Syrië–Open VLD’er steunt al Qaeda

Bij de bespreking van de toestand rond de historische stad Palmyra in Syrië (De Morgen 22 mei) roept Koert Debeuf op tot meer steun aan wat hij dan de gematigde rebellen noemt. Merkwaardig als we weten dat die rebellen in de praktijk onder leiding staan van Jabhat al Nusra, de Syrische tak van al Qaeda. VN-resoluties bestempelden dat als een terreurbeweging en ermee samenwerken is dan ook verboden en wereldwijd een criminele daad.

Bovendien is in het heden en verleden gebleken dat ISIS en Jabhat al Nusra er niet alleen gelijklopende praktijken op nahouden maar ook samenwerken. Recent nog bij de grotendeels mislukte bestorming van Yarmoek vlakbij Damascus en bij de eveneens mislukte verovering van de stad Arsal in Libanon. Debeuf wil dus samenwerken met de vrienden van ISIS om hen dan te verslaan. Een rare strategie.

Bovendien vergeet men in het stuk gemakshalve de overwinningen van het Syrische leger in onder meer de stad Der Ezzor en het Qalamoen hooggebergte op de grens met Libanon.

Verder bevat het stuk niet veel meer dan wishful thinking en desinformatie. Maar een liberaal die groepen wil bewapenen die de sharia invoeren waar ze kunnen is wel eens iets anders.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het artikel van Maarten Rabaey: ‘Assad overleeft alleen dankzij Iran’ in De Morgen van 22 mei 2015. Koert Debeuf woont al een paar jaar in de Egyptische hoofdstad Cairo en is er de vertegenwoordiger van de Open VLD. Voorheen was hij de woordvoerder van Guy Verhofstadt toen die premier was.

Advertenties

One thought on “Syrië–Open VLD’er steunt al Qaeda

 1. Erg moedig. Succes,
  Frans De Maegd
  Antwoord:
  ik had deze week een gesprek met een mandataris van Open VLD over dat ook door hem gelezen stuk en hij gaf mij zeker geen ongelijk.
  De waarheid heeft gewoon haar rechten en die kan inderdaad soms pijnlijk zijn.
  Maar daar dient journalistiek toch voor, de feiten geven hoe pijnlijk en moeilijk ook.

  Maar wat die man daar in De Morgen al een paar jaar zit te verdedigen (de steun aan allerlei islamistisch crapuul) is ook en vooral pijnlijk voor de mensen daar. Dat noemt zich liberaal en dat zit een religieuze islamitische vorm van fascisme te steunen. Faut le faire!
  Maar dat zal hem en De Morgen worst wezen.

  Zoals ik vroeg ook die mandataris zich af wat die man daar in Cairo juist zit te doen. Van de waterpijp roken of de Koran lezen?
  Of moest Verhofstadt de ex-premier nog voor hem iets doen? Wat een liberaal vermoeden blijkt.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s