Griekenland: Mensonterend

Wat we de voorbije week in Griekenland meemaakten is gewoon mensonterend, een zich beschaafd noemende samenleving onwaardig. Bewust zorgde de Europese Centrale Bank (ECB) ervoor dat de Griekse banken zich centraal niet meer met geld konden bevoorraden. Wat zorgde voor de instorting van het betalingsverkeer en de economie.

Alexis Tsipras - 3

De winnaar van het referendum is ongetwijfeld Alexis Tsipras die meer dan 60% van de Grieken achter zich kreeg. Waarbij velen die ja stemden dat alleen uit angst deden. Het was een erg gedurfde gok die hij echter glansrijk won. Bij het Spaanse Podemos, een zusterpartij van Syriza, moet men zeker ook al hebben zitten feesten. Ook zij komen hier versterkt uit.

Kraan dicht

Dit nadat men eerst paniek zaaide door te insinueren dat Griekenland de eurozone zou moeten verlaten. Wat voor een zich intensifiërende rush op de Griekse banken zorgde. En als die dan bijna zonder geld zitten draait men in Frankfurt simpelweg de kraan dicht.

Wat de Griekse overheid maar een alternatief overliet: kapitaalcontroles. Bedrijven konden geen buitenlands betalingsverkeer meer doen – een gigantische ramp voor het toerisme – en mensen konden amper nog 60 euro per dag afhalen. Meest schrijnend was echter wat de Griekse ouderen overkwam. Die moesten uren in de rij gaan staan hopende toch een deel van hun zeer mager geworden pensioen te krijgen.

De bedoeling van de ECB en EU was tweeërlei en duidelijk. Eerst moest men de Griekse regering brutaal tegen de muur gooien zodat zij de dictaten van Schäuble zou aanvaarden. Tweede bedoeling was het zaaien van paniek onder de al vijf jaar getergde Griekse bevolking.

Dit in de hoop het referendum in het voordeel van de ECB/EU te doen uitdraaien. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis had dan ook overschot van gelijk om dit te vergelijken met terrorisme. Mensen zomaar massaal angst aanjagen om zo een politiek doel te bereiken is toch het zaaien van terreur.

Yanis Varoufakis - 2

Yanis Varoufakis, minister van Financiën, sprak terecht van terreur tegen de Griekse bevolking. Men zaaide bewust paniek en maakte hen zo bang dat men hoopte het referendum toch te winnen.

Armen verdienen respect

Dat een Luc Coene en Mario Draghi van de ECB zich tot dit verlaagden is een in de Europese Unie ongeziene schande. Het doet de populariteit van de EU geen goed. Waarom een EU als men de onderdanen op die wijze aanpakt? Die Griekse armen hebben toch recht op respect. Of is dat binnen de EU niet nodig? Blijkbaar wel.

Schäuble, Juncker, Draghi, Jeroen Dijselbloem, voorzitter van de Eurogroep, en Europees president Donald Tusk bewezen dat armen voor hen mogen sterven van de honger. Want dat gebeurt nu in Griekenland. Massa’s mensen hebben geen centen meer om zelfs basiseten te kopen. Waar zijn die heren en dames in de EU mee bezig? Je kunt er alleen om walgen.

Wat bovendien al even schandelijk is is het feit dat men poogde om politici als Andonis Samaras van Nieuwe Democratie en Giorgos Papandreou van Pasok terug mee een regering te laten vormen. Dat zijn toch de heren die schaamteloos de overheidsbegroting vervalsten. Uiteraard met medeweten van de bazen van de ECB en de EU.

Jean-Claude Juncker - 1

In zijn Luxemburg zorgde christen-democraat Jean-Claude Juncker ervoor dat de heel grote multinationals en miljardairs feitelijk geen belasting meer moesten betalen. De Griekse bevolking echter… dat is een ander paar mouwen.

En dat lijkt toch een criminele daad. Bovendien zijn het juist die heren die ook verantwoordelijk zijn voor het decennialange wanbeleid van corruptie en plunder van de staatskas door enkele oligarchen. Superrijken die trouwens niet eens meer in Griekenland wonen maar in Zwitserland en soms zelfs naast hun Griekse ook de Britse nationaliteit hebben. De Grieken verhongerden en zij fuifden zoals Het Laatste Nieuws toonde.

