Midden-Oosten–Heroriëntering Amerikaans beleid volop bezig

Dat het Midden-Oosten op dit ogenblik een diepgaande verandering aan het ondergaan is blijkt duidelijk uit veel elementen. Recent raakte in de VS nu ook het nieuwe jaarlijks gemaakte rapport van National Intelligence bekend.

Het verslag noemt ‘Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community’ en is bestemd voor de Amerikaanse Senaat waar James Clapper, de directeur van National Intelligence, het op 26 februari voorstelde.

En kijk, plots blijkt uit dat rapport dat de VS twee terreurvijanden minder heeft, Iran en Hezbollah, de Libanese verzetsorganisatie. Een echte verrassing is dat niet meer na de verklaring zondag van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat hij wil onderhandelen met de Syrische president Bashar al Assad.

Hezbollah - begrafenis - 2 - Maart 2014

En plots blijkt Hezbollah geen terreurorganisatie meer te zijn. Het rapport vertelt over Hezbollah alleen dat het samen met het Libanese leger aan de Syrische grens vecht tegen ISIS en al Qaeda. Hier een begrafenis van een lid van Hezbollah die in Syrië sneuvelde.

De VS en de Turkse PKK, volgens de VS een andere terreurorganisatie, zitten trouwens in het noordoosten van Syrië in een militaire alliantie tegen de door Turkije gesteunde Islamitische Staat van Irak en al Sham (ISIS). Turkije is lid van de NAVO!

Ondertussen hebben de slavenstaten op het Arabisch schiereiland al erg boos gereageerd op de uitlatingen van John Kerry. Ook Benjamin Netanyahu is woest en stelde maandag openlijk dat een Palestijnse staat wat hem betreft er nooit zal komen. Hij had die belofte ooit onder sterke Amerikaanse druk gedaan. Belofte waar hij gezien de gewijzigde Amerikaanse politiek nu op terugkomt.

Ondertussen lijkt het akkoord tussen de VS en Iran dichterbij te komen. Men is bij de VN zelfs al bezig teksten aan het voorbereiden om het VN-embargo tegen Iran op te heffen. Alleen Frankrijk lijkt ook nu weer wat tegen te spartelen en liet zich trouwens ook al voorzichtig negatief uit over die verklaringen van Kerry met betrekking tot Assad.

Maar dat is eerder een achterhoedegevecht. Recent is Peugeot/Citroën trouwens terug begonnen met het produceren van auto’s in Iran. Dat was tot 2012 na Frankrijk en Spanje haar voornaamste markt.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Midden-Oosten–Heroriëntering Amerikaans beleid volop bezig

 1. Het lijkt me toch allemaal maar opportunistische Real-politiek in functie van “nationale belangen”. Kortom, in 2016 kan misschien weer het motto gelden dat nationale belangen vermomd onder “democratie en vrijheid” weer best gediend worden door een offensieve militaire strategie. Als de VS zo steeds verandert van politiek, zal ze dat in de toekomst ook wel doen. Het lijkt me niet dat met deze wijziging in de US-diplomatie “vrede” in het Midden-Oosten naderbij is gekomen. Net zoals Oekraïne ter rechterkant van de Zwarte Zee tot Kirgizstan en de grens met China, en ter linkerbovenkant (Midden-Europa, Balkan en Baltische landen) potentieel explosief blijven. Overal waar olie is (of iets wat erop lijkt), kan er ook gretig vuur op worden gegooid. In wezen word ik van deze US-draai niet echt optimistischer.
  Eric Rosseel
  Antwoord:
  Inderdaad, niets zegt dat de VS morgen niet juist het tegenovergestelde zal zeggen. Ze zijn op dat vlak niet aan hun proefstuk. De VS leeft sinds haar stichting trouwens continu in oorlog, met de oorspronkelijke bewoners, de Britten, de Fransen, de Spanjaarden, Mexicanen, de Japanners, enzovoort. Ze lijken er wel verslaafd aan. Ziekelijke heersersmentaliteit.
  Willy Van Damme

