Libanon–De dienstvaardige heer Geagea

Het zijn weeral leuke dagen voor diegenen die wat meer willen weten over het Midden-Oosten dan wat diplomaten en politici in het publiek zeggen of wat de kranten schrijven. Wikileaks is immers begonnen met het publiceren van tienduizenden berichten afkomstig van Saoedische ambassades en bestemd voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riaad.

Tot heden werden al een 60.000 documenten online geplaatst (1), met de belofte dat dit nog maar het begin is. Voor geostrategische specialisten een lekkernij zoals men je er niet elke dag serveert. Niet verbazend is natuurlijk dat deze nu al bekende documenten voluit de omkoopmentaliteit van het Huis van al Saoed tonen. Corruptie is de regel.

Een van de berichten die Wikileaks openbaar maakte ging over de Libanese politicus Samir Geagea, leider van de christelijke Libanese Krachten, in dat land een der drie politiek belangrijke christelijke formaties.

Samir Geagea - 5

De zogenaamd christelijke Libanese politicus Samir Geagea gaat plat op zijn buik om de belangen van Saoedi Arabië en de salafistische terreurbendes in Syrië te steunen. Zijn principes worden uitgedrukt in dollars: Te koop/te huur.

De man kreeg in 1994 levenslang voor een serie moorden waaronder die op de toenmalige eerste minister Rashid Karame. De door de VS georganiseerde kleurenrevolutie (De Libanese Cederrevolte) van 2005 zorgde voor een amnestieregeling zodat hij na 11 jaar cel vrij kwam.

Dat Geagea aan de kant van Saoedi Arabië staat is natuurlijk geen geheim. Samen met de clan Hariri, nu Saad Hariri, en haar Toekomstbeweging, de clan Gemayel, nu onder leiding van Samy Gemayel, van de Falangisten en druze Walid Jumblatt van de Progressieve Socialistische Partij, vormen die de basis van de Alliantie van 14 maart, de tegenstanders van o.m. Hezbollah en Michel Aoun van de Vrije Patriottische Beweging.

Hoe ver die onderdanigheid van Geagea ten overstaande van Saoedi Arabië gaat blijkt uit de eerste bekende gegevens van de door Wikileaks openbaar gemaakte diplomatieke mails. Geagea mag dan wel doorgaan als een verdediger van de maronitische christelijke gemeenschap, in de praktijk is er echter maar een ding dat voor hem telt: zijn portefeuille en hoe die aan te dikken. En daarvoor moet alles wijken.

Another cable from the Saudi Embassy in Beirut relayed a request by a Christian politician, Samir Geagea, for cash to relieve his party’s financial problems. The cable noted that Mr. Geagea had stood up for the kingdom in news media interviews, opposed the Syrian government of President Bashar al-Assad and had shown “his preparedness to do whatever the kingdom asks of him.”

A spokesman for Mr. Geagea did not respond to requests for comment on Saturday.

Een ander bericht van de Saoedische ambassade in Beiroet gericht aan Riaad ging over een vraag van een christelijk politicus Samir Geagea die geld vroeg voor de financiële problemen van zijn partij. Het bericht wist daarbij te zeggen dat Geagea de belangen van het koninkrijk verdedigde in interviews met de media, tegen de Syrische regering van president Bashar al Assad is en getoond had “bereid te zijn om alles te doen wat het koninkrijk van hem vroeg.”

Een woordvoerder voor Mr Geagea reageerde zaterdag niet op een vraag voor een antwoord hierop. (2)

Op dit ogenblik zit Libanon al meer dan een jaar zonder president en geraken ook een aantal topposities in de veiligheidsdienst en het leger niet ingevuld. Dit als gevolg van de patstelling tussen de Alliantie van 14 maart en die van 8 maart met o.m. Hezbollah en Michel Aoun. De groepen rond Hariri, Geagea en Gemayel waren ook verantwoordelijk voor de massale wapenleveringen aan de salafistische rebellengroepen in Syrië zoals al Qaeda.

Het probleem voor hen is dat al Qaeda en zuster ISIS ook in Libanon actief zijn en er al heel wat gewelddaden op hun kerfstok hebben. Met als gevolg dat christelijke stadjes als Ras Baalbek voluit de kant kozen van Hezbollah.

