Dyab Abou Jahjah en de Moslimbroederschap

In het gesprek tussen Jef Lambrecht en Dyab Abou Jahjah neemt die laatste het enigszins op voor de Moslimbroederschap, al Jazeera en ook Qatar. Op de Arabischtalige televisieprogramma’s van al Jazeera was er wekelijks een uitzending met een preek van de Egyptenaar Yousuf al Qaradawi die in Qatar in ballingschap leeft en wiens visie op de maatschappij al even extremistisch is als die van salafistische groepen genre al Qaeda, Taliban en Daesh (ISIS).

Yousuf al Qaradawi - 1

Tot vorig jaar had de islamitische predikant Yousuf al Qaradawi wekelijks een programma op al Jazeera Arabisch waarin hij zijn extremistische versie van de islam propageerde. Hij is de huisideoloog van de Egyptische Moslimbroederschap. In het kader van het herstel van de relaties tussen Qatar en Saoedi Arabië werd zijn programma geschrapt.

De man is zowat de huisideoloog van de Egyptische Moslimbroederschap en zou normaal onder president Morsi hoofd van de zeer belangrijke religieuze instelling Azhar geworden zijn. Die instelling ging bovendien onder de plannen van Morsi de finale zeggenschap krijgen over alle nieuwe wetgeving. Met andere woorden: Egypte ging in die plannen een door extremisten geleide natie worden.

Verder is uit de lekken van Wikileaks gebleken dat al Jazeera onder strikte Amerikaanse controle stond. Zodanig dat men in de VS zelfs de studiogasten bepaalde alsmede het taalgebruik.

Bovendien staat ook vast dat al Islah, de Jemenitische tak van de Moslimbroederschap, gefinancierd wordt door Saoedi Arabië en nauwe contacten heeft met de lokale afdeling van al Qaeda.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Dyab Abou Jahjah en de Moslimbroederschap

 1. Hadden bij de zware rellen in Antwerpen de burgemeester en politiecommissaris lamine harder opgetreden tegen dit onbenul was hier allang geen sprake meer van geweest.
  De politie had destijds de situatie NIET onder controle, het was Abou die de politie controleerde en zei wat er moest gedaan worden. Abou en zijn toenmalige beweging is er sterker uitgekomen dan het toen was en door de toenmalige burgemeester is hij onrechtstreeks bevestigd geworden in zijn macht die hij had over Antwerpen. Hopelijk heeft de huidige burgemeester meer haar op zijn tanden tov dit crapuul.
  Dicksy
  Antwoord:
  Men kan op Dyab Abou Jahjah en de Antwerpse politie veel kritiek hebben maar als U hier schrijft dat deze man de Antwerpse politie controleerde maakt u zichzelf hopeloos belachelijk.

  De hetze is destijds mede ontstaan doordat toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) die in het parlement zijn arrestatie aankondigde. Een grove schending van de scheiding der machten. En dit dan nog door een advocaat.

  Verder onderzoek van die rellen toonde aan dat Dyab Abou Jahjah hier niets te verwijten viel. Maar het probleem was natuurlijk dat we hier aan Arabier kregen die oratorisch erg goed begaafd is en zich bovendien tegen het beleid keerde.

  En dat kon het establishment niet slikken. Een Oom Tom zoals bepaalde politici van allochtone afkomst kan wel. De anderen moeten zwijgen. Toch blijkbaar van U.
  Willy Van Damme

 2. Kan zijn wat u schrijft maar dat is uw mening. Het was Abou die de ordehandhaving destijds stuurde en niet de politie dat is mijn mening. Als u vindt dat ik mij daar hopeloos belachelijk mee maak dan laat ik dat aan Uw wijsheid over en leg ik mij daar bij neer maar veel collega’s destijds hebben de politietop en burgemeester verwenst door hun lakse optreden en daar gaat het mij om.
  Dicksy
  Antwoord:
  Het domste dat U en anderen kunnen doen is zomaar voor waar aannemen wat men in de kranten of andere media zegt of schrijft. Er is in de media een vaste traditie om elke dag wel iemand op de schandpaal te zetten en hem te bedelven met al wat slecht is, van rotte eieren tot beschuldigingen van pedofilie.

  Toen heerste er een ware hetze tegen die man als was hij de verpersoonlijking van het kwaad zelve. Tijdens de rechtszaak achteraf bleek alles gebaseerd op vermoedens en een door de media aangestoken hysterie.
  Deels het gevolg van het optreden van Guy Verhofstadt die nu fascistisch en salafistisch tuig in respectievelijk Oekraïne en Syrië voluit steunt. En dat is pas echt crapuul.

  Ik ben geen verdediger van de man – waarom zou ik – en heb hem ooit maar eenmaal kort ontmoet zonder veel met elkaar te spreken. De man is gewoon een wel gebekt politicus en columnist die volgens mijn visie soms zinvolle dingen neerpent en soms zoals nu met de Moslimbroederschap ook domme dingen zegt.
  Willy Van Damme

 3. Ik wil me niet in deze discussie mengen, daarvoor weet ik te weinig van deze man, maar ik heb gemengde gevoelens over hem. Ik had die tijd had ik enkele Palestijnse kameraden die, vanuit Nederland weliswaar, zeer actief waren voor het Palestijnse verzet. Deze mannen hadden niet zo’n hoge pet op van Abou Jahjah, maar we hadden andere dingen aan ons hoofd dan over hem te discussieren.
  Op internet vond ik een artikel uit Vrij Nederland (what’s in a name), wat mogelijk een goed beeld van hem geeft. Als men tenminste tussen de regels door kan lezen.
  http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politiek/Abou-Jahjah-tien-jaar-later.htm
  Groet.
  Gerrit
  Antwoord:
  Dyab Aboe Jahjah is in wezen een politicus en actievoerder en dus moet men bij het bekijken van zijn uitlatingen steeds kijken naar het waarom. Want politici hebben veelal bijbedoelingen bij het maken van verklaringen.
  Maar hij maakt regelmatig interessante opmerkingen en soms zoals met die over de Moslimbroeders onzin. Als Libanees met wat( zich op de politiek zou hij toch beter moeten weten.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s