De Standaard en haar salafistische vrienden in Syrië en op de Krim

Al decennia volg ik De standaard en die krant blijft maar verbazen met haar bijwijlen ontzettend gebrek aan kwaliteit wat haar berichtgeving betreft. Eergisteren en vandaag was het op dit vlak weer tweemaal raak.

Salafistische bron

Zo schreef men eergisteren in ‘VS willen praten met Assad’: “… nadat in 2013 bewezen werd dat het regime chemische wapens had ingezet tegen zijn eigen bevolking.’

Die bewering is gebaseerd op een verklaring van de salafistische door onder meer Saoedi Arabië gefinancierde terreurgroep Liwa al Islam.

Het werd nadien overgenomen door blogger Eliot Higgins, Human Rights Watch en The New York Times die alle drie de 4de divisie van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid, aanwezen als de daders. Een verhaal dat jullie nadien van The New York Times overnamen.

Eliot Higgins - 5

Eliot Higgins was er in augustus 2013 als de kippen bij om de schuld voor die gifgasaanval in de schoenen van de Syrische regering te stoppen. Beweringen die vlot werden overgenomen door Human Rights Watch en The New York Times. Leugens die daarna en ook nu nog door De Standaard voor waar worden versleten. Ake Sellstrom, hoofd van de VN-onderzoekscommissie over die zaak, toonde dat de man gewoon een bedrieger was, een verkoper van onzin.

Dit werd snel ontkracht door anderen waaronder de Belgische expert Pascal Zanders. Het werd definitief begraven tijdens de persconferentie in de VN begin december 2013 door Ake Sellstrom, hoofd van de VN-missie die deze beweringen had onderzocht.

Hij noemde die beweringen van HRW en de krant onzin. Waarna de krant zich onderaan en op de pare minder gelezen pagina 8 verontschuldigde voor haar zoveelste leugen (zie o.m. Irak). Iets wat echter De Standaard toen vertikte te doen. Maar geen probleem jullie herhalen die lasterlijke bewering nogmaals.

Als jullie trouwens de moeite hadden gedaan om het dossier met o.m. die twee rapporten van de VN-missie te lezen dan zouden jullie weten dat het onwaarschijnlijk is dat de Syrische regering hiervoor verantwoordelijk is.

Krimtataren

Ook vandaag is het weer een schot in de roos qua propaganda in het tweede verhaal van Uw medewerkster Corry Hancké over de toestand in de Krim. Verhalen die gezien de Russofobie van onze media, uitblinken in een schrijnende eenzijdigheid die mijlenver verwijderd is van de realiteit.

Sebastopol - Haven

De haven van Sebastopol gesticht door Tsarina Catherina de Grote. Beweren dat de Krimtataren de eerste bewoners van de Krim waren zoals Hancké deed is als stellen dat de Spanjaarden de eerste bewoners waren van het Amerikaans continent of de Turken van het huidige Turkije.

Zo schrijft ze vandaag in ‘Elke dag kunnen gewapende mannen voor de deur staan’: ‘Hoewel zij (de Krimtataren, nvdr.) gezien worden als de oorspronkelijke inwoners van de Krim.’

Een klein beetje kennis van de geschiedenis van de Krim en Rusland leert dat dit klinkklare onzin is, en het publiceren ervan elke krant en journalist onwaardig.

De eerste goed gedocumenteerde bewoners van de regio waren feitelijk Griekse kolonisten die o.m. in de zesde eeuw voor Christus de stad Chersonesus stichten, het huidige Sebastopol. Deze toen Byzantijnse stad werd in 980 veroverd door koning Vladimir de Grote van Kiev Rus, de eerste belangrijke Russische staat. In ruil voor de erkenning van die verovering door Byzantium en een Byzantijnse prinses bekeerde koning Vladimir Rusland hier toen tot het christendom.

In Chersonesus/Sebastopol staan een serie monumenten waaronder een grote kathedraal die daar aan herinneren. Maar blijkbaar heeft zij die niet eens opgemerkt. Of paste dit feit misschien niet haar verhaal dat ze de lezer hier poogt wijs te maken?

De Krimtataren zijn immers de afstammelingen van de Mongoolse stammen die in 1223 Rusland veroverden. De Krim werd onder tsarina Catherine De Grote op die Krimtataren, toen in alliantie met het Ottomaanse rijk, in 1783 heroverd. Met andere woorden: De Krimtataren zijn er het laatst gekomen, niet het eerst. Ook de Grieken waren trouwens niet de eerste bewoners van de Krim. Zo waren er bijvoorbeeld de Scythen.

