NRC over de strijd in Aleppo

Waarde redactie,

In de krant van het voorbije weekend 4 juli stond het artikel ‘Kansen keren, Assad lijkt bereid Aleppo op te geven’ van een niet nader aangeduide redacteur.

Een straffe bewering want Aleppo is de grootste stad van het land, was het economisch hart en voor de controle van die stad wordt al vier jaar hevig gevochten. Dat opgeven zou een enorme schok veroorzaken, wereldwijd.

Om die titel dan wat te staven staat er in de laatste alinea: ‘Er zijn aanhoudende geruchten dat het regime bereid is de stad op te geven .’ Een straffe bewering die echter gebaseerd blijkt op niet nader omschreven ‘geruchten’ en gebracht door een niet nader genoemde redacteur.

Het minste wat je van een serieus journalist en een serieuze krant mag verwachten is dat ze belangrijke beweringen op stevige gronden baseren. Niet nader gespecifieerde ‘geruchten’ zijn dat niet en als men dit ‘gerucht’ dan ook nog als titel gebruikt is het helemaal te gek voor woorden. En dat dan verbonden met voor dit soort schrijverij typische woorden als ‘lijkt’ en ‘zou’.

De NRC staat dus voor de Nederlandse Roddel Courant. Heeft die niet nader genoemde redacteur vrijdagavond wat te lang in een kroeg blijven hangen en misschien daar gehoord over die ‘geruchten’?

Tussen haakjes ook vandaag wordt er nog hard gevochten in Aleppo en sloeg het leger een zelfmoordaanslag van al Qaeda met succes af. Maar al Qaeda in Syrië zijn jullie vrienden niet? Vandaar woorden als geruchten, lijkt en zou.

Wat een journalistiek niveau.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar de NRC naar aanleiding van een artikel in de krant van zaterdag 4 juli over de gevechten in de Syrische stad Aleppo. Een strijd die voor al Qaeda en haar bondgenoten tot heden alleen maar doden opleverde.

De hier door de NRC gebruikte toon is typerend voor de massamedia die rekenen dat de niet attentvolle lezers vooral aandacht hebben voor de titels en geen tijd heeft om de rest van het artikel kritisch door te nemen. Waardoor er na tientallen dergelijke artikels bij de lezers een bepaalde indruk ontstaat die echter haaks op de realiteit staat. Met andere woorden: Doel bereikt.

Advertenties

5 thoughts on “NRC over de strijd in Aleppo

 1. meneer van damme,

  vanuit mijn ervaringen als journalist betekent, zeker voor de huidige nrc, een bericht van ‘een niet nader aangeduide redacteur’ dat het hier een zonder bronvermelding overgeschreven informatie betreft, dan wel propaganda van westerse inlichtingendiensten die aan free-lance correspondenten worden toegespeeld. omdat freelancers dolblij zijn dat ze een bericht kunnen verkopen, zijn zij uiterst plooibaar. en voor de aandeelhouders van de nrc betekent goedkope informatie dat de dividenden stijgen. en zo blijft iedereen in de polder gelukkig. dit heet in hollandse vakkringen: het poldermodel, en de kaaskoppen zijn op deze vorm van corruptie geweldig trots, dat spreekt voor zich.
  Stan van Houcke
  Antwoord:
  Wat schrijf jij het zo mooi, wat cynisch, kernachtig en getuigende van duidelijk een boel ervaring.
  Willy Van Damme

  • Inderdaad een prachtige omschrijving door dhr. Stan van Houcke. De artikelen van dhr. Willy van Damme vind ik verder zeer lezenswaardig.

   Een paar maanden geleden was het nieuws in onderstaande link regelmatig te lezen op het internet.
   http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/03/assad-verliest-steun-van-deel-alawitische-achterban

   Op de website van destillewaarheid kwam ik een weerlegging tegen van de bewering dat Syrische Alawieten afstand zouden nemen van Assad. Verschillende kranten (waaronder dus de nrc) en websites zouden die informatie klakkeloos van de BBC hebben overgenomen.
   http://destillewaarheid.nl/2016/04/14/syrische-alawieten-media-liegen-wij-distantieren-ons-niet-van-assad/

   Ik weet niet wie er gelijk heeft. Het lijkt me in ieder geval goed dat er alternatieve media zijn om het nieuws van een andere kant te horen.

