De arrogantie en onbeschoftheid van VVD’er Halbe Zijlstra

In zijn column “Deal met Iran is juist riskant en onzeker” over het akkoord tussen de VS en Iran dat verscheen in de NRC van 8/4/2015 toont Halbe Zijlstra zijn slaafse onderdanigheid aan de Israëlische agressor, niet toevallig de enige kernmogendheid in de regio.

De heer Zijlstra zou na het steunen door zijn Nederlandse regering van de vernietiging van Irak, Libië en Syrië beter zwijgen en zich verontschuldigen voor de zeer vele honderdduizenden mede door zijn beleid veroorzaakte doden en gewonden. Hij zou dan ook beter de politiek verlaten om deze over te laten aan mensen die wel om een mensenleven geven.

Dat de man dan nog de lef heeft te spreken over mensenrechten en de nood aan vrede is dan ook zowat het toppunt van onbeschaafdheid en grofheid, niet alleen tegenover de mensen in het Midden-Oosten, maar ook tegenover de Nederlanders.

Die oorlogsvoering en slachtpartijen gebeurden immers op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. Een gevolg van zijn optreden. Dit beleid creëerde  bovendien op een enorme schaal allerlei salafistische jihadisten. Wat ook de veiligheid van de Nederlandse bevolking in gevaar bracht. Een feit waarvoor hij als VVD’er mede verantwoordelijk is.

In Mali al Qaeda gaan bestrijden en dan goede vriendjes zijn met een land als Saoedi Arabië, financier en ideologische bron voor Al Qaeda, ISIS en andere salafistische terreurgroepen. Misschien moet Zijlstra aan die ongerijmdheid van het Nederlandse regeringsbeleid eens een column wijden.

Bovendien is het geweten dat Nederland bewust meehielp bij de ontwikkeling van de Pakistaanse atoombom. Als er dan al een land voor het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie zou moeten verschijnen dan is het zeker niet Iran dat zich altijd strikt aan de regels hield, maar Nederland zelf.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan de NRC

Advertenties

5 thoughts on “De arrogantie en onbeschoftheid van VVD’er Halbe Zijlstra

 1. Meneer Van Damme, daar komt nog een ander punt bij: Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie is van de VVD.

  Zaterdag 17 januari 2015 meldde het onafhankelijke persbureau IPS, Inter Press Service, dat

  ‘Nederlandse regering promoot wapenhandel in Midden-Oosten’

  Vijftien Nederlandse en negen Belgische bedrijven zullen deelnemen aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi, van 22 tot 26 februari. Vooral de Nederlandse overheid stuurt een zware overheidsdelegatie mee. De IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, en een van de grootste ter wereld. In 2015 worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.

  Het ‘Holland Paviljoen’ wordt georganiseerd door NIDV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) en NAG (Netherlands Aerospace Group), in samenwerking met de overheid. Hier zullen tien Nederlandse bedrijven hun producten voor de defensie- en veiligheidssector presenteren. Daarnaast staat een aantal bedrijven zelfstandig op de beurs.

  Er is ook een ‘Belgium Paviljoen,’ georganiseerd door de Belgian Security & Defence Industry. Hier zullen vijf van de negen Belgische bedrijven hun producten presenteren.

  MINISTER MEE

  De Nederlandse bedrijven worden ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie, onder leiding van Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie.

  ‘Er gaan altijd ambtenaren mee, maar dit is wel een heel zware delegatie,’ zegt Wendela de Vries van Stop Wapenhandel. ‘Het is duidelijk gericht op het leggen van contacten met militaire bedrijven en krijgsmachten. Het is een heel belangrijke beurs in deze sector. Het past bij het beleid. De geactualiseerde Defensie Industrie Strategie 2013 liet al zien dat de inspanningen voor markten buiten Europa worden versterkt. De vraag vanuit Europa neemt immers af. En dan zijn met name de Golfstaten, die door hun olie heel kapitaalkrachtig zijn, een interessante partner.’

  DUBIEUZE BESTEMMINGEN

  Nederland lijkt daarmee het voorbeeld te willen volgen van zijn zuiderburen. De militaire banden tussen België en de regio zijn al jarenlang warm. In de periode 1998-2012 heeft België alleen al aan Saoedi-Arabië voor meer dan 2 miljard euro aan wapens geleverd, blijkt uit een overzicht van Europese exportvergunningen. Saoedi-Arabië koopt gemiddeld een zesde van al het Belgische wapentuig en is daarmee na de VS de grootste klant voor België.

  De Vries vindt de plannen van Nederland onverantwoord. ‘De Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Qatar zijn nauw betrokken bij de steun aan islamistische extremistische groepen. Er is een competitie aan de gang tussen Iran en Saoedi-Arabië, waarbinnen ook de Emiraten proberen hun militaire positie te verstevigen. In feite is er een soort wapenwedloop bezig. Ik vind het onverantwoord om handel te drijven, laat staan wapenhandel, met landen die op zulke schaal mensenrechten schenden.’
  http://www.duurzaamnieuws.nl/nederlandse-regering-promoot-wapenhandel-midden-oosten/

  Het feit dat ‘een heel zware delegatie,’ naar ‘het Midden Oosten’ afreisde, toonde aan dat zowel de wapenfabrikanten als het Nederlands kabinet en de Nederlandse volksvertegenwoordiging geen bezwaren hebben tegen het op grote ‘schaal schenden’ van de ‘mensenrechten,’ in de regio, zolang dit maar daar gebeurt en de terreur niet naar het Europa van Geert Mak’s ‘Geen Jorwert zonder Brussel’ overslaat.

  stan van houcke
  journalist/auteur
  Antwoord:
  Bedankt voor die extra informatie. De zogenaamde strijd tegen de terreur, ISIS, al Qaeda enzovoort is een lachertje, een slecht toneelstuk alleen goed genoeg om van de walgen.

