Rusland–Grove Amerikaanse provocaties

Dat de VS alle moeite doet om het Europese continent te destabiliseren is overduidelijk. En wie dat niet ziet is of onkundig of gewoon ter kwader trouw. De vraag die men zich echter vooral moet stellen is in hoeverre de VS die spanning zo sterk wil opdrijven dat het tot een heuse oorlog komt. Een recente grove provocatie van de VS aan de Russische grens doet vrezen dat dit wel eens de bedoeling van Washington zou kunnen zijn.

Narva

Zo hield een stevige colonne van Amerikaans pantservoertuigen en andere militaire voertuigen gisteren een met grote Amerikaanse vlaggen versierde parade op minder dan 300 meter van de Russische grens in de pal tegen Rusland gelegen Estse stad Narva.

Deze telt een 65.000 inwoners met een overweldigende meerderheid van Russisch sprekenden. Die verloren bij de ‘onafhankelijkheid’ in 1991 wegens taalredenen hun rechten als staatsburgers. 

Het zijn het soort van discriminaties zoals men dat deels onder Amerikaanse en Europese invloed ook in Oekraïne invoerde na de Oranjerevolutie van 2004 en ook nu weer poogde na de fascistische staatsgreep van vorig jaar.

Amerikaanse pantserwagens aan Russische grens

De Amerikaanse cowboys paraderen aan de Russische grens. Hoe zou men in Washington reageren moesten Russische troepen aan de Amerikaanse grens bij San Diego toertjes doen?

De Amerikaanse eenheid betrof het tweede cavalerieregiment die deelnam aan een parade ter herdenking van de onafhankelijkheid van Estland in 1991. Ten tijde van de val van het IJzeren Gordijn was er afgesproken dat de landen van het voormalige Warschaupact niet zouden toetreden tot de NAVO. Nu paraderen Amerikaanse pantservoertuigen zelfs al op minder dan 300 meter van Rusland.

Radek Sikorski

Hoezeer Oost-Europa leeft onder de knoet van de VS bleek trouwens perfect uit de lotgevallen van de Poolse politicus Radek Sikorski. Deze trok in 1981 naar Oxford om er te studeren en werd er lid van de studentenafdeling van de Britse Conservatieve partij. Hij kreeg er ook de Britse nationaliteit.

Nadien ging hij naar de VS en speelde er een tijdje voor journalist met o.m. een interview met de gewezen Amerikaanse vicepresident Dick Cheney, mede-architect van de oorlog tegen Irak. Een goede politieke vriend trouwens want Radek Sikorski werd lid van het American Enterprise Institute, de instelling die intellectuele ruggensteun gaf aan de oorlogspolitiek van Cheney & Co.

In 2005  trok hij naar Polen om er eerst minister van Defensie te worden in de regering van de aartsconservatieve katholieke regering van de gebroeders Lech en Jaroslaw Kaczynski. Een post die hij twee jaar later liet vallen om met de regering van Donald Tusk scheep te gaan als minister van Buitenlandse Zaken. Het toont hoe hij toen de sleutelfiguur was in de Poolse politiek.

Radek Sikorski

De Poolse politicus Radek Sikorski had privé de wens geuit dat Polen goede relaties met Rusland zou ontwikkelen. Het was voldoende om zijn tot dan mooi verlopen topcarrière te kraken. Kritiek op de keizer in de VS uit men niet straffeloos.

In het najaar van 2014 leek hij dan de man te worden om Catherine Ashton op te volgen als verantwoordelijke voor de Europese buitenlandse politiek. Toen echter lekte de inhoud van een privaat gesprek uit van hem met een collega minister waarin hij klaagde over de VS. Hierbij stelde hij dat Polen vooral behoefte heeft aan goede stabiele relaties met haar buren Duitsland en… Rusland. Iets wat, naar hij stelde, de VS belette.

Hij gaf de inhoud van dit lek toe en binnen een maand was de man minister af, waren zijn Europese plannen opgeborgen en moest hij het dan maar stellen met het voorzitterschap van de Sejm, de eerste kamer van het parlement. Een troostprijs.

Het helpt verklaren waarom bepaalde politici uit Oost-Europa zoals de Estse president Toomas Hendrik Ilves in hun toespraken zo wild tekeer gaan tegen Rusland. Wie wil nu eenmaal in ongenade vallen bij de keizer in Washington? Toch geen politicus die een topcarrière wil maken. 

