China-VS–Cowboys in de Zuid-Chinese Zee

Alsof de VS met al die door haar aangestoken brandhaarden in Oekraïne, Syrië, Afghanistan en Irak nog niet genoeg internationale problemen op haar bord heeft liggen is het nu ook begonnen met het verder op de top drijven van de spanning in de Zuid-Chinese Zee. Hopende een oorlog uit te lokken? Men krijgt de indruk.

Zuid-Chinese Zee - Bezit eilanden - New York Times - 31-05-2014 - Rood=China, blauw=Vietnam,Groen=Maleisië, geel=Filippijnen

Een kaart van de regio, onderaan liggen Maleisië en Indonesië, rechts bovenaan de Filippijnen, links in het midden Vietnam en bovenaan China. Helemaal bovenaan rechts ligt Taiwan. China bezit de rood gekleurde eilandjes, blauw/paars zijn die in Vietnamees bezit, de groene zijn in handen van Maleisië en de gele behoren bij de Filippijnen. Brunei en Taiwan bezetten er ieder ook een. Taiwan zelfs het grootste binnen de Spratly groep. Een eiland waar het al sinds 1949 een garnizoen stationeerde.

Zeer belangrijke vaartroute

De Amerikaanse president Barack Obama beloofde enkele jaren geleden zich meer op Azië te gaan richten, en hup de poppen zijn hier al aan het dansen. De door de VS aangestoken brandhaard is ditmaal de Zuid-Chinese Zee, een gebied gelegen tussen China, Maleisië, Vietnam en Indonesië. Gezien de omvang van de Aziatische economie een economisch zeer belangrijke vaartroute.

In die Zuid-Chinese zee liggen enkele tientallen atollen, rotsen en koraalriffen die de verschillende oeverstaten opeisen. Voor China, en dat is ook zo voor Taiwan (Officieel De Republiek China), is het simpel. Al van bij de stichting van de Chinese Volksrepubliek in 1949 eist zij dit ganse gebied op als haar territorium. Belangrijk is ook dat men er olie en gas denkt te kunnen vinden.

China - Stippellijn Zuid-Chinese Zee - 22-12-1986 Beijing Revie

Al sinds 1949 gebruikt de Chinese Volksrepubliek, zoals ook Taiwan, voor de Zuid-Chinese Zee een stippellijn om officieel haar territorium aan te duiden, zie onderaan rechts op de kaart.

Ze doet dat om zo haar claim sterk te maken. Dat gebied eenmaal niet aanduiden met een stippellijn zou haar rechten op juridisch vlak immers ondermijnen. Het zou dan lijken alsof men verzaakt aan dit gebied.

China gebruikt trouwens heel specifiek dit argument om de rechten van de andere oeverstaten in de debatten te ondermijnen. Hier een kaart daterende van December 1986 uit het officiële weekblad Beijing Review. Tot voor een goed jaar toonde de VS hier geen enkele interesse voor. Nu poogt men er zelfs een oorlog voor uit te lokken.

In de praktijk loopt het niet zo’n vaart en verdeelden die oeverstaten alles min of meer netjes onder elkaar. Waarbij de Paraceleilanden, de noordelijk gelegen groep eilandjes, door China bezet worden en de zuidelijker gelegen Spratly’s gedeeld bezit zijn. Met een meerderheid die Vietnamees zijn.

Daarover was er de voorbije tientallen jaren tussen die landen af en toe wel eens een publieke discussie maar veel meer niet. Sinds een tweetal jaar echter begint de VS hier plots herrie over te maken en vooral de Filippijnen te misbruiken om de spanning op te drijven. Ook Vietnam poogt men voor de kar te spannen.

Spionagevliegtuig

Laatste nieuws hier is dat China begon met werken op enkele van die eilandjes, waaronder de riffen Onheil en Vurig Kruis (1), zodat er ook vliegtuigen kunnen landen. Niets speciaals eigenlijk wat ook de andere oeverstaten voerden op hun eilandjes al soms omvangrijke werken uit. Maar daarover hoorde of las je nooit iets. Zeker geen protesten van de VS.

De noordelijke Paracel eilandjes werden trouwens in januari 1974 door China veroverd op het Zuid-Vietnamese leger met stilzwijgende steun van de VS. Waarbij Noord-Vietnam opvallend zweeg. Deze eilandengroep was voorheen in 1932 door de Fransen bezet om het dan toe te voegen aan hun koloniaal imperium in Frans Indochina.

