Syrië–Iran blaft naar Turkije

De via Wikileaks openbaar gemaakte massa’s diplomatieke boodschappen van de Saoedische ambassades richting het ministerie voor Buitenlandse Zaken in Riaad blijven voor interessante nieuwe onthullingen zorgen. Ze tonen daarbij geen nieuwe ontwikkelingen maar bewijzen hier en elders al lang geponeerde stellingen.

Een Iraanse boodschap

Een serie van de nu gelekte berichten betreft de hyperactieve Saoedische cultureel-religieuze diplomatie. Hierbij zit men wereldwijd de Saoedische salafistische interpretatie van de islam te verspreiden. Ook poogt men daarbij zoveel mogelijk alle andere visies op die godsdienst uit te schakelen. Zwaaiend met miljoenen dollars. Geen verassing natuurlijk.

Salman bin Aboelaziz al Saoed - 5

De Saoedische koning Salman de Hakbijl, is uiterst actief bij het wereldwijd verspreiden van de Saoedische religieuze doctrine van het salafisme, ook in België. Het bestrijden van andere interpretaties van de islam staat daarbij voorop.

Het is geweten dat Saoedi Arabië onder meer in België madrassa’s runt. Koranscholen die dienen als kweekvijvers voor al Qaeda & Co om dan ook in België aanslagen te plegen. Iets waartegen onze regering voor zover geweten niets doet. Integendeel, de salafistische heersers in Riaad zijn de beste vrienden van al onze voorgaande en huidige regeringen. Dwazer kan bijna niet.

Een belangrijkere onthulling komende uit die diplomatieke boodschappen betreft echter de oorlog tegen Syrië die het westen, Turkije, Qatar, Israël en Saoedi Arabië voeren. Waarbij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan er al enkele jaren mee dreigt om Syrië aan te vallen, o.m. door de creatie van een zogenaamde veiligheidszone aan zijn grens. In wezen een veilige haven voor al Qaeda & Co.

Zo maakt men in een boodschap van de Saoedische ambassade in Teheran melding van het feit dat Iran Turkije waarschuwde dat moest Turkije zijn leger tegen Syrië inzetten Iran militair zal terugslaan door Turkse basissen aan te vallen. Met andere woorden: een volbloed oorlog.

Het verklaart waarom Erdogan wel regelmatig zeurt over de nood voor een interventie van zijn leger om dan na een of twee dagen hierover al te zwijgen. Het toont zeker ook de vastberadenheid van Iran om Syrië tot het uiterste te blijven steunen, incluis dus een oorlog. En vermoedelijk gaat dit ook op voor Rusland.

Het Turkse leger is sterk maar zo ook het Iraanse. En een echte oorlog met Iran willen noch de VS noch de EU, om over de rest van de wereld maar te zwijgen. AL de gas- en olie-installaties van Qatar, de  Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi Arabië zouden de dag dat de oorlog start zo kunnen vernield worden. Een doemscenario waar men overal voor beeft.

Hassan Rouhani - 2

Een boodschap van de Saoedische ambassade in Teheran en bestemd voor Riaad stelde dat Teheran dreigde met een oorlog tegen Turkije. Zekerheid of dit verhaal van de Saoedische ambassade klopt bestaat wel niet. Het is wel pure logica. Sturen Ankara en Riaad extra jihadisten naar Syrië en Irak dan verhoogt Iran zijn steun aan Damascus. Hetzelfde voor Rusland zoals eerder dit jaar bleek. Hier op de foto de Iraanse president Hassan Rouhani.

Rekruteren voor ISIS en al Qaeda

Ondertussen is door verhalen in vooral de Chinese en Thaise pers duidelijk geworden dat Turkije zeker in China actief aan het scouten is naar rekruten voor ISIS en al Qaeda voor haar oorlog tegen Syrië en Irak. Zo werden dit jaar in Shanghai een aantal Turken samen met Chinese Oeigoeren gearresteerd.

De Oeigoeren zijn een met het Turks verwante taal sprekende vooral islamitische minderheid. Ze wonen voornamelijk in het Chinese westen in de provincie Xinjiang, soms wel eens Chinees Turkestan genoemd. Ook hier is het door de VS gesteunde salafisme in opmars en zijn er al vele honderden doden gevallen door terreuraanslagen komende van die extremisten.

Die in Shanghai opgepakte Oeigoeren bleken over door de Turkse inlichtingendienst MIT vervalste paspoorten te beschikken en waren op weg naar Turkije, doorvoorhaven richting de oorlog in Syrië en Irak.

