België en de atoombom

Volgens berichten in de media vandaag wil het federaal parlement, in navolging van het Vlaamse, nu ook een motie stemmen tegen het gebruik van kernwapens en hun aanwezigheid in België.

In overleg

Naar De Standaard vandaag schreef zou die motie stellen dat ons land: “actief blijft deelnemen om het eigen grondgebied helemaal kernwapen vrij te maken”. Mooie woorden en inderdaad, de atoombom is het ultieme meest barbaarse wapen dat onze politici ooit bedachten.

Iedereen weet ook dat de VS hier in Kleine-Brogel een serie atoombommen heeft opgeslagen die hun eigendom blijven en die met Amerikaanse goedkeuring eventueel door Belgische piloten mogen worden gebruikt. Dat was trouwens de echte reden waarom men in de jaren zeventig van de vorige eeuw koos voor de F 16.

F 16 - 2

In het verleden koos onze toenmalige regering bewust voor het gevechtsvliegtuig de F 16 omdat die atoombommen kon  gooien. België ging dus geheel mee in de nucleaire doctrine van de VS.

Die kan immers atoombommen gooien, andere gevechtsvliegtuigen van toen waren daar niet voor geschikt. De nu voorliggende resolutie zou de steun hebben van alle partijen behoudens het Vlaams Belang. Niet verrassend want dat is altijd zowat het buitenbeentje in onze vaderlandse politiek, de ideale dwarsligger. Niet toevallig onderworpen aan het cordon sanitaire.

En dat partijen als de N-VA, MR, CD&V en Open VLD hiertegen hun stem laten horen is lovenswaardig … mits. Het is goed mooie woorden te horen, maar wat met de daden? De bedoeling van de Vlaamse en vermoedelijk ook federale motie is dat dit verwijderen van die kernbommen in overleg zou gebeuren met onze ‘bondgenoten’.

Lees: Men gaat aan Washington eens binnenskamers vragen of die atoombommen in Kleine-Brogel niet weg mogen en of men niet kan afzien van het gebruik van atoomwapens in Europa. Denkt men werkelijk dat de VS daarop ja gaat antwoorden? En als het dus een neen is dan gaat die motie zonder resultaat in de prullenmand, de papierversnipperaar in.

Trouwens ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben hun atoommacht, de Trident en de Force de Frappe. Wat daar mee? Feitelijk toont deze resolutie nogmaals dat België een vazalstaat is van de VS. Een België dat zelfs niet neen durft zeggen tegen het feit dat hier atoombommen liggen opgeslagen die dan door onze F 16’s moeten worden gebruikt. Op bevel van Washington.

De F 35

Maar er is meer. Terwijl onze politici zich praktisch éénparig uitspreken tegen die atoombommen in Kleine-Brogel ligt bij de regering het dossier voor van de vervanging van onze F 16’s. En in welke richting duwt men bijna geruisloos dit dossier? Naar de Amerikaanse F 35, de Joint Strike Fighter.

En wat is het argument dat men nu hoort ten voordele van die F 35 tegenover de andere kandidaten? Men wil kiezen voor de F 35 daar deze de enige van die vliegtuigen is die atoombommen kan vervoeren. En is daar in de meerderheid al openlijk ruzie over gemaakt? Heeft iemand bij de regering of de meerderheidspartijen publiek al protest geuit? Neen, het is er een doodse stilte.

Steven Vandeput - 3

Minister van Defensie Steven Vandeput zou heel simpel zijn veto kunnen uitspreken tegen de F 35 om reden dat die als enige der kandidaten voor de vervanging van onze F 16 atoombommen kan gooien. Zoals zijn voorganger die de F 16 kocht lijkt hij en zijn regering zich geheel in de passen in de nucleaire strategie van de VS. De nu mee door zijn regeringsmeerderheid gesteunde parlementaire motie ten spijt.

Dus terwijl de politici in het parlement luidkeels een motie goedkeuren tegen de atoombommen van Kleine-Brogel heeft men ondanks de publieke ontkenningen feitelijk in alle stilte reeds beslist de F 35 te kopen want die kan met atoombommen gooien.

De motie tegen de atoombommen is dan ook gewoon window dressing, schone schijn. Het toont mooi en lijkt dapper maar in wezen is dit niet serieus en gewoon slecht theater. De F 35 afwijzen om reden dat hij atoombommen kan vervoeren, dat zou een echt politiek beleid zijn. Wat nu voorligt is daarom ook gewoon hypocriet gelul.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de regering Louis Michel (MR) hebben ditmaal heel simpel de kans om te tonen dat het hen met die motie menens is. Gewoon de F 35 van de competitie uitsluiten. Meer hoeft niet. Wedden dat ze die kans niet grijpen.

Willy Van Damme

Naschrift:

Er liggen namens de sp.a en Groen/Ecolo ook twee voorstellen klaar om dit in een wet te gieten en dit verwijderen van die kernbommen ook effectief te maken. De meerderheidspartijen willen dit echter niet goedkeuren. Wat toont dat de parlementaire motie die nu voorligt evenveel gewicht in de schaal gooit als wat bellen blazen. Men gaat in Washington dus eventjes de schouders ophalen.