Willy Van Damme

Advertenties

12 thoughts on “Rusland–Grove Amerikaanse provocaties

 1. Misschien is dit een interessante aanvulling op uw artikel. Idex, nog zoiets waar geen enkele krant zich over verontwaardigt, hallucinant eigenlijk dat er zelfs niet over wordt geschreven…
  http://www.defensenews.com/story/breaking-news/2015/02/24/ukraine-signs-defense-deal-with-uae/23926101/
  Zoals altijd op deze blog trouwens, degelijk geschreven en de term onderzoeksjournalistiek ten minste waardig. Wat ik hier wel mis is de reden van deze parade, het kadert dacht ik in een herdenkingsmars, waarbij natuurlijk de kans op wat spierballengerol niet onbenut blijft.
  Alugana
  Antwoord:
  Bedankt voor die felicitaties. De parade was zoals ik schreef ter gelegenheid van de nationale feestdag. En hier kwam geen groot onderzoek aan te pas. Gewoon dit ontdekt bij The Washington Post en wat basiskennis. Meer was niet nodig.

  Er staan op deze blog wel naar mijn smaak mooie staaltjes van echte onderzoeksjournalistiek. Neem het verhaal over dat gifgasgebruik in Syrië, en de verhalen over Moshe Friedman en Jorn De Cock. Daar ben ik heus fier op.

  Bedankt ook voor die link naar dat artikel bij Defense News. Het is geweten dat een beperkt aantal jihadisten ook in Oekraïne vochten. Of ze er nog zijn is niet duidelijk. De Verenigde Arabische Emiraten zijn natuurlijk een der sponsors van allerlei salafistische koppensnellers in het Midden-Oosten.
  Aangezien de Oekraïense president zich hier in dit artikel een ‘man van de vrede’ noemt is hij dus op zijn plaats bij die koppensnellers.
  Willy Van Damme

 2. Het kan voor een stuk het psychotische gedrag verklaren van Cameron en Verhofstadt, maar Herman Van Rompuy was fin de carrière. In zijn geval is het pure dwaasheid. Er is psychologisch onderzoek gedaan naar hoe personen met veel macht in een bubble gaan leven en de band met de realiteit verliezen. Er spelen tal van factoren een rol, maar ziekelijke zelfzucht is zékèr een cruciale factor.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Er zou inderdaad best eens wat goed wetenschappelijk onderzoek gebeuren naar de wijze waarop die mensen ons besturen. Ik wordt er bang van.
  Ik vermoed dat ze inderdaad in een ‘bubble’, een soort ivoren toren los van de realiteit leven.

  Wie de besluitvorming in het westen rond Syrië, Libië, Irak of Oekraïne ziet kan zich alleen maar eens hard in het haar krabben en zeggen: “Hoe is dat toch mogelijk. Zo’n dwaasheid.”
  Willy Van Damme

 3. Ik vraag me af wanneer die oorlog dan zou kunnen beginnen.

  Hoe is het toch mogelijk dat we zo achter de VS aanhuppelen. Nou heeft mijn land er erg een handje van (Nederland)
  We zouden de VS niet eens nodig moeten hebben, maar als Europa het onderling toch moeten kunnen rooien.
  Sinds EU in twee wereldoorlogen terecht is gekomen, en de Amerikanen hier zijn gekomen, is het net of we onze onafhankelijkheid ook maar hebben opgegeven.

  Het enige land die nog enig tegengas geeft is Duitsland.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Deze ochtend over deze kwestie nog een Nederlandse luitenant-kolonel op rust gehoord in het programma De Ochtend van Radio 1-VRT. En zoals te verwachten kregen we weer een dosis platte propaganda over ons heen. Het maakt je meteen wakker en de VRT toonde nog maar eens haar domheid.

  Zo had die ex-militair het over de problemen met Rusland die er al zijn van 2008 toen het, zo stelde hij, Georgië aanviel. Nu weet die man perfect – men stelde hem voor als een Rusland expert – dat het Georgië was dat toen op 8 augustus 2008 Zuid-Ossetië binnenviel waar het naast o.m. een hospitaal ook Russische vredestroepen beschoot.

  Die soldaten zaten daar als gevolg van een internationaal verdrag dat de VS, de EU, Georgië en Rusland voorheen ondertekenden. Dit Georgisch leger stond toen onder leiding van een man met dubbele Israëlische en Georgische nationaliteit, Davit Kezerashvili, de minister van Defensie (Oorlog).