Geen enkele verbazing

Maar verbazing wekte dit allemaal niet. Jean-Claude Juncker is toch die man die als Luxemburgse premier zorgde dat de grote multinationals en superrijken alleen nog symbolisch belastingen betalen. Een wereld van verschil met de wijze hoe hij nu Griekenland en haar arme bevolking aanpakt.

Bovendien bleek vandaag dat men binnen de EU dagenlang poogde een rapport van het IMF over de zaak tegen te houden. Waarom? Simpelweg omdat het de Griekse regering gelijk gaf. Moeten die heren ons dan gaan besturen? Kom nou!

Dagenlang zaaide men bewust paniek en chaos in Griekenland door te stellen dat bij een neen Griekenland zo buiten de euro zou vallen. Nu met het overduidelijk neen van een bevolking die zich niet door Brussel, Berlijn en Frankfurt liet intimideren klink het nu plots anders.

Jihadist met onthoofde kop

Als men in Syrië dit soort heren ‘gematigde rebellen’ noemde en zelfs bewapende dan hoeft het niet te verbazen wat ze met de Grieken al hebben gedaan.

Onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sluit zelfs een schuldherschikking niet meer uit. Maar wie gelooft die mensen nog na wat hier gebeurde? Hetzelfde met de Duitse Europees parlementsvoorzitter Martin Schultz (SPD) die na dagenlang voor bullebak te hebben gespeeld nu plots over noodkredieten komt spreken. Men moet maar durven.

Applaus

Maar zoals geschreven, dit wekt niet de minste verbazing. Deze Europese politici zijn tot alles instaat behalve humanitair optreden. Zie hoe ze niet aarzelen om in het Midden-Oosten de terreurbendes van ISIS en al Qaeda te steunen.

Ziet ook hoe men in Oekraïne fascistische knokploegen met o.m. Pravy Sektor hielp bij hun staatsgreep. Waarna de al broze economie verder in elkaar klapte. Met ook hier massa’s hongerige mensen. Zie ook wat men in Libië aanrichtte?

Neen, dit is een schande en zoals de Italiaanse premier Matteo Renzi (Democratische Partij) vorige week woedend tegen zijn collega’s riep: ‘Dit Europa hoef ik niet’. Dit Europa is er een van zakkenvullers, schimmige lobbyisten en door hun machtsgeilheid blind geworden politici. Weg ermee!

En applaus verder voor de schandelijk behandelde Griekse bevolking waar een 62% neen zei tegen een hondsbrutale elke empathie missende Wolfgang Schäuble & Co. Heren als een Schäuble bezorgden de Europese constructie door hun asociaal gedrag en arrogantie onmetelijke schade. Dit is een keerpunt in de geschiedenis van de EU want de maskers vielen af. En dat is misschien nog de belangrijkst te onthouden zaak.

Willy Van Damme

Advertenties

10 thoughts on “Griekenland: Mensonterend

 1. Zo zijn de meeste van die burokraten, “Hun wil is wet, We gaan hier ons gezicht niet verliezen, Wanneer trekken we onze check, Hoe bekom ik meer neveninkomsten, Als Uncle Sam hoest moet mijn broek naar beneden “.
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  De sleutel ligt in Berlijn waar men niet de minste empathie kan opbrengen voor de Grieken. Het grenst zelfs een beetje aan het racisme.
  Willy Van Damme

 2. Man ik kan mijn geluk niet op. Ongelofelijk !!
  Pericles kan Trots zijn op zijn nazaten, wat een mooie overwinning van het Griekse volk.

  Ze zijn er nog niet, en ik hoop dat ze nu echt een sociaal stelsel gaan opbouwen in het belang voor het volk. (dat stelsel dat ze in Nederland, en de rest van EU aan het afbreken zijn.

  Maar inderdaad die NEA en PASOK, hebben het land na het kolonelsregime niet veel goeds gebracht.
  Hielden elkaar, en het land in een wurggreep.
  Maar de economie ligt echt helemaal plat, hoe gaan ze dit opbouwen. Er is wel meer nodig dan Toerisme.
  Inderdaad is het ook wel waar dat het geboortecijfer laag is in Griekenland.

