Meedogenloos

Het boeiende interview met N-VA politica Zuhal Demir in de serie ‘Humo Sprak met’ gelezen en bijna van mijn stoel gevallen bij zoveel domheid en hardvochtigheid. Zo zegt ze op zeker ogenblik: “Als je hard genoeg wil, dan kun je perfect naar de universiteit.”

Als je weet dat sommige kinderen zelfs moeite hebben om te slagen in het lager onderwijs dan is dit een wel heel grove belediging van die honderdduizenden voor wie les aan de universiteit volgen een onhaalbare kaart was en die soms zelfs niet eens een diploma middelbaar onderwijs haalden.

Zuhal Demir - 3

Het nieuwe Vlaanderen van figuren als parlementslid Zuhal Demir is er een waar elke vorm van mededogen en begrip onbestaande is voor diegenen die maatschappelijk niet succesvol zijn.

Veel verstand van de maatschappij hoef je niet te hebben om die onderwijsproblemen te beseffen. Alleen wie echt hardvochtig is ziet dat niet. Ze is misschien wel mooi maar zeker meedogenloos.

Haar uitlatingen en die van onder meer Vlaams minister voor ‘Armoedebestrijding’ Liesbeth Homans tonen dat we nu met regeringen opgeschept zitten die doen denken aan de negentiende eeuw en figuren als een Charles Woeste en Leopold II toen er inderdaad regeringen werden gevormd tegen de vakbonden in.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar Humo naar aanleiding van het uitstekende interview van Eric Goens in Humo van 3 maart 2015 ‘Humo sprak met Zuhal Demir’. Een verhelderend gesprek.  

Advertenties

5 thoughts on “Meedogenloos

 1. Geachte,

  Het valt mij meer en meer op hoe hardvochtig NVA inderdaad kan zijn. In 1999 kwam ook Agalev voor de eerste keer in de Federale regering. Hun doortocht werd bij de volgende verkiezingen genadeloos afgestraft door de kiezer voor hun omhoog gestoken moraliserend vingertje door nog 2,6 % van de stemmen te halen en dus ook onder de kiesdrempel te duiken.
  Of het met de NVA dezelfde weg op gaat is nog koffiedik kijken maar ze zijn wel op de goede weg.
  Victor Theunis
  Antwoord:
  Ik poog op die materie in meer detail kortelings terug te komen. Het probleem van de N-VA is dat ze jong en op bestuurlijk vlak onervaren is. Een andere zaak is dat de meeste leden niet zoals bij vooral sp.a, Groen en CD&V komen uit wat wij tegenwoordig het middenveld noemen.

  Zij komen integendeel grotendeels uit het meer extreme radicale deel van de samenleving. Hun leefwereld was en is het TAK, de Vlaamse Volksbeweging, KVHV, Doorbraak en dergelijke. En dan worden zij geworpen in een Belgische regering waar werken en leven iets totaal anders is dan het was bij groepen als het KVHV en het TAK.

  Daarom krijgen wij dus inderdaad serieuze politieke problemen en is het voor andere politici soms onmogelijk om er mee samen te werken. Denderleeuw is hiervan een heel goed voorbeeld. En er zijn er nog een pak meer.

  Daarbij dient men ook te beseffen dat men vanuit bepaalde ondernemerskringen dit soort regeringen al jaren aan het voorbereiden is. Mensen als Roland Duchatelet en Luc Bertrand lagen er zo te horen zelfs wakker van.

  Voor hen was een Elio Di Rupo een soort van Stalin, een vuile communist/marxist. De Wever moest, na het falen van Jean-Marie Dedecker en Filip Dewinter, eindelijk een antivakbondsregering mogelijk maken.

  En zeker door de problemen van het ACW met Dexia zag men de kans schoon. Men dacht nu hebben we ze. Dat ACW zat met torenhoge schulden en beschuldigingen dat ze een stelletje criminelen waren. Het ACW KO. Dacht men.

  Het werd echter een reuzenflop. Het is niet meer De Wever die de politiek van de regering uitstippelt maar Marc Leemans van het ACV. Een drama voor een Homans & Co die verwoed pogen weerwerk te bieden.

  De grofheid van hun discours zoals nu met die indexering van de huurprijzen is gewoon onvoorstelbaar. Het is om te kotsen. Dit soort praatjes kon je de voorbije honderd jaar in de Wetstraat amper of niet nog horen.

  Of ze gaan eindigen als Groen/Agalev na die regeringsdeelname valt te bezien. In patronale kringen beseft men nu heel goed dat hun project voor een negentiende-eeuwse regering tegen de vakbonden totaal mislukt is.
  Zie maar naar de houding van VBO, Unizo en Voka bij de gesprekken rond het brugpensioen. N-VA staat alleen, geheel naakt. Men heeft hen gewoon als een baksteen laten vallen.

  En dan is er feitelijk geen nood meer aan een De Wever maar een Di Rupo of een Dehaene. De media die in handen zijn van grote kapitaalgroepen gaan De Wever natuurlijk niet geheel laten vallen. Vergeet dit.
  Groen was nooit de lieveling van de media en kon dus verdwijnen in de put.