  Zo zag ik deze week de Jordaanse ambassadeur een brief voorlezen waarin ze namens de VN-Veiligheidsraad de verovering veroordeelde van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek door ISIS en Jabhat al Nusra (al Qaeda). Jordanië is een van de bevoorradings- en trainingsbasissen voor al Qaeda.

  Onze fractieleider van de VVD is dan ook een hypocriet van het aller zuiverste water. Dat hij dit allemaal zonder al te veel kritiek (ik zag hem eventjes verschijnen in een van de praatjesprogramma’s op de Nederlandse omroepen en daar kreeg hij een paar brave bemerkingen) kan zitten uitschreeuwen toont het gebrek aan diepgang van het debat in Nederland. Men raakt amper het oppervlak aan.

  Terwijl men Nederlandse en Belgische militairen naar Mali stuurt om te vechten tegen al Qaeda verkopen onze bedrijven wapens aan de financiers van diezelfde al Qaeda.
  Met andere woorden: Ze brengen onze eigen soldaten in gevaar en plegen feitelijk dus landverraad. En daar hoort toch een rechtszaak bij dacht ik. Maar ja, het is of onder de mat of in de doofpot.

  Trouwens wat betreft Nederland en de mensenrechten enzovoort is er toch het erg triest en schokkende verhaal van de Rwandese Victoire Ingabere die met steun van Nederland naar haar geboorteland terugkeerde, er zich kandidaat voor het presidentschap stelde en sindsdien al jaren ginds in een cel zit weg te rotten.

  Waarbij Nederland dan nog eens actieve hulp bood bij haar veroordeling.
  En dat komt dan op TV de stoere uithangen over mensenrechten, vrede en democratie. Durf heeft hij wel.
  Huichelaar is feitelijk een veel te braaf woord voor deze man.
  Willy Van Damme

 2. Als alle politici, die geen zier geven om mensenlevens, de politiek moeten verlaten, dan ga je geloven dat het vakantie is in de parlementen 😉
  Edith Legrand:
  Antwoord:
  Ook in de politiek en het parlement is het een kwestie van gehoorzaam te zijn aan de bazen. Wie teveel dwars ligt, ligt buiten.
  Willy Van Damme

 3. Vroeger toen de Duitsers de baas waren hadden ze een naam voor deze mensen: NSB-ers. Heulen met de vijand. Dan heb je het toch mooi voor elkaar als je op het wereldtoneel de ander de grote vijand doet lijken, toch? Op enigerlei medewerking verlenen aan de VS/Israel, het is bijna een land, staat gelijk aan het heulen met de Duitsers in ’40-’45. Goebles de propagandameister? Jen Psaki! Maar hoe doorzichtig voor wie wat verder kijkt dan dat mens.
  Kuukske
  Antwoord:
  De doorsnee kranten van tegenwoordig zijn qua propagandamethoden wel duizend maal professioneler gemaakt dan de vodden die Goebels in zijn tijd liet maken.

  Wat een toppoliticus kan overkomen wanneer men hem betrapt op kritiek op de VS bewees het verhaal van de Poolse gewezen minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski.
  Een man uit de stal van George W. Bush en Dick Cheney die voorbestemd leek om of president of minister van Buitenlandse Zaken van de EU te worden.

  Tot de tekst van een privaat gesprek uitlekte waarin hij de Amerikaanse politiek in zijn regio op de korrel nam en stelde dat Polen moest streven naar goede relaties met de Duitse en Russische buren.

  Hij diende af te treden en kreeg als troostprijs dan maar die van voorzitter van de Sejm, de Poolse Kamer van Volksvertegenwoordigers.
  Wie weet was het wel de Amerikaanse ambassadeur die hem zijn ontslagbrief kwam geven.
  Willy Van Damme

 4. Off topic ? … Een VEEG na Pasen … ook voor wie niet gelooft in god noch complot :
  https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2015/03/28/priester-daniel-maes-ontwrichte-individuen-in-een-nieuwe-wereldorde/
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Bedankt voor die link. Zijn teksten zijn mij uiteraard goed bekend. Het is een dapper man die, een beetje zoals ik, zijn nek uitsteekt en daarbij geen vrees toont. Over bepaalde punten heb ik uiteraard een andere visie maar dat is het minste van de problemen.

  De man viert deze maand in Postel zijn 50-jarig bestaan als priester en is dus terug in het land. Mogelijks samen met zuster Agnes-Mariam. Een dame die via de oorlog tegen Syrië bijna legendarisch is geworden.

  Ben erg benieuwd of men in de media aandacht voor hem zal hebben. Vermoedelijk geen enkele. Het is immers geen salafistische vrijheidsstrijder nietwaar.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s