  Maak me zorgen om Griekenland, en ook om de familie die we er hebben.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Toen Griekenland toetrad tot de EU en de Eurozone groeide de Griekse economie enorm. De EU investeerde op grote schaal en er werden ook massaal schulden aangegaan.
  Waar door het wanbeleid van de vorige regeringen echter niets rond gedaan werd.

  Het zag er allemaal ook zo goed uit. De rekening kwam er van Goldman Sachs en de Amerikaanse speculanten die in Griekenland na de bankencrisis een makkelijke prooi zagen om de euro te doen omvallen.
  Willy Van Damme

 3. Mijnheer Vandamme,
  U bent niet de enige die de hele Griekse kwestie in die mate vereenvoudigt dat de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. Met welke bedoelingen dan ook. Niemand kan ontkennen dat de harmonisering tussen de lidstaten van de EU stapsgewijze tot economische groei en verhoogd sociaal welzijn heeft geleden. Door de uitbreiding van de Unie verloopt dat proces moeilijker en dus trager omdat de verschillen tussen de lidstaten aanzienlijk is toegenomen.
  Wat de Unie tot op vandaag t.a.v. Griekenland in daden heeft getoond is financiële solidariteit. De cijfers liegen er niet om. Heel veel belastinggeld van alle inwoners van de Europese Unie is de voorbije jaren naar Griekenland gevloeid. Dat gebeurde omwille op basis van het vertrouwen van de lidstaten in de goede wil en de veerkracht van de Griekse democratie: Griekenland – dat is de Griekse samenleving – zou dat geld goed benutten om uit het diepe sociaal economische dal te ‘kruipen’.
  Dat gebeurt altijd met vallen en opstaan. Europa aanvaardt dat. Europa heeft ook het grootste respect voor de Griekse democratie die onervaren politici aan de macht bracht. Die politici zullen nu moeten leren dat luisteren, water in de wijn doen, een beetje trots prijsgeven in ruil voor solidariteit… deugden zijn waarop de Europese solidariteit gebouwd is.

  Mijnheer Vandamme, pamflettaire retoriek zal de zaak niet vooruit helpen. Populistische vereenvoudigingen ook niet. Evenmin sensatiezoekerij, zoals de keuze van de gruwelfoto…

  Chris Callier
  Antwoord:
  Het zogenaamde hulpprogramma met nieuwe kredieten dat aan Griekenland wordt toegekend is in feite niets anders dan het vernieuwen van uitstaande bankkredieten van vooral Franse en Duitse banken.
  In wezen vloeide er amper echt vers geld naar Griekenland.

  In ruil legde men de Griekse bevolking de voorbije 5 jaar een beleid op van uitzonderlijke harde besparingsmaatregelen die een enorm sociaal bloedbad veroorzaakten. Er zijn massa’s mensen die als gevolg van dit beleid geen elektriciteit meer hebben, geen inkomen, geen sociale zekerheid, enzovoort.

  Daarover gaat het. Dit bezuinigingsbeleid zorgde voor een massale economische krimp wat betekent dat de schuldgraad in verhouding met het BNP bleef stijgen, niet dalen. Vele topeconomen wereldwijd en ook die bij het IMF zeggen dat het al gevoerde beleid geheel fout is en nergens goed voor is behalve voor de creatie van steeds meer miserie.

  Dit is geen demagogie of wat losse prietpraat maar een heel simpel te maken analyse. In plaats van te zorgen dat de economie kon groeien en men de schuld kon afbouwen heeft men de economie zitten wurgen. Daartegen protesteren de Grieken en zegden zij neen. En dat zeggen dus ook vele economen.

  Wat betreft die foto op het einde van die Syrische jihadist is dat zeker geen goedkoop sensatie zoeken van mij. De EU steunt al meer dan vier jaar dit soort lieden voor wie het onthoofden van mensen geen enkel probleem is.

  Ik wou daarmee aantonen dat de leiders van de EU totaal niets inzitten met wat hun medemens wordt aangedaan. Integendeel, zij steunen die monsters nog ook. De Grieken moeten het wangedrag van de EU ondergaan, wat de Syriërs al meer dan vier jaar mede dankzij de EU moeten ondergaan is nog duizendmaal erger.

