Syrië–Nieuwe dode Belgische jihadist?

Volgens de website Syrian Perspective en de Syrische pers zou er in Syrië een nieuwe Belgische jihadist gesneuveld zijn (1). Ditmaal betreft het een zekere Abu Suhayb Al-Baljeeki (2), ongetwijfeld een schuilnaam.

Het verhaal is ook elders in de Syrische pers te lezen zoals in The Syria Times en bij het officiële persbureau Sana. De Belgische jihadist sneuvelde vermoedelijk gisteren vrijdag bij de strijd om al Jadhal, onderdeel van de al Shaer gas- en olievelden, en zou door het Syrische leger als dusdanig zijn geïdentificeerd.

Hij vocht blijkbaar in de gelederen van ISIS. De al Shaer gas- en olievelden liggen in het uiterste oosten van de provincie Homs op enkele tientallen kilometers van de historische stad Palmyra (Tadmur). Het gebied is erg woestijnachtig en dan ook zeer dun bevolkt.

Om de controle over die gas- en olievelden wordt al maanden gevochten tussen ISIS en het Syrische leger. Ze zijn cruciaal voor de energievoorziening van de provincie Homs daar er naast die gas- en olievelden ook een elektriciteitscentrale staat die werkt op het daar geproduceerde aardgas.

r

Stoer doende Syrische soldaten. Het Syrische leger lijkt de slag om de al Shaer gas- en olievelden nabij Palmyra (Tadmur) definitief gewonnen te hebben. Er zou daarbij een zoveelste Belg gesneuveld zijn.

ISIS poogt al sinds de zomer van vorig jaar met al hun kracht er het leger te verjagen en slaagde tweemaal die kort grotendeels te veroveren. Het leger echter sloeg steeds met succes terug en lijkt er alles nu min of meer stevig in handen te hebben.

Uit de berichten van de laatste maanden is het duidelijk op te maken dat ISIS ook hier een serieuze nederlaag opliep en er grotendeels verdwenen is. Abu Suhayb Al-Baljeeki stierf volgens deze website bij de slag om al Jadhal dat op een 25 kilometer ten noordwesten ligt van Palmyra.

Bij die slag zou ISIS volgens het leger negentien strijders verloren hebben. Waarbij de andere leden van die groep dan richting Rakka, hun zogenaamde hoofdstad, zouden gevlucht zijn, achtervolgd door helikopters van het Syrische leger.

Een gedeeltelijke bevestiging van het verhaal is ook te vinden op de website van het zogenaamde Syrian Observatory for Human Rights, een met de Britse regering en de Syrische Moslimbroederschap gelieerde organisatie.

Die organisatie sprak van 7 dode regeringssoldaten, waaronder een officier, en 10 militanten van ISIS, waaronder ook buitenlanders. Ze bevestigen ook de verovering van dit veld en het erbij horende stadje door het Syrische leger. (3)

NASCHRIFT

Volgens De Standaard van vandaag zou het gaan om een man uit Borgerhout, Antwerpen die tot de sympathisantenkring behoorde van Sharia4belgium. Hij zou met de voornaam Fahd noemen. Meer is er blijkbaar nog niet over geweten.

Willy Van Damme

1) http://www.syrianperspective.com/2015/03/syrian-army-liberates-dooreen-kinsibba-salmaa-al-jadhal-gas-field-liberated-too-saa-kills-alqaeda-saudi-fake-governor-in-hama.html

2) Syria Times: 7 maart 2015. Deze sprak van Abo Sohaib al-Balgeki en gaf verder geen aantallen voor slachtoffers behalve dan deze van de Belg en een Jemeniet. Het persbureau Sana had het over tientallen gedode terroristen. http://syriatimes.sy/index.php/news/local/16944-syrian-army-retakes-oil-field-in-palmyra-kills-isis-wali-in-central-region

2) http://syriahr.com/en/2015/03/30-members-of-the-regime-forces-killed-in-homs-and-lattakia/

Advertenties

2 thoughts on “Syrië–Nieuwe dode Belgische jihadist?

 1. Beste Willy,

  Tussen je scherpe berichten van de jihadisten door stuur ik je hierbij een achtergrondtekst van het project in ’t Keur die je zaterdag met de bus der Raad Van Bestuur kort bezocht. Dit geeft wat duiding rond het project- want bij zo’n bezoek van een halfuurtje krijg je maar een flard te zien.

  Ik had nog een bijkomende vraag/melding..(ivm hiermee sprak Hilde Hofman je ook aan dacht ik gehoord te hebben van haar.) Naast (letterlijk) het project dat je zag van de Dendermondse Volkswoningen zijn we bezig met het bouwen van 16 woningen in een woonerfproject voor familie Hofman. Het is hier een voorzichtig project in anders wonen waar we in de toekomst meer naar toe zullen moeten. Ik wou naar aanleiding van dit project een artikel over anders wonen schrijven- weet jij via welk kanaal dit het best tot zijn recht zou kunnen komen? Hierbij ter info en ter situering een tekst met wat achtergrond van dit project en wat algemene beelden- let wel dit is niet het artikel die ik wil laten verschijnen- dit zou een meer beschouwend artikel zijn,meer algemeen over anders wonen, over de verschillende aspecten hierrond. Kan jij mij wat feed-back geven- ik weet niet of dit e-mailadres ok is? Met hartelijke groeten, Mita

  Mita De Baere Architect A T E L I E R 4 – architecten Blekersdijk 33- 9000 Gent T: 09 223.70.05 F: 09/223.36.23 GSM.: 0497 /45.23.40 Web. : http://www.atelier4.be e-mail. : mita.de.baere@atelier4.be
  Mita De Baere
  Antwoord:
  Bedankt voor al die boeiende info. Het in die tekst over de Dendermondse Volkswoningen verwerken was echter onmogelijk. Het is een interessant verhaal over wonen en herinrichten maar ging in te groot detail in op die specifieke problemen daar.

  Ik heb de tekst bewust algemeen en met een historische inslag gemaakt omdat dit in dit geval ook zo belangrijk en, naar mijn gevoel, exemplarisch is. Ze staat zoals je dat vermoedelijk al zag nu online.

  Wat betreft het project van de familie Hofman zou ik een korte perstekst maken. Ook dit is als ik het goed begreep een boeiend verhaal over nieuwe woonvormen. Je kan mij altijd ook bellen.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Syrië – Nieuwe dode Belgische jihadist? | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s