  Wel zal men hen deels beginnen te negeren, op maat snijden. Nu is de N-VA met een 30% verkiezingsresultaat erg succesvol en stromen de opportunisten en profiteurs genre Bracke toe.
  Maar eens er minder postjes zijn te versieren zal het zoals vroeger bij de Volksunie intern een bloedbad worden en worden de messen geslepen en de dolken bovengehaald.
  Willy Van Damme

 2. Harteloos en schizofreen, geen wederkerigheid meer kennend. De vader van Bart De Wever was spoorwegarbeider, Liesbeth Homans komt uit een sociale wijk. Het is toch maar vanwege ons sociaal systeem dat al die alleen maar in zichzelf geïnteresseerde poenscheppers hebben kunnen studeren. Dat denkt niet meer na over waar hun luilekkere leventje vandaan is gekomen en bovendien is het ook nooit genoeg. Ze hebben altijd ook nog te mopperen over wat ze niet, of niet genoeg kregen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Zij hebben het goed en dus kan de rest stikken. En omdat men de huishuur een indexsprong wil laten ondergaan wil Homans, minister van nota bene Armoedebestrijding, de huurpremies, een der instrumenten bij uitstek voor armoedebestrijding, ook aan zo’n sprong onderwerpen.

  Het lijkt pure sciencefiction maar het is spijtig genoeg realiteit. Zelfs de patroons moeten de N-VA tegenwoordig al onder druk zetten om een socialer beleid te voeren. Ook dit lijkt pure sciencefiction. Wat nog?
  Willy Van Damme

 3. Ja Mevr Legrand toen deze discussie losbarstte heb ik mijn ongenoegen laten blijken via mail aan de NVA. Hun reactie geeft ik hier graag bij:

  ” De perceptie die de vakbonden en oppositie proberen te creëren (‘de rijken rijker en de armen armer’) slaat in feite nergens op. Want waarover gaat het in realiteit? Aan de huidige quasi nul-inflatie kunnen de huurovereenkomsten vanaf maart 2015 met welgeteld 0,01% worden verhoogd (of + 8 eurocent op een huur van 800 EURO per maand). De verwachting is dat de inflatie ook in de rest van 2015 erg laag zal blijven, en de huurprijzen dus niet of nauwelijks geïndexeerd zullen worden. ”
  Als tegenreactie heb ik dan geschreven dat de perceptie niet gecreëerd wordt door de oppositie maar door hunzelf en zo komen we weer terecht bij hun calimerogedrag, een gedrag dat te verklaren is dat zij met geen enkele zuil rekening moeten houden en daardoor desnoods met hun kop of sloophamer door de muur rammen.
  Sociale correcties kan men ook op een sociale manier doorvoeren en ieder zal het wel ergens voelen of ondervinden dat er gesaneerd wordt, daar moeten wij ons geen illusies in maken. Maar de manier waarop en wie het altijd moet voelen dat stuit mij tegen de borst.
  Theunis Victor
  Antwoord:
  Het verhaal van die 8 eurocent is wat zij, de Open VLD en uiteraard Het Laatste Nieuws nu al een ganse tijd aan ons pogen te verkopen. Maar dat klopt natuurlijk niet want het gaat hem hier ook over een indexsprong van 2% die men vraagt.

  En moest het maar over 8 eurocent gaan, waarom dan die halsstarrigheid? Waarom dan die dreiging over die huurpremies? Ik ben benieuwd hoe lang deze regering het nog gaat uithouden. Zeker nu men zelfs in patronale kringen tegen hen ingaat. Karel Van Eetvelt die hen hier de les komt spellen. Hallucinant.
  Willy Van Damme

 4. De NVA zit een beetje gevangen in hun eigen discours van om ter strengst en om ter strafst. Onder hun eigen leden ontstaat dan vanzelf een opbod om het nog wat botter te maken. Hier in het district Deurne hebben ze destijds een handelsreiziger van een plaatselijk vleesverwerkend bedrijf gekatapulteerd tot lijsttrekker. De man, met een niet geheel onbesproken parcours binnen dat bedrijf, heeft het geschopt tot districtsvoorzitter. Er was naar het schijnt maar één dissident NVA-lid nodig om de coalitie aan het wankelen te brengen. (De geruchten gaan dat hij de NVA-afdeling een beetje te veel als bedrijf voor zijn eigen doeleinden ging aanwenden. Enfin, la petite histoire.) Het is wel het district waar De Wever woont. Benieuwd hoe hij dat oplost. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150227_01553904
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Het grote probleem van de N-VA is dat haar topkader niet uit het zogenaamde middenveld komt maar eerder uit organisaties die men tot het meer extreme deel van de samenleving dient te rekenen als het TAK en het KVHV.

  Het gevolg is dat ze de maatschappij eerder bekijken vanuit een strakke ideologische bril dan vanuit de maatschappelijke realiteit zelf. Pragmatisme is hun vreemd.
  En dat laat zich politiek voelen in het beleid en de daaruit vloeiende nu zeer hoog oplopende politieke ruzies.

  Nog vrij onschuldig was hierbij die Dilbeekse schepen van sport die omdat hij een prijs moest uitreiken aan een club met een Franstalige naam op het podium en in aanwezigheid van het publiek zijn broek afstak.
  Waardoor het publiek letterlijk kon zien dat hij niets voorstelde.

  Erger en bijna crimineel was wat er gebeurde in Denderleeuw waar men de coalitiepartner zonder bewijzen versleet een criminele bende te zijn. Of het verhaal van parlementair Peter De Decker die het ACW beschuldigde van een ganse serie strafrechtelijk strafbare feiten.

  Het verhaal van Deurne was mij onbekend maar wekt dan ook geen verbazing. Of de N-VA past zich aan of ze kwijnt weg. Bart De Wever en zijn vrienden zullen dat vermoedelijk nu al beginnen te ontdekken. Een Luc Bertrand en andere Van Eetvelts beseffen dat nu al.
  Nu nog De Wever!
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s