Yvan Mayeur had gelijk

Er lijkt nu toch een einde te komen aan de moddercampagne tegen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS). Een campagne die kwam vanuit bepaalde kringen in de regering, vooral dan de MR en mee gesteund door minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Na de grote vakbondsbetoging van vorig jaar die in rellen eindigde was er vanuit liberale Brusselse hoek een zware moddercampagne gestart tegen de Brusselse burgervader. In de liberale kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure klonk het alsof Mayeur eigenhandig verantwoordelijk was voor de gekwetste politielui en hen zelfs in levensgevaar had gebracht.

Waarop Jan Jambon zonder het dossier te kennen om puur politiek opportunistische reden de kant van die nooit nader genoemde modder gooiende politiemensen en de liberale kranten koos. Ongehoord feitelijk.

Yvan Mayeur - 5

Als we het Laatste Nieuws moesten geloven dan was de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur verantwoordelijk voor de vele gewonde politiemensen die vielen tijdens die vakbondsbetoging van november 2014. Volgens de krant bracht hij zelfs hun leven in gevaar. Pure politiek geïnspireerde laster waar Jan Jambon als verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken aan mee deed.

Hierna werd er dan een onderzoek gedaan door de politiediensten die een serie fouten in het beleid rond de betoging aantoonde en vooral enkele zwakheden qua materiaal blootlegde. De burgemeester Mayeur werd echter niets verweten.

De toen met modder gooiende kranten hebben dit verslag echter zo stil mogelijk gehouden en excuseerden zich nooit voor hun journalistiek wangedrag. Wat natuurlijk typerend is voor een arrogant vanuit de hoogte kijkende journalistiek die elk schaamte achterwege laat.

Nu na wekenlang aarzelen heeft Jambon een gesprek met Mayeur gehad en de geschillen tussen beiden begraven. Waarbij Jambon zegde dat er uit hoofde van de burgemeester hier nooit ‘grove, of grote fouten’ zijn gemaakt. Verontschuldigingen dus.

Gezien de speciale situatie van Brussel als Europese hoofdstad en de geconstateerde operationele problemen bij de politie gaat men nu tussen de stad en de federale regering een werkgroep oprichten die deze problemen gaat aanpakken. Een goede zaak want dit is immers beleid voeren. Schelden, beledigen en modder gooien is dit niet.

Met andere woorden het ruziemaken van de MR en de moddercampagne van onder meer Het Laatste Nieuws was pure politiek geïnspireerde laster en nog maar eens een zoveelste journalistiek dieptepunt. Met ook vragen over de hierover actie voerende politievakbond die zijn boekje flink te buiten ging en belangenbehartiging – haar taak – verwarde met het voeren van een politieke campagne.

Jambon had daar als minister van Binnenlandse Zaken moeten boven staan, simpel een onderzoek moeten laten doen naar de gebeurtenissen en verder zwijgen. Nu opereerde hij als een de PS-hatende N-VA’er. Kan niet, want hij is minister. Een zoveelste les voor de man.

En kan iemand eens Het Laatste Nieuws een lesje leren in wat journalistiek is en niet is?

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Yvan Mayeur had gelijk

  1. Het Laatste Nieuws is een verloren zaak, is altijd al zo geweest, dé spreekbuis van egoïstische extremisen, lui die heel ver gaan in het de grillen van hun ego als wet beschouwen. Degelijke journalistiek moet je daar dan ook niet van verwachten. In 2002 stuurde de hoofdredactie journalisten de straat op in Antwerpen met de opdracht allochtone jongeren te provoceren tot die iets terug deden en om dan in hun artikels dik in de verf te zetten hoe ‘gewelddadig’ die allochtone Moslims wel waren.
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Dat verhaal over die Antwerpse provocaties was mij onbekend. Maar het wekt echt geen verbazing. Van Thillo gaat nu een groot pak Nederlandse kranten overnemen, ze gaan er dus mogelijks nog wat meemaken.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s