Vurig Kruis rif - Zuid-Chinese Zee - Bouwwerken - April 2015

Het Vurig Kruis rif waarop China werken verricht om het beter bruikbaar te maken, zowel voor burgerlijke als voor militaire noden.

Om de spanning duidelijk verder te doen escaleren is de VS deze week plots begonnen met het bewust overvliegen van o.m. het Vurig Kruis rif met het spionagevliegtuig P8-A Poseidon. Een schending van het Chinese luchtruim dat men ondanks 8 waarschuwingen om het gebied te verlaten toch overvloog.

Met aan boord trouwens een equipe van de Amerikaanse nieuwszender CNN die voorheen al over de plannen had bericht. Een kwestie van voldoende publiciteit te geven aan deze provocatie.

Merkwaardig is dat Washington eerst nog poogde dit bericht van CNN over die plannen te ontkennen. Uiteraard zorgde deze bewuste schending van het Chinese luchtruim voor zware Chinese protesten die waarschuwden voor de mogelijke gevolgen en ongelukken. Onduidelijk hoe China nu verder zal reageren. Wel hielden zij samen met Rusland recent militaire oefeningen in de Middellandse Zee.

Buren opzetten tegen China

Barack Obama was nog maar pas aan het bewind en kreeg al van de Noorse vazallen de Nobelprijs voor de Vrede. Die heeft hij sindsdien al meer dan verdiend. Na het escaleren van de spanningen met Rusland rond Oekraïne, het steunen van het salafistisch tuig in het Midden-Oosten heeft hij nu China in het oorlogsvizier genomen.

Gelukkig voor de wereld heeft China niet gereageerd zoals het dat onder internationaal recht mag en dat is met het neerhalen van dat vliegtuig. Want dat sommige van die eilanden Chinees zijn kan niet betwist worden. Decennia niets doen en dan plots gaan ageren zoals de VS nu doet kan niet.

Cockpit Amerikaans gevechtvliegtuig vliegend over de Zuid-Chinese Zee

Een foto van de Amerikaanse Zeemacht die volgens de VS boven die eilanden in de Zuid-Chinese Zee vliegt. Cowboys met vleugels.

Die eilanden zijn de facto Chinees, Vietnamees, Taiwanees, Filippijns en Maleisisch bezit. Al decennia respecteren al die oeverstaten elkanders eigendom en dat betekent dat die eilanden ook behoren tot het territorium van de verschillende landen.

Maar het is de VS niet te doen om zoals ze beweert het internationaal recht en de vrijheid voor de lucht- en scheepvaart – die kwamen nooit in de problemen – maar gewoon om herrie te schoppen in de hoop China in Azië zoveel mogelijk te isoleren.

Een strategie die het ook toepast met betrekking tot Rusland waar het quislings installeerde in Georgië, Moldova en Oekraïne die dan liefst continu in ruzie leven met Rusland. Alleen is China economisch in omvang een paar maten groter dan Rusland en dreigt de VS hier nog sneller tegen een muur te botsen dan elders.

Het voorval toont echter nogmaals de kwaadaardige natuur aan van de VS. De cowboy mentaliteit van arrogantie, agressie en eerst schieten en dan nadenken overheerst duidelijk in het politiek denken van de VS, ook onder haar eerste zwarte president, Oom Barack.

Willy Van Damme

1) Dit zijn vertalingen van de Engelse namen van die eilandjes, Mischief en Fiery Cross. Deze namen dateren van de tijd toen de Britten deze zee beheersten. Taiwan, China, Maleisië, Brunei en de Filippijnen gebruiken andere namen.

Advertenties

3 thoughts on “China-VS–Cowboys in de Zuid-Chinese Zee

 1. Eeuwen geleden produceerde een een typisch godsdienstige SM opstelling in Europa de vorige Beeldenstorm, die met haar protestanten uitdeinde naar Amerika enz..
  Nu stormt het bij de islamgodsdiensten en eeuwen en werelden raken spectaculair in mekaar vervlochten.
  Als ervaringsdeskundige en oude woelmuis slaag ik er meer en meer in mijn hoofd en ledematen in eigen zand te steken….
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Zoals de Kruistochten van weleer in haar essentie niets met godsdienst te maken hadden maar met de hebzucht om meer macht, zo ook heeft al Qaeda & Co niets met islam te maken.