  Wel pakte ik bewust een van de meest gruwelijke foto’s die ik heb, maar er zijn daar duizenden gruwelfoto’s ter beschikking. Deze is een van het zogenaamde Vrij Syrische leger, de (sic) gematigden zeggen onze kranten. Ooit omschreven op onze VRT als ‘idealisten’.

  Er zijn over Griekenland vele goede artikels verschenen. Het werk van correspondent Bruno Tersago is vrij goed en ook de recente analyse van Jozef Van Gelder in Trends mag er zijn.

  Die ging dieper in op het structurele probleem waarmee het land zit. Het verklaart waarom Nieuwe Democratie en Pasok als partijen best ophoepelen. Zij zijn een groot onderdeel van het probleem.
  Willy Van Damme

 4. Mijnheer Vandamme,à

  Laat ons wat preciezer worden. He bedragen die naar Griekenland vloeiden vanuit de EU waren héél significant tot aan de verkiezingen. Het tijd was ook aan het keren, ten goede wel te verstaan. De overwinning van Syriza was een keerpunt. Het is evident dat de ommekeer van het Griekse politieke landschap, meer bepaald het verschijnen van Tsipras en geestesgenoten aan de onderhandelingstafel een nooit geziene discontinuïteit met zich mee bracht en dat de EU garanties moest bekomen vooraleer het financiële hulpprogramma te kunnen voortzetten. Dat is de periode van “het vernieuwen van uitstaande bankkredieten” waarvan u spreekt in uw eerste alinea. Dat dit Europese geld overwegend uit Duitsland en Frankrijk komt is niet meer dan normaal rekening houdend met hun relatieve gewicht in de EU en de Eurozone. Maar in uw eerste alinea maakt u geen gewag van al de jaren vóór het recente, en nog korte, Syriza-tijdperk. Dat noem ik inderdaad een ontoelaatbare vereenvoudiging en vervalsing van de werkelijkheid.
  U schrijft: “Dit bezuinigingsbeleid zorgde voor een massale economische krimp wat betekent dat de schuldgraad in verhouding met het BNP bleef stijgen, niet dalen.” Dat is pure demagogie:
  a) elke strenge bezuiniging – in het Griekse geval onafwendbaar om als staat in leven te blijven – zet een periode in gang van tijdelijke verarming. Vermageren om vervolgens met een betere conditie te kunnen het tempo herstellen. Neem het Ierse voorbeeld…
  b) toen Syriza aan het bewind kwam hadden de saneringen uitgevoerd door de vorige regeringen al geleid tot een bescheiden primair saldo. Op erg korte tijd, wel te verstaan.
  Ook uw argument dat er oh zo veel economen wereldwijd het Europese beleid afkeuren stelt de werkelijkheid slechts onvolledig en onjuist voor. Ook wie het omgekeerde beweert heeft gelijk. En tenslotte nog dit: ik ben ten zeerste geïnteresseerd in uw argumenten om mij Tersago’s en Van Gelder’s artikels aan te prijzen. Ik ben er vertrouwd mee en vind dat beide journalisten soms geloofwaardig zijn en soms niet. Niets meer en niets minder.

  En uw vergelijking in deze context met de Syrische kwestie? Blijf ik demagogie vinden: uitspraken gebaseerd op holle stellingen.

  Chris Callier
  Antwoord
  Vooreerst wil ik stellen dat ik zeker niet de grote kenner ben van het Griekse dossier. Maar ik ken een aantal zaken en heb voldoende analysevermogen om er toch wat over te zeggen.

  De Griekse crisis is ontstaan in 2010 en vloeide voort uit de bankencrisis van 2007/2008 die ook Griekenland zwaar trof. De al zwakke Griekse economie welke grotendeels, zoals die van Spanje, Letland en Ierland, op geleend kapitaal was gebaseerd kreeg het erg moeilijk.

  Maar dan kwam het verhaal in The Financial Times, bovenaan op de voorpagina, dat China weigerde geld te lenen aan Griekenland. Met andere woorden: Volgens dat verhaal vond China Griekenland niet meer kredietwaardig. Dat was uitgelekt door Goldman Sachs die ook de bemiddelaar was geweest voor die lening.