   Vorige maand was onderstaand bericht regelmatig op het internet (en waarschijnlijk in de kranten) te lezen.
   http://www.ibtimes.co.uk/bashar-al-assads-syrian-regime-colluding-isis-ease-militants-losses-1557845

   Tot nu toe heb ik nog geen weerleggingen kunnen vinden over de beweringen dat Assad met IS in het geheim zou hebben samengewerkt.

   Ik ben benieuwd of het klopt. Misschien kan het namelijk net zo goed de zoveelste propaganda stunt zijn om Assad zwart te maken (niet dat ik Assad verdedig in tegendeel). Dat laat ik echter aan de experts over om dat goed te kunnen beoordelen…

   Martin Oei (http://martinoei.nl/)
   Martin Oei
   Antwoord:
   Het antwoord hierop is vrij complex.
   Het probleem is dat de oorlog op tientallen plekken gelijktijdig plaats heeft. Bepaalde steden en dorpen die in normale omstandigheden voor water of energievoorziening op elkaar aangewezen zijn komen door de oorlog in zware problemen doordat verschillende oorlogvoerende partijen daar tegen elkaar vechten.

   En het gebeurt inderdaad dat er soms stiekem allerlei akkoorden worden afgesloten die voor de meeste buitenstaanders verbazend kunnen zijn. Neem de watervoorziening van Damascus met zijn miljoenen vluchtelingen.

   Die watervoorziening hiervan is voor een deel in handen van een jihadistengroep nabij de Libanese grens. Die krijgt voor dat water dan geld van vermoedelijk de regering. Soms wordt dat water wel eens afgesneden en dan beginnen de onderhandelingen.

   Hetzelfde met de energievoorziening van de stad Homs die afhankelijk was van gastinstallaties in het uiterste oosten van de provincie (al Shaar) en die waren in handen van ISIS. En dus was er de keuze tussen geen energie voor die stad van bijna 1 miljoen mensen of betalen aan ISIS.

   Een gelijkaardige situatie deed zich ook elders voor zoals met Aleppo dat deels afhankelijk was van een elektriciteitsinstallatie ten oosten van de stad die tot eind 2015 bezet was door ISIS.

   En omdat ISIS geen gekwalificeerd personeel had stuurde de regering dan maar onder voorwaarden enkele van haar mensen naar ginds om die te doen werken en te zorgen voor eventuele herstellingen. En de regering betaalde voor die elektriciteit of dat gas.

   Het verhaal, recent nog eens op TV (NPO1) herhaald door de Nederlandse jihadistenvriend Hans van Baalen (VVD), dat ISIS en de Syrische regering onder een hoedje speelt is gewoon oorlogspropaganda.

   ISIS komt voort uit al Qaeda in Irak die samen met de Syrische Moslimbroeders en in afspraak met de VS de opstand begonnen. Er is trouwens om Palmyra heel hard gevochten.

   Eenzelfde verhaal met de door ISIS gestolen olie. Recent was er een probleem gerezen met de olieleveringen door ISIS aan de andere salafistische bendes van Al Qaeda & Co.

   De door hun bezette gebieden, vooral de provincie Idlib en delen van het noordwesten van de provincie Aleppo, zijn immers bijna geheel afhankelijk van olieleveringen door ISIS.

   Door de soms snel wijzigende frontlijn ten noorden Aleppo en de zware gevechten tussen ISIS met al Qaeda & Co, het Syrische leger en de Koerdische YPG/SDF werden die leveringen stopgezet.

   Na een akkoord vorige week met de Koerden daar konden die olieleveringen worden hervat. De vrachtwagens moeten immers door de regio Afrin waar de YPG de baas is.

   Die olie dient dan om ISIS aan te vallen! De kwestie is dat ISIS al haar oliebronnen in Syrië stilaan kwijt raakt en dus in serieuze financiële problemen raakt. Zo is de gasbevoorrading van de stad Homs nu in handen van de regering. Hetzelfde voor de elektriciteitsbevoorrading van Aleppo.

