Stoere praatjes

Feitelijk is de aanwezigheid van die para’s in de buurt van Antwerpse joodse instellingen typerend voor deze door de N-VA geleide regering. Terwijl justitie, de Staatsveiligheid en andere cruciale veiligheidsinstellingen financieel gewurgd worden of aan het instorten zijn zet men op enkele plaatsen wat militairen in. Die kosten niet te veel en het ziet er stoer uit, daadkrachtig. En in het geval van Antwerpen draaien anderen voor de kosten op. Leuk voor Antwerps burgemeester De Wever natuurlijk.

IJzeren Rijn

Ook Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil bij die stoerdoenerij niet ontbreken. Vorige week kondigde hij bijvoorbeeld met luide trom aan dat er ‘een grote doorbraak’ was in het dossier van de IJzeren Rijn, de spoorverbinding vanuit Antwerpen via Nederlands Limburg naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en zo naar het Rurhgebied.

Een dossier dat al jaren tussen Nederland, Vlaanderen, België en Noordrijn-Westfalen voor veel vergaderingen zorgt zonder dat er ooit al een trein over die IJzeren Rijn heeft gereden. Het moet de spoorverbinding van de Antwerpse haven met Duitsland korter maken. Niet alleen Nederland ligt hier dwars door allerlei milieuargumenten te gebruiken, ook de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werkt tegen.

Ben Weyts - 3

Na de ‘grote doorbraak’ met de IJzeren Rijn was er volgens minister Ben Weyts nu die al even ‘grote doorbraak’ met de Oosterweelverbinding. Dat de man een grote mond heeft wisten we natuurlijk al van vroeger. Ben Weyts, Vlaams minister voor Stoere Praatjes.

En wat was nu die ‘grote doorbraak’ van Weyts. Men ging gezamenlijk een studie doen! Een zoveelste kost voor een zoveelste studie dus om opnieuw nog eens zoveel kilo papier te verspillen. Kenners van ‘studies’ weten dat dit, zoals dat ook met commissies veelal het geval is, een galante methode is om het dossier nog wat kilo’s stof te laten vergaren.

Nu vandaag met de Antwerpse Oosterweelverbinding kondigde hij opnieuw een ‘grote doorbraak’ aan. Men was, naar hij vandaag stelde, al bezig met het finaliseren van de zaak en in 2017 ging men zeker de eerste schop in de grond steken voor die Oosterweelverbinding. Wow, fantastisch.

Manu Claeys

Onzin, zegt Manu Claeys van de actiegroep stRaten-generaal die voorheen al met groot succes actie voerde tegen die plannen. Het is dankzij hen en Ademloos, die andere actiegroep, dat het monster genaamd Lange Wapper, de brug die een groot deel van Antwerpen onleefbaarder ging maken, gelukkig werd afgevoerd. Het was het voornaamste onderdeel van die Oosterweelverbinding en de liberale visie op de Antwerpse mobiliteit.

En je kan Manu Claeys ook hier geen ongelijk geven. Zo is het ontwerp voor die Oosterweelverbinding nog steeds niet af en weet in theorie dus nog niemand hoe die autostrade er gaat uitzien. En dan moet er nog een milieueffectenrapport gemaakt worden, een bouwvergunning aangevraagd en een aanbesteding gedaan worden.

En dat betekent veel vergaderen, adviezen, ruzies, inspraakrondes, protestacties en klachten bij allerlei instanties waaronder de Raad van State. De kans is dus groot dat ook het nieuwe nog niet eens gekende ontwerp zal sneuvelen voor het goed en wel op papier staat. Bovendien vergen al die stappen veel tijd en lijkt 2017 alleen al om die reden gewoon onhaalbaar.

Maar in de media komen verklaren dat men in 2017 met die aanleg gaat starten klinkt natuurlijk mooi, het getuigt van daadkracht en klinkt daarom erg stoer. En bovendien is dat mooi voor zijn baas de Antwerpse burgemeester Bart De Wever.

Deze kan dan in 2018 bij de nieuwe lokale verkiezingen pronken dat het hij is en niet die socialistische ‘smeerlappen’ die de Oosterweelverbinding realiseerden. Van de ‘kracht van verandering’ gesproken.

Vergeet het, de inhuldiging van de Oosterweelverbinding lijkt eerder iets te zijn voor de kinderen van Bart De Wever dan voor de man zelf. De stoere prietpraat van Ben Weyts zal daar niets aan veranderen.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Stoere praatjes

 1. Het N-VA is een partij die beter uit ons land verdwijnt
  Alberic Vande Cappelle
  Antwoord:
  In de vorige Vlaamse regering van Kris Peeters bewezen ze al een onbetrouwbare regeringspartner te zijn toen ze vanuit het kabinet van Philip Muyters heel bewust die interne mails van minister Ingrid Lieten betreffende de sp.a lieten lekken.
  Het toont dat ze voor geen cent te vertrouwen zijn.
  En de recente rel tussen Jan Jambon en Kris Peeters over die mantelzorg en werklozen bewees dat opnieuw. Zelfs Bart De Wever gaf dit weekend toe dat zijn vicepremier gelogen had. Hoe in ’s hemelsnaam kun je dan nog een regering zijn die collegiaal hoort te besturen.
  Er zijn gemeenten waar coalities met N-VA vrij goed lijken te werken maar er zijn ook voorbeelden waarbij men zijn hoofd moet schudden van ongeloof. Denderleeuw is hiervan een goed voorbeeld. Tegen mij vertelde burgemeester Jan De Dier dat niet zijn partij maar de provincie klacht hadden neergelegd tegen eerste schepen Jan De Nul wegens belangenvermenging rond een dossier met zonnepanelen.
  Een simpele navraag bij het kabinet van de provinciegouverneur leerde echter dat De Dier had staan liegen. En dat moet dan instaan voor wet en orde in zijn gemeente en besturen met die Jan De Nul en de CD&V. Vuilbak zeg ik.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s