Syrië– Amerikaanse dromen verder aan diggelen

De evolutie waarbij de wirwar aan jihadistische rebellengroepen in Syrië een voor een wordt uitgeschakeld door de sterkere Jabhat al Nusra, de lokale afdeling van al Qaeda, en de Islamitische Staat van Irak en al Sham (ISIS) zette zich de voorbije dagen verder door. Zo werd deze week ook de zogenaamd gematigde rebellengroep Harakat Hazm militair verslagen door Jabhat al Nusra.

Amerikaanse wapens

Harakat Hazm (De Beweging voor Standvastigheid) was een vrij jonge groep die op 25 januari 2014 mede was opgericht en geleid door de CIA. Geschat wordt dat ze een 1000 manschappen telde en gelieerd was aan de Syrische Moslimbroeders.

Ze werd in de Amerikaanse propaganda dan ook voorgesteld als een gematigde beweging en kreeg van de VS daarom veel oorlogstuig, waaronder moderne antitankwapens, naast dan allerlei ander materiaal en lonen voor deze ‘vrijheidsstrijders’.

Salim Idriss, een der leiders van het Syrische Vrije Leger was trouwens aanwezig bij de officiële oprichtingsceremonie. Salim Idriss steunde zoals gebleken is ook allerlei extremistische groepen voor wie het hoofd afhakken geen probleem is. Salim Idriss is de man die Guy Verhofstadt naar het Europees parlement bracht vragend om hem wapens te bezorgen.

In wezen waren het natuurlijk gewoon door de VS gecontroleerde huurlingen. Hun voornaamste wapenfeit was de deelname aan de slag om de stad Mork (Morek) in de provincie Hama. Die begon op 1 februari 2014, kort na de officiële oprichting van Harakat Hazm.

Jabhat al Nusra in legerbasis 46 - VS wapenstock Harakat Hazm

Fier toonde Jabhat al Nusra, al Qaeda, de tonnen Amerikaanse wapens die ze buit hadden gemaakt bij hun strijd tegen Harakat Hazm.

De bedoeling was de bevoorradingslijnen naar een aantal legerbasissen af te snijden. Deze had initieel enig succes maar na een maandenlange strijd werden de rebellen in oktober 2014 met grote verliezen teruggeslagen.

Jabhat al Nusra

Harakat Hazm mag dan wel in de massamedia en Amerikaanse regeringspropaganda gekend staan als gematigd, ze vochten hier in Mork wel samen in een front met Jabhat al Nusra en andere salafistische terreurgroepen.

Harakat Hazm was vooral actief bij de strijd om de stad Aleppo waar de rebellen in de stad praktisch omsingeld zijn. Leden van de groep vochten er in de noordoostelijke voorstad Handarat tegen het oprukkende Syrische leger.

Voorheen waren delen van de beweging door Jabhat al Nusra al uitgeschakeld in de noordwestelijke provincie Idlib. Tezamen dan met het eveneens als gematigd omschreven Syria Revolutionaries Front. Dit was iets eerder dan Harakat Hazm opgericht in december 2013 en genoot naast de steun van de VS ook die van o.m. Saoedi Arabië.

De leiding hiervan was in handen van Jamal Maarouf en speelde evenmin een grote rol in de gevechten. Ze stond, ook bij andere rebellengroepen, gekend als in essentie een roversbende die vooral door plundering, afpersing en ontvoeringen geld verdiende. Zij werd in oktober vorig jaar door diezelfde Jabhat al Nusra uitgeschakeld. 

Saoedi Arabië versus Qatar

Jabhat al Nusra in legerbasis 46 - VS wapenstock Harakat Hazm - 1

Bij de in Basis 46 buit gemaakte wapens bevonden zich ook telegeleide antitankraketten, zogenaamde TOW. Zeer gesofisticeerde wapens.  een hoogtepunt in de Amerikaanse oorlog tegen de terreur.

In essentie zijn die onderlinge gevechten deels een gevolg van een strijd om territorium tussen die bendes en de kans om zo geld te verdienen. Een andere reden is de onderlinge strijd tussen hun echte bazen. Zo is het duidelijk dat Jabhat al Nusra tegenwoordig de steun geniet van Qatar en Turkije.

