Paul Putteman–Op weg naar Brusselse politietop

De Dendermondse politiezonechef Paul Putteman is goed op weg om het nieuwe hoofd te worden voor de dienst Resources, Middelen en Informatiebeheer van de federale politie. Een afdeling die goed is voor een 2.070 mensen waar er naar verluidt intern een aantal problemen zijn die liefst zo snel mogelijk aangepakt worden. Hij wordt daarmee effectief de nummer twee van de federale politie achter grote baas Catherine De Bolle. Positieve adviezen Zonechef Putteman nam in mei als een van de twee kandidaten deel aan het examen voor die job en kwam er als eerst geplaatste uit. Nadien kwamen er nog adviezen van de Federale Politieraad  en het COC, Controle Orgaan/Organe de Contrôle. Die waren beiden positief en het is nu wachten op de benoeming door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Paul Putteman

Politiezonechef Paul Putteman zoekt andere politieoorden op naar wat lijkt een heel mooie fin de carrière.

Dat wordt al begin volgende maand verwacht want zijn benoeming zou dringend zijn. Dendermondenaar Paul Putteman studeerde af aan de militaire school en koos daarna voor een job bij de toen nog op militaire leest geschoolde rijkswacht. Hij diende er bij het Speciale Interventie Eskadron, voorheen ook gekend als de groep Diane, waar hij opklom tot pelotonscommandant. Het was een dienst die voordien een vrij slechte naam had. Putteman had binnen de vroegere rijkswachttop ook een zeer goede reputatie die paste binnen de nieuwe beleidsvisies die toen ingang vonden. Nadien ging hij aan de slag op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Marc Verwilghen (Open VLD), een andere Dendermondenaar. En toen de politiehervorming met zijn eengemaakte politiestructuur er aankwam stelde hij zich kandidaat voor de post van politiezonechef in Gent. Ook hier kwam hij er als best geplaatste uit. Toenmalig premier Guy ‘da joenk’ Verhofstadt (Open VLD), een geboren Dendermondenaar maar wonende in het Gentse, besliste er echter anders over en koos voor zijn mannetje. Geen gemakkelijke taak Waarna Putteman zich dan kandidaat te stellen voor de functie van zonechef in Dendermonde, zijn thuisstad. Burgemeester was toen Norbert De Batselier (sp.a) die bestuurde in een coalitie met CD&V. En hier was er geen bezwaar of politiek gemanipuleer. Het was geen gemakkelijke taak want de oude rijkswacht en de stadspolitie waren als kat en hond. Veel liefde tussen beide korpsen was er niet. Mede dankzij de aankoop van het oude gebouw van Belgacom aan de Noordlaan, waar ze onder een dak zaten, kwam daar verandering in. Ook door de aanwerving van steeds maar nieuwe politiemensen en de pensionering van ouderen raakte dit probleem ook opgelost. Catherine Bolle

Catherine De Bolle, baas van de federale politie, krijgt vermoedelijk al vanaf volgende maand met Paul Putteman een nieuwe rechterhand. Ondertussen polsen de eerste kandidaten in Dendermonde al voor zijn opvolging. Geruchten gaan soms heel snel.

Het korps heeft sindsdien een goede reputatie uitgebouwd als een professioneel maar wel streng korps. Zo is de stad gekend voor haar snelheids- en alcoholcontroles. Typerend voor zijn aanpak is ook de buurtwerking die nog onder De Batselier in samenspraak met het OCMW van de gewezen voorzitter Theo Janssens (sp.a) werd gestart. Een beleid dat gelukkig onder huidig voorzitter Patrick Meulebroek (CD&V) werd behouden. Het was erg arbeidsintensief en vergde zeer veel tijd maar dit aspect van het Dendermondse beleid dient gezien te worden als een van de meest geslaagde van de voorbije twintig jaar. Buurtcomités zijn terug tot leven gekomen of opgestart. Met overal buurtactiviteiten en buurten wier problemen gehoord worden en buurten die de bestuursproblemen erkennen. De vele wijkfeesten zoals die in o.m. de Donckstraat, de Dammen, Gentsesteenweg en het Keur tonen dan ook een sterke vitaliteit en zijn het meest effectieve middel tegen de verzuring. Ze brachten de buurten tot een betere relatie onderling en met het bestuur. Niet dat het voor Putteman altijd een gemakkelijke zaak was. Zeker toen het fenomeen van de zelfmoord in zijn een goeie 100 man sterk korps opdoek. Ook bepaalde initiatieven en zijn door sommigen als te militair gezien intern optreden zorgden al eens voor problemen binnen het korps. Vooral zijn verplicht moskeebezoek met informatiesessie om zo beter begrip voor die groep te krijgen zorgde onlangs voor wrevel bij sommigen. Historicus Zeker is dat Paul Putteman voor zijn opvolger een mooie erfenis achterlaat. Niet verrassend dus dat zijn nakend vertrek binnen het bestuur als spijtig wordt gezien. “Dat is ons dilemma, kwaliteitsvol personeel blijft hier meestal niet lang en ziet Dendermonde gewoon als een tussenstop naar een hogere functie”, aldus een Dendermonds schepen. Buurt aan Zet, zaal 't Kloksen, wijk Keur. 25 april 2012

Buurt aan Zet, de ontmoetingen met de buurten van het bestuur incluis de politie en Samenlevingsopbouw, was een lastige veel tijd vergende oefening. Ze begonnen eerst onder luid gejoel met hun ongenoegen uitende burgers. Met daarbij ook de nodige scheldpartijen. Tegen het einde van de vorige legislatuur echter was er op het einde van die bijeenkomsten steeds applaus bij de aanwezigen. Veel was ook het werk van de politie die mee ging luisteren en waar mogelijk optrad tegen bijvoorbeeld overlast zoals hondenpoep.

Paul Putteman ontpopte zich vorig jaar ook ietwat verrassend tot een uitstekend historicus met de publicatie, onder de titel Bange Septemberdagen, van zijn verhaal over de gevechten in de september en oktoberdagen van 1914 tussen het Belgische en Duitse leger. Een intense strijd zoals bleek waarbij hij scherp het Duitse crimineel optreden in de streek analyseerde. Ook in zijn bredere historische context. Het 413 pagina’s dikke boek is het basiswerk over dit onderwerp en is als jaarboek voor 2014 van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde nog steeds verkrijgbaar bij de kring en op het Dendermondse Zwijvekemuseum.

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

Zijn benoeming verscheen in het Belgisch Staatsblad van 23 juli. Vanaf maandag 3 augustus zal hij dan zijn nieuwe functie in Brussel opnemen waarbij hij op 4 augustus de eed gaat afleggen.

De functie van Dendermondse politiezonechef zal men wel pas vanaf eind september vacant verklaren. Dit kan immers pas gebeuren na een gemeenteraadsbesluit en die gemeenteraad komt normaal pas de derde woensdag van de maand bij elkaar.

Advertenties

One thought on “Paul Putteman–Op weg naar Brusselse politietop

  1. De politie verdient een dikke pluim voor de ‘succesvolle’ alcoholcontroles tijdens de voorbije eindejaarsperiode. Nog al te vaak kruipen automobilisten dronken achter het stuur. Zij moeten uit het verkeer worden geplukt!
    Alcoholcontroles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s