Image #: 2380383  Lebanon's Hizbollah leader Sayyed Hasan Nasrallah speaks during a press conference held in Beirut,Lebanon July 12,2006. REUTERS/Mohamed Azakir. /Landov

Sjeik Hassan Nasrallah, grote baas van Hezbollah, wil de overblijvende restanten van ISIS, al Qaeda en andere salafistische terreurgroepen in Libanon en in het grensgebied met Syrië tot de laatste man uitroeien.

Met burgerwachten daar die nu zij een zij vechten met Hezbollah tegen die salafisten en in uniformen van Hezbollah. Een beweging welke steeds meer uit haar eng sectair cordon groeit en een echt leger geworden is. En een dat zeer succesvol is.

Getuige de gevechten van de voorbije paar maand in het grensgebied van Syrië met Libanon waar vele honderden leden van al Qaeda en ISIS gedood werden. In totaal werd hier meer dan 500 km² op die salafisten heroverd. Dit is erg ruig terrein met honderden grotten en bergtoppen die de 2.600 meter overschrijden. Zowel ISIS als al Qaeda die hier met duizenden verschanst zaten zijn hier praktisch uitgeroeid.

Allemaal vervelend voor figuren als een Geagea die voor wat Saoedische miljoenen probleemloos de kar trekken van bewegingen die zonder aarzelen alle christenen in de regio zouden uitroeien. Zo verzetten Geagea en zijn kompanen op dit ogenblik hemel en aarde om die overblijvende restanten van ISIS en al Qaeda in Libanon te redden. Tevergeefs want Hezbollah kent geen genade met die groepen.

Qalamoen - Militaire toestand - 19 - Overzicht - 8 mei - 15 juni 2015

Een kaart die de evolutie toont van de gevechten in Qalamoen tussen 8 mei en 15 juni dit jaar. Het gele gebied is het in die periode door Hezbollah en het Syrische leger veroverde gebied. In het noorden van het nog niet veroverde (zwarte) gebied zit ISIS, zuidelijker Jabhat al Nusra (al Qaeda). De gele vlaggen die dit gebied omsingelen zijn eenheden van Hezbollah, de andere vlaggen betreffen het Syrische leger in Syrië of het Libanese leger in Libanon. De witte lijn die doorheen dit territorium loopt is de grens met langs links Libanon.

Willy Van Damme

1) De Saoedische documenten zijn te vinden op dit webadres: https://wikileaks.org/saudi-cables/. Berichten over steun aan al die salafistische bewegingen waaronder die in Syrië zitten er tot heden niet bij. Die steun verloopt immers via de Saoedische veiligheidsdienst niet via de diplomatie. Uit wat tot heden uit nieuwsberichten blijkt zijn ze ook correct en betreffen het geen vervalsingen.

2) New York Times, Ben Ubbard, 20 juni 2015, ‘Cables Released by WikiLeaks Reveal Saudis’ Checkbook Diplomacy’. http://www.nytimes.com/2015/06/21/world/middleeast/cables-released-by-wikileaks-reveal-saudis-checkbook-diplomacy.html?emc=edit_th_20150621&nl=todaysheadlines&nlid=67751936&_r=0

Advertenties

3 thoughts on “Libanon–De dienstvaardige heer Geagea

 1. Regelmatig is een van uw bronnen ” Global Research ” . Dit las ik op hun website.

  youth in Syria’s Golan Heights stood up to the Israeli forces and blocked the road to the Israeli army ambulances carrying the terrorists injured in battles in Syria for treatment in Israel.
  The Israeli ambulances were passing through the Golan Heights when they came under attack in Druze-populated town of Harfish in al-Jalil.

  A group of Druze youth hurled stones at the Israeli ambulances when they found out that they were packed with wounded terrorists.

  The Israeli army took the wounded militants to the field hospitals in the Occupied Golan Heights set up by the Israelis.

  Earlier reports had informed that Israel had opened its doors with Syria in order to provide medical treatment to the gunmen of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), al-Nusra Front, Al-Qaeda terrorist groups who were wounded in the ongoing fighting against the Syrian army.