De vijandschap tussen Saoedi Arabië en de alliantie van Qatar met Turkije heeft hier dus grote gevolgen op het terrein. Hierbij is het eveneens zeker dat Jabhat al Nusra ook militaire steun krijgt van Israël voor de oorlog tegen Syrië aan het zuidelijk front bij de grens met Jordanië en Israël.

Hoe juist deze ruzie tussen Jabhat al Nusra en Harakat Hazm in de provincie Aleppo ontstond is onduidelijk. Daarbij beschuldigden beiden elkaar van met de gevechten begonnen te zijn. Bemiddelingspogingen van andere terreurgroepen haalden daarbij niets uit.

Tegen het veel beter bewapende en bemande Jabhat al Nusra kon Harakat Hazm echter niet op en reeds na enkele dagen van intense strijd viel Basis 46, een vroegere legerbasis die nu diende als hoofdkwartier voor Harakat Hazm.

Waarna de beweging werd opgedoekt en de leden werden opgenomen in andere salafistische terreurgroepen, vooral dan Liwa al Ansar (alias de Ansar Brigade of Divisie 19 van het Vrije Syrische Leger) dit is een groep die al in september 2013 opriep tot de invoering van de sharia in Syrië. Wat aantoont hoe ‘gematigd’ Harakat Hazm wel was.

Amerikaanse wapens

En voor Jabhat al Nusra was er natuurlijk de buit, zijnde vele tonnen Amerikaanse wapens die in Basis 46 lagen opgeslagen, waaronder die zeer moderne telegeleide antitankraketten. Materiaal waarmee deze groep dan fier op het internet poseerde. 

Het is een zoveelste vernedering voor de VS in deze heel vuile oorlog. Al maanden stelt de Amerikaanse president Barack Obama dat men een uit duizenden manschappen bestaande gematigde legermacht ging vormen die ISIS dan zou moeten aanpakken.

Harakat Hazm had hierbij de basis moeten vormen van die nieuwe groep. Het werd dus niets en de al sinds de zomer van 2014 aangekondigde Amerikaanse plannen voor die nieuwe rebellengroep lijken de zoveelste dure Amerikaanse grap te worden.

 

De kwestie van de uitschakeling van Harakat Hazm door al Qaeda kwam deze week dinsdagvoormiddag ook ter sprake op de Russische televisiezender RT.

In de Amerikaanse media vergelijkt men het zelfs met de beruchte operatie van de Varkensbaai in Cuba in 1961. Een der grootste fiasco’s uit de Amerikaanse imperialistische geschiedenis waarbij het Cubaanse leger een door de CIA getrainde uit duizenden huurlingen bestaande invasiemacht moeiteloos in de pan hakte.

Robert Ford, de Amerikaanse diplomaat die jarenlang de leiding had van de oorlog tegen Syrië, noemde het ganse plan van president Barack Obama voor zo’n gematigde rebellenmacht trouwens ‘pure fantasie’. En je kan hem geen ongelijk geven.

Assad of al Qaeda

De strijd om de macht in Syrië wordt dus zoals hier al eerder gesteld een tussen de regering van president Bashar al Assad aan de ene kant en twee zeer extreme salafistische terreurgroepen, Jabhat al Nusra en ISIS, aan de andere kant.

De huidige pogingen van Qatar en Turkije om Jabhat al Nusra officieel los te koppelen van al Qaeda en een nieuwe naam te geven, in ruil voor pakken vers geld, gaat hieraan niets veranderen.  Het is pure make-up die trouwens in strijd is met resoluties van de VN. Het lijkt eerder een wanhoopsdaad.

Aleppo - 20 - Militaire situatie 21 Februari 2015

De militaire situatie in het noorden van de stad Aleppo op 21 februari 2015. De stad Handarat is praktisch geheel in handen van het Syrische leger. Alleen het Palestijnse vluchtelingenkamp ten zuiden van de stad is nog deels in handen van die salafistische terreurgroepen. Het stadscentrum is onderaan maar staat niet op de kaart.