Hizb ut Tahrir

Verder dient men zich toch wel heel grote vragen te stellen bij gans haar verhaal. Blijkt immers dat haar voornaamste gesprekspartner Ilmi Umerov op zeker ogenblik zegt: “Als ze niets vinden dat verwijst naar onze islamitische organisatie Hizb ut Tahrir, die in Rusland verboden is….’

Nu is Hizb ut-Tahrir, ’s werelds grootste salafistische organisatie buiten Saoedi Arabië, niet alleen in Rusland of Syrië verboden maar ook in een pak andere landen zoals bijvoorbeeld Duitsland. Enkele jaren geleden poogde ze in Hasselt een bijeenkomst te houden maar die werd door burgemeester Hilde Claes verboden.

Leden van de groep zijn o.m. betrokken bij allerlei terreuracties waaronder in Syrië en welke om die reden of verboden is of onder controle staat van zowat alle veiligheidsdiensten ter wereld, ook in Nederland en België.

LEBANON/

De internationaal gestructureerde salafistische terreurbeweging Hizb ut Tahrir, hier aan het betogen in april 2011 in Libanon om hun leden in Syrië te steunen kort na het uitbreken van de opstand. Corry Hancké en De Standaard maken van deze terreurorganisatie de woordvoerder van de Krimtataren om te tonen hoe slecht het wel gaat op de Krim.

De klaagzang van haar gesprekspartners heeft zo te zien dan ook niets te maken met Russische ‘terreur’ tegen Krimtataren maar met logisch politieoptreden tegen een salafistische terreurgroep. Wat begrijpelijk is gezien de toestand vlakbij in de Kaukasus waar door o.m. Saoedi Arabië gesteunde salafistische terreurgroepen al onnoemlijk veel leed veroorzaakten.

Maar ja , een extra portie modder richting Rusland en Poetin kunnen Corry Hancké en De Standaard natuurlijk niet laten liggen. Zelfs al heeft het niets met journalistiek te maken. En dat het de krant verder in diskrediet brengt is ook blijkbaar geen zorg.

Terwijl men overal ter wereld roept om actie tegen allerlei salafistische terreurgroepen geeft De Standaard hen een wat men alleen maar kan beschouwen als vrije tribune. Komt er straks ook een vrije tribune van Aboe Bakr al Baghdadi vanuit Mosoel of Rakka?

Willy Van Damme

Advertenties

8 thoughts on “De Standaard en haar salafistische vrienden in Syrië en op de Krim

 1. Onlangs zag ik een fotoreportage over een miss-verkiezing in de Krim. De winnares was een Tartaarse.
  Frans De Maegd
  Antwoord:
  Ach in Kiev steunt men de frisse jongens van Pravy Sektor, in Syrië steunde men al Qaeda, op de Krim Hizb ut Tahrir en in Moskou een Alexeï Navalny. Volgens de Franse groep Yves Rocher is dat een dief. Wat het Russische gerecht bevestigde.
  Wie in ’s hemelsnaam gelooft nu nog De Standaard?
  Willy Van Damme

 2. Ik kende vroeger een Willy van Damme die bij de CIC was, hij was van Moorsel en woonde in Nippes !
  Ruddy Verbuyst
  Antwoord;
  Ik kenden vroeger in Dendermonde een cafébaas op de Grote Markt die ook Willy Van Damme noemde. En er zal wel meer dan een Rudy Verbuyst zijn denk ik. In mijn familie ken ik alleszins niemand met zo’n naam, behoudens ik dan.
  Willy Van Damme

 3. De standaard is altijd oppervlakkig trouwens zoals de rest van de Belgische rioolmedia, dit is van vandaag: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150318_01585555?_section=61709575&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=breakingnews&M_BT=327575919325&adh_i=848800733aa19a232def2bdb1f021712

