Iran – Huwelijken in soorten

Officieel heet Iran een Islamitische republiek te zijn en dient men zich strikt te houden aan de nogal puriteinse normen van de ayatollahs, de Iraanse geestelijke en ook wereldlijke heersers. Waarbij allerlei bestaande religieuze minderheden wel bepaalde vrijheden krijgen.

Zo bijvoorbeeld krijgt de al duizenden jaren in Iran verblijvende joodse gemeenschap stevige subsidies voor het onderhouden van haar godsdienstige instellingen en gebruiken. Ook hebben deze in de Majlis, het Iraanse gekozen parlement, een vaste vertegenwoordiger.

Alcohol

Maar verder dient iedereen zich te houden aan de erg preutse orders van de geestelijken die trouwens veelal grootgrondbezitters blijken die via hun religieuze instellingen grote fortuinen beheren. De vrees voor het verliezen van hun grondbezit was trouwens een der drijfveren voor de opstand tegen de Sjah in 1979.

En dus zijn bijvoorbeeld alcohol en westerse popmuziek theoretisch verboden en dienen vrouwen hun hoofd te bedekken met minstens een sjaal. Dat is de theorie. In de praktijk is het echter geheel anders. 

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani - 2

Ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, gewezen president en tot 2009 de nummer twee van het land. De man is vermoedelijk de rijkste Iraniër. Als toenmalig voorzitter van de Raad van Experten was hij het die zorgde voor de verkiezing in 1989 tot opperste leider van Ali Khamenei. Zijn rol bij de Groene Revolutie in juni 2009 leidde echter tot een breuk en het verlies voor Rafsanjani van het voorzitterschap van deze centrale raad. Deze Raad van Experten moet de opperste leider kiezen, hem controleren en eventueel ook afzetten. De herrie rond zijn rijkdom en vermeende corruptie leidde tot de herverkiezing tot president van Mahmoed Ahmadinejad in 2009, een populist die in zijn beleid voor de bestrijding der armoede faalde. Reden waarom de kiezers vorig jaar terug voor de clan Rafsanjani kozen. President Rouhani komt uit die kringen. 

Zo wordt er op vrij grote schaal alcohol ingevoerd, uiteraard illegaal. Deze wordt dan op private soms heel ruige feestjes gedronken. Volgens meerdere bronnen is de voornaamste invoerder hiervan ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, tot de mislukte Groene Revolutie van juni 2009 – de opstand tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen toen – de nummer twee binnen de Iraanse machtsstructuur.

Seksuele moraal

De man is mogelijks de rijkste Iraniër die o.m. omvangrijke pistacheplantages bezit alsmede een luchtvaartmaatschappij. Hij was echter, duidelijk in afspraak met de VS, de drijvende kracht achter deze grootschalige politieke manipulatie maar faalde. Wat hem politiek monddood maakte en zijn dochter zelfs een celstraf opleverde.

Ook qua het gebruik van het internet is het een en al hypocrisie. Zo zijn Twitter, Facebook, YouTube en Instagram officieel verboden. Een van de grootste gebruikers van o.m. Twitter is echter Ali Khamenei, de opperste geestelijke leider. Ook president Hassan Rouhani is een stevige gebruiker van Twitter o.a. om zijn propagandaboodschappen te verspreiden. 

En dan is er de seksuele moraal waar het helemaal een en al hypocrisie is. Zo is homoseksualiteit verboden maar is een geslachtswijziging helemaal geen probleem en kan men de kosten via de sociale zekerheid zelfs deels terugkrijgen. Om dat dan een religieus tintje te geven is er zelfs een edict van een ayatollah volgens wie dat in overeenstemming met de Koran is.

Mahariv synagoge in Teheran, Iran

De Mahariv synagoge in Teheran. Na de machtsovername door de Ayatollahs weken veel joden uit naar elders maar enkele tienduizenden bleven er wonen, zoals hun voorvaderen al duizenden jaren doen.  

