Oekraïne – Kerry, Merkel en Hollande in Kiev

Toen de VS en de EU volop bezig waren met de organisatie van hun staatsgreep in Kiev brak er openlijk ruzie uit tussen de EU en Washington. Voor Victoria Nuland, de Amerikaanse staatssecretaris voor Europese Zaken en een dame komende uit de stal van de vroegere Amerikaanse vicepresident Dick Cheney, was Arseniy Jatsenjoek de man om Oekraïne te leiden. En niemand anders.

En Europe kon voor haar part naar de maan lopen. “Fuck Europe”, zij tegen de lokale Amerikaanse ambassadeur, haar loopjongen. Waarop toenmalig Europees president Herman Van Rompuy boos reageerde stellende dat dit een Europese kwestie is, geen Amerikaanse zaak. En dat geruzie gaat duidelijk maar verder. Achter de schermen natuurlijk, wat dacht je.

Gisteren waren zowel de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gelijktijdig op bezoek in Kiev. Waarbij de Europese leiders met hun vredesvoorstel op zak na hun gesprek in Kiev met Poroshenko naar Moskou zouden doorreizen.

John Kerry met Arseni Jatsenjoek premier van Oekraïne

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry komt het vlees van hun nieuwste Quisling, de Oekraïense premier Arseniy Jatsenjoek, testen. Wie goed de laatste electorale resultaten bekeek van de parlementsverkiezingen en de politieke en diplomatieke achtergrond ziet zo al de ruzie ontstaan tussen president Pedro Poroshenko, gekozen in het oosten, en Jatsenjoek, gekozen door het westen. Een puinhoop is het beste woord dat men kan geven aan deze nieuwste creatie van het westerse imperialisme.

Uit de persverslagen kan men opmaken dat Kerry de Europese leiders in Kiev niet heeft gesproken en ook niet mee naar Moskou trok. Ook hield Kerry een persconferentie met de Oekraïense premier Arseniy Jatsenjoek, Amerika’s favoriete Quisling, maar geen met Pedro Poroshenko. Merkel en Hollande hielden dan wel een persconferentie met Poroshenko maar leken geen ontmoeting te hebben gehad met Jatsenjoek. Dat is dus duidelijk.

Het verslag in de Britse krant The Guardian (1) van vandaag spreekt feitelijk boekdelen, zelfs al is de Angelsaksische propaganda in het stuk bijwijlen amper te pruimen. Enkele citaten uit het verslag maken de diplomatieke toestand rond Oekraïne duidelijk.

At a joint news conference with Ukraine’s prime minister, Arseniy Yatsenyuk, Kerry sounded lukewarm about Merkel and Hollande’s visit.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense premier Arseniy Jatsenjoek klonk Kerry erg lauw in zijn reactie op het bezoek van Hollande en Merkel.

Yatsenyuk, uneasy at the idea of a deal being cut in Moscow without Ukraine at the table, said Putin wanted “to split the unity between the EU and the US”.

Jatsenjoek, op zijn ongemak omdat een akkoord in Moskou zou worden gemaakt zonder dat Oekraïne aan de tafel zit (Men had nochtans eerst met Poroshenko gesproken maar zo te zien niet met hem, nvdr.), stelde dat Poetin de eenheid tussen de EU en de VS kapot wil maken.”

In Washington German diplomats are anxious to counter mounting US pressure to arm Ukraine.

Duitse diplomaten in Washington zijn ongerust en doen pogingen om de Amerikaanse plannen om Oekraïne te bewapenen te verhinderen.

François Hollande en Angela Merkel

Het ‘olijke duo’ Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande gaan pogen de knoeiboel die ze in Oekraïne mee gemaakt hebben recht te trekken. Tegen de zin in van de VS die er duidelijk niet mee kan lachen. Die houden duidelijk van wat extra oorlog.

Daar lijkt voor wie goed leest amper iets aan toe te voegen. De cruciale vraag is nu of de EU in deze kwestie eindelijk een eigen buitenlands beleid gaat voeren en tot rede komt of dat men een kopie maakt van wat Washington hier wil, en dat is meer oorlog, meer destabilisatie en bloedvergieten.