Initiatiefnemer en parlementslid Dirk Van der Maelen (sp.a): “Ik heb al een tijd geleden een wetsvoorstel ingediend en daarna heeft ook Groen hiervan een exacte kopie gemaakt. Maar de meerderheid is tegen en de actie van de meerderheid in deze kwestie is dan ook gewoon window dressing.”

Advertenties

5 thoughts on “België en de atoombom

 1. Men heeft gekozen voor de Fyra van de vliegtuigen en voor die atoombommen vinden ze ook wel een oplossing. Ik wil ook wedden.
  Roeland
  Antwoord:
  Daar zal minister van Defensie Steven Vandeput van de N-VA wel voor zorgen. Je weet dat wel: De kracht van de verandering. Of zoals Tom Lanoye schreef: De kracht van de verarming.
  Vraag: Wanneer zal die F35 vliegen? Met Sint-Juttemis?
  Willy Van Damme

 2. Eigenlijk leven we in een schijndemocratie met een regering die 100% ondergeschikt is aan de bazen in Washington. Uiteraard wordt de duurste F35 gekocht, tevens de technisch slechtste keuze. Vliegende schietschijven rot van de mankementen. De Russen in hun veel goedkopere doch superieure Sukhois kunnen ze op 1,2,3 uit de lucht schieten als ze dat zouden willen. Vorig jaar het bezoek van Obama waarbij de plaatselijke veiligheidsdiensten en politie naar hun hok werden gewezen toen de FBI, CIA en consoorten hier even het land letterlijk overnamen. Is dat een democratie waardig? Om nog niet te spreken over het feit dat in de geschiedenis en in het heden alleen gevreesde en gehate dictators dergelijke overdreven bescherming nodig hebben, recht evenredig met de oorlogsmisdaden die ze hebben gepleegd en omgekeerd evenredig met hun populariteit bij de wereldbevolking.
  Benesha
  Antwoord:
  Ik herinner mij een verhaal komende van een betrouwbare bron die stelde dat tijdens een bezoek van de Amerikaanse president – niet Obama – aan Brussel plots alle communicatie binnen een bepaalde straal was uitgevallen.

  De Amerikaanse veiligheidsdiensten hadden dit gedaan zonder zelfs maar een verwittiging of vraag aan de Belgen. Die zaten tot hun opperste verbazing plots zonder onderlinge communicatie.
  Het toont perfect de verhouding tussen België en de VS. Zij eisen en wij draaien.

  Het kopen van die F35 is dan ook geen Belgische beslissing maar een die in de VS wordt genomen tussen de verschillende lobbygroepen onderling. Onze minister van Defensie mag tekenen en voor de galerij een showtje opvoeren, zoekend naar de excuses om zoveel miljarden over de balk te gooien.
  Ze noemen dat democratie en het verdedigen van onze onafhankelijkheid tegen die boze Russen.
  Willy Van Damme

 3. Al uw waardevolle bijdragen doet mij denken aan Cesare Pavese die het volgende schreef en nadien zelfmoord pleegde :
  « Tout cela me dégoûte. — Pas de paroles. Un geste. Je n’écrirai plus. »
  Trage Eddy
  Antwoord:
  Gans het verhaal is afgelopen als een reuze sisser. Men wist vermoedelijk dat dit allemaal zo grof hypocriet was dat men het daarom dan maar in alle stilte afwerkte.

  De media hebben er nog amper aandacht aan besteed. Wat mij ook opviel was de, zacht uitgedrukt, onvolledige berichtgeving over de zaak. Dat er twee aparte voorstellen waren van Groen en sp.a kon je nergens lezen. Zelfs het voorstel van sp.a kwam amper of niet ter sprake.

  De berichtgeving over het parlement is dus blijkbaar van eenzelfde niveau als de rest.

 4. De Buitenlandwoordvoerder voor de SP, Harry van Bommel, is afgereisd naar de VS om een VN vergadering bij te wonen over kernwapens. Hij komt met een opmerkelijke vraag.

  “Is Kerry oprecht over kernwapens?”

  http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2015/04/29/is-kerry-oprecht-over-kernwapens/

  Ik weet niet wat dat is met politici, hebben ze een blog waar mensen hun gedachten neer kunnen pennen, (soms wel meer dan gedachten, want er wordt toch regelmatig een link naar interessante artikelen van Willy van Damme bij Harry van Bommel gepost, over de gifgasaanval in Ghouta bijvoorbeeld en hoe Kerry daar de boel probeerde te besodemieteren) volgens mij kijken zij er niet eens naar laat staan lezen. Het zijn gewoon een stelletje egotrippers.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Als Harry Van Bommel zegt dat de VS niets heeft gedaan in de kwestie van de Israëlische, Indische en Pakistaanse atoombom dan neemt hij toch een loopje met de waarheid.

  Hij zou toch moeten weten dat een hem niet onbekende Nederlandse ex-politicus Ruud Lubbers ooit onthulde dat de Nederlandse veiligheidsdienst de Pakistaanse atoomgeleerde Abdoel Khan, vader van de Pakistaanse atoombom, wou arresteren toen die in Nederland, en België, gegevens over kerntechnologie verzamelde. Maar, volgens Lubbers, mocht dat niet van de VS. Ja want die zijn baas in Nederland.

  En wat betreft de Israëlische atoombom weten we hoe de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen hier een sleutelrol speelden bij het uitbouwen van het arsenaal atoombommen dat Israël nu heeft.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s