   Er is een drie weken geleden trouwens op dit vlak een merkwaardig voorval geweest. Na de bevrijding van Palmyra en Qaryatayn in het oosten van de provincie vochten ISIS heel hard om die nabijgelegen gasvelden van al Shaar te behouden.
   Kwestie om zo ook de opmars van het Syrische leger naar de Eufraat en de steden Tabka, Rakka en Der er Zor te stoppen.

   Plots echter begon ISIS de installaties te vernielen. Met andere woorden: Men wist toen al bij ISIS dat men ze onherroepelijk zou verliezen en paste dus de techniek van de verbrande aarde toe. Ze beseften toen reeds dat ze de oorlog verloren hadden.

   En ik vermoed trouwens dat de reden waarom ISIS nu nog weerstand poogt te bieden vooral te maken heeft met het voorbereiden van de vlucht van de voornaamste leiders ervan.

   Het Syrische legger heeft de blokkades van ISIS richting de Eufraat deze week zowel richting Tabka en Rakka als Der er Zor trouwens doorbroken. De vallei van de Eufraat ligt dus binnen bereik van de Syrische regering.

   En de VS met hun Koerden en het Syrische Democratisch Front rukken op ten noorden daarvan (in afspraak met Damascus?) aan de Turkse grens zodat ISIS is afgesneden van haar bevoorrading door de regering Erdogan. Wat voor ISIS dodelijk is.

   Wat betreft de Alawieten is het simpel. Bij elke bezetting of poging tot bezetting rekruteert de kandidaat bezetter enkele lokale Quislings, zoals de Duitsers in Nederland met Anton Mussert en zijn NSB en in België met o.a. een Leon Degrelle met Rex.

   De kandidaat bezetter en zijn media zullen die Quislings dan ook niet voorstellen als quislings/verraders/judassen maar als de gezonde goede krachten in die voordien rotte maatschappij die dringend een schoonmaak nodig heeft.

   En inderdaad in dat verzet zitten enkele figuren die een achtergrond hebben als alawiet. Maar we weten dat Saoedi Arabië desnoods honderden miljoenen wil geven om lokale politici te corrumperen en hun zijde te kiezen.

   Zie het verhaal van de Maleisische premier Najib Razak die enkele maanden voor de lokale parlementsverkiezingen van 2013 van Saoedi- Arabië zomaar 681 miljoen dollar kreeg.

   En dan zijn die paar overgelopen alawieten gewoon het bewijs dat deze gemeenschap massaal en zelfs fanatiek achter de regering staat. En gezien de praktijken van die jihadisten zou je dat trouwens voor veel minder doen.

   Voor de opstand uitbrak was de kwestie van welke religie volgens enkele getuigenissen van Syriërs wonende in mijn regio praktisch nooit een onderwerp van onderling gesprek. Hetzelfde in Irak. Bashar al Assad is trouwens gehuwd met een dame met soennitische achtergrond.

   Het is trouwens hetzelfde verhaal in Joegoslavië waar onderlinge huwelijken gewoon waren. Tot Duitsland en de VS zich ermee gingen moeien.

   Het sektarisme is het product van de agressie vanwege Israël, de VS en Saoedi Arabië die het Midden-Oosten in brand willen steken. Zie het Israëlische plan Oded Yinon.
   Willy Van Damme

 2. Willy slaat weer de spijker op zijn kop. De nrc plaatst ook veel ronkende koppen geplaatst tussen quote tekens. Zeer misleidend! Alweer een paar jaar geleden werd er bericht over het massaal overlopen van militairen naar de oppositie. Hoor je ze niet meer over.
  Ko Ruijter
  Antwoord:
  De NRC staat over die zaken vol van leugens, verdraaiingen, wishful-thinking, halve waarheden en roddels. Ik lees nu al meer dan een jaar dagelijks die krant en ik moet er nog de eerste serieuze analyse over het Midden-Oosten of Oekraïne in vinden.