Veel keuze heeft men in het westen niet meer. Een verdere toenadering tot de regering van Bashar al Assad – hoe moeilijk dat in het westen ook ligt – is dan ook de enige optie voor het westen. Hun poging om de Syrische regering uit te schakelen en zo Hezbollah te vernielen draait op niets uit.

Fiasco

Integendeel, de as van Iran, Syrië, Hezbollah en ook Irak is sterker dan ooit tevoren. Dit is in het Midden-Oosten voor het westen het grootste fiasco sinds de nederlaag van de Kruisvaarders in de Middeleeuwen. Dat de VS erg schoorvoetend nu bereid is om met Iran rond Irak een militaire alliantie te sluiten toont dit debacle.

Ze hebben het in Washington, Parijs en Londen echter geheel aan zichzelf te danken. Dol van machtswellust slaagden zij er niet in een goede inschatting te maken van de werkelijke machtsverhoudingen in de regio.

Zoals blijkt uit het recente boek van de Franse journalist Georges Malbrunot (1) over de Franse politiek versus Syrië werd iedereen binnen het Franse establishment met een dissidente stem hondsbrutaal de mond gesnoerd. Alleen gelijkgestemde adviseurs mochten spreken.

Bashar al Assad - 1 - Instagram

En de winnaar is de Syrische president Bashar al Assad. In de VS geeft men nu zelfs officieel toe dat niemand Assad van de macht kan verdrijven.

Wat de westerse leiders deden was daarom niet alleen van een zelden geziene criminaliteit, het was ook van een even zelden geziene domheid. Maar een waarvoor zij vermoedelijk nooit door de kiezers zullen afgestraft worden. Laat staan dat ze hiervoor ooit zouden terechtstaan. De media zullen dit fiasco immers goed verbergen. 

Nu wandelen zij schoorvoetend richting Damascus en bereiden nu al het publiek in het westen voor. Want hun nederlaag gaan mensen als een François Hollande, Barack Obama en David Cameron zeker nooit toegeven. En Bashar al Assad zal wel zo galant zijn om hen een uitweg te bieden uit dit door het westen geschapen moeras.

Onze koning Philip kan zich al beginnen voorbereiden op een bezoek van de man van Damascus.

Willy Van Damme

1) ‘Le Chemin de Damas’, Georges Malbrunot en Christian Chesnot, uitgeverij Laffont, 2014, 21,5 euro.

Advertenties

9 thoughts on “Syrië– Amerikaanse dromen verder aan diggelen

 1. “Wat de westerse leiders deden was daarom niet alleen van een zelden geziene criminaliteit, het was ook van een even zelden geziene domheid.” Zeg dat wel! Maar infeite is dat fenomeen al duizenden jaren gekend bij de intellectuele elite. Egoïsme resulteert in machtsdrang en machtsdrang vernauwt het perspectief. De universiteit heet niet voor niets Alma Mater, de moederlijke liefde trekt het perspectief het breedst open, maar hoeveel academici weten waar het logo van de KUL voor staat. Of bestaat dat logo nog wel? 20 jaar terug stond het nog op de briefhoofden. Typisch voor deze tijd eigenlijk, het logo is zo goed als helemaal verdwenen. Alleen in het tagje bovenaan zit het nog bijna onzichtbaar. Het zegt wat over deze decadente tijden. En het gaat zelfs zover dat onze taal overwoekerd geraakt door de culturele erosie. Wat infeite niet deugt, dat wordt tegenwoordig gewaardeerd en omgekeerd. De kiezers kunnen dat criminele gedrag dus ook niet afstraffen, ze hebben er de ontwikkeling niet meer voor. Destijds op school vond ik dat de nonnen wat te vaak zeiden dat ‘God het mij zou lonen’ als ik tegenslagen meemaakte. Hun manier om te zeggen: “What does not kill you makes you stronger.” Maar nu blijkt dat ze gelijk hadden. Het is de spanning, die er ontstaat tussen wat je als doel stelt (en in mijn geval betrekking had op mijn genegenheid voor mijn kinderen) en de realiteit waarmee je te maken krijgt, die inzicht oplevert. Zo’n soort van spanning zal er wel bestaan voor alle mensen, die wat verder nadenken en sterk contrasteren met het bekrompen zelfzuchtig perspectief van een Verhofstadt, die duidelijk bereid is om over lijken te gaan om voor zichzelf een positie met veel macht en geld uit de brand te slepen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ach ik moet bij het bestuderen van de huidige geopolitieke situatie soms denken aan het Romeinse rijk toen het aan het sterven was. Het is dus inderdaad niet nieuw.
  Is dat logo van de KUL niet de zogenaamde moeder Gods, Maria? Dat ze dat niet nog vervangen hebben door een foto van Rik Torfs snap ik niet.
  Willy Van Damme