  Men gebruikt de godsdienst om de ware reden, de hebzucht, achter te verbergen. Geen enkele dief of oplichter, op een rare uitzondering na, zal immers zomaar toegeven dat hij/zij gewoon hebberig zijn en niets geven om hun medemens.

  Zo ook die met de godsdienstoorlogen in West- en Midden-Europa in de zestiende eeuw of recentelijk met de Noord-Ierse kwestie. Het is in het Midden-Oosten de alliantie van Israël en Saoedi Arabië die het ganse Midden-Oosten onder hun controle willen krijgen en Iran en anderen die weerstand bieden.

  Die anderen zoals nu in Jemen of Syrië zoeken tegen Saoedi Arabië dan logischerwijze bescherming bij Iran en haar vrienden. Waardoor de Iraanse invloed gewoon groeit zonder dat Iran veel moet doen. Niets speciaals dus, en geen sjiiet versus soenniet zoals men hier bij gebrek aan inzicht gemakshalve schrijft.

  Verder een waarschuwing: Wie zijn kop te lang in het zand steekt verstikt.
  Willy Van Damme

 2. Beste meneer van Damme heeft u ooit hiervan gehoord?

  James Corbett van CorbettReport.com die BoilingFrogsPost.com founder en editor Sibel Edmonds interviewd. Dit gaat over Gladio acties van uit Turkije om China en omgeving te destabiliseren. Mij totaal onbekend tot nu dan.

  https://www.corbettreport.com/interview-595-sibel-edmonds-on-nato-terrorism-911-and-drug-running/
  Simon tS
  Antwoord:
  Dat verhaal van Corbett Report is voor mij nu te lang om het te bekijken. Maar die politiek van Turkije is bij insiders wel goed gekend. Ook ik ken wel een aantal grote lijnen.

  Veel heeft te maken met het Turkse nationalisme in zijn meest extreme versie en de machtshonger van een bepaalde Turkse elite. Turkije ziet zich immers als het basisland voor alle zogenaamde Turkse volkeren.

  En dat zijn die van Centraal Azië zoals Turkestan maar ook Azerbeidzjan en het Iraanse deel ervan en ook de provincie Xinjiang in China, ooit in het westen omschreven als Chinees Turkestan, het land der Oeigoeren.

  De terreurbeweging der Grijze Wolven was op dit vlak erg actief en ook president Recep Tayyip Erdogan en zijn AKP zijn op dit vlak bezig. Bovendien heeft Turkije jihadisten nodig om als kanonnenvoer in Syrië voor hem te gaan vechten.

  Zo arresteerden de Chinese overheid enkele maanden geleden een aantal Turken in Shanghai wegens een poging om illegaal Oeigoeren uit het land te smokkelen. Ongetwijfeld would-be jihadisten.

  Geweten is dat het salafisme ook daar in Xinjiang voet aan de grond heeft gekregen en er soms vrij moorddadige aanslagen tegen veelal onschuldigen plaats hebben.

  Zeker is dat de VS die jihadisten steunt – o.a. via het Amerikaanse parlement – en vermoedelijk zal dat dus ook het geval zijn voor Turkije. Het voorval in Shanghai wijst er alleszins op dat er goede contacten zijn tussen Turkije en die extremisten.
  Er vechten trouwens nogal wat Chinezen uit die regio in Syrië en Irak.
  Willy Van Damme

 3. Deze analyse van Sputnik news is ook wel intressant vind ik..

  “This proto-war appears to be aimed at intimidating, weakening, and even possibly overturning the Chinese government and social order. It includes attempts to militarily, economically, and informationally encircle and isolate China,” Eric Sommer emphasized.

  http://sputniknews.com/politics/20150521/1022424624.html
  Simon tS
  Antwoord:
  Ik zag deze reactie nu pas daar ze bij de spam zat.
  Het geeft een kort maar correct zicht op de relatie tussen China en de VS. Die is uiteraard zeer complex en vergt een uitgebreid artikel om het goed te duiden.

  In essentie poogt de VS China te breken en uiteraard weet men dat in Beijing. Dat is ook de reden waarom er op 9 mei Chinese troepen mee marcheerden op het Rode Plein in Moskou. Het is een van de vele aanduidingen dat er een militaire alliantie is tussen beiden en gericht tegen de VS.

  Hetzelfde voor Indië dat die 9de mei eveneens met soldaten present was op die parade. Men is er niet vergeten dat het de VS was die mee aan de basis lag van de zeer bloedige terreuraanval op Mumbai van enkele jaren terug.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s