  De info van de standaard is altijd oppervlakkig , lees ;an hour ago
  Bij touroperators Thomas Cook en Jetair hebben ze geen weet van Belgen in de Tunesische hoofdstad Tunis. ‘Goed 1.200 Belgen verblijven in het land, maar zij zijn allemaal op de kuststeden Djerba en Enfidha gevlogen’, klinkt het bij Jetair. Thomas Cook zegt dat vandaag geen excursies naar Tunis op de planning stonden. ‘Er zijn ook geen excursies vandaag, al kan het altijd dat ze op eigen houtje naar Tunis getrokken zijn.’
  Aanvulling RV: er wonen in Tunesie wel honderden zoniet duizenden Belgen, zo is er Tunisair die dagelijks op Brussel/ Tunis vliegt ik ben er zelf mee afgekomen voor circa 1 week en ga vrijdag terug,op elke vlucht zitten zeker 40% Belgen, de opmerkingen voor toeristen van het Ministerie van Buitenlandse zaken waren zo oppervlakkig dat ik ze in September vorig jaar er een opmerking moest over schrijven, de gevaarlijkheid werd gewoon doodgezwegen, als bedank werd dan later het Schengenvisum voor mijn Tunesische echtgenote geweigerd !
  BTW Belgische Special Forces worden naar Tunesie gestuurd om de Tunesische commando’s bij de opleiding te helpen !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  De praktijken van Corry Hancké en DS doen mij denken aan een soort Braziliaanse of Chinese journalist die voor een reportage over België alleen met Fouad Belkacem of met de jongens van Bloed, Bodem, Eer en Trouw gaat spreken. Totaal onbekwaam noem ik dat. Of anders onbetrouwbaar. Of beiden.

  Wat betreft Tunesië hoor ik hier nu geroep om buurland Libië opnieuw te gaan ‘bevrijden’. Waarom niet, na vier ‘bevrijdingen’ moet dat toch wel lukken denk ik. Als we nu eens Guy Verhofstadt met een parachute boven Tripoli droppen. Hij mag voor mijn part ook een FAL meenemen en eventueel zelfs Herman Van Rompuy. Van een besparing op de pensioenen gesproken.
  Willy Van Damme

 4. Het is niet alleen De Standaard, die op die manier opereert. Als ze bvb bij de VRT zich al eens herinneren dat er zoiets bestaat als journalistieke deontologie, dan geven ze inderdaad wel eens meerdere invalshoeken (gewoonlijk 2), maar alleen de dominante visie, opgedrongen door de VS administratie en de Zionisten, wordt weerhouden in verdere verslaggeving. Het is veruit in de meeste gevallen dat de boosaardige mythe het haalt op de realiteit. En naast het feit dat die boosaardige mythes dan als bouwstenen gebruikt worden voor verdere verslaggeving, bombardeert de VRT haar kiezers met bevestigingen van die boosaardige mythes in haar diverse ‘ontspanningsprogramma’s’. Soms lijkt het 70 puntenprogramma van het VB wel evangelie voor de werknemers van de VRT.

  Wie in hemelsnaam gelooft nu nog DS? Ik vind het een ongezellige krant, er hangt altijd iets grimmigs, maar er is een belangrijk percentage wat daar bevestiging vindt voor zijn egoproblemen en die kopen die krant.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  In mijn archief zitten hier drie erg leuke brieven van voormalige hoofdredacteurs van die kwaliteitskrant, Lode Bostoen, Dirk Achten en Bart Sturtewagen die de incompetentie van dat dagblad bewijzen.

  Lode Bostoen kon het niet hebben dat ik zelfs maar indirect twijfel zaaide over de beweringen over gifgas van die bedrieger van een Aubin Heyndrickx. Dirk Achten stelde dan weer dat ze geen fouten hadden gemaakt in hun berichtgeving over de pedofiliezaak rond Elio Di Rupo en Bart Sturtewagen vond het in 2003 niet kunnen dat men twijfelde over het feit dat Saddam Hoessein nog chemische wapens had.
  Ho ja, enkele jaren geleden stelde Bart Beirlant, hoofd buitenland, in de krant dat Iran druk bezig was met de productie van kernwapens. Idioten.

  Dit soort reportages als die van Corry Hancké is dus geen uitschuiver maar de regel. Het erge is natuurlijk dat voor vele hoger opgeleiden De Standaard zowat de enige bron van informatie over de actualiteit is. En dat weet men in Groot-Bijgaarden en elders heel goed.
  Willy Van Damme

  • en dan zeggen we nog niets over die omhooggevallen Mia Doornaert, die nogal close was met de zwavelstinkende Alfred Cahen.
   Dim Knudde
   Antwoord:
   De dame die de toespraken ging schrijven voor Yves Leterme, de slechts leider die de CD&V ooit heeft gehad en de man die meer dan wie ook verantwoordelijk is voor het feit dat CD&V nu nog maar half zoveel stemmen haalt als de N-VA. Geen verrassing dat men de man in ballingschap stuurde.