  En in het hoofdkwartier van dat Georgische leger was er ook een Amerikaanse militaire aanwezigheid. De VS stond trouwens in voor de opleiding van dat leger. Met de president die een vroegere Amerikaanse advocaat was.
  Er was trouwens toen sprake van een geheim verdrag tussen Israël en Georgië om via Georgië het buurland Iran aan te vallen. Bewijzen hiervoor waren er uiteraard niet.

  De militair stond deze ochtend dus gewoon te liegen en de luisteraars te bedriegen. Een schande natuurlijk. Maar dat is het beeld dat men hier in onze pers over die gebeurtenis schept.

  Recentelijk had Philip Stephens, specialist in de geopolitiek van The Financial Times, in zijn krant hetzelfde verhaal over Russische agressie. En ook deze weet perfect dat hij liegt. Alle rapporten die nadien kwamen bevestigden trouwens de Georgische agressie. Met andere woorden: Dit soort ‘specialisten’ is crapuul.

  Dat Nederland een onafhankelijke natie is klopt niet. Het grootste deel van haar beleid is immers in handen gegeven van de VS, via de NAVO, en de EU, via dat lidmaatschap en o.m. ook de euro.

  Dat was ook de reden waarom ik bij het bespreken van Estland het woord ‘onafhankelijk’ zo stelde. Om te tonen dat het dat niet is. Het is een sprookje en in Den Haag weet men dat trouwens.

  Moest Nederland echt onafhankelijk zijn dan had die Nederlandse luitenant-kolonel niet zo zitten liegen. De man wou gewoon via vleierij in de gunst blijven van de Nederlandse politieke en militaire elite en zo de VS. Zo gaat dat. Ze maken zichzelf leugens wijs.
  Willy Van Damme

  • “Zo had die ex-militair het over de problemen met Rusland die er al zijn van 2008 toen het, zo stelde hij, Georgië aanviel. Nu weet die man perfect – men stelde hem voor als een Rusland expert – dat het Georgië was dat toen op 8 augustus 2008 Zuid-Ossetië binnenviel waar het naast o.m. een hospitaal ook Russische vredestroepen beschoot.”

   Voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer houdt bij elk televisieoptreden vol dat de Russen Georgië waren binnengevallen en dat dit het ultieme bewijs is van de Russische agressie die moet leiden naar vroegere Sovjet tijden. Wat er vooraf gegaan is aan de Russische inval daar heeft Jaap de Hoop Scheffer het niet over, terwijl het westen heeft toegegeven dat Georgië de aanstichter was.

   Opvallend is dat ook Wikipedia de geschiedenis niet schijnt te kennen en de Georgische artillerie barrage op een Russisch VN detachement buiten haar encyclopedie houdt. Ook in het MH-17 verhaal speelt Wikipedia een dubieuze rol door de vlieghoogte van de SU-25 tot driemaal toe te hebben aangepast. In de laatste aanpassing heeft Wikipedia zelfs de vlieghoogte van de SU-25 totaal weggelaten.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Heb je de naam van die opvolger van de illustere Joseph – Papoea – Luns niet verkeerd geschreven? Dat is toch Jaap de Opschepper.
   En wat Wikipedia betreft kan je stellen dat dit het evangelie niet is. Het is een bron en veelal een goede. Maar ook met de best mogelijke bron moet je nog oppassen. Iedereen maakt fouten. Sommigen doen niets anders.
   Willy Van Damme

 4. hij vergeet dat de ru vliegers zo dicht bij de skandinavische vliegtuigen vligen en dat die piloten dan nog dikwijls zat zijn!SNUL!
  Sportmans.kozak
  Antwoord:
  Uw reactie over dronken Russische piloten doet mij denken aan de Nederlandse pers toen de politie in Den Haag die Russische diplomaat oppakte.
  Opeens klonk het in de Nederlandse massamedia unisono dat die man dronken was en zijn kinderen had zitten mishandelen.

  Na al die vele maanden ben ik nog steeds aan het wachten op het eerste bewijs voor die toch stevige beschuldigingen. En die zullen er ook nooit komen. Hoe bijvoorbeeld immers weet je of iemand dronken is?

  Vooreerst is daar de kwestie van de limiet om ‘dronken’ te zijn. Een limiet die verschilt van land tot land. Ten tweede kan men een persoon pas dronken verklaren nadat er eerst een blaasproef werd afgenomen en daarna een bloedproef met analyse.

