Steven Vandeput, het Belgisch leger, spionage en computerhacking

Volgens de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) moet ons leger ook een afdeling cybercriminaliteit hebben, klaar om aanvallen via het internet af te slaan en zo onder meer te verhinderen dat anderen onze digitale communicatie en telefoonverkeer of saboteren of aftappen.

Een lovenswaardig initiatief waar de politie al een tijd mee bezig is en ook wel onze beide veiligheidsdiensten. Het zorgen voor de privacy en het beschermen van allerlei geheimen van bedrijven, personen en overheden is immers een kerntaak van onze veiligheidsdiensten.

De Mossad

Maar volgens Vandeput moet dat dus een soort vierde tak worden van het leger, naast het landleger, de zeemacht en de luchtmacht. Waarom het leger dit moet doen is natuurlijk DE vraag. Een vraag die je toen het uitlekte amper in de media hoorde stellen.

Een andere vraag die je feitelijk niet eens hoorde is wat te doen en hoe te werken? Geweten is bijvoorbeeld dat de grootste en allesomvattende cybercriminaliteit met absolute zekerheid komt uit de VS, Het Verenigd Koninkrijk en Israël.

Onze overheid werkte zeker in het verleden op het vlak van de telecommunicatie echter zelfs nauw samen met Israëlische bedrijven die gekend waren als zijnde een onderdeel van de Mossad, de Israëlische spionagedienst.

 

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil een nieuwe legereenheid speciaal ter bestrijding van de cybercriminaliteit. Of hij het voorbije half jaar al iets gedaan heeft rond het probleem met het massaal bespioneren door de VS, Israël en het Verenigd Koninkrijk van onze communicatie horen we geen sikkepit. Dus niets? Van een stevige defensie gesproken.

Deze is hier trouwens oppermachtig. Recente getuigenissen over de veiligheid op onze nationale luchthaven Zaventem leert ons dat niet onze politie maar de Mossad hier de bevelen geeft en desnoods indirect onze politieofficieren op het matje laat roepen. Een situatie die een democratische rechtsstaat die België beweert te zijn totaal onwaardig is.

En wat te doen als onze militairen van de afdeling cybercriminaliteit een ernstig geval van infiltratie van onze computer- en communicatienetwerken ontdekken waarvan de sporen leiden naar onze drie eerder genoemde ‘vrienden’. Als ze hun werk serieus nemen zullen ze die sporen al misschien op hun eerste werkdag vinden.

Russische spionnen

Maar we weten dat luitenant-generaal Eddy Testelmans, het hoofd van onze militaire veiligheidsdienst, een goede vriend is van Keith B. Alexander, toen de chef van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). Het feit kwam aan het licht in een interview met Kristof Clerix van Mo-Magazine juist op het ogenblik dat de media vol stonden van de criminele activiteiten van die vriend van onze militaire veiligheid.

En die man en die organisatie moet dan onze cyberveiligheid gaan beschermen? Het is pure comedy een Raf Coppens waardig. Zolang die situatie niet met de grove borstel wordt aangepakt is het verhaaltje van Steven Vandeput over de bestrijding van cybercriminaliteit dan ook een goede Belgenmop, of moeten wij in zijn geval zeggen een Vlamingenmop?

Hoezeer we onze veiligheidsdiensten voor geen haar kunnen vertrouwen bleek weer eens recent toen diezelfde Kristof Clerix een nieuw verhaal over Russische spionnen in ons land openbaar maakte. Verhaal waarvan je mijlenver kon rieken dat het van de veiligheidsdiensten kwam.

Keith B. Alexander - 3

Generaal Keith B. Alexander tot vorig jaar chef van de N.S.A., en, zoals Testelmans zelf zegde, de goede vriend van Eddy Testelmans, chef van onze militaire veiligheid. Wat heeft Testelmans sinds het ontdekken van de massale spionage door de N.S.A. hiertegen al gedaan. Niemand lijkt het hem te vragen.

Deze ‘spionnen’ hadden hun Belgisch paspoort gekregen via een Belgische consul. Met voldoende gegevens over deze diplomaat zodat veel mensen hem zo konden identificeren. Men gaf immers het jaar en plaats van zijn post in het buitenland. Wel eigenaardig is dat er, nog steeds volgens dit verhaal, al sinds 2012 officieel een informatief gerechtelijk onderzoek over de zaak loopt.