 2. Dank meneer van Damme uw geopolitiek analyses worden door mij, en waarschijnlijk vele anderen, zeer gewaardeerd. Het als moeilijk genoeg voor de gemiddelde burger om aan een beetje betrouwbare informatie komen. Dankzij onze gelijkschakelde, pro Amerikaanse, pers.
  Simon tS
  Antwoord:
  Ach, als je de NRC, De Standaard, Le Monde, The Times of The New York Times over Syrië, Iran, Oekraïne, Rusland, China of Libië leest, het is allemaal dezelfde rotzooi. Enige kritische zin ontbreekt en in wezen schrijven zij elkaar over.

  Het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken zegt dat Assad/Mugabe/Poetin/Xi Jinping…. (vul verder gewoon maar naar believen in) een smeerlap is en de papegaaien van die kranten zullen dat ook slaafs herhalen.

  En om dat nog eens te accentueren zullen ze dan er een of andere ‘expert’ bijhalen van bijvoorbeeld het Carnegie Endownment for Peace, Chatham House of Clingendael om dat te bevestigen. Daarbij vergeten te zeggen dat dit, zoals zij, ook maar papegaaien zijn. Kritische zin: 0000000000000.

  Deze week nog een gesprek gehad met een vriend die hoofd is van zo’n instelling die wegens subsidies moet zwijgen maar mij dat bijna woordelijk ook zo zegde. Behoudens enkele dissidenten is er niemand die zijn vinger eens opsteekt en waarschuwt.
  Willy Van Damme

 3. willy boy,
  foto van de ‘cafébazin’ is die van haar vriendin Greta,
  best rechtzetten
  Rie

  Rudy Putteman
  Antwoord:
  Bedankt om dit te melden. De fout is daarjuist rechtgezet. Het koste mij een koffie en een ritje naar Denderbelle. Maar de koffie was lekker en het gezelschap au point.
  Willy Van Damme

 4. Hi Willy,

  In deze context is het volgende stuk van Orlov wel interessant: http://cluborlov.blogspot.nl/2015/03/financial-collapse-leads-to-war.html

  De vraag is inderdaad ook of de us het wel zo erg vindt om steeds weer te verliezen.

  Groeten,
  Ben Braam
  Antwoord:
  Bedankt voor dat interessant artikel. Wel moet men oppassen om ook van Poetin een soort heilige te maken. Hij is geen monster zoals de NRC ons elke dag wil wijsmaken maar ook geen heilige.

  Poetin is een politicus die elke vier jaar herkozen moet worden en die nu moet opboksen tegen een zeer agressieve VS. Een VS die hem blijkbaar liefst dood wil. En dan is het logisch dat Rusland en Poetin hevig reageren. Wie zou dat niet doen als hij in levensgevaar is?
  Willy Van Damme