  In het geval van die diplomaat gebeurde geen van beide proeven. Maar geen probleem voor de media genre Telegraaf en NRC. De man was dronken en daar twijfelen onze pennenlikkers niet aan.

  Hetzelfde met die dwaze bewering van U over dronken Russische piloten. Hoe weet U dat? Een bloedproef laten nemen voor zij opstegen? Ik kan natuurlijk doen zoals U en stellen dat U mij hier straalbezopen komt uitschelden voor SNUL.
  Maar ik doe dit niet omdat ik mij bij de feiten hou en geen onzin poog te verkopen.

  Ook wat betreft die vliegafstand tussen die piloten waarover U schrijft. Hoe weet U dat met zekerheid? Het met eigen ogen gezien? Natuurlijk niet. U zit hier zaken te beweren waarvoor U niet het minste bewijs hebt. Met andere woorden: U raaskalt.

  Die Russische piloten waarover onze pers het steeds heeft vliegen allemaal in het internationaal luchtruim waar er vrijheid is van vliegen voor wie dan ook die over een vliegbrevet beschikt. Voor 1990 was dit een vaste praktijk van de Sovjetunie die nu na een 20 jaar onderbreking is overgenomen door Rusland.

  Dit soort praktijken is iets waar de VS en de NAVO nooit mee opgehouden hebben. En als de VS in de Zee van Azov mag paraderen, nabij Nova Zembla of pal onder het Chinese eiland Hainan mag varen zo mag ook Rusland door de Ierse Zee of het Kanaal varen.

  De enige reden waarom onze media daarover heisa maken is omdat de VS en de NAVO daar herrie rond maken en dit alleen maar om Rusland en Poetin verder te demoniseren bij de bevolking. Maar ik vrees dat U dit niet begrijpt. U trapte er wel in. Felicitaties!
  Willy Van Damme

  • @Willy,

   Wij hadden volgens de Amerikanen ook nog een dronken BUK bemanning (dat waren of dronken Russen of dronken separatisten of een overgelopen Oekraïense soldaat, maar natuurlijk nooit Kiev troepen, laat staan dat deze dronken waren) die de MH-17 zouden hebben neergeschoten. Het is een modelleger.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Ja dronkenschap hé. Maar het is de VS dat over een modelleger beschikt. Van My Lai tot Aboe Graib en Guantanamo.
   Willy Van Damme

  • Proficiat! Dit is rechtoe, rechtaan. Niet rond de pot gedraaid. Prima antwoord!
   Daarom kom ik hier graag!
   Lange Jan
   Antwoord:
   Bedankt. Simpele logica en een gewone analyse, meer is niet nodig. Ho ja, een kat een kat noemen is natuurlijk ook belangrijk.
   Willy Van Damme

 5. http://www.globalresearch.ca/editor-of-major-german-newspaper-says-he-planted-stories-for-the-cia/5429324

  dit ter info om aan te tonen tot wat het crapuul in staat is
  Trage Eddy
  Antwoord:
  Bedankt voor die link naar dat zeer boeiende en verhelderende verhaal. Dat men jarenlang die salafistische moordenaars in onze media verkocht als zijnde vrijheidsstrijders en zwijgt over die fascistische bendes in Oekraïne is voldoende bewijs om te stellen dat er hier in het westen sprake is van grootschalige perscensuur. De vraag is alleen hoe ze het doen.

  Deze prangende getuigenis geeft hier extra informatie over. Kijk, bladen als The Economist, The Financial Times, The New York Times en media als Reuters en de BBC hebben al decennialang alle mogelijke gewapende agressie van de VS zitten steunen.
  Dit van Indochina tot nu Syrië en Oekraïne. Waarbij zij alle mogelijke rechtsregels met de voeten traden en op grootschalige wijze de mensenrechten aan hun laars lapten.

  En bij de voorbereiding van die agressie waren deze persorganen haantje de voorste om het geviseerde doel te bekladden en te dehumaniseren. Waarna men, eens het doelwit dankzij die lastercampagne geen ‘mens’ meer was, men dit ook zoals met Kaddafi kon vermoorden. Het is gewoon walgelijk.

