Sneuvelde Belg in Oekraïense oorlog?

Volgens de Russische TV-zender Kanaal 24 is er twee dagen geleden bij de gevechten in Oekraïne een Belg gedood. Waar juist is onduidelijk. Mogelijks stierf de zo te zien vrij jonge man bij de gevechten om de stad Debaltseve, gelegen tussen de steden Donetsk en Loehansk.

Debaltseve is een belangrijk knooppunt van wegen en spoorlijnen en ligt midden tussen Donetsk en Loehansk langs de M404, de belangrijkste verbindingsweg tussen die twee provinciehoofdplaatsen. Er zouden hier vele honderden Oekraïense soldaten praktisch omsingeld zijn.

Van het internet gehaald

Het filmpje van Kanaal 24 is wel maar 34 seconden lang en toont alleen een in de modder liggende man met de Belgische driekleur op zijn mouw. Aan de beelden te zien is deze om het leven gekomen door een kogelschot die zijn schedel doorboorde. Hij was ook geheel gekleed in een verder niet gemarkeerd legeruniform.

Bij de website Live Leak is er hierover een langer filmpje te zien dat 3.22 minuten duurt en de opmars van het verzetsleger tegen de regering in Kiev toont. Op de achtergrond is het zware geluid van tanks te horen die zo te zien vrij ongehinderd door het koude en ruwe landschap oprukken. De beelden op YouTube van Kanaal 24 zijn hiervan maar een fragment.

Het merkwaardige is dat het filmpje continu van het internet lijkt te verdwijnen. En dat kan niet zijn omdat men een dode soldaat toont. Op Live Leak krioelt het immers van dode lichamen, bloed en andere gruwel. Men krijgt trouwens vooraf een verwittiging en moet dan klikken op continue om de beelden toch te zien. Deze mogelijke censuur doet vermoeden dat achter die beelden wel eens meer zou kunnen schuilen dan men op het eerste gezicht beseft.

Petro Porosjenko

De Oekraïense president en oligarch Pedro Poroshenko beweert honderden identificatieplaatjes te hebben van in Oekraïne door zijn leger gedode en gevangengenomen Russische soldaten. Maar tonen doet hij ze niet. Waarom? Vermoedelijk omdat hij zoals al zoveel hier gebeurde gewoon zit te liegen.

De beelden op Live Leak zijn afkomstig van ANNA News, de nieuwszender van de Abchase regering. Abchazië is een officieel onafhankelijk land dat zich in 1991 niet akkoord verklaarde met de onafhankelijkheid van Georgië en er sindsdien de facto mee in oorlog leeft. Het ligt aan de Zwarte Zee niet ver van Sotsji waar Rusland vorige winter de Olympische Winterspelen organiseerde.

Blackwater

Uit die regio zijn nogal wat vrijwilligers vertrokken om mee te vechten met het verzet tegen die regering in Kiev. Zoals er ook een gans pak vrijwilligers uit Rusland meevechten. Daarover maakt men in Rusland ook geen enkel geheim.

Langs de kant van het Oekraïense leger, en zeker bij fascistische eenheden als het Azov-bataljon zijn er eveneens veel vrijwilligers uit vooral West-Europa en enkele vroegere Russische deelstaten zoals Litouwen en Letland. Ook Tsjetsjeense salafisten werden hier al opgemerkt.

Met daarnaast ook Amerikaanse adviseurs en waarschijnlijk verder huurlingen van private ‘veiligheidsfirma’s’ genre het heel beruchte Blackwater (3). Voor de vrijwilligers gaat het vermoedelijk om aanhangers van de vroegere fascistische groepen die aan de zijde van Hitler in wereldoorlog II meevochten tegen de Sovjetunie. Over de hier gedode Belg is er op dit ogenblik voor zover geweten nog verder niets bekend.

Identificatieplaatjes

Ondertussen leverde De Britse krant The Financial Times zonder het vermoedelijk goed te beseffen een serieuze aanwijzing dat de beweringen over de aanwezigheid van Russische troepen in Oost-Oekraïne leugens zijn. (3)

In een serie grote verhalen over de kwestie stelde de krant dat de Oekraïense president Pedro Poroshenko tijdens de onderhandelingen over het akkoord voor een staakt-het-vuren van 8 september 2014 tussen de strijdende partijen tegen Poetin dreigde met onthullingen.

Maxim Dondyuk - Slavyansk 12 april 2014 - US State Department en de NYT

Het bewijs dat Russische legereenheden meevechten in Oekraïne stelden de Amerikaanse regering, in koor gevolgd door The New York Times en de andere media van NAVO-landen. In wezen waren het van Instagram geplukte foto’s van Oekraïense vrijwilligers genomen door de Russische fotograaf Maxim Dondyuk. Doordat de dag na publicatie die foto’s met auteursrecht ook verschenen in het weekblad Paris Match moest men de vervalsing wel toegeven.