 5. Een prima artikel, voorzover ik capabel ben tot een beoordeling, en mijn bewondering voor uw invloed in de wereld, af te lezen aan het feit dat uw expertise wordt gevraagd door instanties uit het buitenland, zoals RT International. Overigens, de dame door wie u geïnterviewed wordt, valt veel meer op door haar aardige verschijning dan door kwaliteit tót het afnemen van zo’n interview; het heeft er alle schijn van dat zij meer aandacht heeft voor de vragen die ze moet stellen, dan voor uw antwoord(en). [ Zoals doorgaans het geval is, bij lezingen door een expert, gevolgd door een vragen-sessie, waarbij nauwelijks ruimte wordt geboden voor het (correct) stellen van een vraag. ]
  Nmbm heeft u één speler bij al deze IS-operaties nogal uit de wind gehouden: Israel. Het zou m.i. niet hebben misstaan als u naast Washington, Parijs en Londen, ook Tel-Aviv c.q. Jeruzalem had genoemd. Zou het kunnen dat de door u genoemde dolle palowa-machtswellust door jertela is aangewakkerd? Of zelfs opgedrongen?
  Egbert Talens
  Antwoord:
  De grote speler achter de schermen is natuurlijk inderdaad Israël. Maar ik heb dat land in mijn artikel wel vernoemd als een van die welke al Qaeda steunt.
  Later die avond ontdekte ik foto’s van Israëlische militairen met mensen van al Qaeda aan de Syrische grens. Wie of wat palowa en jertela zijn is mij wel onbekend.

  Ik heb de dame van RT bij het gesprek niet op mijn scherm gezien. Gewoonlijk zijn nieuwslezers geen echte journalisten maar mooie gezichten met een leuke stem die men het nieuws laat presenteren. Ze zijn een soort van verkoopargument.
  Willy Van Damme

  • Beste Willy,
   Excuus voor mijn (poging tot) grappig willen zijn. Met palowa bedoelde ik Parijs/Londen/Washington, en met jertela Jeruzalem/Tel-Aviv.
   Sportief van u, mijn ingezonden reactie toch met publicatie te honoreren. Dank daarvoor.
   Hartelijke groet,
   Egbert Talens
   Antwoord:
   Geen probleem. En een goeie grap kan zeer leuk zijn.
   Verder publiceer ik hier alle binnenkomende reacties behoudens diegene die beledigend, lasterlijk of racistisch zijn.
   En van dat laatste zijn er hier bitter weinig. Ik zit er ook niet op te wachten.
   Willy Van Damme

 6. Goede analyse maar er ontbreken toch wel wat dingen. Aleppo zou al zeker 2 weken of langer omsingeld zijn geweest ware het niet dat Turkije speciale eenheden Syrië heeft ingestuurd om de omsingeling van Aleppo te voorkomen. Vandaar dat de terroristenbevoorradingsroute met Turkije nog steeds open staat.
  (Syria: Special Forces From Turkey Attack The Syrian Arab Army http://www.moonofalabama.org/2015/02/syria-special-forces-from-turkey-attack-the-syrian-arab-army-.html)

  De recente aanval op de hoge leiding van Jabhat al-Nusra waarbij 4 topfiguren en lagere kaders omkwamen zou gebeurd zijn door het Syrisch leger die dit opeiste. (Why Is The NYT Doubting The Syrian Airstrike Against Nusra? http://www.moonofalabama.org/2015/03/why-is-the-nyt-doubting-the-syrian-airstrike-against-nusra.html) Ik blijf het wel vreemd vinden omdat er zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven wordt en acht het ook mogelijk dat Turkije deze aanval uitvoerde (Nacht der langen Messer) kaderend in een wijzigende strategie die er niet minder bloederig en achterbaks op zou worden.

  Voorts is er nog de recente gebeurtenis waar Turkije doodleuk een ander stuk Syrisch gebied annexeert te midden van IS-gebied waarbij IS het Turkse leger geen strobreed in de weg legt. Dat, het feit dat zowat ALLE westerse radicale wannabe terroristen via Turkije Syrië en Irak binnendringen, de grootschalige oliehandel tussen Turkije en IS en dat de Turkse consul en een 100-tal andere Turken bij de inname van Mosul niet onthoofd of verbrand werden maar rustig terug naar huis (Turkije) mochten na een verwelkomingsperiode geeft zonder meer aan welk land de drijvende kracht achter IS/Daesh is.
  (Syria Condemns Turkey’s ‘Flagrant Aggression’ http://en.alalam.ir/news/1678945)
  (What Did Turkey Pay To Free The Süleyman Şah IS Hostages? http://www.moonofalabama.org/2015/02/what-did-turkey-pay-to-free-the-suleyman-shah-hostages.html)

