Maurice Onkelinx

Dat journalistiek soms de diepten van de maatschappij en het modder gooien opzoekt is geweten. Ook nu weer met het verhaal van de vermeende collaboratie van Maurice Onkelinx, grootvader van PS-politica Laurette. ‘Vervelend’ voor Laurette schrijft de krant. Een merkwaardige redenering.

Niemand is immers verantwoordelijk voor het gedrag van een ander persoon, dus ook niet voor wat een grootvader ooit al of niet deed. Haar opmerkingen vorig jaar in het parlement betrof de houding van nog levende personen en waren ook aan hen gericht. Iets totaal anders dus.

Laurette Onkelinx - 3

Laurette Onkelinx haar grootvader was ooit ongeveer een jaar tijdens de tweede wereldoorlog dienstdoende burgemeester van het dorp Jeuk geweest. ‘Vervelend’ voor haar schreven De Standaard en De Morgen die haar zo mede verantwoordelijk stelden voor de mogelijks zelfs onschuldige daden van haar grootvader. Journalistiek op niveau dus.

Iedereen die het medialandschap en de politiek wat kent weet dat Ubu-Pan, de bron van het verhaal, grossiert in haat tegen de PS. Zoeken naar modder over die partij is er een traditie. En dit verhaal past hierin dan ook perfect. Ik vermoed dat men vanuit de N-VA deze feiten, welke bij insiders ongetwijfeld goed gekend waren, uit de ‘archieven’ haalde en aan Ubu-Pan bezorgde.

Maar beter en politiek interessanter waren geweest haar en haar partij te confronteren met het simpele feit dat onder de regering Di Rupo de armoede verder toenam. Dat is politiek relevant en daarvoor is zij mede verantwoordelijk, de rest is in een degelijke krant of ander nieuwsmedium amper een lijntje bij de fait divers waard.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan De Morgen en De Standaard over het verhaal van Maurice Onkelinx, vader van Gaston en grootvader van Laurette. Maurice was op voordracht van secretaris-generaal Gérard Romsée, de door de Duitse bezetter tot de top der administratie benoemde collaborateur, aangeduid als schepen in de kleine Limburgse gemeente Jeuk. Gedurende ongeveer was hij er ook dienstdoende burgemeester.

Na de oorlog was hij daarom gestraft en enkele jaren zijn burgerrechten kwijt. Veel in het verhaal van Terzake op VRT-zender Canvas bleef echter onderbelicht of werd zelfs niet eens aangeraakt. De politieke situatie in het dorp en de reden waarom hij van schepen plots dienstdoende burgemeester werd weten we na al die verhalen niet. En van zijn toenmalig verweer hoorden we al evenmin iets. Modderjournalistiek dus.

Gelukkig was er historicus Bruno De Wever om wat tegengas te geven.

Advertenties

2 thoughts on “Maurice Onkelinx

 1. Inderdaad, het is aan de retoriek van mensen VANDAAG te zien welk psychologisch profiel ze hebben, dat van een collaborateur of van een verzetstrijder. Het is het NU wat telt, niet wat opa of oma gedaan hebben. Mijn grootvader en zijn oudste broer waren in het verzet, maar infeite hebben ze dat beiden met hun leven moeten bekopen. De ouders van mijn moeder werden gedwongen om soldaten een onderdak en eten te geven en deden dat. In de ogen van sommigen maakte hen dat ook ‘collaborateurs’, maar ze hadden niet te kiezen. Ik maak mij veel meer zorgen om al diegenen, die nu collaboreren met de VS-bezetter, want dat is relevant voor de toekomstige oorlogen, bloedvergieten en destructie (Guy Verhofstadt, Herman Van Rompuy, onze media, etc …). Het verleden is voorbij, het is de toekomst die telt. Ik doe er zelfs niet aan mee als ze de NVA zwart proberen te maken omwille van het verleden. Het is het NU dat telt.