In de VS hebben sommigen het trouwens duidelijk begrepen. Zo hield gewezen presidentskandidaat John McCain, Republikeins senator en voorzitter van de belangrijke senaatscommissie voor Defensie, dat Angela Merkel door haar optreden bewees dat ze niets begrepen heeft van wat er in Oekraïne aan de hand is en geen moer geeft om het lot van de mensen daar. Waarop de twee Duitse regeringspartijen SPD en CDU excuses eisten.

Hoopgevend is wel de verklaring van de Londense regering van David Cameron (Conservatief) die zich openlijk keerde tegen de Amerikaanse plannen om Oekraïne te bewapenen. Een raar Brits voorbeeld van oppositie tegen Washington. Het is een fenomeen dat maar om de tien jaar of zoiets plaats heeft.

Het opvallende feit dat Londen uit deze onderhandelingen is gehouden spreekt echter boekdelen. Het speelt hier zesde, of is het tiende viool. Waar is de tijd toen de Britse houwdegens in Saint-Pauls uit volle borst zongen van ‘Rule Brittannia, Brittannia rules the waves’? Op de Thames misschien nog wel maar al niet meer op de Clyde.

Willy Van Damme

1) The Guardian, 6 februari 2015, ‘Merkel and Hollande’s surprise visit raises hope of Ukraine deal’, Shaun Walker, Ian Traynor, Dan Roberts en Alec Luhn. http://www.theguardian.com/world/2015/feb/05/hollande-merkel-kiev-ukraine-proposal-us?CMP=EMCNEWEML6619I2#comment-47204318

Advertenties

7 thoughts on “Oekraïne – Kerry, Merkel en Hollande in Kiev

 1. Leuke foto van Kerry en Jatsenjoek. Het heeft iets weg van de strenge vader die zijn beduusde zoon bemoedigend toespreekt. 🙂

  Bij het lezen van het onderschrift bij de foto van Merkel en Hollande barstte ik in 🙂 uit en moest gelijk denken aan de laatste alinea van Uw vorige artikel;

  “En indien er geen bezwaar is – wat ik vermoed – ga ik er vanavond een stevige cognac op drinken. ik heb er hier nog een van goede huize staan.”

  Geen enkel bezwaar, dat het U wel moge bekomen!

  Ondertussen doet de voormalige Minister President van Oekraïne, Nikolay Azarov, een boekje over de EU open.

  http://www.globalresearch.ca/europe-not-russia-pressed-kiev-over-eu-association-ex-ukrainian-pm/5429832
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Het is natuurlijk de versie van Azarov van wat er juist gebeurde maar van wat al geweten is lijkt dit wel te kloppen. Alleen de bedreigingen door EU-commissaris Stefan Hule lijken nieuw. Maar als Herman Van Rompuy ooit in het publiek zegde dat hij Poetin op het matje ging roepen (zoiets als een ouder die zijn stout kind ter verantwoording roept) dan is dit vermeende uitlating van Hule logisch.
  Wat mij bij de bespreking van zijn boek ook weer opviel was de naïviteit van een Azarov met betrekking tot de VS. Eens vragen aan de Sioux.
  Willy Van Damme

 2. Niet vergeten dat de zoon van Biden de schaliegas ontginning moet leiden in Oekraine.
  Trage Eddy
  Antwoord:
  Er waren voor zover ik weet twee plannen, Exxon en Shell en naar ik vernam zouden beiden in de diepvries liggen.
  Het land is trouwens dankzij de VS en de EU virtueel failliet.
  Het valt ver op hoe men de voorbije twee dagen in de kwestie van een akkoord warm en koud blies.

