat nog diezelfde dag Turkije ontkende.

En evenmin raakt men niet akkoord over een zogenaamde veilige zone aan de Syrisch-Turkse grens. Het is een al jaren oude eis van Erdogan waarvoor de VS geen enkele interesse heeft. Het zou de Syrische terroristen meer ruimte geven maar de VS willen duidelijk niet zo ver gaan. En dus maakt men nog maar eens ruzie.

Werk aan de winkel

Maar voor westerse bedrijven is deze evolutie naar vrede een buitenkans, ze kunnen weer aan de slag om de vette contracten te bemachtigen. De hypocrisie is hier gewoon grenzeloos. Neem Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, die nog maar recent Iran zat te beledigen en nu de Iraanse president uitnodigde voor een bezoekje aan de ‘vrienden’ in Parijs.

Laurent Fabius - 4

Nadat hij Iran poogde de ruïneren en zoete broodjes bakte met de terroristen van al Qaeda in het Midden-Oosten nodigde hij nu de Iraanse president Rouhani uit voor een bezoek aan Parijs. Schaamteloos en een totaal gebrek aan normen tonende. Gaat hij daarna ook nog naar Damascus zijn hand uitsteken voor de wederopbouw van het land? Waarom niet. Met die man kan alles.

Zo ook zullen onze ministers met handelsdelegaties dan Damascus plat lopen op zoek naar contracten voor de herbouw van gebouwen die ze voorheen zonder aarzelen door die jihadisten – tot recent de ‘vrienden’ – lieten kapot schieten. En zo blijft het werk in de wereld. Wie weet geeft onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) Assad ooit wel eens breed glimlachend de hand. 

Willy Van Damme

1) The New York Times, Anne Bernard, New Diplomacy Seen on U.S.-Russian Efforts to End Syrian Civil War, 11 augustus 2015,

   http://www.nytimes.com/2015/08/12/world/middleeast/new-diplomacy-seen-on-us-russian-efforts-to-end-syrian-civil-war.html?nlid=67751936&src=recpb&_r=0

Dat men bij The New York Times over Syrië wel goede stukken kan schrijven wordt hiermee bewezen. Anne Bernard is ook een van hun specialisten in dit dossier. Het is dus niet omdat men niet kan maar gewoon omdat men niet wou.

2) Al Hayat wordt o.m. in London uitgegeven maar is eveneens de spreekbuis van het Huis van Saoed. Zij het minder openlijk dan op het thuisfront waarbij zij ook wel eens andere opinies toelaat. Het blad werd wel al een twee keer verboden in Saoedi Arabië.

De krant is eigendom van de Saoedische prins Khalid bin Sultan, gewezen onderminister van Defensie. Hij leidde de Saoedische campagne rond de herovering van Koeweit op Irak.

Ibrahim Hamidi is een der best bekende Syrische journalisten die ook als onderzoeker en medestichter betrokken is bij het Centrum voor Syrische Studies van de Universiteit van Saint-Andrews in Schotland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s