 2. Zoals altijd, het nu volgende ook voor wat het waard is:
  Evalueren en inschatten van de (onderliggende factoren in zaken van) politiek, en dan natuurlijk alleen in landen die zichzelf als democratisch (willen) bestempelen — mijn prudente benadering kan onmogelijk over het hoofd worden gezien — verschilt nauwelijks van graaien in een grabbelton naar waardevol spul; met een grote kans bedrogen uit te komen. Hoe dit ook zij, de factor ‘democratie’ garandeert dat, in het uiterste geval, deze allesoverheersende eis tot bezinnend resultaat zal voeren: de stem des volks, ook te formuleren met ‘wij, het volk’, ‘we, the people’, ‘nous sommes le peuple’, ‘wir sind das Volk’, enzovoort, al is de grens hiermee wel zo ongeveer bereikt. Ik twijfel bij de bevolking van … Israel. A’m of A’am is volk, in het Hebreeuws, maar de toevoeging ‘wij’ is anders dan bij ons; evenals in het Arabisch en het Aramees wordt het bezittelijk naamwoord áchter het subject c.q. object geplaatst, en ik slaagde er niet in de term ‘wij, het volk’ in een semitische constructie boven water te krijgen. [ Semitisme is verbonden met de taal van de gebruikers ervan, in de gebieden waar zij verbleven; het heeft geen genetische of etymologische context. Anti-semitisme is dan ook een onbruikbare term, ofschoon de term anti-judaïsme evemin een schoonheidsprijs verdient. Anti-zionisme daarentegen, gericht tegen de politiek van zionisten andermans grondgebied in te pikken, is wel degelijk toepasbaar, maar al evenmin verbonden met schoonheid… ]
  Ik moet even terugschakelen, want ik raakte enigszins de weg kwijt. Waar was ik ook al weer? Oh ja, de politiek en het vage beeld dat politici vaak oproepen als ze voor hun handelen een minder voor de hand liggende verklaring kunnen ophoesten. Zoals in samenhang met het Israel-Palestina conflict. Men kan erover twisten of het tranen van het lachen zijn, of tranen van zorg/verdriet/pijn, bij de capriolen die politici weten op te wekken, naar aanleiding van de doorgaans volstrekt abjecte dan wel doorzichtige verbale tournures die deze woordkunstenaars over het voetlicht weten te brengen, alles in het kader van het sparen van de kool, de geit, en … ??? Ja, vraagtekens, want doorgaans gaat het om het sparen van de kool en de geit. Maar ter zake van het I-P-conflict spelen meerdere gegadigden c.q. belanghebbenden een rol. Of het Westen en Joods Israel nu de kool of de geit zijn, is van ondergeschikt belang, dan wel lood om oud ijzer. De vraag is namelijk hoe nu de benaming luidt voor de Palestijnen en hun aanhang? Staan zij wellicht voor de (boze) wolf? Het is rond die hete brij dat de politici zich in tal van bochten wringen, en met de verkiezingen in Israel van vandaag, zal wel weer een nieuw hoofdstuk zijn aangebroken, ook na die mallotige vertoning bij de speech van Benjamin Netanyahu in de Amerikaanse Senaat, waarbij senatoren en ander volk als puppets on a string op en neer bewogen, om maar fysiek duidelijk te maken hoezeer zij zich in de Bibi-uitspraken konden vinden. Theater en nog eens theater, maar omineus omdat, anders dan bij vorige keren, door mensen met nog wél (een beetje?) gezond verstand afstand werd genomen van die capriolen. En daarmee ben ik (eindelijk) aangekomen bij het punt waar het mij om gaat: wat gaat er gebeuren als voor het gewone volk éindelijk de rapen gaar zijn, en het méér dan genoeg wordt gevonden hoe met de legitieme aanspraken van de Palestijnse niet-joodse gemeenschappen op hun geboortegrond korte metten werd gemaakt, in opdracht van de politieke zionisten. Eerst via de Volkerenbond (1922) en toen dat spaak liep, via de opvolger ervan, de Verenigde Naties, waarvan de Algemene Vergadering op 29 november 1947 resolutie 181-II aannam, een aanbeveling tot het opdelen van Palestina in een Joodse Staat, een Arabische Staat, en een corpus separatum voor Groter Jeruzalem voor de duur van tien jaar. Op mijn vraag met welk recht die zaken plaats vonden, kan ik maar geen sluitend antwoord krijgen, maar wel listige, met veel omhaal van woorden begeleide kromme uitspraken, die met al ‘hun’ nietszeggendheid een veelzeggende betekenis krijgen. Geen sluitend antwoord, omdat alleen met instemming van de authentieke bevolking van die Palestijnse regio — Joods én niet joods — van een democratisch proces sprake zou zijn geweest.
  Omdat, ook in Amerika, steeds meer weerstand begint te komen tegen het politiek-zionistische project der Judenstaat, is het volgens mij nog lang geen uitgemaakte zaak dat in de regio Palestina geen regeling voor dit drama kan worden gevonden. En met de stem des volks zal, binnen één generatie, een einde komen aan genoemd politiek-zionistisch project, dat van begin af aan een politieke doodzonde beging: over de ruggen van de authentieke bevolking in de Palestijnse regio heen, een neo-koloniaal project injecteren, terwijl het principe dan wel het systeem van kolonialisme op z’n retour was. Dus niks democratie, maar kortzichtig eigenbelang. Hoe zou dat ooit goed kunnen gaan, of komen? Niet dus…
  Egbert Thalens

 3. PKK legt wapens neer maar wie zijn ze en wat doen ze? http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-187446-pkk-legt-wapens-neer-maar-wie-zijn-ze-en-wat-doen-ze.html Hun strijd kostte meer dan 30.000 mensen het leven in Turkije, waaronder veel vrouwen en kinderen. Mensen van verschillende beroepen, zoals leraren en artsen.
  Ahmed
  Antwoord:
  In onze media worden de Koerden veelal voorgesteld als helden en het slachtoffer van een bloedige repressie. De waarheid is echter veel minder zwart/wit als men hier bijna steeds voorstelt.

  De PKK is in oorsprong een maoïstische beweging die inderdaad niet vies was van terreur en het brutaal onderdrukken van andere opinies. Dat Koerden in de verschillende landen een andere taal spreken is hier amper geweten en wordt veelal verzwegen. Het is de reden waarom de Koerdische mediaorganisatie Roj in Denderleeuw meerdere televisiezenders heeft.

  Natuurlijk was de brutale Turkse onderdrukking van elke culturele eigenheid bij de Koerden totaal onaanvaardbaar en was er ook veel terreur van Turkse zijde.

  De PKK heeft trouwens op zeker ogenblik van de VS wapens gekregen om in ruil dan in Iran een zogenaamde ‘bevrijdingsbeweging’ op te zetten. Wat in Turkije grote woede veroorzaakte. Erg beginselvast is de PKK dus ook weer niet.

  Ik vermoed dat hun wapens eventueel naar de vrienden in Syrië zullen gaan. Men kan ze daar dan indien nodig zo terughalen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s