  Men gaat onderhandelen en dan noemt Philip Hammond, Brits minister van Buitenlandse Zaken, Poetin gisteren in het publiek een ‘tiran’. Dat doet hij maar, maar dan moet men niet spreken van diplomatie. Dat is schelden van de ergste soort?
  Willy Van Damme

  • http://www.globalresearch.ca/company-in-which-us-vice-president-joe-bidens-son-is-director-prepares-to-drill-shale-gas-in-east-ukraine/5393403
   Trage Eddy
   Antwoord:
   Bedankt voor die bijkomende informatie die je in je twee reacties geeft. Ze maken bepaalde machinaties achter de schermen duidelijker. Vooral het verhaal van Boiling Frog Post is leerzaam. Leuk toch om ook hier Israëliër Ihor Kolomoyskyi, oligarch en de mogelijks machtigste Oekraïner, zien te verschijnen. De wereld is inderdaad klein.

   En dus gaat de VS in Oekraïne de corruptie bestrijden. Dat is trouwens ook de voorwaarde
   van de EU en het IMF om aan het land geld te lenen. Niets nieuws natuurlijk. Zie maar naar de Iraakse familie Chalabi en de Amerikaanse bezetting van Irak.
   Dat weten we dus ook weeral.

   Blijkbaar is Biden Jr. dus een topman van die Oekraïense gasproducent en gaat hij het juridisch departement leiden. Is die soms een specialist in de Oekraïense wetgeving misschien?
   Verder is er een storende fout in het artikel van Global Research.

   Het land met de grootste mogelijkheden om olie en gas uit schaliegesteente te halen is Rusland en niet Oekraïne. De resultaten van de onderzoeken tot heden zijn wat betreft Oekraïne volgens berichten in de Financial Times trouwens zeer teleurstellend. Het is de reden waarom de plannen van Exxon en Shell nu in de diepvriezer zitten.

   Maar dit soort van profitariaat zoals blijkt uit dit stuk zag men ook al elders hoor, o.m. bij de oliewinning in het door de VS bezette Koerdische gebied van Irak. Zoals dat het geval was bij andere bezettingsmachten in het verleden is dit soort operaties niets anders dan zakkenvullen voor vrienden.
   Herinner U wat Julius Caesar deed toen hij bijna 2100 jaar geleden Gallië veroverde, en dat was het goud nemen en de gronden verdelen onder zijn soldaten en vrienden.
   Willy Van Damme

 3. Beste Willy, Cruciaal is de vraag of Rusland manschappen wapens en munitie levert aan de rebellen. Het pro-seperatisten blog ‘the vineyard of the saker’ bekende een paar maanden geleden er van overtuigd te zijn dat Russische manschappen en wapens actief zijn in Oekraine. Schattingen lopen uiteen van 5000 tot 9000 Russische militairen die actief deel nemen aan de gevechten.

  In een eerdere reactie van een tijdje geleden gaf ik te kennen het naief te vinden te veronderstellen dat de seperatisten enkel strijden met buit gemaakte wapens, en dat al een half jaar lang. De kogels moeten toch een keer op geraken, niet dan?

  In dat licht gezien is de actie van Amerika, het bewapenen van Oekraine, beter te begrijpen. Er is dan geen sprake meer van een burgeroorlog maar van oorlog tussen Oekraine en Rusland.
  Jan
  Antwoord:
  Ik herinner mij goed uw vorige reactie over de kwestie. U maakt echter een foute redenering door enkele cruciale elementen in dit dossier te negeren. Zelf beschouw ik die website waarover U schrijft wel als een boeiende met interessante analyses.

  Vooreerst is dit geen oorlog tussen Oekraïne en Rusland maar vooreerst een burgeroorlog en vooral een oorlog tussen de VS en Rusland, waarbij de EU als steeds de kant kiest van de VS.

  Het doet in die zin denken aan de oorlog uit de negentiger jaren van de vorige eeuw tussen het Oegandese invasieleger van Paul Kagame en dat van Rwanda. Het was hier toen in essentie een oorlog via derden tussen de VS en Frankrijk.

  En om te analyseren en iets te begrijpen moet je vertrekken van het basisgegeven. En dat is hier de interventie van de VS om rond Rusland een ring van haar vijandige staten op te trekken. Een omsingeling.

