Koen Geens lacht met het gerecht

Dat het zeer slecht gaat met onze justitie is al decennia een oud zeer. Vele regeringen kwamen en gingen en zo dus ook ministers van Justitie. Niet dat onze politici dat niet weten. Het is hen ongetwijfeld zelfs goed gekend want het parlement krioelt immers van de advocaten en andere juristen. Zo ook de huidige minister van Justitie Koen Geens (CD&V), voorheen een topadvocaat die werkte voor een der grote advocatenbureaus.

Werklastmeting

De regering van Bart De Wever (N-VA) met premier Charles Michel (MR) als marionet van dienst beloofde bij haar aantreden tabula rasa te houden, schoon schip te maken en het land tot een modelstaat om te vormen. De duivelse socialisten van de Franstalige PS waren immers van de macht verdreven. Hoera!

Tijd voor verandering dus zoals Bart De Wever dat zo mooi uitdrukte. De ‘change’ van Barack Obama van nu al een zes jaar terug. Onzin natuurlijk. En dat bleek gisteren toen VRT-journalist Philippe Heymans uitspitte dat er bij Justitie op dit ogenblik een personeelstekort is van een 10%, vooral dan bij de griffiers en ook bij magistraten zelf. In sommige gevallen werden al rechtbankzalen gesloten wegens dit personeelsgebrek.

De realiteit is echter zoals Koen Geens zelf toegaf nog veel erger. Uit de tot heden geheim gehouden resultaten van de werklastmeting blijkt immers dat het personeelskader op dit ogenblik ontoereikend is om het werk op een professionele wijze te doen. Met andere woorden: Het echte personeelstekort is groter dan die 10%.

 

Twee zaken zijn met minister Koen Geens duidelijk: Onder zijn bewind wordt de situatie bij Justitie alleen maar veel erger en, tweedes, hij kan mooie praatjes verkopen. Wat als gewezen advocaat natuurlijk een koud kunstje is.

Niet te verwonderen dat het gerechtelijk apparaat in sommige gevallen als een puinhoop kan worden omschreven. Geen verassing ook dat vele rechtszaken jarenlang aanslepen. Met als cruciale vraag: In hoeverre is België een rechtstaat?

Neem de zaak van de door de vroegere minister van Economische Zaken Melchior Wathelet (toen nog PSC) op 23 oktober 1992 (!!) in vereffening gestelde en eerder geplunderde spaarkas NV Luc Thibaut & Co Financiers.

Nu meer dan tweeëntwintig jaar later zit de zaak van de voorziene schadevergoeding nog steeds voor de rechtbank. En wanneer er hier ooit een definitieve gerechtelijke uitspraak zal komen weet niemand. In 2030?

Beloven

En wat beloofde Koen Geens te doen om die problemen bij Justitie te verhelpen? Wel hij beloofde bij de regering te pleiten om bij de debatten rond de in maart komende begrotingswijziging de in zijn budget voorziene besparingen wat te verzachten.

Nu komt er volgens de voorliggende planning maar 1 vervanging voor de 5 mensen die bij Justitie verdwijnen. Het personeelstekort zal dus – en dit uiteraard als hij de collega’s kan overtuigen – iets minder snel stijgen. Van officieel 10% naar 15% en niet naar 20%?

IMG_1713

Het nieuwe peperdure gerechtsgebouw van eerste aanleg in Antwerpen. Het regent er binnen. Typisch voor de toestand van Justitie. En dan verlangt men enthousiasme en werkfierheid bij het personeel van dit toch zeer cruciale ministerie.

Maar hij beweerde ook dat men in de toekomst zal kunnen werken met een budget en niet meer men een vast centraal geleide personeelskader. De magistraten zullen in hun ambtsgebied dus zelf moeten beslissen waarvoor ze personeel aanwerven, waar ze wie gaan inzetten en welk materiaal ze nodig hebben.

Maar dit gaat de werklast bij de lokale rechtbanken nog vergroten. Ze gaan immers de ganse zaak ter plekke moeten beheren en dat vergt uiteraard extra werk. En bovendien sprak Geens niet eens over meer fondsen om dit te realiseren. De conclusie is dus dat het op termijn alleen nog maar veel erger gaat worden.

Ook stelde hij te gaan zorgen voor een verdere automatisering van het werk bij Justitie. Maar over dit bleef hij zo vaag als maar kan zijn. Er was niets concreets te horen. Maar de realiteit is dat er steeds meer rechtszaken zijn en de werklast in de toekomst alleen nog maar verder zal toenemen. En hierover werd tijdens dat radiogesprek veelzeggend gezwegen.

Gerechtstolken

Maar Koen Geens is een advocaat en retorisch dus goed gebekt. Hij deed het tijdens een interview op Radio 1 van de VRT dan ook goed uitschijnen alsof hij de problemen bij Justitie ging oplossen.

Het waren daarna ook zowat de woorden van de nieuwslezers op Radio 1. Maar wat ogenschijnlijk als mooie woorden klonk was in wezen niets anders dan een zoveelste ijskoude douche voor het personeel bij Justitie en al wie haar nodig heeft, slachtoffers en daders.

Het doet denken aan de al even mooi woorden van Geens toen enkele maanden geleden de kwestie van de gerechtstolken ter sprake kwam. Een gevolg van de toen luide protesten in dit milieu. Mensen die men soms om middernacht uit het bed haalt. Die mogen al blij zijn als ze binnen het jaar hun welverdiende centen zien. Met als gevolg dat sommigen ervan door de rechtbanken al in faling werden gezet. Gewoon hallucinant.

DSCN3229

Neen, dit is geen Belgenmop maar keiharde realiteit. De aankondiging hing ongeveer een jaar geleden in de Dendermondse rechtbank voor eerste aanleg. Wanneer sluit men het gebouw zelf?

Ook toen beloofde Geens in de media voor een oplossing te gaan zorgen. Hij stelde wel geen mirakels te kunnen doen maar ging hiervoor het in de begroting voorziene spaarpotje van 300 miljoen euro gebruiken. Dit is een reserve voor in geval van plots uit de lucht vallende noodsituaties.

Kaften

Maar toen recent die salafistische bendes – de vroegere vrienden van onze politici en media – ook hier begonnen toe te slaan stelde men nu dit potje te gaan gebruiken om het veiligheidsapparaat minder drastisch af te slanken. En dus niet voor gerechtstolken! Maar wie weet ontdekt men volgende week wel elders grote noden om die 300 miljoen aan te besteden. Het zou zeker geen verrassing zijn.

De beweringen van Geens over die gerechtstolken waren dus gewoon praatjes, niet van een advocaat maar van een politicus. En geweten is dat beiden in veel gevallen beter kunnen liegen dan wie ook. Koen Geens heeft dan ook geen oplossing voor de problemen bij Justitie, noch voor het personeelstekort, noch voor de gerechtstolken. Hij heeft alleen praatjes.

De voorzitter van een hof van beroep stelde onlangs dat hij persoonlijk op het kabinet van de minister moest gaan smeken voor geld om wat kaften te kopen. Dan afkomen met mooipraterij zoals Koen Geens gisteren deed is het personeel van Justitie en al wie haar nodig heeft gewoon uitlachen. Schaamteloos!

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s