  Maar ondanks die toch heel lang durende zeer smerige praktijken beschikken die bladen over een reputatie dat zij zeer correct berichten. Dat is toch niet normaal!
  Willy Van Damme

 6. Andriy Parubiy is in Canada en de VS op zoek naar wapens. Een beetje vreemde move i.h.k.v. van Minsk 2, daar de VS buiten deze bespreking is gehouden. Dit heeft niets met het naleven van Minsk 2 te maken maar alles met het voort laten duren van de oorlog.

  http://www.globalresearch.ca/nazi-kiev-official-greeted-in-ottawa-and-washington/5433749
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor dat interessant verhaal. Een bloeddorstige fascist op officieel bezoek in Canada en de VS. Het moeten niet altijd Cameron of Merkel zijn. Andriy Parubiy is een der stichters van de fascistische partij Svoboda.
  Hij was ook de leider van de knokploegen die in Kiev het Maidanplein bezetten en die staatsgreep pleegden. Een vriend van het westen dus.

  Enkele jaren geleden keurde het Europees parlement met steun van Guy Verhofstadt een motie tegen Svoboda goed. Volgens die motie verspreidde die partij jodenhaat en was ze fascistisch. Vorig jaar ging diezelfde Guy Verhofstadt hen in Kiev toejuichen stellende dat zijn de ‘Europese waarden’ vertegenwoordigden. Dus die van jodenhaat en fascisme?

  Met als ultieme vraag wat die Europese waarden voor Verhofstadt dan zijn? Worden die uitgedrukt in Amerikaanse dollar, Britse pond of de euro?

  Oh ja, recent vierde men de 70ste verjaardag dat het Sovjetleger Auschwitz bevrijdde. Zouden ze die Andriy Parubiy ook niet hebben uitgenodigd. Hij kon de aanwezigen dan uitleggen hoe zijn geloofsgenoten voorheen die gaskamers bedienden. De hypocrisie hier gaat duidelijk in crescendo.
  Willy Van Damme

 7. De superioriteit van de VS wordt correct aangetast door de BRICS landen. Het IMF heeft het niet alleen meer voor het zeggen en Rusland laat zijn gas en olie betalen in goud, wat de petrodollar onder druk zet. Om die superioriteit weer terug te krijgen zijn ze bereid om de ergste en vernietigenste oorlog uit te “LATEN” vechten.
  En wij zitten hier in Europa met een stelletje str.p ridders van politiekers.

  De Westerse verantwoordelijkheid in de Oekraïense crisis
  quote/
  De ware doelstelling was in essentie een NAVO verankering in Oost-Europa tot tegen de Russische grens tot stand te brengen. Dat alles handig verpakt in een pleidooi voor een bredere economische integratie van de Oost-Europese staten. De EU moest een en ander een geloofwaardig karakter geven. Dat zou in hun ogen een concrete bijdrage zijn tot het liberaal wereldbeeld. Dit is het dogma van de Amerikaanse en EU politiek. Het werd door Obama tijdens een toespraak in maart 2014, over de Oekraïense crisis als volgt verwoord: als de idealen van het Westers imperium bedreigd worden volstaat het niet om deze slechts met woorden te verdedigen. Onder morele waarden verstaat het imperium het recht om het neoliberaal maatschappijmodel aan de rest van de wereld op te dringen, landen tot een puinhoop te herleiden, en de uitbuiting van de loonslaven te intensifiëren. Dit is in feite de taal van agressie.
  /unquote
  http://www.uitpers.be/index.php/maatschappij/687-de-westerse-verantwoordelijkheid-in-de-oekraiense-crisis
  Lange Jan
  Antwoord:
  Volgens een recente studie met betrekking tot de koopkracht is de Indonesische economie groter dan die van het Verenigd Koninkrijk. Het grote verschil tussen beiden is dat Indonesië zich niet als kleine of grote gendarm opstelt en zijn wil aan anderen wil opdringen.
  Integendeel zelfs het kleine Nederland met zijn bloederig koloniaal verleden denkt er bemoeial te moeten spelen.

  Het Verenigd Koninkrijk heeft echter nog steeds die roeping van imperiale mogendheid, zelfs al kost hun dat handenvol geld en hun reputatie als financieel centrum. Het is alleen maar omdat hun optreden zo dodelijk is dat ik hen niet zielig noem.
  Willy Van Damme

 8. Sorry meneer van damme wist even niet hoe ik u moest bereiken.

  Maar ik hoop dat u reageert op die, vind ik, schofterige stuke journalistiek van Starink. Ik kan het miet uit mijn hoofd krijgen echt vreselelijk. Als je zo iets schrijft moet de Russen edht HATEN….