  Het is ook geen oorlog van Oekraïne tegen Rusland maar van een deel van Oekraïne dat door de VS, en ook de EU, via die staatsgreep van nu bijna een jaar terug aan de macht is gebracht. Een staatsgreep die op de grond gebeurde door fascistische knokploegen die een wettig en democratisch gekozen regering met geweld afgezet hebben.

  Natuurlijk zijn er nadien zowel presidents- als parlementsverkiezingen geweest, maar die kunnen moeilijk serieus worden genoemd. Dit om de volgende reden.
  Vooreerst gebeurden ze in volle burgeroorlog waardoor massa’s mensen niet konden, durfden of wilden meedoen aan die stembeurt. Dit gaf een zwaar vertekend beeld van de uitslag.

  Verder was er sprake van grootschalige buitenlandse inmenging met massa’s miljoenen euro’s en dollars die naar bepaalde door de EU en de VS gesteunde politieke partijen gingen. Wat de andere politieke formaties zwaar benadeelde.
  Het maakte vrije en eerlijke verkiezingen gewoon onmogelijk. Dit was een voorbeeld van wat echte verkiezingen niet mogen zijn.

  Verder was er sprake van grootschalige perscensuur waardoor bepaalde politieke krachten amper of niet in de media aan bod konden of mochten komen. Wat opnieuw bepaalde politieke formaties zwaar benadeelde.

  En dan was er de kwestie van het geweld uitgeoefend door de door de VS en EU gesteunde fascistische knokploegen die er niet voor terugschrokken om zelfs parlementairen te bedreigen en in elkaar te slaan. En dit ongestraft.
  Niet verbazend dat de Partij van de Regio’s die via omkoperij en zware intimidatie overstag ging, aan de verkiezingen weigerde deel te nemen. En dat is al heel lang de grootste politieke formatie in het land.

  Deze verkiezingen als op democratisch vlak aanvaardbaar noemen kan dus niet. Dan moet men de laatste Duitse parlementsverkiezingen onder Adolf Hitler in 1933 ook correct vinden. Dit was een farce, een schertsvertoning.

  hier dus spreken van het ‘Oekraïense leger’ of de ‘Oekraïense regering’ is dan ook fout. Dit is hoogstens die van een deel der bevolking. Een regering en leger wier orders bovendien komen uit Washington en niet vanuit de lokale bevolking.

  Bovendien hadden Oekraïne, Rusland, de VS en de Europese kernmachten zich in 1994 gezamenlijk akkoord verklaard als garantiehouder op te treden voor de Oekraïense neutraliteit. Een in essentie alleen voor Rusland van belang zijnde element. De VS, de EU en ook de huidige Oekraïense marionettenregering hebben dit akkoord door geweld te plegen en een staatsgreep te organiseren met de voeten getreden.

  En dan is het de vraag in hoeverre Rusland gemachtigd is hier volgens het internationaal recht militair op te treden. Toen Duitsland in 1914 het mede door haar (zijnde dan wel als Pruisen) in 1839 ondertekende verdrag over de Belgische neutraliteit door haar invasie verbrak, was dat de aanleiding voor het Verenigd Koninkrijk om Duitsland de oorlog te verklaren.
  Pas dan, niet voorheen, trad Londen militair in actie.

  Het is een belangrijk element dat hier in onze media en politieke kringen zoals men kon verwachten wordt vergeten. Men werpt echter geen internationale verdrag zomaar in de prullenmand zonder dat dit zware gevolgen heeft voor de internationale relaties. Dat is wat nu aan het gebeuren is.

  Wat betreft de kwestie van de Russische aanwezigheid heb ik in een vorige reactie al een poging ondernomen om dat vast te stellen wat zeker is, dat wat mogelijk is en dat wat vermoedelijk fantasie is. Maar uiteraard kan je nooit iets uitsluiten. Dat doen laat ik over aan onze kranten en andere massamedia.

  U vergeet ook dat er in het door die opstandelingen bezette gebied wapenfabrieken zijn evenals een ganse serie opslagplaatsen zijn van wat vroeger het Oekraïense leger. Ook is het uit vele verhalen duidelijk dat vele Oekraïense militairen weinig zin hebben om tegen hun eigen mensen op te treden.
  Zie maar wat er op de Krim gebeurde. Het leger liep er bijna geheel over.