En wat betreft de relatie man vrouw is men hier ook al even soepel. Zo is er het tijdelijk huwelijk dat enkele minuten kan duren of zelfs meerdere dagen. Wat men dan doorgaans bij ons prostitutie noemt maar hier dan (sic) godsvruchtig als men is een ‘tijdelijk huwelijk’.

Porsche Boxter GTS

Ook heb je de ‘dor dor’. Knap uitziende dames laten zich dan langs de straat oppikken door een of ander lid van de jetset die met zijn peperdure auto rondjes doet langs de brede boulevards van Teheran. Ook dit is uiteraard theoretisch verboden want vrouwen en mannen mogen maar samen in een auto zitten als ze gehuwd zijn. De puriteinse moraal nietwaar.

Maar geen zorg. Ook hieraan veegt men koudweg zijn laars, zelfs de top van heersende elite doet het. Dat bleek vorige week toen in de vroege uurtjes in Teheran een peperdure Porsche Boxter GTS 2015 met een luide knal tegen 160 km per uur tegen de muur vloog. Er bleef van de auto – kostprijs in Iran 159.000 euro – alleen nog schroot over.

Parivash Akbarzadeh - Porsche dodelijk ongeluk - April 2015

Parwash Akbarzadeh mocht ook eens aan het stuur zitten van de voor haar onbetaalbare Porsche Boxter GTS 2015 van haar nieuw vriendje. In de op dat ogenblik grotendeels verlaten straten van Tehran haalde ze 160 km per uur tot … de dood daarop volgde. Tonnen modder kreeg ze via de ‘sociale’ media over haar. 

Ook de twee passagiers waren uiteraard morsdood. De ene was een jonge fraai uitziende dame, Parwash Akbarzadeh, uit het meer povere zuiden van de hoofdstad, de andere een man en eigenaar van de wagen was Mohammed Hossein Rabbani-Shirazi. Deze stond officieel op trouwen, maar niet met die dame.

En deze Mohammed Hossein Rabbani-Shirazi is de kleinzoon van Ayatollah Abdolrahim Rabbani Shirazi, een van de nauwste medewerkers van Ayatollah Ruhollah Khomeini, officieel de stichter van de Islamitische Republiek. De reacties in Iran op het internet logen er dan ook niet om.

Beiden werden bedolven onder de beledigingen en amper iemand nam het zo te zien voor hen op. De rel was zo groot dat zelfs de opperste leider Khamenei tussenbeide kwam en zonder namen te noemen dit soort praktijken hekelde.

Witte huwelijken 

Zelfs voor niet-getrouwde koppels is er in Iran een oplossing gevonden: Het witte huwelijk. Dat is de voorbije jaren in de grote steden steeds populairder geworden. Tot ergernis van de uiteraard conservatieve geestelijken die dit ongehuwd samenwonen maar niets vinden.

Deze zien met lede ogen de bevolkingsgroei al een aantal jaren afnemen en willen terug meer kinderen zien geboren worden. Reden waarom men de steeds meer gebruikte vormen van geboortebeperking wil indijken. Met als gevolg dat zij nu plots ook ageren tegen de populairder wordende maar officieel niet toegestane witte huwelijken.

618187670365754856_197997900

Opperste leider Ali Khamenei ziet met lede ogen hoe de puriteinse moraal in Iran steeds meer ondergraven wordt.

De Iraanse top wil Iran namelijk terug doen uitgroeien tot het Perzië van onder de Perzische vorsten zoals Cyrus II de Grote van meer dan tweeduizend jaar terug. Ze willen daarom van Iran een welvarende, volkrijke en machtige natie maken.

Maar dit hypernationalisme botst echter met de dagelijkse realiteit van de meer welvarende mensen in vooral de grote steden. Die vinden een sterk Iran wel heel goed maar de eraan gekoppelde preutse moraal van de Ayatollahs vinden zij echter maar niets. Het is een der breukvlakken in de Iraanse samenleving die de VS in 2009 dacht uit te spelen. Tevergeefs.

Willy Van Damme  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s