Onder het belfort – De sportieve opposant

De Dendermondse gemeenteraad verloopt veelal volgens een vast patroon, de oppositie stelt vragen bij besluiten van de meerderheid, is soms negatief omdat ze nu eenmaal in de oppositie zit en daar blijft het bij. Zelden wordt de meerderheid daardoor in verlegenheid gebracht. Je kunt die ogenblikken deze legislatuur zelfs op de vingers van één hand tellen.

Oudegems kerkplein

Boeiend wordt het echter als er ook binnen de meerderheid publieke discussies, zeg maar geschillen, ontstaan. Ooit had je in het verleden ruzies zoals toen schepen Luc Wiemeersch (CVP) in de raad een antwoord gaf op een vraag om dan plots onderbroken te worden en als het ware uitgescholden werd door collega Petrus Verhelst (CVP). Maar dat was onder het ancien regime toen zowat alles kon.

Dit soort interne publieke ruzies binnen de meerderheid zijn echter een traditie in de politiek, ook in de Dendermondse. Soms met ernstige gevolgen zoals tijdens de vorige legislatuur rond de herinrichting van het Oudegemse kerkplein.

IMG_9377

Als gevolg van een vorige interne ruzie binnen de meerderheid rond een oude persoonlijke vete kregen de plannen voor het Oudegemse kerkplein misschien wel tien jaar vertraging. Hier Theo Janssens en Carine Verhelst in hun functie als respectievelijk voorzitter en directeur van de sociale huisvestigingsmaatschappij Volkswelzijn bij het bouwproject op de site van de gewezen bouwonderneming Engels. Hier staan nu tientallen appartementen voor ouderen, tot ieders tevredenheid. In Oudegem, waar Volkswelzijn ook wil bouwen, nog geen enkel.

Toen werd op kap van die deelgemeente een persoonlijke vete uitgevochten tussen raadslid Thérèse Van Gucht (CD&V) en het duo Theo Janssens (sp.a) en Carine Verhelst (sp.a), beiden schepen. Het originele plan sneuvelde en het zal nog jaren duren voor dit kerkplein zijn broodnodige herinrichting zal krijgen. Zij het dat dit in de goede richting evolueert.

Favoritisme

Ook tijdens de laatste gemeenteraad was het weer prijs en opnieuw zat de nochtans goed presterende schepen voor Sport Carine Verhelst in de vuurlinie. Ditmaal was het de beurt aan Jan Van Damme (CD&V) die zijn kritiek liet horen en naar haar uithaalde. 

Oorzaak was het nieuw reglement voor de sportverenigingen over het gebruik van de stedelijke sportfaciliteiten. Het moet het oude vervangen dat ooit nog werd ingevoerd door… Jan Van Damme. Het is een oud zeer waarbij velen dit reglement beschuldigden van favoritisme, de ene club kreeg alles aan het prijsje en de andere moest het dan maar betalen. 

De vorige schepen voor Sport Pierre Caudron (sp.a) brak er ooit figuurlijk zijn tanden op stuk en geraakte nergens. Wel kreeg hij wat later plots een belastingherziening in de bus waarvan hij toen vermoedde dat de oorzaak hiervan bij zijn plannen voor dit sportreglement moesten gezocht worden. Zijn plan raakte dus nergens.

Dat Carine Verhelst er ditmaal wel in slaagde om een nieuw en blijkbaar correcter reglement op te maken lijkt dan ook een grote verdienste van haar. Ook natuurlijk voor een Sportdienst die mede dankzij een deels gereorganiseerde administratie en een actievere Sportraad een dynamischer elan heeft gekregen.

Eenzaam

Het voorstel voor een nieuw reglement stond de vorige gemeenteraad dan ook op de agenda. Het was het laatste punt van een raad die in een recordtempo alle punten afhandelde zonder amper discussie. Een rariteit. Tot dan het reglement kwam en Jan Van Damme plots zijn schepen begon aan te vallen.

IMG_0978

Jan Van Damme kent als ex-schepen van Sport en als gewezen directeur van het Dendermondse zwembad Olympos de lokale sportproblematiek heel goed maar stond helemaal alleen met zijn kritiek op zijn schepen voor Sport.

Het leek wel alsof er niets goed aan dat reglement was. Vooral voor de buitensporten en het onderhouden van de terreinen was er kritiek die maar bleef duren, tot verbazing een beetje van de oppositie. Die zat natuurlijk met leedvermaak te kijken.

Eventjes leek het ook of de N-VA, de grootste oppositiefractie, dit debat ging vervoegen toen fractieleider Walter Deygers zijn hand opstak om tussenbeide te komen. Hij trok echter al snel zijn hand in. Opvallend.

Jan Van Damme bleek daardoor als eenzaat alleen te staan met zijn kritiek. Tot uiteindelijk een niet bepaald vrolijk kijkende burgemeester Piet Buyse (CD&V) hem de mond snoerde. Uiteindelijk keurden zowel meerderheid als oppositie het nieuwe sportreglement goed met een onthouding dan van uiteraard Jan Van Damme. Tegenstemmen zat er voor hem dus niet in.

Niet kunnen

Achteraf was er in de coulissen over zijn optreden niet veel goeds te horen. Een oppositielid: ‘Kijk hij maakte hier soms wel een goede opmerking en kent het dossier goed, maar dit is pure rancune van een oud-schepen. Als je als lid van de meerderheid opmerkingen hebt dan doe je dat intern binnen de fractie, niet hier.”

Binnen zijn eigen partij klonk het soms nog harder: “De tijd van het favoritisme zoals toen hij schepen was is voorbij en als we zijn werking als directeur bij Olympos bekijken dan zou hij maar beter zwijgen.”

IMG_4194

Burgemeester Piet Buyse kon duidelijk niet lachen met de tussenkomst van zijn fractielid en snoerde hem uiteindelijk de mond.

Een ander oppositielid is eveneens scherp: “Binnen het Autonoom Gemeentebedrijf (Eigenaar van de meeste sportinfrastructuur en waarvan Carine Verhelst voorzitster is, nvdr.) hebben we dit soort ruzies tussen beiden al meer gehad. Het is rancune en het gebeurde al eens dat de schepen dan boos de vergadering verliet. Wij wilden als fractie hieraan niet meedoen en vinden dit optreden van hem gewoon niet kunnen.”

Dat Jan Van Damme binnen zijn partij geen goede beurt maakte en nadien een bolwassing zal gekregen hebben leek te zien aan de gelaatsuitdrukking van de burgemeester een bijna zekerheid. Jan Van Damme is echter een man die goed gebekt is en zich niet gemakkelijk onder druk laat zetten.

Als een van de weinige raadsleden van zijn partij schrikt hij er ook niet voor terug om de oppositie in de gemeenteraad tijdens de debatten wel eens spontaan van antwoord te dienen. De kans is dus reëel dat er zich nog meerdere dergelijke incidenten zullen voortdoen. Dat de oppositie zich feitelijk eenparig tegen hem keerde zou echter tot bezinning moeten leiden.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Onder het belfort – De sportieve opposant

 1. Dag Willy,
  Ach dé Jan, beschouw het als een sparteling van een vergane glorie…
  Gegroet
  Johan Baert
  Antwoord:
  Dat klopt denk ik.
  Ik heb de brief wel deels weggelaten daar hij van een private natuur was.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s