   Wie racistische praat verkoopt over moslims wordt door haar gesteund maar wie maar een woord van kritiek op Israël en het zionisme heeft, die is dan zo een antisemiet.
   De dame heeft ook zowat alle oorlogen en staatsgrepen van de VS, en dat zijn er heel veel, goedgepraat. Een intellectuele krachttoer om U tegen te zeggen. Mijn hoed af.
   Willy Van Damme

 5. Dag Willy, bedankt voor je vele werk aan je blog, wereldniveau ! Het verbaast me aangenaam dat je voor één keer op dezelfde lijn zit met BDW. Doe zo voort !
  Ed
  Antwoord:
  Bedankt maar wie is BDW? Toch niet de Antwerpse burgemeester. Die bracht vandaag wel een grote waarheid over onze vroegere immigratiepolitiek maar verder lijkt mij dat niet bepaald een te volgen voorbeeld.
  Willy Van Damme

  • Hij heeft idd gelijk… maar is dat niet de schuld van onze vrienden de kaviaar-socialisten ? Je bent een eerlijk en rechtvaardig mens, dat moet toch vreten aan je ?
   Ed
   Antwoord:
   Totale onzin. Het beleid om immigranten uit Turkije en Noord-Afrika naar hier te halen situeert zich in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw en was een gevolg van de druk vanuit ondernemerskringen.

   Men haalde ze naar hier wegens een nijpend tekort aan personeel en om ook zo de lonen onder controle te houden. Zeker daar Italië en Spanje toen als bron niet meer functioneerden wegens de daar gestegen industrialisering en de daaruit voortvloeiende lokale nood aan arbeiders.

   Dit beleid werd gesteund door alle partijen en regeringen waarin de sociaaldemocratie in het beste geval de minderheidspartner waren. Men had in politieke kringen en in andere lagen van de bevolking immers geen enkele interesse in die mensen.

   Als er in die periode acties tot integratie kwamen – bijvoorbeeld de Sleepstraat in Gent – dan kwamen die van de zogenaamde linkerzijde met bijvoorbeeld het toenmalige AMADA, Vuile Mong (Rosseel) en kringen uit het vakbondswezen, ABVV en ook ACW. Bij de politieke rechterzijde was er 0 interesse om hen te integreren.

   De N-VA is trouwens maar begonnen met haar voorstellen tot taalcursussen om nationalistische reden uit vrees voor de Vlaamse ‘identiteit’. Het organiseren van taalcursussen en betere integratie is er een die je toen alleen bij sociale bewegingen kon vinden.

   In die zin heeft Bart De Wever rijkelijk laat het discours van o.m. Amada op dit vlak overgenomen. Natuurlijk is racisme zeer fout en een kanker en natuurlijk moet die integratie verder gaan. En natuurlijk zijn die taalcursussen fantastisch.

   Maar dit is niet de enige oorzaak voor het relatief succes van die jihadisten. Het toelaten dat salafistische predikanten en geld uit Saoedi Arabië, Qatar & Co hier ongehinderd kunnen komen is een andere oorzaak.

   Besef dat nu een Belgische regeringsdelegatie in Qatar is. Een land dat openlijk al Qaeda financieel steunt. En dit is toch een regering mede onder leiding van Bart De Wever.

   Een derde oorzaak is de walgelijke propaganda die onze media de voorbije jaren voerden voor deze salafistische bendes die men voorstelde als vrijheidsstrijders. Die drie oorzaken dient men aan te pakken.

   En ik juich in die zin de recente uitlating van Bart De Wever wel toe. Ze staat wel in schril contrast met andere eerdere uitlatingen van hem en van partijgenoten als een Homans.
   Willy Van Damme

 6. Ja, het niveau en de ethiek van de journalisten van onze mainstream media is niet meer wat het geweest is. Het lijkt wel of zij louter geïnteresseerd zijn in propaganda verspreiden. Wat de Krim en Rusland betreft ligt het er zo overduidelijk op dat hun geloofwaardigheid wat andere nieuwsfeiten betreft bij mij ook 0,0 geworden is. Wanneer je tegenwoordig een krant leest weet je niet meer wat waar is, wat gefantaseerd is, wie de schurk en wie de heilige is. Desinfo alom.
  Benesha
  Antwoord:
  Het schandalige is natuurlijk dat die schrijvers van propaganda zenders als RT dan beschuldigen propaganda te verkopen.
  Maarten Rabaey van De Morgen schreef ooit zelfs dat een zender als RT (Russia Today) wegens de censuur niets schreven over Pussy Riot. Een simpele controle die maar enkele seconden duurde zou integendeel hebben bewezen dat RT een veelvoud van artikels over die zaak hadden geschreven dan zijn krant.
  Geen jota geloven van wat kranten schrijven, dat moet het motto zijn.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s