Recep Tayyip Erdogan - 6

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan rekruteert actief in China voor zijn jihadistische oorlog met al Qaeda en ISIS tegen Syrië en Irak. Hij kreeg ook een Iraanse waarschuwing dat moest hij zijn leger naar Syrië sturen zijn land zal aangevallen worden door het Iraanse leger.

Dit ronselen gaat zo ver dat men zelfs de oude smokkelpaden in het Chinese zuiden richting Myanmar, Laos en Thailand neemt. Deze week werden zo een groot aantal Oeigoeren vanuit Thailand terug naar China gestuurd. Iets waartegen, opmerkelijk, de VS protesteerde.

Met als gevolg relletjes voor de ambassades van China en Thailand in Turkije en het lastig vallen van Aziatische toeristen in onder meer Istanbul. Voor Turken zijn een Koreaan en een Chinees qua uiterlijk nu eenmaal hetzelfde. Zeker voor de aanhangers van het salafisme in Turkije die deze acties voeren.

Inlichtingendiensten

Het voorval werpt een duidelijker beeld over de rol van Turkije met betrekking tot de toestroom van die vele duizenden salafistische vechtersbazen naar Syrië en Irak. Maar vermoedelijk zijn ook de inlichtingendiensten van de VS, Saoedi Arabië en anderen even sterk betrokken bij de zaak. Zij echter weten het blijkbaar veel beter te verbergen. 

Maar de uitgelekte Saoedische diplomatieke berichten tonen aan dat een regelrechte oorlog in het Midden-Oosten met al zijn mogelijke complicaties verre van uitgesloten is. Zeker als figuren als Erdogan en koning Salman de Hakbijl blijven verder gaan op hun oorlogspad.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Syrië–Iran blaft naar Turkije

 1. bronvermeldingen
  me2
  Antwoord:
  Wat betreft de Iraans Turkse relaties en die diplomatieke correspondentie: Foreign policy, ‘The Saudi cold war with Iran heats up’, Kim Ghattas,15 juli 2015. https://foreignpolicy.com/2015/07/15/the-saudi-cold-war-with-iran-heats-up/.

  Wat betreft de rel van Turkije met China zijn er een veelvoud aan bronnen op het internet te vinden. Een mogelijkheid is The Guardian: ‘Uighurs sent back from Thailand were on way to join jihad, says China’, 12 juli 2015, geen auteur, http://www.theguardian.com/world/2015/jul/12/uighurs-sent-back-from-thailand-were-on-way-to-join-jihad-says-china.

  Wat betreft de in het artikel vermelde arrestaties in Shanghai: The Diplomat, 15 januari, 2015. ‘China’s Uyghurs and Islamic State’ Shannon Tiezzi. http://thediplomat.com/2015/01/chinas-uyghurs-and-islamic-state/
  Volgens de Chinese krant The Global Times zouden er eind 2014 een 300 Chinezen in Syrië en Irak meevechten.

  China heeft ook veel last van een groeiend salafisme in het land. Waarbij er op vele plaatsen waaronder de hoofdstad Beijing en het Chinese zuiden, dus ver van de provincie Xinjiang, erg moorddadige aanslagen plaats vinden.

  Daarbij wijst men in Beijing naar het in Duitsland gebaseerde World Uighur Congress en onder meer de East Turkestan Islamic Movement (ETIM) die contacten had met Bin Laden en samenwerkt met al Qaeda.

  Het World Uighur Congress krijgt officieel subsidies van de VS en poogt het probleem van het salafisme geheel te ontkennen.
  Salafisten pogen vooral in te spelen op het latent nationalisme dat bij een aantal Oeigoeren speelt.

  Daarbij moet men ook beseffen dat Turkse ultranationalisten – en reken daar Erdogan maar bij – een Groot Turkije beogen waar dan alle volkeren die een aan het Turks verwante taal spreken moeten bij aansluiten.
  Turken komen oorspronkelijk uit Centraal Azië voor ze Anatolië en Byzantium en daarna de Arabische wereld veroverden.
  Willy Van Damme

 2. Bij het kijken naar enkele filmpjes over bootvluchtelingen in Lesbos, viel het me op dat er heel wat mensen bijwaren met Kigiezisch- Oegoers uiterlijk,wat me verbaasde. Ik begin het te begrijpen.
  Annemie Vrints
  Antwoord:
  Ik zag de beelden niet en zelfs al had ik ze gezien dan nog had ik geen conclusies kunnen trekken. Het kunnen bijvoorbeeld ook mensen uit Afghanistan zijn wier bevolking uit een grote mix van etnieën bestaat.
  Bijvoorbeeld de Hazara’s uit centraal Afghanistan gelijken fysiek op de Oeigoeren en leefden onder de heerschappij van de Taliban in continue onmin met de regering.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s