  Het was het startschot voor de speculanten van vooral Wall Street (o.a. John Paulson, de man van Goldman Sachs) om zich als hongerige wolven op de euro te gooien.

  Doelwit was de interestvoet die landen gebruikten om hun leningen te herfinancieren met als ultiem doel de eurozone uit elkaar te spelen. Wat bijna zelfs lukte. Griekenland kreeg daarbij op zeker ogenblik interestvoeten te betalen van 16% en meer, onbetaalbaar voor het land en op termijn ook voor anderen.

  Om die herfinancieringen niet in gevaar te brengen trad de EU dan op en zorgde dat die herfinancieringen konden verder gaan. In ruil moest het land dan hervormen. Nieuw geld is daarbij niet gebruikt. De Europese steun was louter bestemd voor het herfinancieren van die bankleningen. Vandaar de overal te lezen stelling dat men alleen de banken bediende, niet de Grieken.

  Sindsdien heeft geen enkel ander land in de EU zo zwaar zitten saneren als Griekenland. De gevolgen zijn bekend en dramatisch. Maar U gaat erover alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. 1,5 miljoen mensen die geen geld meer hebben om voedsel te kopen! Geen interesse lijkt het wel.

  U mag dat soort ‘hervormingen’ voor mijn part een goede zaak vinden. Ik en vele miljoenen Europeanen denken er anders over. En de Grieken, die zijn het meer dan kotsbeu. Je wurgt geen kip om ze te doen eieren leggen.

  Wat betreft die heropleving was er inderdaad in het laatste kwartaal een beperkte groei merkbaar maar dat was het kwartaal nadien al weg. En dat kun je Tsipras moeilijk verwijten daar hij pas eind januari aantrad. Het is als die zwaluw in de lente. Een maakt de lente niet.

  Wat betreft het door u vernoemde primaire saldo op de begroting bestaat dat nog steeds en daar heeft men in Griekenland geen bezwaar tegen. Men eist echter bij de EU een drastische verhoging van dat procentueel bedrag en dus verdere zeer zware besparingen en dat nemen de Grieken niet meer.
  Wie dat niet begrijpt, begrijpt niets van de menselijke realiteit. Er zijn grenzen aan het lijden. Ook bij U vermoed ik trouwens.

  U verwijt mij demagogie wat betreft die opgedrongen besparingen en het dalende BNP. Ik zie niet wat daar demagogisch aan is. Dat is toch de realiteit die zich afspeelt en altijd een knelpunt is bij elk besparingsbeleid van overheden.

  Overheidsbegrotingen zijn immers een belangrijke speler in het bepalen van economische groei of krimp. Het is ook de eeuwige discussie hier sinds de overheidsschuld door de staalcrisis opgelopen was.

  Uw opmerkingen over mijn verwijzing naar de Europese steun aan al Qaeda en ISIS in Syria die U voorheen ‘sensatiezucht’ noemde en nu ook demagogie zijn zeer bizar. U hebt het nu ook over ‘holle stellingen’.

  Nou, als je via een analyse in de media, een opiniestuk of een academische tekst een stelling wil bewijzen dan gebruik je daarvoor een aantal elementen zoals feiten, gebeurtenissen die je thesis kunnen onderbouwen.
  Dat is zeer klassiek en gebeurt wereldwijd ontelbare malen elk ogenblik van de dag zelfs.

  Mijn visie over de EU en hier Griekenland die ik ontwikkelde is dat de leiders van de EU niets inzitten met hun medemens. Moesten zij wel inzitten dan waren er al maatregelen genomen om bijvoorbeeld in Griekenland bepaalde excessen te verhelpen. Bijvoorbeeld gezinnen die geen geld meer hebben om inentingen te betalen voor hun baby’s.

  Om die stelling kracht bij te zetten gebruikte ik de houding van de EU in de conflicten rond Syrië, Libië en Oekraïne, landen die men met steun van de EU totaal aan het vernielen is. En dat zijn geen holle frasen.
  Ik ken het dossier Syrië vrij goed en heb hier al herhaalde malen de directe bewijzen geleverd voor de steun van de EU aan al Qaeda en ISIS. Kijk er eens na.