  Mogelijk gebruikt men de verhalen over die Russische aanwezigheid om de bevolking achter zich te krijgen om zo een krachtiger tegen Rusland gericht nationalisme te krijgen.
  Ik vermoed, maar zonder bewijs, dat er wel degelijk Russische wapenleveranties geweest zijn toen op zeker ogenblik Loehansk in gevaar kwam. Sindsdien zijn de krijgskansen wat gewijzigd.

  Mogelijks zijn ook een aantal van de Russische vrijwilligers in wezen wat men noemt ‘Chinese’ vrijwilligers. Mensen die men tegen hun zin stuurde.
  U hebt het verder over 5.000 tot 9.000 manschappen. Dat zijn doorgaans het soort van cijfers die de regering van Petro Poroshenko geeft.
  De NATO en de VS had het laatst over 1.000 man.

  Maar moest men in de VS hierover zeker zijn dan zou men toch niet moeten overgaan tot het soort van flagrante vervalsingen als die welke we in dit dossier al meer zijn tegengekomen. Die vervalsingen zouden elke waarnemer toch moeten doen twijfelen over die Amerikaanse beweringen rond Russische troepen.

  Wat men hier heeft is een Amerikaanse staatsgreep waarbij men politieke krachten aan het bewind bracht die heimwee hebben naar het verleden met zijn nazibendes en de SS Divisie Galicia. Gezien wat toen in de regio gebeurde is de reactie van die mensen in Donetsk, Kharkov, Slavjansk, Mariupol en Loehansk alleen maar te begrijpen. En feitelijk ook als een positieve reactie te zien.

  Hoe zou men hier reageren moest in Nederland een regering aan de macht komen die Antoon Mussert en de Zwarte Weduwe Florrie Rost van Tonningen tot nationale helden zou maken?
  Of dat in België doen voor een Leon Degrelle en een Robert Verbelen? Of een Belgische regering die het Frans of het Nederlands zou verbieden? Wat toch in Oekraïne gebeurde. Brussel stond diezelfde dag in brand.

  Bovendien hebben wij er alle belang bij om de spanning die hier door het optreden van de VS en ook de EU is ontstaan zoveel mogelijk beperkt houden. De Amerikaanse plannen willen die spanning alleen maar opdrijven.
  En daar heeft geen enkele Europeaan belang bij. De VS wil hier oorlog zodat dit continent zich nog maar eens massaal de kop inslaat.
  Willy Van Damme

 4. Willy,

  als volgend bericht zou kloppen….het gaat over de arrestatie van twee verdachten in de Nemtsov-case…en als ik het goed gelezen heb is dit toch onlogisch….dat het motief en daders van de moord dienen te worden gezocht in anti-Russische kringen ? …http://www.demorgen.be/buitenland/rusland-arresteert-twee-verdachten-voor-moord-oppositieleider-nemtsov-a2243292/
  Wat denk jij hiervan ? Kris De Bruyne (“vyrtis”) van Veri Dicto & Vyrtis Art (Google)
  Kris De Bruyne
  Antwoord:
  Je moet het artikel in De Morgen goed lezen. Alleen de namen van die twee mensen uit de Kaukasus wordt gegeven als mogelijke daders. Meer niet. Van die andere naam weet ik niets en wat De Morgen hier over schrijft is mij onduidelijk.
  De Morgen is dan ook niet bepaald een goede bron te noemen.

  Kijk bij een moord of aanslag van dat type moet men altijd eerst kijken naar wie er baat bij heeft, wie niet of wie veel minder. En neem van mij aan, Poetin wil stabiliteit in Rusland en geen moorden van dat genre.

  Heeft hij het daarom niet bevolen? Weet ik niet, en niemand van al die journalisten die nu met een beschuldigende vinger naar het Kremlin wijzen ook niet. Maar dat soort attitudes in de pers had ik verwacht, zelfs onmiddellijk al toen ik van de moord hoorde.