  Verder is er nog de openlijkere steun voor IS/Daesh die Turkije geeft door het openlijk verzorgen van een IS topfiguur die gewond raakte in Kobani. Een verzorgster werkend voor het Koerdische YPK daarentegen die gewond raakte in datzelfde Kobani werd daarentegen meteen gearresteerd.
  (ISIS commander treated in Turkish hospital ‘like all other citizens’ http://rt.com/news/238713-isis-commander-turkey-hospital/)
  (Turkey Detain Kobani Hero while Treating ISIS commander in hospital http://en.alalam.ir/news/1682924)
  Dat noemen ze nog een klare wijn schenken maar hierin is onze “vrije” pers natuurlijk niet geïnteresseerd want Turkije is nog steeds een (NAVO-)bondgenoot en dat zou ook niet in het verhaal passen.

  Het is niet de bedoeling om het hier voor te kladden met URL’s maar het zijn significante gebeurtenissen waaruit mede moet blijken dat de Amerikaanse dromen/strategie verre van aan diggelen liggen in Syrië en de gebieden eromheen.
  Pierre4
  Antwoord:
  Leuke aanvulling en bedankt hiervoor. Het was met dit artikel waarop je reageerde niet de bedoeling een volledig overzicht te geven van de huidige toestand. Die is ook uitermate complex.
  Wat je hier stelde betreffende Turkije klopt natuurlijk. In wezen kan ISIS zonder Turkije moeilijk nog lang blijven bestaan.

  Het is nu een soort van rust- en recreatieplaats voor ISIS en ander salafistisch crapuul. Ze worden via dat land ook bevoorraad en krijgen er in de hospitalen ook verzorging. Het is moeilijk zekerheid te krijgen over wie hen nog financierde, maar de VS, een aantal Europese landen en Saoedi-Arabië behoorden daar vermoedelijk bij.

  Wat betreft Turkije lijkt er wel degelijk een ruzie te zijn met de VS en ik vermoed ook Israël. Ook met Saoedi Arabië is er ruzie (geweest). Nu met het verwachte akkoord tussen de VS en Iran poogt men in Saoedi Arabië tot een toenadering te komen tot Qatar en Turkije, maar het lijkt niet goed te lukken.

  Wat betreft Turkije is het goed te weten dat het nauw samenwerkte met Iran bij het doorbreken van de door de VS en de EU tegen Iran ingestelde sancties. Dus Turkije steunt ISIS maar werkt op cruciaal vlak samen met Iran dat dan weer vecht tegen ISIS.

  En dan heb je Turkije en Rusland die samenwerken rond de export van gas en daarbij beiden zelfs de EU pesten. Dus Turkije dat oorlog voert tegen Assad werkt op cruciale domeinen samen met Rusland dat Assad steunt. Waarbij de EU de oorlog tegen Assad steunt of tenminste steunde en gepest wordt door Turkije.

  En dan is er die evacuatie dor het Turks leger van dat graf in Syrië van de Ottomaanse kalief Soeleiman Sjah. Deze gebeurde in samenwerking met de PYD, zusterorganisatie van de PKK dat voor Turkije een terreurorganisatie is met wie het oorlog voert. En bovendien steunde/steunt Turkije ISIS tegen de PYD/PKK.

  Je ziet het is allemaal erg complex. En wat men over Turkije schrijft kan men ook over de VS schrijven. Zeker is dat Erdogan ten einde raad is. Want hij stuurde dan wel vlug versterkingen naar Aleppo, het is wel duidelijk dat de strijd in Aleppo voor de rebellen een verloren zaak is.
  Wie de evolutie aan het front daar gedurende 2014 bekijkt ziet dat zo.
  Willy Van Damme

 7. Een zeer intressante en uitgebreide analyse van de situatie in het MO. (Vind ik)

  http://landdestroyer.blogspot.co.uk/2015/03/the-cataclysmic-conflict-yet-to-come.html
  Simon tS
  Antwoord:
  Een stevige boterham die echter heel goed smaakt. Hij vertrekt dan ook van het fameuze artikel uit The New Yorker van Seymour Hersh ‘The redirection’ dat de basis moet vormen voor elke serieuze analyse van de toestand in de regio.