  Wat dit met ‘demagogie’ en ‘holle stellingen’ te maken heeft is mij dan ook meer dan een raadsel. Maar in essentie praat ik zoals mensen als onder meer een Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Martin Wolf, Wolfgang Munschau, Thomas Piketty, Paul De Grauwe en die van het IMF.
  En dus zijn dat in uw visie dan ook maar demagogen. Uw recht natuurlijk.
  Willy Van Damme

  Naschrift: Wat verduidelijkingen en deels correctie.

  Volgens statistieken in de Financial Times van 15 juli had Griekenland een economische groei van ongeveer 0,75% in het eerste kwartaal van 2014, van +/- 0,2% in het tweede kwartaal en van 0,7% in het derde kwartaal. Erg beperkt dus.
  Daarna vanaf het 4de kwartaal en dit jaar kromp de Griekse economie verder.

  Het had in 2014 ook een zeer klein overschot op zijn begroting, dit zonder interestbetalingen. Dit moet in 2018 op een overschot van 3,5% komen. Wat zeer drastische besparingen zal vergen die elke groei onmogelijk gaan maken.

  Uiteraard zijn de bovengenoemde cijfers voorlopig en kunnen die nog wijzigen door statistische correcties.

 5. Beste Willy,

  Geheel met U eens, mensonterend. Drie jaar geleden pleegde de 77-jarige gepensioneerde apotheker, Dimitris Christoulas zelfmoord onder een boom op het Syntagmaplein in Athene. Zie hieronder het relaas van zijn dochter Emi.

  http://economie.eenvandaag.nl/tv-items/60639/het_verhaal_van_emi_christoulas

  Obama benadrukte nog zo aan Merkel om Griekenland, koste wat het kost, binnen de EU te houden. Obama’s NAVO bazen zijn als de dood dat er straks Russische marineschepen de haven van Pireus binnenvaren en dat moet ten alle tijden voorkomen worden. De zachte onderbuik van Europa staat op het spel, brrrrr….! Ik heb weleens aan een politicus gevraagd; “Als jullie nu het beste voorhebben met Rusland, waarom willen jullie dan de enige ijsvrije marinebasis waarover Rusland beschikt ook nog wegnemen?” Hij kon waarschijnlijk geen goed antwoord verzinnen of bedenken want ik heb er nooit antwoord op gehad.

  US Preparing Coup to Prevent Greece from Falling Under Russian Influence

  http://johnhelmer.net/?p=13712

  Deze wil ik ook nog even onder de aandacht brengen.

  http://www.vrede.be/nieuws/per-thema/globalisering/1031-de-stormloop-op-olie-en-gas-in-de-middellandse-zee
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Terwijl de heren in Brussel zitten ruzie te maken of ze nog enige steun aan Griekenland willen geven en hoeveel de Grieken hun broeksriem nog moeten verder aantrekken sterven in Griekenland dagelijks een pak mensen als een gevolg van dit Europees beleid.
  En dit is geen slogan maar dat kan je zo aflezen uit officiële statistieken.

  Het toont dat de mensen die dit beleid maken gewoon onmensen zijn die niet thuis horen in een goed functionerende maatschappij. Daarin staat immers ook solidariteit en medeleven centraal.
  Maar stervende kinderen omdat hun ouders levensnoodzakelijke inentingen niet kunnen bepalen, het zal de heren en dames in Brussel worst wezen.

  Wat betreft olie moet je oppassen. Dit argument wordt nogal te gemakkelijk gebruikt om het optreden van de VS en ook de EU te verklaren. Veelal zijn er ook andere niet openbaar gemaakte beweegredenen voor die agressie.

  Bij Irak bijvoorbeeld was dat niet zozeer de Iraakse olie die meespeelde maar het idee om via het vernielen van de Iraakse staatsstructuur de spanningen in de wijde regio te doen toenemen en zo de condities voor een grote oorlog te creëren die dan voor een totale destructie van de regio moet zorgen.
  Willy Van Damme

  • Slechte deal voor het IMF.

   http://jubileedebt.org.uk/news/imf-made-e2-5-billion-profit-greece-loans
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Bedankt voor die extra informatie over het IMF en Griekenland. Winst maken terwijl men die mensen bijna letterlijk wurgt. Dat is iets voor het IMF natuurlijk en ook voor een Christine Lagarde, de door Frankrijk en de VS aangestelde baas van dat Internationaal Maffia Fonds.