  Er zijn voor deze moord behoudens vele andere opties twee belangrijke mogelijkheden: Een provocatie om Poetin en Rusland te destabiliseren of een actie van Russische nationalisten om zich te wreken op iemand die overduidelijk ageerde tegen Rusland en nauw samenwerkte met de VS.

  Zo was hij adviseur van de regering die met de Oekraïense Oranje Revolutie in 2004 aan de macht kwam en die o.m. het Russische als officiële taal verbood en van een fascist en massamoordenaar als Stepan Bandera officieel een nationale held maakte.
  Een serieus politicus steunt dat niet. En zeker een Rus niet. De man was dus een smeerlap die hiermee geld verdiende. Ik walg van dit soort lui.

  Ik heb voor ik hier je reactie bekeek eens wat op het internet zitten zoeken. En de indruk lijkt dat men het bij die tweede mogelijkheid moet zoeken. Blijkbaar heeft men de auto gevonden waarmee de dader vluchtte en ook diens GSM-verkeer kunnen analyseren.
  En dat zijn fouten die een beroepsmoordenaar normaal nooit zal maken.

  Met de schaarse informatie die ik nu heb zou ik dus tippen op die tweede optie van Russische nationalisten. Wel is het uitermate eigenaardig te noemen dat zijn Oekraïense vriendin de dag van zijn begrafenis Rusland verliet.
  En nochtans zouden ze elkaar al meer dan 2 jaar kennen. En dan zeg ik: Dit klopt niet.
  NASCHRIFT:
  Er gebeurden vandaag in Rusland nog twee arrestaties van mensen die connecties hebben met de eerdere gearresteerde verdachten. Blijkbaar heeft men ook DNA gewonden. De verdachten komen uit allen Tsjetsjenië en hebben ervaring met politiewerk.

  Het onderzoek lijkt dus wel eens heel snel en professioneel te zijn gevoerd en met resultaten.
  Dat de daders in dit milieu dienen gezocht wekt zoals ik eerder schreef geen verbazing. De oorlog in Tsjetsjenië wordt deels ook uitgevochten in zowel Syrië als in Oekraïne.
  Willy Van Damme

  • Willy,

   bedankt al voor je reactie.

   ASAP vond ik iets al niet pluis of intrigerend aan die “vriendin”…de dader(s) van die aanslag laten haar gewoon leven (als getuige van een politieke moord)…ze is zelfs niet gewond…professionele hitmen zouden volgens mij haar ook “opgeruimd” hebben….ze beweert nu zelf wel bedreigd te worden…maar ja…een fotomodel kan altijd wel wat mondiale aandacht gebruiken…ik denk dat ik dat artikel wel degelijk goed gelezen heb hoor…maar daar zelf wel analyses uit getrokken heb…aan de andere kant zou Poetin er ook zijn hand niet voor omdraaien hoor…voor een dergelijke moord…die theorie van de destabilisatie kan hem evenzeer als alibi goed uitkomen…slotsom is in ieder geval dat we het inderdaad niet weten en dat enkel de bewijzen tellen! Wie of wat ook de dader(s)/opdrachtgevers zijn…wellicht duurt dat jaren…zoals bij Politskovkaja…eer we een zweem van de feiten zullen kennen…of Mentsov “een smeerlap” was…dat weet ik niet…en zelfs al was dat zo … het praat uiteraard een moord niet goed hé Willy…
   Kris De Bruyne
   Antwoord:
   Alles is altijd mogelijk en je moet dus alle opties open houden. Maar dit is een logische verklaring voor de moord. Verder zou ik die westerse pers en die ‘vrienden’ van Nemtsov niet te serieus nemen. Voor een leugen min of meer schrikken die heren en dames niet terug. Voor de feiten wel.
   Wie weet hangt hun vergoeding uit Washington wel af van het aantal leugens dat ze vertellen.

   Ik heb het niet voor mensen die zich door het buitenland laten betalen om tegen hun land te ageren. Kijk maar naar wat soort volk zich hier ooit in de jaren dertig van de vorige eeuw door Duitsland liet betalen. Uitschot, parvenu’s en gewetenlozen waren het.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s