Dus na drie jaar is er nog geen stukje aanwijzing dat dit verhaal reëel is want anders had het parket hier al een onderzoeksrechter aangesteld om een effectief strafonderzoek te laten doen. Dit terwijl de informatie ongetwijfeld komt van de veiligheidsdiensten waarvan je toch wat serieus werk mag verwachten.

Eenzelfde indianenverhaal lanceerde diezelfde journalist al eerder. Ook hier was de Belgische diplomaat zo identificeerbaar en ook hier liep er jaren nadien nog steeds alleen maar een informatief onderzoek. We horen trouwens sindsdien niets meer over deze zaak. Waarom? Omdat er heel waarschijnlijk niets is, behoudens de leugens van onze spionnen.

Voedselbanken en de F16’s

Maar het is natuurlijk leuk verhalen over Russische spionnen te schrijven op een ogenblik dat de VS en haar loopjongens bij de Europese veiligheidsdiensten en ongeziene moddercampagne voeren tegen Rusland.

Maar wat we nodig hebben is degelijke informatie, degelijke veiligheid en geen verzinsels die tot nader orde onschuldige mensen enorme schade toebrengt. Kunnen die diensten en die journalisten hiermee eens stoppen. Het is schandelijk. Die mensen hebben toch recht op respect en privacy.

Veiligheidsdiensten zijn als bron zoals al eeuwenlang gebleken is geheel onbetrouwbaar, ze zijn niet alleen bijna steeds betrokken partij maar ook gekend voor hun vele leugens. Misleiden is nu eenmaal altijd al een van hun kernactiviteiten.

En dan is er de vraag waarom ons leger überhaupt al die nieuwe gevechtsvliegtuigen en fregatten nodig heeft. Voor wat? Is er na het vernielen van Afghanistan, Libië en Joegoslavië dan misschien nog een nieuw land dat we voor rekening van Israël en de VS moeten gaan vernielen? Want alleen daarvoor dienden onze F16’s tot heden.

F 16 - 4

Miljarden euro’s voor de opvolger van onze F 16’s wil Vandeput al wel voorzien. Geld om de armoedebestrijding reëel te maken is er niet. En welk land gaat men met de opvolger van die F 16 dan ditmaal vernietigen? Wie wordt het nieuwe Libië?

Maar voor Vandeput is dit miljarden euro’s dikke boodschappenlijstje een must. Moeilijker ligt het duidelijk met de armoedebestrijding. Voor die armen heeft niemand bij onze vele regeringen een boodschappenlijstje, hooguit enkele symbolische pleisters op een houten been. Behoudens dan een immer snelgroeiende lijst met pesterijen.

Voor Vandeput & Co mogen de rijen aan de voedselbanken desnoods kilometers lang worden. Voor de N-VA zijn dit toch alleen maar profiteurs. En die moet men straffen. En ook de andere regeringspartijen doen hier flink aan mee.

Het was toch Marc Leemans, baas van het christelijke ACV, die stelde: “De vakbonden zijn nog de enige organisatie in dit land die de gewone mens steunen. In de regering is er niemand meer”. Zelden zo’n hard verdict gehoord over deze regering en ook over de CD&V.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Steven Vandeput, het Belgisch leger, spionage en computerhacking

 1. @Willy,

  In de film; “Het spel van de wolf”, een film over de moord op Theo van Gogh, komt de volgende dialoog voor tussen een Amerikaanse overheidsfunctionaris (CIA) en het hoofd van de AIVD:

  “It’s your job to freighten politicians.”

  De film bestaat uit een mengeling van fictie en waargebeurde feiten, dus of dit ook daadwerkelijk zo gebeurt is weten wij niet maar het geeft wel te denken. Dus Willy, mocht je een verloren uurtje kunnen vinden, de film is zeer de moeite van het bekijken waard.

  http://www.npo.nl/2-11-het-spel-van-de-wolf/02-11-2014/VPWON_1227735
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor die link naar die film. Als ik eens een uurtje heb doe ik dat zeker.

  Ik heb verder alle respect voor schrijvers en verfilmers van fictie maar zij baseren zich voornamelijk op verhalen uit het echte leven, de non-fictie. En uit mijn ervaring weet ik dat non-fictie duizend maal spannender, schokkender, brutaler en raadselachtiger is dan fictie.

  Welke romanschrijver zou ooit het ware verhaal van Israël, de VS, Saoedi Arabië, Frankrijk en die salafistische jihadisten kunnen brengen? Niemand toch want de meeste romanlezers zouden het niet willen geloven en o.m. wegens de complexiteit veelal amper kunnen snappen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s