  Hun zogenaamde experts zoals die Carolien Roelants zijn qua intellectueel gehalte in die kwesties gewoon leeghoofden. Ze produceren niets dan gelul wier leegheid zo hol is als een van zijn inhoud ontdaan vat olie.

  Veelal praten ze elkaar naar de mond, schrijven de Angelsaksische kranten over en spreken zichzelf moed in. De hoeveel keren ik in die krant, en in andere westerse massamedia, al heb moeten lezen dat Rusland Assad laat vallen zijn niet gewoon te tellen.

  Waarom schrijven die dan zo’n onzin? Simpelweg omdat zij niet eens instaat zijn om de essentie van het probleem te vatten. En dat probleem heet: salafistische terreur.

  Het is iets waar men in de EU en VS alleen op symbolische wijze tegen vecht maar welke men in de praktijk ook nu nog blijft steunen. Voor Rusland, Syrië, Irak, Iran, Indië en China, en andere staten is dit echter een kwestie van overleven. Vandaar dat zij in de kwestie van Syrië tot het alleruiterste zullen gaan.

  Maar dat zal men bij de NRC niet snappen omdat zij blind zijn voor de Syrische realiteit. Voor hen is dat de strijd tegen de ‘dictator’ die primeert. Maar daarvan weten wij dat dit klinkklare onzin is.
  Willy Van Damme

 3. Enkel voor wat het waard is: mijn abonnement op NRC-H is al van oude datum en de insteek van dit blad zou mij redelijk bekend moeten zijn. Maar omdat je niet achter de schermen kunt kijken, kun je alleen op basis van hoofdartikelen en op persoonlijke titel geschreven stukken van hen die bij NRC-H zelf aangesteld zijn, een voorzichtige mening (proberen te) vormen. Anders dan Stan van Houcke, die een specialist is op dit gebied, moe(s)t ik, via het zoeken van direct contact met een NRC-H-auteur, op onderzoek uit, als een artikel van een van hen daartoe dwong/dwingt of aanspoorde/aanspoort. Mijn ‘archief’ puilt uit van inleidende overzichten met daaraan vrijwel altijd een ingezonden brief gekoppeld, overwegend verband houdend met het conflict Israel-Palestina, zij het direct of zijdelings. Het zal (hier) niemand verbazen dat mijn pogingen vrijwel steeds een vergeefse activiteit bleken te zijn, waar het publicatie van mijn ingezonden brieven betreft; of en hoe mijn begeleidend commentaar is aangeslagen, daarover moest ik vaak gissen, daar degene die ik benaderde doorgaans ‘niet thuis’ gaf. Als, over circa 25 jaar, het politiek-zionistische project ‘der Judenstaat’, dan wel dít Israel, op de klippen loopt, zal men bij NRC-H, met frisse tegenzin dan wel morrend, inzien of moeten toegeven, hoezeer voorbij werd gegaan aan mijn inhoudelijke commentaar, en, in plaats van een echt kritische insteek eropna te houden jegens dit onhaalbare project, te hebben gekozen voor de algemeen gangbare en dus veilige insteek van een niet-comprimerende lafhartige vevs-attitude. [vevs: vriend en vijand sparende]

  Willie, ik weet niet of jouw artikel van hierboven een echt ingestuurde brief aan de redactie van NRC-H betreft. Zo ja, en indien publicatie ervan volgt, dan mijn felicitaties voor die succesvolle poging. Ik zal in dat geval jouw brief zeker tegenkomen, daar de brievenrubriek nooit aan mijn aandacht ontsnapt. Ik vrees echter het omgekeerde, dus bereid je maar voor op een deceptie.
  Egbert Thalens
  Zutphen
  Antwoord:
  Het betreft wel degelijk een ingezonden brief. Ik maak mij echter gezien de redactionele lijn van die krant hierover wel weinig illusies. Berichten over de dagelijkse realiteit moet er nu eenmaal wijken voor propaganda en het de kool en de geit sparen. Zionisten mogen op beide oren blijven slapen, de NRC slaapt mee.
  Willy Van Damme

 4. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » “De NRC staat dus voor de Nederlandse Roddel Courant”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s