  De hierin geciteerde observatie van die vroegere CIA-agent Robert Baer over Hezbollah en christenen is heel juist. Recente opiniepeilingen in Libanon tonen aan dat de lokale christen gemeenschappen in het land in grote meerderheid Hezbollah steunen.

  Men krijgt hier een situatie waarbij Hezbollah steeds meer en meer de vertegenwoordiger wordt van alle Libanese gemeenschappen. De dreiging die uitgaat van allerlei salafistische door Saoedi Arabië gefinancierde terreurgroepen speelt hier een centrale rol.

  Figuren als een Samir Geagea, Saad Hariri en Walid Jumblatt steunden immers jarenlang die terreurgroepen, niet alleen politiek maar ook met het helpen doorsluizen van wapens en geld.
  Zij zitten nu lokaal met de brokken en worden door de eigen gemeenschappen niet meer serieus genomen. Men spuwt ze tegenwoordig zelfs uit.

  De laatste evolutie is hier dat druzenleider Walid Jumblatt een stil gehouden alliantie sloot met Jabhat al Nusra (Al Qaeda) en dit onder druk van Israël, Jordanië, Qatar en vermoedelijk ook Saoedi Arabië. De druzen in de regio gaan dat niet zomaar aanvaarden hoor. De man speelt met zijn toekomst als politiek leider.

  Over de houding van de VS bestaan begrijpelijkerwijze veel vragen. Je krijgt de indruk dat de VS het allemaal zelf niet weet, het intern niet allemaal op een lijn heeft en continu bijna twijfelt. Kijk naar hun houding tegenover ISIS in Syrië en het al straks een jaar aangekondigde plan om Syrische rebellen te trainen en bewapenen en dan te laten vechten tegen ISIS. Iedereen in de VS lijkt er wel mee te lachen.

  Wat zich dan laat voelen in tegenstrijdige signalen en in dubieus en twijfelachtig optreden. En gezien de historiek van de VS en haar Europese vazallen in de regio voor een erg vijandige of minstens terughoudende reactie zorgt. Is de VS een vriend of vijand van diegenen die Syrië, Libanon en Irak één willen houden en de terreur bestrijden?

  Ook hier in dit stuk van Land Destroyer klinkt overal die vijandigheid door en is er sprake van een bijwijlen te grote overdrijving. Wat betekenen de onderhandelingen van de VS met Iran over dat vermeende nucleaire wapenprogramma van Iran?

  Is het de VS echt menens? Wil de VS hier Iran toch aan haar ketenen? En gaat het wel over een mogelijks kernwapen? Uiteraard geloven alleen naïevelingen, dommeriken en mensen die het dossier niet kennen dat het hier over een kernwapen gaat.

  Wil de VS Iran aanvaarden als een land met niet alleen plichten maar ook met rechten eigen aan een natie met meer dan 70 miljoen inwoners, een relatief goed ontwikkelde economie en een duizenden jaren oude geschiedenis? Dit is een (te) trotse natie hoor. Wil de VS hier mee leven? Wil de VS haar relatie met Israël en Saoedi Arabië hier deels voor beschadigen?

  Het zijn een serie vragen waarvoor het antwoord niet simpel. En men op dit ogenblik met recht en rede soms erg moet twijfelen voor men hierover een antwoord kan geven? We zullen hier geduld moeten hebben en de VS zal moeten bewijzen dat ze het echt meent.

  Maar gezien haar verleden kan ik best begrijpen dat onder meer Hezbollah, Land Destroyer, Ali Khamenei, Poetin – die dan nog naast Oekraïne af te rekenen heeft met de gemene op zijn persoon gerichte lastercampagne – en de Syrische bevolking zeer achterdochtig zijn over de ware intenties van Obama op dit ogenblik.

  De toekomst zal hopelijk raad brengen. Maar Washington dient zeer nauwgezet in de gaten te worden gehouden. Maar misschien gaat het evolueren zoals met de strijd om de Iraakse stad Tikrit. Die wordt nu veroverd zonder steun van de VS en met advies van Iran. Want, de VS is niet echt nodig. Dat beseft vermoedelijk ook Washington.
  Willy Van Damme

 8. Pingback: Syrië – Amerikaanse dromen verder aan diggelen | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s