Volgens die krant zou Poroshenko tegen Poetin gezegd hebben dat indien hij niet tekende zijn regering honderden identificatieplaatjes van gedode en gevangen genomen Russische soldaten zou publiceren en aan hun nabestaanden geven.

Een zeer krachtig wapen,‘It was a potent threat’ stelde die krant, waardoor Poetin op 8 september 2014 dit akkoord in de Wit-Russische hoofdstad Minsk toch ondertekende, aldus nog steeds de FT.

Maar dat staakt-het-vuren is praktisch gezien van bij het begin een dode letter gebleken. En dan stelt zich de vraag waarom Poroshenko gezien deze beweringen die metalen identificatieplaatjes eigen aan elk leger nog niet toonde.

Want de NAVO en Kiev blijven maar beweren dat er Russische legereenheden betrokken zijn. Die plaatjes zouden dan het ultieme bewijs zijn dat Kiev en de NAVO de waarheid spreken en Moskou liegt. Een sterker bewijs bestaat er niet. Maar we blijven hier echter op onze honger.

De enige denkbare reden echter waarom men dit ‘bewijs’ tot heden niet toonde is dat het gewoon niet bestaat. Poroshenko en zijn bazen in het westen zitten gewoon te liegen. Maar dat zijn we hier al gewoon.

Een halve brigade

Ooit schreef de krant De Standaard over een Russisch kerkhof waar een halve brigade Russische in Oekraïne gesneuvelde soldaten lag. En een halve brigade is normaal een 2 à 3.000 man sterk. Verder commentaar bij die nonsens is niet nodig.

En dan waren er die foto’s die de VS van Instagram had geplukt en afkomstig waren van de Russische oorlogsfotograaf Maxim Dondyuk. Het toonde Russische soldaten in Oekraïne beweerde de VS waarna onze media met op kop The New York Times – primus in het liegen en bedriegen –  dit verhaal klakkeloos overnamen. Het bleken echter gewoon Oekraïense vrijwilligers te zijn.

De Standaard en Novaya Gazeta - Halve brigade gesneuvelden - 28

Een hilarisch verhaal uit De Standaard dat perfect toont hoe die krant hierover bijna continu zit te liegen. Als we de krant moeten geloven liggen op dit vermeende kerkhof ergens tussen de 2 tot 3.000 Russische in Oekraïne gesneuvelde soldaten begraven.

Het verhaal kwam van de Russische krant Novaya Gazeta, door De Standaard onlangs nog omschreven als de enige onafhankelijke Russische oppositiekrant. Ze is eigendom van Evgeny Lebedev die ook de Londense rioolkrant The Evening Standard bezit, een zionistisch propagandablad.

Ook schakelde de VS om dit soort verhalen te staven zelfs de Russische ngo Soldatenmoeders van Rusland in. Een als te verwachten door de VS gefinancierde club die in essentie vooral dient om Rusland te destabiliseren. Met als vraag waar en wanneer die bovenstaande foto dan wel genomen is. Je ziet op de foto ook geen enkel teken dat wijst op de aanwezigheid van een kerkhof. Een slechte enscenering?

De Standaard bracht ook het verhaal uit The New York Times met de foto’s van Dondyuk. Verontschuldigingen waren er in beide gevallen niet bij. Ze hebben met Tom Naegels dan ook een ‘ombudsman’.

Willy Van Damme

Met dank aan Ben Braam.

1) https://www.youtube.com/watch?v=zBZaNVcZ7r8, Kanaal 24.

2) http://www.liveleak.com/view?i=ae4_1422979719, Anna News. Indien men het niet direct kan vinden zoek dan elders op Live Leak, sectie Ukraine, of bij Anna News.

Anna News kan men ook in het Engels lezen op http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http://www.anna-news.info/#translate-en

3) Daily Mail, 8 maart 2014, Damien Gayle, ‘has Blackwater been deployed to Ukraine,  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2576490/Are-Blackwater-active-Ukraine-Videos-spark-talk-U-S-mercenary-outfit-deployed-Donetsk.html.

Ook o.m. op World Socialist Website, 18 mei 2014, Alex Lantier, ‘Blackwater mercenaries direct Kiev regime’s crackdown in Ukraine’. http://www.wsws.org/en/articles/2014/05/13/blac-m13.html.

Blackwater werd definitief berucht tijdens de bezetting van Irak en noemt sindsdien Academi. Dit omwille van het imagoprobleem verbonden aan de oude naam.

4) Financial Times, 4 februari 2015, Neil Buckley, e.a., ‘The Big Read: Battle for Ukraine’. In deze verhalen worden zoals te verwachten geen twijfels geuit over de aanwezigheid van Russische soldaten in Oost-Oekraïne. Wat de NAVO zegt is voor die krant nu eenmaal steevast de waarheid. Pravda is het Russisch woord voor waarheid.