  February, an Iraqi provincial official lashed out at the western countries and their regional allies for supporting Takfiri terrorists in Iraq, revealing that the US airplanes still continue to airdrop weapons and foodstuff for the ISIL terrorists.

  Ik vraag me dan af, in hoeverre ISIN deze hallucinante berichten waar., of zijn alleen Hezbollah geïnspireerd?
  Annemie Vrints
  Antwoord:
  Global Research is inderdaad een van de (vele) bronnen waaruit ik citeer. Deze geeft goede achtergrondinformatie en is een alternatief voor de klassieke media. Het is echter geen ‘orakel van Delphi’ en men moet er voorzichtig mee zijn. Zoals trouwens met alle andere bronnen.

  Niemand is heilig en iedereen kan zich vergissen. Ik herinner mij enkele vrij domme stukken op die website. Maar globaal is het boeiend materiaal en een alternatief voor de leugenmachine van de massamedia. Ik lees beiden.

  Het verhaal over de Golan en de druzen daar klopt integraal. Het is een complexe geschiedenis. Tot lang poogde men vanuit het westen en Saoedi Arabië en Qatar de druzen zoveel mogelijk te ontzien. Dit in de hoop ook hier tweedracht te zaaien tussen hen en de regering.

  Een van de sleutelfiguren langs jihadistische kant in Libanon is druzenleider Walid Jumblatt wiens clan al jaren geleden voluit de kant van Israël en Co koos. Recent riep hij zijn geloofsgenoten in Syrië zelfs op om zich bij al Qaeda te voegen en zich tot hun versie van de islam te bekeren, het salafisme.

  Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit faalde. Ook vanuit Israël poogt men de druzen voor zich te winnen. Enkele druzen die binnen de entourage van de regering Netanyahu zitten poogden in het recente verleden de druzen in Syrië eveneens tevergeefs over te halen.

  Al Qaeda & company hebben om die reden dorpen waar druzen in de meerderheid zitten steeds zoveel mogelijk ontzien. De recente afslachting van een uitgebreide druzenfamilie in het noorden bij de Turkse grens door al Qaeda veroorzaakte echter extra woede bij die geloofsgemeenschap.

  Terecht vrezen de druzen het lot te ondergaan van andere minderheden zoals de christenen in de regio en te moeten vluchten of anders vermoord te worden. Daarom dat het overlopen naar al Qaeda nergens lukte. Wat Walid Jumblatt en de anderen ook mogen proberen.

  Recent nu poogde al Qaeda enkele druzendorpen aan de voet van de berg Hermon (2.800 meter hoog en het grensgebied van Israël, Syrië en Libanon) en in de zuidelijke provincie Suwayda aan te vallen. De gevolgen lieten zich raden. De mensen in de provincie Suwayda kwam nog meer in opstand tegen al Qaeda en op de door Israël bezette Golan hoogvlakte kwamen de druzen in opstand.

  Toen dan een ambulance van het Israëlische leger deze week die dorpen passeerde vielen woedende dorpsbewoners die ambulance aan en werd een van de twee terroristen vermoord en de andere al gewonde terrorist afgeslagen. Ook enkele Israëlische soldaten liepen hierbij verwondingen op.

  Er bestaan foto’s van dat incident en er verschenen in de Israëlische pers uitgebreide verhalen over de kwestie. Sindsdien zijn er ook enkele druzen gearresteerd. Volgens berichten in bepaalde klassieke media zouden er tot heden door Israël een 2000 salafisten verzorging hebben gekregen.

  Een druze nam stiekem ook foto’s van een ontmoeting tussen Israëlische soldaten en een groep salafisten. De man zit sindsdien terug in een cel. Volgens rapporten van de VN-waarnemers in dat gebied is er echter meer aan de hand en levert Israël al Qaeda ook materiaal. Wat blijkt echter niet duidelijk te zijn.
  Er is trouwens ook een verhaal over een trainingskamp voor die terroristen in Israël. Wat men zeker niet kan uitsluiten.