  Met vreindelijk groet.
  Simon ter schegget.
  ——————————

  In Oekraïne dreigt nu eigenrichting

  Wordt Oekraïne langzaam meegezogen in de agressie van de oorlog in de Donbas? De woede over Ruslands interventie kan omslaan in eigenrichting, waarschuwt Laura Starink.

  Laura Starink
  Twee weken geleden werden in Kiev een pro-Russische journalist en een ex-parlementslid van Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s vermoord. De afgelopen maanden pleegden ook vier ex-leden van die partij zelfmoord, naar verluidt na bedreigingen. Wordt er in Oekraïne afgerekend met politieke tegenstanders?

  In Rusland werd die conclusie onmiddellijk getrokken. Russia Today meldde het bestaan van een hitlist van duizenden tegenstanders van het bewind in Kiev. De journalist en de ex-parlementariër zouden op die lijst hebben gestaan en door Oekraïners zijn geliquideerd.

  Er is in Oekraïne inderdaad een kliksite, die curieus genoeg Mirotvorets (Vredestichter) heet. De site, die samenwerkt met Defensie en de geheime dienst, bevat de namen van mensen uit Rusland, Oost-Oekraïne en de Krim, die de opstand in het oosten metterdaad hebben gesteund. Zo wil men huurlingen, Russische soldaten en terroristen ontmaskeren om ze ooit voor het gerecht te kunnen slepen. Dat is in een land in oorlog, waar te veel mensen met wapens rondlopen, een bedenkelijke actiemethode: extremisten kunnen van deze openbare gegevens immers dankbaar gebruik maken. De Oekraïense overheid neemt dat gevaar kennelijk niet serieus.

  Maar Mirotvorets onthulde deze week de Russische propaganda met eigen Orwelliaanse middelen te hebben verslagen. Na de moorden bespeurde de site een stroom aan nieuwsgierige bezoekers uit Rusland en het e-team besloot de Russen ter wille te zijn: de twee namen werden achteraf aan de lijst toegevoegd. Men bedacht een mysterieuze ‘agent 404’, die via Twitter werd geprezen voor zijn liquidaties: „Voor de succesvolle uitvoering van de hem verstrekte opdracht heeft agent 404 een extra streep gekregen en is hem een waardevol cadeau overhandigd.”

  Alle Russische media stortten zich hierna razend op Mirotvorets en zijn ‘geheime agent’. Toen kreeg het e-team de smaak te pakken. Men ‘stuurde’ geheim agent Pali (Stokebrand) naar de Russische provincie Chakassië, dat al weken geteisterd wordt door branden: „Na de succesvolle uitvoering van zijn opdracht is agent Pali uit Chakassië naar Oekraïne teruggekeerd. Strijder, bedankt!”

  ‘Mijn God, zijn de Oekrofasjisty nu ook al onze eigen velden aan het afbranden?’, twitterde een angstige Russin. De scherpzinnige Moskouse columniste Joelia Latynina was de enige in Rusland die het direct doorhad: de Oekraïeners hebben hun digitale sleepnet door de Russische patriotten gehaald, concludeerde zij. De macabere grap laat goed zien hoe woedend de Oekraïners zijn over de leugens van de Russische tv en hoe verziekt de sfeer tussen Rusland en Oekraïne is geworden. Als je Oekraïners vraagt of de grap van Mirotvorets wel ethisch is, reageren ze verbaasd: „Het is óórlog! Wij worden aangevallen door een buitenlandse agressor en jullie doen helemaal niets!”

  Als Mirotvorets zelf niets met de moorden te maken heeft, wie zit er dan wel achter? President Porosjenko sprak van een ‘provocatie om het land te destabiliseren’, een echo van Poetins woorden na de moord op Boris Nemtsov. Direct doken ook hier samenzweringstheorieën op: de moordcampagne zou het werk zijn van de Russische FSB. Waarom gaf Poetin tijdens zijn hotline met de bevolking anders direct commentaar op de moorden, toen die in Oekraïne nog nauwelijks waren doorgedrongen?