Advertenties

2 gedachten over “Sneuvelde Belg in Oekraïense oorlog?

 1. Karel De Gucht heeft een handelsakkoord zitten onderhandelen met de VS. Wie een beetje mensenkennis heeft, weet toch dat zoiets compleet niets voorstelt. De VS administratie houdt zich aan geen enkele afspraak.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Een zelfs oppervlakkige studie van de VS leert dat het land sinds de aankomst van de eerste kolonisten en stichters van de VS steeds oorlog heeft gevoerd. Eerst tegen de inheemse bevolking, dan tegen de Britten en Spanjaarden, tegen Mexico, tegen zichzelf, Duitsland, Rusland, China, enzovoort. De VS is synoniem voor oorlog.

  In Dendermonde staat het standbeeld ter ere van de jezuïet Pierre-Jean-De Smet die mee met de Sioux en Sitting Bull onderhandelde. Elk verdrag dat de VS sloot met de Sioux en de andere inheemse bevolkingsgroepen werd soms nog diezelfde dag door Washington verbroken.

  Er is dan ook geen enkele reden om te geloven dat de VS dit mogelijks nieuw verdrag niet ook met de voeten zal treden. Het ligt in de aard der verwachtingen. Maar ik vermoed dat De Gucht dat ook wel weet maar het niet zal zeggen.

  Ik denk dat hij zoals Guy Verhofstadt nog wel eens graag in de VS lezingen zal willen geven. Het schijnt nogal lucratief te zijn. En als je steeds meer rijkdom wil vergaren is dat lekker meegenomen. En dus…
  Willy Van Damme

 2. Op de persconferentie gisteren in Kiev van John Kerry en Arseny Yatsenyuk was Kerry’s antwoord aan de journalisten op de vraag naar bewijzen van de betrokkenheid van Russische soldaten in de gevechten in Oost-Oekraïne dat ze maar de sociale media moesten raadplegen.
  http://fortruss.blogspot.be/2015/02/john-kerry-tells-journalists-to-look-in.html
  Luc Demeyer
  Antwoord:
  Wat we met zekerheid weten is dat er aan beide zijden allerlei vrijwilligers vechten. Wat we ook met zekerheid weten is dat Rusland politieke, diplomatieke en morele steun geeft aan dat verzet in Donetsk en Loehansk. Zij het niet ten volle.
  Zeker is ook het feit dat er door Moskou humanitaire hulp wordt gegeven aan de bevolking in die twee opstandige provincies.

  Zeker is ook dat er aan de kant van Oekraïne Amerikaanse adviseurs zijn en dat men op een beperkte schaal vanuit de VS legermateriaal geeft, naast dan beperkte financiële hulp. En uiteraard is er vanuit de VS en ook de EU eveneens morele, politieke en diplomatieke steun voor die putschistenregering in Kiev.
  Het verhaal van die Amerikaanse adviseurs is her en der ook al in bepaalde gekende westerse media verschenen.

  Waarover er twijfel bestaat is het leveren door Rusland van wapens aan dat verzet, de aanwezigheid van het Russische leger en over de aanwezigheid van huurlingengroepen zoals Blackwater. De Russische wapenleveringen en de acties van huurlingengroepen zijn vermoedelijk een feit, maar echte harde onomstootbare bewijzen zijn er niet.

  Over de aanwezigheid van het Russische leger heb ik grote twijfel. Het produceren van soms lachwekkende ‘bewijzen’ door de VS toont integendeel dat ze geen bewijzen hebben. Hadden ze die dan zouden ze toch die soms lachwekkende beweringen niet doen.

  En dat ik onze kranten in deze zaak niet geloof is toch logisch. Wie zoveel liegt en essentiële zaken verzwijgt verliest elke geloofwaardigheid. Hetzelfde voor de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, hoofd van de NAVO. De man mist elke mogelijke intellectuele autoriteit. Het is een maker van propaganda.
  Die metalen identificatieplaatjes zouden uitsluitsel kunnen geven, maar door daarover in de pers te zitten praten en niets te tonen toont president Poroshenko feitelijk een bedrieger te zijn.

  Maar de essentie van dit conflict is niet de al of niet aanwezigheid van het Russische leger. De kern van de zaak is de door de EU gesteunde Amerikaanse staatsgreep in Kiev. Waarbij men dan nog gebruik maakte van fascistisch tuig.

  De opstand in het oosten van Oekraïne is hier gewoon een gevolg van. Om dit dossier te begrijpen moet men kijken naar de oorzaak, niet naar de gevolgen ervan.
  De aandacht die Washington en Brussel alsook de westerse massamedia hebben voor die mogelijke Russische troepen is in wezen niets anders dan een afleidingsmanoeuvre om hun vuile rol achter te verbergen.

  Een onderzoeker moet naar de kern van de zaak gaan en zich niet laten afleiden door bepaalde details, hoe belangrijk die soms ook kunnen zijn.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s