  Wat betreft ISIS denk ik dat het hier gepubliceerde document van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst duidelijk is. ISIS kreeg zeker steun vanuit het westen, waaronder Nederland en België, en krijgt nu nog zeker steun vanuit Turkije. De reactie van Turkije op de val vorig weekend van de grensplaats Tal Abyad spreekt boekdelen.

  En wat opviel was dat de kritiek van de regering Erdogan een echo kreeg bij de door al Qaeda geleide rebellengroepen in het noorden. Het was geen kritiek op ISIS maar op de YPG, de Volksbeschermingseenheden van de Koerden die beiden in exact dezelfde woorden etnische zuiveringen verweten.

  Of de VS zoals Iraakse bronnen stellen nog wapens aan ISIS leveren is niet zeker, maar wel mogelijk. Uiteindelijk is het al van in het prille begin van de verovering van Irak de bedoeling geweest van de VS/Israël om het land in minstens drie stukken te hakken.

  Het probleem echter was dat die tegenstellingen tussen beide grote gemeenschappen feitelijk grotendeels puur artificieel waren. Er waren ook veel onderlinge huwelijken en men wist soms niet eens wat de andere was, soenniet of sjiiet. Het was gewoon een lappendeken waar niemand wijs uit raakte.

  De VS is dan bewust begonnen met die tegenstellingen op te kloppen om zo tweedracht te zaaien – het klassieke divide et impera – en de controle te behouden en te komen tot zwakkere Arabische staten, de Balkanisatie van de regio.
  Dat is ook de reden waarom de Baath partij en het leger kapot moesten want zij waren de grootste unificerende krachten in het land.

  De huidige Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft ooit in de New York Times zelfs een veel besproken opiniestuk geschreven waarin hij die opdeling voorstelde. Maar door dat lappendeken dat Irak op dit vlak was kon dat toen nog niet lukken.
  Maar tijdens de Amerikaanse bezetting legde men hiervoor wel de basis.

  Het belangrijke van ISIS is nu dat het dit Amerikaans basiswerk verder zet en op grote schaal zorgt voor etnische zuiveringen. En uiteindelijk is dat wat de VS en Israël steeds voor ogen hadden wat betreft Irak … en ook Syrië. Het vervangen door gemakkelijk te manipuleren ministaatjes.
  Willy Van Damme

 2. wat is de bedoeling met Tunesie na de aanslagen in Tunis en Sousse?
  Mvg
  Ph De Vleeschauwer
  Antwoord:
  De bedoeling is de regio verder te destabiliseren. Verder is Sousse een stad in Tunesië. Dezelfde dag waren er ook aanslagen in Somalië en Koeweit. Met een paar dagen eerder een bloedige aanslag door salafisten in China.

  Om het te begrijpen moet je de geschiedenis van de regio kennen, de historiek van die salafistische bewegingen (ook in Saoedi Arabië) en zien we er belang heeft bij het destabiliseren van de regio en het creëren van een toestand van totale oorlog.

  Dat is klassiek bij elk politioneel onderzoek, kijken we er wint bij een misdaad. Het enige land dat alles te winnen heeft bij een totale oorlog onder Arabieren en Iraniërs is Israël. Daarbij moet je ook kijken naar de medewerkers van de vermoedelijke (Israëlische) dader. En dat is het westen.

  Hier gebrachte feiten, cijfers en documenten tonen perfect aan dat die westerse bondgenoten zeker in 2013 achter ISIS stonden en nu nog steeds achter al Qaeda. Wat de bewijslast te laste van Israël vergroot.
  Het is mijn heel sterk vermoeden dat het westen, ondanks al de woordenkramerij, nog steeds achter ISIS staat.
  De hier opgemerkte merkwaardig lauwe wijze waarop de VS op het fenomeen van ISIS reageert bewijst dit dacht ik.

  Dat ISIS op vrijdag tijdens de Ramadan toesloeg is om hun ware aard te camoufleren. Hun daden hebben niets met religie te maken, maar ze gebruiken die wel. Juist zoals zionisten hun religie misbruiken of de Kruisvaarders dat deden in de middeleeuwen. De keuze van de dag toont wel hun totaal misprijzen aan voor hun godsdienst.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: Syrië Irak Midden-Oosten kenner Willy Vandamme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s