   Maar hier blijft het IMF, instrument in de financiële wereld van de VS, haar traditie trouw. Ze gaat dan ook desnoods over lijken. Hier Griekse. Ze zal er geen glas Moët en Chandon champagne voor laten.
   En een nachtje over wakker liggen zal ook al wel niet. Ach mensen, dat zijn toch wegwerpartikelen.
   Willy Van Damme

   • Is Yanis Varoufakis uit eigen beweging opgestapt? In zekere zin wel maar er waren een paar Eurogroepcollega’s die niet meer met hem wilde onderhandelen. Hij blijft wel beschikbaar als adviseur voor Alexis Tsipras. De blufpoker van Jeroen Dijsselboem is mislukt. Wat gaan Italië, Spanje en Portugal doen? Hoe is het in België gesteld met de armoede? Onze premier, Mark Rutte, zegt dat er in Nederland géén armoede bestaat omdat wij in Europa een van de landen zijn met het hoogste sociale vangnet.

    http://yanisvaroufakis.eu/2015/07/06/minister-no-more/
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Het is deze zondagmiddag nog veel te vroeg om al goede conclusies te kunnen trekken, maar de heren en dames van de zogenaamde Eurogroep, de ministers van Financiën, tonen perfect dat de EU geen unie is maar een stelletje hebzuchtige politici wier geld en machtszucht zo gigantisch groot is dat ze zelfs niet eens in staat zijn om de gevaren van hun beleid in te schatten.

    Het is als met hun beleid tegen het salafistisch terrorisme in het Midden-Oosten en rond Oekraïne. Dat ze bij een faillissement van Griekenland enorme bedragen dreigen te verliezen en de EU tot op zeer gevaarlijke hoogte destabiliseren kunnen ze door hun blindheid niet eens inzien.

    De Grieken zijn in hun ogen smeerlappen en die moet men straffen, en als dat dan een bloedbad veroorzaakt kan hun daarbij niets schelen. En dan hebben die politici nog de lef om de Griekse politici met alle zonden van Israël te beladen.
    Men moet maar durven.

    Het is zoals men in Brussel Rusland zit te beschuldigen van inmenging in de interne zaken van Oekraïne en men Iran aanpakt omdat het wapens levert aan de toch wettige regering in Damascus.
    Hun staatsgreep in Kiev en de bewapening van de terroristen van al Qaeda in Syrië zien ze dan niet eens.

    Wat een arrogantie, wat een blindheid, wat een criminaliteit, wat een dwazen.
    Willy Van Damme

 6. Een EU ?

  Rij 500 km willekeurig ergens heen, en je hebt in Europa een andere taal, cultuur, landsstreek. Duitsland is pas sinds 1871 een eenheid, Italië sinds 1861. Er wordt in die landen nog steeds rekening mee gehouden dat er verschillen zijn. Op religieus, cultuur, en soms politiek.

  Op economische samenwerking vond ik de EU geen gekke uitvinding, maar dat ze alles proberen te integreren tot een soort van Verenigde Staten.
  Is regelrecht geloven dat er Smurfen bestaan.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Je kan die verschillen nooit weggommen omdat het hier nu eenmaal over mensen gaat. Elke mens is gewoon een zeer uniek wezen. Je hebt in Nederland boven en beneden de Moerdijk, je hebt Twente, Zeeuws-Vlaanderen, Friesland en Groningen. Het zijn allemaal specifieke regio’s met hun eigen tradities.

  En in Den Haag heb je de Schilderswijk en Scheveningen. Hetzelfde in België en de VS. In Dendermonde heb je bijvoorbeeld het stadscentrum met zijn meer burgerlijk karakter en dat zit niet goed met deelgemeente Baasrode met zijn proletarische tradities.