  Maar het is te makkelijk om de Russen overal de schuld van te geven. De oorlog in de Donbas tast de Oekraïense samenleving aan. Er is een reële dreiging dat de morele rot zich uitbreidt tot de rest van het land. Oekraïne zit opgescheept met duizenden door Rusland zwaarbewapende rebellen, die moorden normaal vinden. Maar ook onder de leden van de slechtbewapende en -getrainde Oekraïense vrijwilligersbataljons die terugkomen van het front zitten tijdbommen met PTSS, een trauma waar men in Oekraïne geen enkele ervaring mee heeft.

  Er is woede over de onmacht van de regering in Kiev om de oorlog te winnen en de oude corrupte machthebbers te vervolgen. Er gaan stemmen op om wapenbezit te legaliseren. Functionarissen van het oude regime worden nog steeds regelmatig in vuilnisbakken gedeponeerd, een agressieve intimidatiemethode. De stap naar eigenrichting wordt steeds kleiner.

  De moorden kunnen ook het Oekraïense antwoord zijn op de terreuraanslagen van de pro-Russische partizanen van Charkov, geleid door volkszanger Filipp Ekozjants, die hun basis zouden hebben in West-Rusland en financieel gesteund worden door Russische zakenlui. Afgelopen november lieten zij een bom ontploffen in een bar in Charkov, waarbij 8 gewonden vielen. Anders dan agent 404 bestaat Ekozjants echt: een verslaggever van Time sprak met hem.

  Op 22 februari ontplofte in Charkov een mijn bij een herdenkingsmars van het bloedbad op Maidan. Vier mensen werden gedood en negen raakten gewond. Ekozjants distantieerde zich hiervan, maar claimde in Time wel een hele serie bomaanslagen tegen militaire doelen in de regio. „Ons doel is de bevolking van Charkov te bevrijden en wij zullen doorvechten tot de huidige machthebbers zwak genoeg zijn om dit toe te staan.” Ook in Odessa ontploffen bommen. Dat radicale Oekraïense patriotten op deze anti-Kiev-aanslagen een antwoord willen geven ligt voor de hand. Een ex-procureur-generaal opperde de mogelijkheid van het ontstaan van groepen als de Italiaanse Rode Brigades.

  De twee moorden werden opgeëist door een groep die zich het Oekraïense Opstandelingenleger noemde, naar het West-Oekraïense partizanenleger, dat in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Polen en Joden heeft vermoord en tot 1949 verzet is blijven plegen tegen Moskou. Maar volgens de Oekraïense veiligheidsdienst was de claim vals; de tekst bevatte te veel taalfouten. Ze ziet ook hierin de hand van Moskou. Een frozen conflict is in de Donbas nog ver weg: ook Minsk-2 is inmiddels een dode letter. Sterker nog: Kiev zal alle zeilen moeten bijzetten om te voorkomen dat de terreur zich over de rest van het land verbreidt.

  Laura Starink is journalist en oud-correspondent voor NRC in Moskou.

  Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van woensdag 29 april 2015 op pagina 17
  Simon tS
  Antwoord:
  Als ik de NRC lees of op de NPO de actualiteitsprogramma’s bekijk moet ik steeds terugdenken aan het verhaal dat ooit De Telegraaf bracht over Nederlandse journalisten die in 2008 de Olympische Spelen in Beijing gingen verslaan.

  Bleek dat er 8 journalisten bereid waren om voor de Nederlandse inlichtingendienst AIVD te werken. Een – een complete idioot – wou het zelfs gratis doen. Ik vermoed dat men de anderen dan in het zwart betaalde.

  Wie het verhaal van die Starink las – ik zag het ook in de NRC die ik met een of twee dagen vertraging lees – vraagt zich af wie in ’s hemelsnaam zoveel leugens en onzin bij elkaar kan schrijven. En dat was dan correspondent in Moskou voor die krant. Ze kent dus de regio en de achtergronden.

  Dat ze niets afweet van de fascistische moordpartijen kan ik dan ook niet geloven. Ze verzwijgt dit vermoedelijk dan ook heel bewust. Hetzelfde voor de NRC. Maar kijk hoe de Nederlandse media toen het verhaal brachten van die zogenaamd dronken Russische diplomaat in Den Haag.

  Modder gooien was het enige dat Trouw, De Volkskrant, NRC, Pauw & Witteman en de rest deden. Meer konden/deden ze niet. Was dat omdat ze onbekwaam waren? Was dat omdat ze vooringenomen waren? Was dat omdat de AIVD en de regering Rutte dat wou? Het zijn zeer pertinente vragen waarop ik graag het antwoord zou willen kennen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s