  En neem nu Eddy Merckx, onze geliefde wielrenner en nationale trots. Hij is ook familie van Gaston Merckx, de man om wie zowat alle mannen van een dorp werden gefusilleerd. Maar Eddy is vandaag tegen racisme. Laurette heeft goed gereageerd op dat moddergooien.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  De VRT nieuwsredactie bewees hier nogmaals haar gebrek aan kwaliteiten. Dit verhaal over Maurice Onkelinx verscheen in december vorig jaar in Ubu Pan en nu 5 maanden later komt men daar in Terzake mee boven water. Merkwaardig.

  Bovendien was het verhaal zoals men het hier bracht gewoon een kopie van wat Ubu Pan had geschreven aangedikt, gelukkig, met wat een degelijk historicus als Bruno De Wever wist te zeggen. Maar hij kende het dossier natuurlijk niet en dat was een probleem in dit gesprek.

  Een serieuze redactie had gewoon gezegd dit uit te diepen en het verhaal te brengen van de lokale politiek in Jeuk en de relatie met de golf van wraak en geweld die toen in die periode in Limburg heerste. Dat had een mooie documentaire geweest.

  Men had daarbij ook het verhaal van de verhuis van Gaston Onkelinx, zoon van Maurice en vader van Laurette, naar Luik kennen brengen, zijn integratie ginds en hoe een politieke dynastie ontstond. Dat was nieuwswaardig geweest. Dit zoals men het nu bracht was gewoon moddergooien. Een redactie onwaardig.
  Willy Van Damme

 2. Inderdaad, triestige journalistiek was me dit. Ik zag het stuk achteraf, via een artikel op Knack-website. Zo kan je iedereen iets aanwrijven en hem/haar dar dan a.h.w. mee verantwoordelijk voor stellen. Alsof (niet-)collaboratie erfelijk zou zijn. Zelfs biologen-genetici zouden deze aanpak maar matig vinden.
  Ben ik kritischer geworden, of heb ik de indruk dat programma’s als Terzake en Reyers Laat zelf twee keer op drie “getelefoneerd” zijn? Wordt bv. Karel De Gucht echt elke maand uitgenodigd om op de 7de Dag zijn ding te doen, of “nodigt ie zichzelf uit”? Idem voor andere mediageile figuren à la Etienne Vermeersch, die ons ongetwijfeld zal weten te vertellen dat B-Fast in Nepal geen mensen onder het puin moet halen maar de vrouwen moet steriliseren in de strijd tegen de “overbevolking”,, zoals hij tot vervelens toe deed een paar jaar terug omtrent “Haïti”, waarvan hij de geschiedenis als eerste internationaal compleet gesaboteerde en geboycotte slavenrepubliek blijkbaar in het geheel niet kende (en blijkbaar ook niet de bevolkingsdichtheid vgl. met deze van België of Nederland)..
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Ach Etienne Vermeersch heeft zich tegenwoordig aan het karretje van de N-VA gespannen. Recent ontkende hij in een lezersbrief in Humo een verhaal van Tom Lanoye dat hij in het verleden de oorlog tegen Irak omwille van de bezetting van Koeweit steunde.

  Dit terwijl ik met hem en enkele anderen toen in een panel over die kwestie zaten waarin hij tijdens dat debat voor een groot publiek dat standpunt zat te verdedigen. Het zal wel geen Alzheimer zijn zeker dat hem parten speelde toen hij dit schreef.

  Na dat debat zat ik met hem aan tafel waar we het hadden over de figuur van zijn oud-collega en kwakzalver in de toxicologie Aubin Heyndrickx. Volgens de verhalen die ik bij mijn onderzoek naar deze fraudeur voerde moesten personeelsleden voor ze bij hem in dienst traden een niet-gedateerde C4, een ontslagbrief, ondertekenen.

  Wat gezien de seksuele appetijt van de man voor vrouwen een probleem was. Etienne Vermeersch, die ooit in die periode vice-rector van de Gentse Universiteit was geweest, vertelde mij op dat ogenblik dat hij daarvan toen op de hoogte was geweest. De man was professor Moraal!!
  Verdere commentaar is overbodig.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s