  En in Baasrode zijn er dan weer de wijken Broekkant en Hof ten Rode versus het dorpscentrum en wat men noemde de ‘boerenbuiten’. Toen ik nog een kind was, was het bijna traditie dat Broekkant en Hof ten Rode (in de volksmond Korea genaamd) met de verkiezing van prins carnaval met elkaar op de vuist gingen.
  Zelfs in een huisgezin zijn er op bepaalde vlakken soms hemelsbrede verschillen. Waarom: We zijn mensen.

 7. Ik hoef die Chris Callier niet te antwoorden, want dat kan Willy beter. Sta me toe om het over een door hem gebruikte zin te mogen hebben. ”Niemand kan ontkennen dat de harmonisering tussen de lidstaten van de EU stapsgewijze tot economische groei en verhoogd sociaal welzijn heeft geleden. ”
  ???? In wat voor wereld leeft deze persoon? Is hij blind voor al de verslechteringen die de ‘harmonisatie’ (ahum) van de EU heeft gebracht? Een toenamens aantal gezinnen leeft onder de armoedegrens, Steeds meer mensen worden uit hun huis gezet. Het aantal mensen met schulden die ze niet meer af kunnen lossen groeit met de dag. De invoering van een commercieel ‘zorg’stelsel en andere nieuw ingevoerde ellende brengt mensen tot zelfmoord en zorgt er voor dat de zorg steeds slechter wordt. 330,000 gezinnen (meer dan een miljoen mensen dus!) kunnen de zorgpremie niet meer betalen en worden hierdoor ‘beloond’ met een boete tot max. 50% extra premie per maand.
  Allemaal toch echt niet te ontkennen, de schuld van door de heer Callier zo geprezen kapitalistische graaiersmaatschappij na de ‘harmonisatie’ van Europa.
  De man is a: oliedom. b: een vertegenwoordiger van de uitbuiters, of c: iemand die betaald word om dergelijke onzin te schrijven. De heer Callier mag hier zelf het antwoord op geven.
  Gerrit
  Antwoord:
  Ik heb gezien zijn uitgebreide reactie op dat aspect niet geantwoord. Maar stellen zoals hij doet dat: ”Niemand kan ontkennen dat de harmonisering tussen de lidstaten van de EU stapsgewijze tot economische groei en verhoogd sociaal welzijn heeft geleden”, is totaal onbewezen.
  Zouden we spreken van ‘demagogie? of is het ‘sensatiezucht’ en ‘holle frasen’?

  Bovendien stelt zich de vraag wat die harmonisatie dan moet betekenen? Het is in de praktijk gewoon de Duitse CDU/CSU die zijn wil aan de rest van Europa wil opdringen. En dat staat vandaag feitelijk in Brussel ter discussie, niet zozeer Griekenland.

  Wolfgang Schäuble is als minister van Financiën een soort van boekhouder die alleen maar dat geld wil uitgeven dat men binnenkrijgt. Op het eerste zicht lijkt dat normaal en gezond want dan is men niet meer afhankelijk van de bankiers.

  Reeds van in 2012 is hij trouwens van oordeel dat men Griekenland uit de Eurozone moet gooien. Hij wachtte alleen tot hij elders voldoende steun kon vinden voor zijn plannen.

  Maar een regeringsbegroting kan je nooit zo zien. Het is vooreerst een instrument waarmee je moet voldoen aan de noden van de bevolking en de economie. Verder is het ook een instrument waarmee je de economie al of niet kan stimuleren.

  Bestedingen van overheden hebben bijvoorbeeld in de bouwsector een zeer grote invloed. Zit de economie in de lappenmand te zuchten dan kan een overheid die nieuw leven inblazen door de nodige infrastructuurwerken te laten uitvoeren of door het inkomen van de bevolking te verhogen.
  Wat dan zorgt voor een groei van de consumptie, enzovoort.

  Neem de Vlaamse regering die al enkele jaren strak die geloofsbelijdenis van geen begrotingstekort aanhangt. Ondertussen dreigen schoolgebouwen in te storten, zitten duizenden kinderen de les te volgen in containerklassen en zijn er in het kleuter- en lager onderwijs pakken plaatsen te kort.

  En dan op TV vol fierheid maar aankondigen dat de begroting in evenwicht is. Een mens zou zich voor minder uit schaamte ergens diep in een kelder terugtrekken.
  Willy Van Damme

 8. Pingback: Openbare Bank » Deze week ook in het nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s