Onder het belfort – Later

Onlangs begonnen eindelijk de werken aan het stadhuis in Dendermonde, een mooi historisch gebouw dat teruggaat tot de prille jaren van de stad. Het plan is om de vroegere lakenhalle links van het gebouw een nieuwe bestemming te geven, de belforttoren eindelijk te restaureren en de toeristisch onthaalkantoor aan de rechterkant te herinrichten.

Ongenoegen

In het kader van de herdenking van de Grote Oorlog kreeg men hiervoor van de Vlaamse regering een pak subsidies. Het idee was dan ook dit met het nodige klaroengeschal in september 2014 te heropenen. Maar dat bleek al snel veel te optimistisch. Schertsend is bij de stadsadministratie dan ook al eens te horen dat het misschien wel geopend zal worden op 11 november 2018, honderd jaar na het einde van de Grote Oorlog.

Maar na veel trammelant zijn de werken vorige maand dan toch begonnen. Voor de Dendermondse Jong N-VA met als kopman hier Thomas Roggeman, nationaal voorzitter van Jong N-VA en Dendermonds gemeenteraadslid, echter de reden om haar ongenoegen te uiten over die vertraging.

Thomas Roggeman

Thomas Roggeman werd onlangs verkozen tot nationaal voorzitter van Jong N-VA. Naar verluidt met steun van de nationale leiding. Hij is vrij actief in de gemeenteraad en concentreert zich vooral op Oudegemse dossiers. Het is de deelgemeente waar hij ook woont.

Ze besloot daarom met een facebookpagina te beginnen, een must in deze internettijden. Voor haar was die vertraging maar niets en ze dreven er zelfs wat de spot mee. Zo is er een wedstrijd om te zoeken naar de correcte datum van de opening van de vernieuwde lakenhalle. Met als prijs twee toegangstickets…voor een gratis toegankelijke ruimte.

Geert Bourgeois

Voor burgemeester Piet Buyse (CD&V) moet men de reden voor dit verlet niet ver zoeken. En dat is naar hij al eerder stelde de ingewikkelde regelgeving en het feit dat die subsidies pas veel later werden toegekend. En die verantwoordelijkheid voor de late subsidies ligt bij minister Geert Bourgeois van de N-VA, de partij van Thomas Roggeman.

Ook is deze reactie van Jong N-VA wel erg laat, nog later dan de start der werken aan het stadhuis. Reeds op 8 maart 2013, dus meer dan twee jaar geleden, verscheen hier immers het eerste verhaal over de vertraging die de herinrichting van dit stadhuis om allerlei reden opliep. Zo was er zelfs een maanden aanslepende discussie over het arbeidsreglement en de trap in de belforttoren.

Geert Bourgeois

Piet Buyse kaatste de bal komende van Thomas Roggeman in de richting van Geert Bourgeois. Deze is als minister verantwoordelijk voor het Vlaamse erfgoed en het toekennen van de subsidies voor de restauratie ervan.

Merkwaardig is ook als Thomas Roggeman in zijn persbericht stelt: “Het herdenkingsjaar 2014 zit er al even op. Maar de opening van de tentoonstelling over 1914 is nog niet in zicht.” Nou, die tentoonstelling over 1914 was er vorig jaar in zaal ‘t Sestich, ze kende een grote belangstelling en was erg professioneel gemaakt. Een opmerking die er toen veelvuldig te horen was.

Kerkhof

Zo oppert hij in zijn persbericht nog dat: “Moeten we 228.777 euro uitgeven aan een thematentoonstelling (Deze rond 1914, nvdr.) die hoogstens anderhalf jaar kan duren? Laat ons dat geld en bijhorende subsidies dan liever investeren in een duurzame tentoonstelling.”

Geen probleem, reeds van bij de start was er geschreven dat dit een onthaalruimte ging worden rond o.m. de geschiedenis van de stad en wat er zowat te beleven is. Op maat gemaakt voor de toerist. Dus niet iets dat louter over die septemberdagen in 1914 en de 4 jaren nadien gaat.

De hoop is nu dat die herinrichting medio 2016 klaar zou zijn. De hoop is er dus. Vraag is wat men vooral in de lakenhalle zal vinden. Daar zat de Jeugddienst en die vloer komt nu een 40 cm lager.

Lakenhalle, Dendermonds stadhuis - Werken mei 2015

De werken aan het stadhuis met hier de vroegere 14de eeuwse lakenhalle zijn definitief gestart. Dit wordt het toeristisch onthaalcentrum die met de modernste technologische snufjes de bezoekers een basiskennis moet bijbrengen van wat de stad te bieden heeft, zowel qua geschiedenis, kunst, religie, nijverheid als natuur. “Hier krijgen de toeristen een amuse-gueule van wat de stad allemaal voor moois heeft”, stelt burgemeester Piet Buyse.

Maar pal naast die lakenhalle aan de straatkant werden enkele jaren geleden bij de herinrichting van de Grote Markt het kerkhof van de nu verdwenen burcht ontdekt alsmede delen van een kapel, vermoedelijk de eerste bidplaats van de nog prille rond 900 door roofridders gestichte stad. Lokale historici kijken dan ook meer dan nieuwsgierig uit naar deze opgravingen.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s